​Antreprenorii reuniți în Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) și în cei ai Confederației patronale Concordia și-au exprimat joi susținerea pentru pilonul II de pensii și au tras un semnal de alarmă privind riscurile pe termen lung pe care le implică modificarea cadrului actual de funcționare a Pilonului II de pensii. Mesajele transmise astăzi de cele două asociații se alătură avertismentelor transmise anterior de Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) și de Consiliul investitorilor Străini (FIC).

Evolutia contributiilor virate la pilonul II de pensiiFoto: APAPR
  • "Evoluțiile demografice pe termen mediu indică faptul că, în următorii 15 ani, fiecare angajat din România va ajunge să susțină aproximativ 2.5 pensionari. Mai mult chiar, dacă tendințele actuale de îmbătrânire a populației și de migrație se mențin, până în anul 2050 România va deveni țara din Europa cu populația cea mai îmbătrânită și cu un număr de persoane active în scădere semnificativă
  • Ca atare, reforma sistemului public de pensii nu este o soluție suficientă pentru problema cu care ne confruntăm. În același timp, dezvoltarea sau cel puțin menținerea la nivelul actual a sistemului de pensii private lansat în perioada 2007-2008 este minim necesară pentru îmbunătățirea capacității generale a întregului sistem de pensii de a face față așteptărilor populației active.", se arată într-un comunicat transmis joi de Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Ce mai subliniază AOAR în comunicatul transmis joi:

  • "Pentru majoritatea angajaților români, Pilonul II reprezintă singura formă reală de economisire, beneficiind de garanția absolută asupra contribuțiilor proprii. Pilonul II de pensii constituie, deci, o sursă sigură de venit, complementară veniturilor potențiale din pensia publică, scopul primordial al acestui instrument fiind economisirea pentru perioada vârstei a treia.
  • Banii economisiți în prezent de angajați reprezintă și o sursă importantă de finanțare a investițiilor în economia românească.
  • Fondurile de pensii private au un rol semnificativ în susținerea economiei locale și a pieței de capital, fiind cei mai mari investitori instituționali autohtoni. 93% din sumele administrate de acestea sunt investite în economia românească, contribuind astfel la finanțarea firmelor private, dar și de stat.
  • Fondurile de pensii private sunt investitori pe termen lung, contribuind la reducerea volatilității pe piețele financiare. Acestea dețin plasamente de peste 850 mil. EUR pe Bursa de Valori București, asigurând aproximativ 15% din lichiditatea bursei și având un rol crucial în succesul ofertelor publice, inclusiv al celor de stat (18,6% din IPO-ul Electrica, 20,6% din IPO-ul Nuclearelectrica, 22,8% din IPO-ul Romgaz)
  • AOAR subliniază importanța respectării legislației în vigoare și, deci, a menținerii sistemului actual de contribuții la Pilonul II, putând fi, astfel, asigurate veniturile viitoare ale românilor, dezvoltarea pe baze solide a mediului de afaceri, susținerea ritmului  investițiilor în economia locală și creșterea sustenabilă a  României."

Confederația Patronală „Concordia”: Contribuția la pilonul II nu trebuie sub nicio formă să fie redusă, ci dimpotrivă, ar trebui să crească din nou spre 6% (în prezent fiind 3,75%) pentru a asigura un nivel de economisire satisfăcător

Tot joi, Confederația Patronală „Concordia”, ai cărei membri angajează peste 300.000 de persoane, a transmis că susține sistemul de pensii administrate privat din România și trage un semnal de alarmă privind riscurile pe termen lung pe care le implică modificarea cadrului actual de funcționare a Pilonului II de pensii.

Alte detalii din comunicatul Confederației Patronale Concordia:

  • "Sistemul de economisire pentru pensie este foarte important, având în vedere direcția estimată a evoluției demografice a României în următoarele decenii. Astfel, considerăm că pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt esențiale pentru ca angajații de astăzi să-și poată menține un nivel de trai satisfăcător la sfârșitul vieții active.
  • Potrivit studiilor de specialitate, peste 20 de ani piramida demografică a României va avea o structură care va exercita o mare presiune pe sistemul public de pensii. Din ce în ce mai puține persoane active vor trebui să asigure veniturile unui număr din ce în ce mai mare de persoane inactive. Pilonul II de pensii, unde banii sunt economisiți pe termen lung, va putea prelua o parte din această povară financiară.
  • Subliniem faptul că Pilonul II de pensii private din România este un sistem solid, transparent, eficient reglementat, profitabil pentru participanți și că menținerea sa în forma actuală va avea efecte pozitive pentru cele 7 milioane de români care contribuie la aceste fonduri de pensii.
  • Federațiile patronale membre ale CP Concordia susțin contribuția angajaților la Pilonul II, pentru că sistemele de pensii sustenabile necesită coerență și predicitibilitate. Această contribuție nu trebuie sub nicio formă să fie redusă, ci dimpotrivă, ar trebui să crească din nou spre 6% (în prezent fiind 3,75%) pentru a asigura un nivel de economisire satisfăcător.
  • Confederația Patronală „Concordia” face apel la autorități să prezinte în mod transparent și responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II de pensii și să răspundă solicitărilor de a iniția un dialog instituțional cu toate părțile implicate și interesate de buna funcționare a sistemului de pensii, prin organizarea unor consultări reale, constructive și temeinic fundamentate, înainte de adoptarea oricăror decizii."

Mesajele acestor doua asociații se adaugă astfel avertismentelor transmise anterior de Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) și de Consiliul investitorilor Străini (FIC).

Liviu Dragnea, raspunzand in locul premierului Dancila

Liviu Dragnea, raspunzand in locul premierului Dancila

Foto: Captura Facebook

Președintele PSD Liviu Dragnea a fost întrebat miercuri în Parlament despre îngrijorările transmise de Consiliul Investitorilor Străini, precizând următoarele:

  • "Eu respect orice investitor din Romanaia, dar eu respect oamenii care spun adevăruri și care expun păreri despre lucruri făcute, nu despre zvonuri. Altfel, trag concluzia că este o acțiune politică. Este foarte simplu. În momentul în care orice instituție privată, publică își dă cu părerea despre ceva ce nu există, este doar parte dintr-un cor de..de.. mă rog, oameni care critică așa pentru că trebuie să critice. Despre ce reformă a sistemului de pensii vorbim când nu a apărut nimic oficial, nu am început o discuție clară? Despre ce pilon II de pensii putem vorbi în condițiile în care nimeni în mod oficial nu a prezentat un proiect? Despre asta este vorba..", a spus Dragnea.

Un reporter a insistat pentru un răspuns de la premierul Viorica Dăncilă: 'Dar este în lucru la nivelul Ministerului de Finanțe un proiect de ordonanță pentru contributivitate 0 la Pilonul II de pensii? Doamna Dancila!'

Răspunsul a venit însă tot de la Liviu Dragnea: "Eu sunt mai dur și doamna prim ministru este mai elegantă. Vă spun că este o prostie și o minciună. Asta ca să nu complicam mult răspunsul".