Hi5 are in continuare potential de crestere pe majoritatea pietelor unde este prezenta, dar cresterea ar putea incetini acolo unde ajunge la o cota de piata de 40% sau mai mult, spune Ramu Yalamanchi, fondatorul hi5. La randul sau, Calin Rotarus, directorul ARBOinteractive, regia care vinde publicitatea hi5 in Romania, spune ca se asteapta ca piata masurata de publicitate online sa ajunga la 50-100 milioane in 3-4 ani. Ramu Yalamanchi si Calin Rotarus au discutat online cu cititorii HotNews.ro despre hi5.com si cresterea retelelor sociale online, in Romania si pe plan international.

UPDATE Miercuri, 11 noiembrie Ramu Yalamanchi povesteste, intr-un interviu pentru HotNews.ro, cum a lansat hi5, cum a evoluat reteaua de la inceputurile sale, cum difera strategia hi5 de cea a altor retele, cum se compara Romania cu alte piete importante unde opereaza hi5 si ce asteptari are de la piata locala.

Asculta integral interviul acordat HotNews.ro:

Descarca interviul in format MP3

Ramu Yalamanchi, in interviul acordat HotNews.ro:

  • Spre deosebire de alte retele lansate in aceeasi perioada - MySpace, Facebook - atentia noastra initiala a fost spre pietele internationale. Ne-am concentrat pe spaniola si am avut succes, iar apoi am copiat acea strategie in 50 de limbi diferite, in multe tari.
  • Share-ul publicitatii in venituri este de 80% iar share-ul provenit din bunuri virtuale si jocuri este de 20%. In viitorul previzibil, iar pentru mine viitorul previzibil inseamna unul pana la doi ani, pot sa-mi imaginez platile directe de la utilizatori sa ajunga la 40-50% din veniturile noastre.
  • In momentul obtinerii investitiei din 2007, valoarea afacerii era de peste 100 milioane de dolari.
  • Probabil vom creste cu 40-50% in 2009 comparativ cu 2008.
  • In momentul in care piata romaneasca de publicitate online masurata va ajunge la un nivel considerabil, cum ar fi 100 de milioane de euro, am vrea sa fim comparabili cu nivelul cheltuielilor publicitate prin social media pe pietele dezvoltate din lume. 10% ar fi o tinta rezonabila pentru noi, chiar 15%.
  • Una este calitatea utilizatorilor, alta este perceptia calitatii si perceptia utilizatorilor pe piata. Perceptia a fost influentata de un numar mic de utilizatori ai serviciului, care, potential, au fost reprezentati ca relevanti pentru tot serviciul. Dar este un mic numar de utilizatori - din cate vad, se limiteaza la cateva mii - iar daca te uiti la serviciu in ansamblul lui, sunt 4 milioane de oameni care vin pe site lunar, in jur de 1 milion vin pe site in fiecare zi.

VIDEO Ramu Yalamanchi despre evolutia financiara a hi5

VIDEO Ramu Yalamanchi despre numarul, calitatea si perceptia asupra utilizatorilor hi5

Hi5.com beneficiaza, din aceasta toamna, de masuratori SATI - studiul romanesc de audienta si trafic Internet. Primele date de acest fel arata amploarea luata de retelele sociale si in Romania: reteaua hi5 se detaseaza categoric drept cel mai vizitat site din Romania, inregistrand in octombrie 4,2 milioane de vizitatori unici romani - aproape dublu fata de urmatorul clasat - si peste 2 miliarde de afisari.

Ramu Yalamanchi, fondator al hi5 Networks, Inc., si Calin Rotarus, directorul ARBOinteractive - regia care reprezinta vanzarile hi5 in Romania, au discutat cu cititorii HotNews.ro despre hi5.com si cresterea retelelor sociale online, in Romania si pe plan international.

Despre Ramu Yalamanchi:

  • licentiat in informatica la University of Illinois - Urbana, Champaign
  • fondator si Chief Product Officer al hi5 Networks, companie care in 2003 a lansat reteaua sociala hi5, una dintre cele mai mari astfel de platforme din lume, cu zeci de milioane de utilizatori.
  • compania fondata de el a obtinut profit inca din primul an de activitat

hi5 in Romania:

  • are aproape de doua ori mai multi clienti unici decat urmatorul site in clasamentul SATI
  • in septembrie si octombrie, hi5.com a inregistrat de circa 3,5 ori mai multe pagini vizualizate decat urmatoarele zece siteuri impreuna, potrivit rezultatelor SATI, si cu 60% mai mult decat toate celelalte siteuri impreuna
  • siteul are cel mai mare nivel de penetrare in randul grupei de varsta 14-24 de ani - 82,66%, potrivit datelor ARBOinteractive
  • in randul grupei de varsta 25-44 ani, hi5.com este al saselea din Romania, potrivit datelor ARBOinteractive
  • ARBOinteractive este regia care vinde in exclusivitate spatiul publicitar pe hi5 in Romania de la inceputul anului 2008

Nota redactiei:

  • Puneti intrebari pentru Ramu Yalamanchi si Calin Rotarus prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.