Clubul Roman de Presa solicita CSAT sa precizeze cum defineste campania de presa la comanda si presiunea politica exercitata de unele trusturi de presa si avertizeaza ca, in lipsa acestor precizari, membrii CSAT legitimeaza "un precedent periculos", care expune deliberat mass-media.

CRP precizeaza ca a transmis CSAT, saptamana trecuta, o scrisoare in care se declara "ingrijorat de includerea unor practici de presa printre vulnerabilitatile enumerate in Strategia Nationala de Aparare", dar acest demers a ramas fara raspuns.

"In lipsa unui raspuns din partea CSAT si avand in vedere ultimele pozitii publice ale presedintelui Traian Basescu referitoare la acest subiect, Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa a decis sa faca publica aceasta scrisoare, ca document deschis".

In scrisoarea transmisa CSAT, membrii Clubului precizeaza ca "au primit cu ingrijorare justificata includerea unor practici de presa printre vulnerabilitatile enumerate in Strategia Nationala de Aparare si precizeaza ca CRP "se delimiteaza si sanctioneaza prin declaratiile si actiunile sale practicile de presa in dezacord cu etica profesiei de jurnalist".

Un argument in acest sens este decizia Comisiei Media din 2009, constituita impreuna cu Asociatia Jurnalistilor din Romania, in cazul 'Sorin Rosca Stanescu - Bogdan Chirieac - Catalin Macovei'.

CRP cere membrilor CSAT sa comunice "pe cale institutionala cum se defineste, in acceptiunea autorilor Strategiei, 'campania de presa la comanda, cu scopul de a denigra' si 'presiune exercitata de trusturi de presa asupra deciziei politice'". De asemenea, se cere precizarea faptului daca exista "entitati media aflate sub autoritatea Clubului Roman de Presa, care utilizeaza asemnea practici".

"In absenta acestor precizari, vom considera, cu regret, ca legitimati un precedent periculos, care expune deliberat mass-media romanesti, intr-un context general si asa dificil", se arata in documentul transmis CSAT.