UPDATE Catalin Tolontan noteaza pe blogul sau o alta declaratie facuta de Dinu Patriciu in acest interviu: "este vorba despre politicile comerciale si politicile editoriale. Intre ele exista o legatura naturala, care subordoneaza politica editoriala, politicilor comerciale ale ziarului. Asa e peste tot in lume, presa este o afacere, deci politicile comerciale au o influenta asupra politicii editoriale." Jurnalistul - care a refuzat recent o oferta pentru un post de conducere editoriala la Adevarul Holding - scrie intre altele ca "in opinia mea, Dinu Patriciu porneste de la o teorie gresita: intelege libertatatea editoriala drept o libertate conditionata economic".
- Citeste mai mult pe blogul lui Tolontan
Ce spune Dinu Patriciu despre presa, despre Adevarul Holding si despre pozitia sa de patron media, in interviul acordat Romania libera:
- Intrebat in legatura cu beneficiile - invocate de Crin Antonescu - pe care le-ar putea aduce liberalilor trustul de presa fondat de Dan Voiculescu: "Eu cred ca un trust de presa care-si asuma o pozitie politica intr-o tara ca Romania este un grup de presa care va ateriza fortat".
- Intrebat daca acesta i se pare un "troc acceptabil pentru PNL": "A ajuns un fel de limba de lemn declaratia ca presa trebuie sa fie independenta. Independenta presei este insa o chestiune relativa. (...) Nu cred ca ar trebui sa existe moneda de schimb intre presa si politica. Exista doar o perceptie falsa a lumii politice romanesti cu privire la modul in care mass-media poate influenta publicul."
- In materie politica nu-mi mai dau cu parerea. Acum reprezint un grup de presa, care incearca sa-si construiasca o imagine independenta si cat se poate de obiectiva. De aceea o parere pe care eu mi-as exprima-o acum n-ar face decat rau.
- Presa poate influenta opinia publica "numai daca este obiectiva, daca are o statura proprie, independenta fata de fortele politice, chiar daca si presa are o anumita ideologie".
- Intrebat daca liberalii au incercat sa se foloseasca de trustul Adevarul: "Evident. (...) Nu doar liberalii, ci si ceilalti. Am refuzat acest tip de relatii cu lumea politica si o voi refuza intotdeauna."
- Intrebat daca la alegerile din 2012 va proceda ca in 2009, cand Adevarul a spus ca nu se amesteca in campania electorala: "Da."
- Intrebat daca implicarea sa in campania din 2009 nu a influentat credibilitatea trustului Adevarul: "Ba da si cred ca nu a influentat-o in bine".
- "Cand un mijloc de comunicare se infeudeaza unei miscari politice isi pierde cititorii."
- La Adevarul, "in ceea ce priveste partea editoriala, ne aflam intr-un moment de rascruce, de schimb de generatii: trebuie sa incepem sa crestem o noua generatie de jurnalisti."
- Pana acum, in Adevarul "am investit peste 100 milioane de euro. Nu am inceput inca sa recuperez, ziarul creste, nu consuma bani, e profitabil, dar se reinvesteste in continuare".
- De ce-l intereseaza sa-si extinda trustul de presa in Republica Moldova: "Pentru ca eu cred ca este vorba despre aceeasi arie de cultura si cred ca sinergiile care se pot naste nu inseamna decat o crestere de piata cu inca potential 4 milioane de cititori".
- Citeste interviul complet aici
In toamna, atitudinea unui alt patron media, Sorin Ovidiu Vantu, fata de independenta editoriala a fost relevata prin valul de stenograme ale discutiilor sale cu oameni din grupul de presa Realitatea: "o constructie foarte eficienta, sa raspunda comenzilor economice la care e supusa", cu "supape" si unde patronul a fost "la butoane".
totul e relativ la interesul lui de buzunar.
Eu cred ca acestia au devenit mai precauti cu loialitatile dupa intamplarea cu Cotidianul. S-au maturizat. Daca Adevarul vine cu calitate o sa aiba o audienta care conteaza.