Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis joi sa atentioneze operatorii de comunicatii care difuzeaza programe TV sa respecte legea audiovizualului in privinta postului de televiziune GSP TV, care a intrat in luna iulie pe lista posturilor care trebuie incluse, in ordinea audientelor, de distribuitorii de programe in grilele lor. GSP TV - transmis, in prezent, prin Romtelecom, UPC si alti operatori, - a fost scos din grila RCS&RDS la sfarsitul contractului dintre acest operator si Antena TV Group.

Rasvan Popescu, fost presedinte CNAFoto: AGERPRES

1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta.

Art. 82 din Legea 504/2002

Primul punct pe ordinea de zi a sedintei CNA de joi a fost: "discutii privind situatia postului GSP TV". Doi avocati ai RCS&RDS au fost prezenti in sala, insa dezbaterile s-au incheiat repede, dupa ce presedintele CNA, Rasvan Popescu a propus transmiterea unei atentionari catre operatorii de comunicatii care difuzeaza posturile TV pentru respectarea articolul 82 din legea audiovizualului(Legea 504/2002), articol care defineste principiul "must carry".

  • "In legatura cu primul punct nu cred ca sunt multe de spus. Exista o masuratoare anuala, un indice anual de audiente, care plaseaza postul GSP in pozitia 28 in lista alba si in momentul in care se dau la o parte posturile straine si cele care nu sunt libere la retransmisie, in pozitia 13. Cred ca trebuie sa atentionam societatile care inca nu s-au conformat sa respecte art. 82 la fel ca pentru toate celelalte posturi aflate in aceasta situatie. Daca nu sunt obiectii..In acest fel avem si raspunsul catre cei care au facut plangeri catre CNA si cred ca din aproape in aproape aceasta problema se va rezolva", a spus joi Rasvan Popescu, presedintele CNA.

Nimeni nu a formulat nici o obiectie, iar avocatii RCS&RDS au parasit imediat sala de sedinte si nu au dorit sa faca nici o declaratie. Procedural, de la transmiterea unei scrisori de atentionare si pana la aplicarea unei amenzi este o cale lunga. Astfel, pana la aplicarea unei amenzi pentru nerespectarea legii audiovizualului, CNA trebuie sa voteze mai intai asupra transmiterii unei somatii.

(1) Retransmisia de servicii de programe de catre distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu.

(2) Pentru obtinerea avizului distribuitorii au obligatia de a comunica Consiliului structura ofertei de servicii de programe retransmise.

(3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.

(...)

Art. 74 din Legea 504/2002

Pe de alta pate, Ioan Onisei, vicepresedinte al CNA, a atentionat ca, dincolo de aceasta scrisoare de atentionare care va fi transmisa operatorilor de comunicatii, un alt articol din legea audiovizualului (art. 74) prevede ca schimbarea grilei de programe difuzate se face doar dupa notificarea si avizul CNA.

  • "Cablistii ar trebui sa respecte art. 82, s-a propus atentionarea celor care nu au inclus inca in grila de programe postul GSP TV, insa, in acelasi timp, cablistii au obligatia stipulata de art. 74 din lege potrivit caruia modificarea grilei serviciilor de programe se face cu acordul CNA. Nu a notificat nimeni nimic", a spus Ioan Onisei.

Acest lucru ar insemna ca, cel putin pentru moment, operatori precum RCS&RDS sunt in legalitate in conditiile in care nu au in grila de programe postul GSP TV si CNA nu a avizat schimbarea grilei de programe.

Un alt aspect care ridica multe discutii este acela ca obligatia difuzarii posturilor TV "must carry" se face potrivit legii in limita a 25% din numarul total de servicii TV distribuite, astfel ca obligatia variaza teorectic de la cablist la cablist, iar cei care difuzeaza mai putine posturi TV ar putea sa nu fie obligati sa transmita si un post precum GSP TV.

GSP TV si Antena 1 vor transmite, in urmatorii trei ani, meciurile incluse in pachetul 8 al drepturilor pentru Liga 1, cele mai multe pachete fiind preluate de Digi, iar pachetul 2 - de Dolce Sport.

Pe de alta parte, Antena Group da, de cateva luni, o noua interpretare principiului "must carry" si este implicat intr-o serie de dispute in instanta cu RCS&RDS, legate inclusiv de felul cum este interpretat acest principiu. In acest sens, citeste si: