Președintele-director general al TVR, Doina Gradea, i-a luat apărarea, marți, în Parlament, realizatorului emisiunii România 9, Ionuț Cristache, despre care Libertatea a scris, recent, că ar primi 25.000 de lei pe lună de la Televiziunea publică. "Este un om care muncește zi de zi, face o emisiune de luni până joi", a spus Gradea la audieri în fața parlamentarilor de la Comisia de Cultură. Ea a refuzat și de această dată să ofere detalii despre banii cheltuiți de TVR cu salariile, dar a spus că cifrele vehiculate în presă "nu sunt reale".

Doina Gradea - audieri la ParlamentFoto: Hotnews

UPDATE Pe masa deputaților de la Comisia de Cultură s-a aflat, marți, și o scrisoare semnată de șapte membri ai CA al TVR, care avertizează că, în pofida regulilor și legislației în vigoare, nu au primit informații despre cheltuielile TVR semnalate de presă. Ei semnalează și alte probleme de management și cer deputaților să ofere o clarificare a raportului dintre CA și președintele-director general. CitesteScrisoarea celor șapte membri CA

  • Libertatea a scris, luna trecută, că Ionuț Cristache ar încasa 25.000 de lei pe lună de la TVR, în timp ce parlamentarul USR Iulian Bulai a scris pe Facebook că unii dintre invitații lui Cristache ar avea, la rândul lor, contracte de mii de euro.
  • Doina Gradea a fost chemată să răspundă întrebărilor Comisiei de Cultură și în condițiile unui raportul al Comisiei de Etică a TVR, devastator la adresa conducerii instituției, ce a determinat un grup de peste 10 organizații să ceară demiterea urgentă a șefei Televiziunii.
  • TVR a refuzat să ofere detalii despre cifrele vehiculate de presă în privința veniturilor primite de Cristache și invitații săi. Televiziunea nu a dat detalii nici despre informațiile referitoare la banii alocați recitalurilor de la Cerbul de Aur. Mai mult, fapt fără precedent, TVR a cerut presei să-și dezvăluie sursele în aceste cazuri

Ce a spus Doina Gradea marți, la Parlament, despre Ionuț Cristache:

  • "Acest Ionuț Cristache, care este realizator care face audiență și care este evaluat permanent în termenii contractuali, este un om care muncește zi de zi, face o emisiune de luni până joi în prime time. Este un om care face mai mult decât jobul de prezentator, are mai multe atribuții în cadrul acestei producții."

Doina Gradea despre scrisoarea organizațiilor de media, prin care se cerea demiterea ei, dar și despre raportul Comisiei de Arbitraj, pe care, iarăși fără precedent, conducerea TVR a anunțat că urma să îl conteste:

  • "Această scrisoare este extrem de tendenţioasă şi nu reflectă realitatea din televiziunea publică. (...) Multe dintre acele lucruri punctate în scrisoare sunt folclor, nu există niciun fel de dovadă, nu a fost niciun fapt de cenzură niciodată de când sunt eu în televiziunea publică, care să aibă legătură cu persoana mea sau cu managementul televiziunii. Nu se poate să ajungem la acest nivel. Să fim convocaţi aici şi dumneavoastră să fiţi nevoiţi... Nu a fost niciun element de cenzură de când sunt eu în televiziune care să aibă legătură cu persoana mea."
  • "Totul a fost făcut doar în baza atribuţiilor date de Legea 41. Nu pot înţelege de ce comisia de etică şi arbitraj, ale cărei atribuţii sunt stabilite clar, şi-a încălcat atât de clar competenţele şi a intrat în sfera managementului, pentru că ei au atribuţii specifice, legat de relaţiile dintre jurnalişti. Nu pot să cred decât că cineva are un interes sau poate, din necunoştinţă de cauza, au fost făcute aceste afirmaţii."

[N.red.: Statutul ziaristului TVR prevede, la articolul 44, că această Comisie de etică are atribuții de arbitraj nu doar între jurnaliști, ci și între jurnaliști și departamente, SRTv în ansamblul ei și public.]

Doina Gradea despre salarii și onorarii:

  • "Onorariile sunt negociate în beneficiul SRTv (...) Nu am stabilit eu, personal, ci au fost profesionişti recunoscuţi pe piaţă, comisii mixte, care au stabilit. Cât priveşte onorariile, nu pot să infirm sau să confirm, ci pot spune că nu sunt cele reale. Cele transmise în presă. Nu ne permitem, din punct de vedere legal să facem asta. Pentru că răspundem. De câte ori vine Ministerul Finanţelor sau Curtea de conturi, trebuie să dăm răspunsuri exacte. Nicio alocare de bani nu se face până nu e perfect justificată."
  • "Despre plăţile de autor sau alte forme de contract nu vă pot confirma sumele, deoarece sunt confidenţiale dar ca legiuitori veți avea acces și sunteți liberi să le consultați. A dezvălui sume din contracte, pe care nu eu le-am inventat, înseamnă să expun legal societatea. Toate instituţiile în drept care pot verifica, o fac. E datoria lor. Nu avem cum să nu punem la dispoziţie toate documentele. Informaţiile apărute în presă se referă la o parte dintre contacte. Sunt mult mai multe (...) Nu v-am dezamăgit. Este prima dată când lucrăm pe principii sănătoase de management. Nicio emisiune nu iese din bugetul alocat."

Doina Gradea la Parlament - I:

Doina Gradea la Parlament - II: