​Apel fără precedent: Organizații de afaceri, asociații profesionale, instituții de piață și reprezentanți ai consumatorilor cer menținerea Pilonului II de pensii private

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Duminică, 20 mai 2018, 20:10 Economie | Asigurari


Apel pentru Pilonul II de pensii
Foto: Hotnews
 documente
(20 Mai 2018) PDF, 318KB
​'Într-un demers fără precedent în România, cele mai importante organizații de business advocacy, asociații profesionale, instituții de piață, mișcarea patronală, analiști financiari și reprezentanți ai consumatorilor de produse financiare și-au unit vocile pentru susținerea unui Apel pentru menținerea neschimbată a Pilonului II de pensii private', a anunțat duminică seara Asociația pentru Pensii Administrate privat (APAPR). Acesta este 'un semnal puternic transmis de societatea civila catre Guvern, pentru a nu afecta Pilonul II, un sistem stabil, transparent, performant si de succes', spun semnatarii.

 • "De asemenea, invitam toate organizatiile si expertii din domeniu, precum si societatea civila, ONG-uri, think tanks si orice alte organizatii care se regasesc in textul acestui apel sa adere la el, transmitand un mesaj in acest sens catre staff-ul APAPR.", se arată în informarea Asociației care reprezintă administratorii fondurilor de pensii private din România.

Redăm mai jos integral Apelul:

"Noi, organizațiile semnatare ale acestei scrisori, facem apel la Guvernul României pentru a menține neschimbată legislația și principiile de funcționare ale sistemului de pensii administrate privat (Pilonul II). În sprijinul acestei solicitări aducem concluziile studiilor internaționale, rezultatele celor 10 ani de Pilon II în România, precum și analizele pe care le-am realizat fiecare dintre noi cu privire la acest sistem. Predictibilitatea și stabilitatea legislativă sunt cruciale pentru succesul oricărui sistem de economisire pe termen lung menit să asigure prosperitatea la pensie a celor peste 7 milioane de români care contribuie la aceste fonduri.

În urmă cu mai bine de10 ani, România s-a aliniat la practica de peste un secol a țărilor dezvoltate prin  reformarea sistemului public de pensii. Aceasta a presupus apariția fondurilor private de acumulare și capitalizare, prin care populația să poată economisi suplimentar, în conturi individuale, în vederea pensionării.  Alinierea a reprezentat soluția la problemele similare, dar mult mai dramatice, cu care se confruntă România: declinul demografic deosebit de sever nu mai poate întreține un sistem de pensii de stat bazat exclusiv pe redistribuție și solidaritate inter-generațională. 

Populația României a scăzut cu cca. 3,5 milioane de locuitori în ultimii 30 de ani, la această involuție contribuind atât sporul natural negativ cât și fenomenul emigrației. Declinul demografic a fost însoțit de o înrăutățire severă a ratei de dependență demografică (raportul vârstnici / activi), vizibilă în piramida vârstelor. Prognozele demografice ale ONU confirmă cu prisosință aceste tendințe: România va înregistra a șaptea cea mai drastică reducere a populației la nivel mondial, urmând să piardă încă 3,3 milioane de locuitori până în anul 2050.

Faptul că tot mai puțini oameni activi vor trebui să susțină un număr tot mai mare de pensionari, va pune o presiune extremă pe finanțele publice ale țării. Aceste evoluții statistice confirmă că motivele pentru care a fost aplicată reforma pensiilor private acum 10 ani nu doar că au rămas valabile, ci chiar s-au acutizat în ultimii ani.

Soluția unui sistem de pensii pe trei piloni pusă în aplicareacum 10 ani este fără doar și poate o poveste de succes. Gradul înalt de reglementare, transparența și randamentele investiționale deosebite au primit o largă recunoaștere internațională de la instituții precum BetterFinance, BERD sau OECD. Astfel, o analiză realizată de OECD în 2017 plasează Pilonul II din România pe locul 2 dintre 38 de state analizate în termeni de randamente reale (ajustate cu inflația) în perioada 2008-2016. În cei 10 ani, fondurile private din România au obținut peste 7 miliarde de lei prin investirea celor 35 de miliarde primite în administrare, în condițiile unor restricții investiționale semnificative, impuse de legislație.

Al doilea beneficiu major al existenței Pilonului II de pensii private a fost dezvoltarea semnificativă apiețelor financiare locale. Peste 90% din activele fondurilor de pensii de Pilon II sunt investite în România, contribuind la finanțarea datoriei publice, la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă. În prezent, fondurile de pensii private dinRomânia sunt principalul investitor instituțional din țară.

La Bursa de Valori de la București, fondurile de pensii au dețineri de cca. 1,9 mld. EUR, adică 20% din acțiunile liber tranzacționate, asigurând 15% din lichiditate. Peste 30 de companii românești beneficiază de finanțare grație implicării Pilonului II, iar instituțiile pieței, inclusiv creșterea nivelului de guvernantă corporativă, au avut de câștigat în tot acest timp. Listările la bursă ale firmelor private și de stat ar fi fost de neimaginat fără aportul fondurilor de pensii private, care au asigurat o contribuție importantă a capitalului românesc.


Utilitatea și  performanța sistemului de pensii private din România au fost remarcate și de experții Comisiei Europene, care au analizat situația Pilonului II în cel mai recent raport de țară privind România, publicat în 2018. Comisia Europeană se referă în mod negativ la reducerea contribuției virate Pilonului II de la 5,1% la 3,75%, operată la finele anului 2017, despre care afirmă că a fost „motivată de probleme fiscale pe termen scurt, fără legătură cu performanța bună a fondurilor de pensii private” și că „este de natură să afecteze sistemul de pensii în general și piața de capital a României”. „De asemenea, această modificare va duce la reducerea gradului de diversificare a venitului românilor la vârsta pensionării. În același timp, măsura ar putea avea implicații negative asupra piețelor financiare”, notează raportul de țară al Comisiei Europene. 

Având în vedere cele menționate mai sus, reiterăm faptul că menținerea legislației și arhitecturii actuale a Pilonului II, fără alte modificări, reprezintă unica soluție potrivită în prezent, urmând ca pe viitor să se găsească soluții pentru recuperarea decalajului de contribuții cauzat de întârzierile în respectarea calendarului stabilit de lege, precum și a reducerii de la finalul anului 2017. Numai astfel se poate asigura atât prosperitateaa viitoare a românilor, cât și agregarea rapidă a capitalului românesc capabil să finanțeze dezvoltarea României."

Organizațiile semnatare sunt:

 • - Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF) - președinte Radu Hanga
 • - Asociația Administratorilor Independenți (AAI) - președinte Sorana Baciu
 • - Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) - președinte Iancu Guda
 • - Asociația Română a Băncilor (ARB) - președinte Sergiu Oprescu
 • - Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) - președinte Florin Pogonaru
 • - Asociația pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) - președinte Radu Crăciun
 • - Asociația pentru Promovarea Asigurărilor (APPA) - secretar general Alexandru Ciuncan
 • - Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) - președinte Alin Iacob
 • - Bursa de Valori București - director general Adrian Tănase
 • - Camera de Comerț Americană din România (AmCham România) - președinte Anda Todor
 • - CFA România (CFA) - președinte Adrian Codîrlașu
 • - Confederația Patronală Concordia (Concordia) - președinte Adrian Manolache
 • - Consiliul Investitorilor Străini (FIC) - președinte Franz Weiler
 • - Romanian Business Leaders (RBL) - președinte Dragoș Roșca
 • - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) - președinte Adrian Marin

Apelul făcut duminică seara de aceste organizații vine după apariția unui document oficial care vizează contribuții 0 la pilonul II de pensii.

Mai exact, programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate, scrie Mediafax.

HotNews.ro a relatat în premieră în data de 19 aprilie, pe baza unor informații prezentate de surse guvernamentale, că Guvernul lucrează la un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018, pentru a forța astfel cei 7 milioane de participanți la fondurile private de pensii să opteze pentru sistemul public de pensii.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5613 vizualizari

 • +32 (34 voturi)    
  Degeaba (Duminică, 20 mai 2018, 20:25)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  N-ai cu cine discuta. Doar impostori dupa chipul si asemanarea populatiei care voteaza! Fara scoala, fara limbi straine, fara nicio educatie :))
  • +9 (9 voturi)    
   Fara limbi straine? (Duminică, 20 mai 2018, 21:29)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   Majoritatea nici "romanescutza" nu o pot vorbi si tu le ceri sa stie limbi straine?
   De la simplele reguli ale cratimii la folosirea î sau â la inceput, sfarsit sau cuvinte articulate.

   Asta cand nu mascreaza: "sânt", "ieste" (ooo, daaa, am vazut pe destule formuri si nu, nu era "la misto" scris), "baiatul ie acolo" (asemanator ca la exemplul anterior) si tot asa...

   Pana la urma asa cum ai spus, dupa chipul si asemanarea lor. Cu pamblicile parlamentale de pe jenuche al orice om.

   Aproape incepe sa-mi fie dor de Vanghelash.
  • -25 (27 voturi)    
   Pilonul II e 3.7%. El nu se va vedea la pensie! (Duminică, 20 mai 2018, 22:22)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   Pilonul II reprezinta bani gratis pe care statul roman ii pune pe tava privaților. Pana azi nu exista beneficiari ai lui. El oricum va fi desființat înainte ca vreun contribuabil sa profite de el.

   Oricum Pilonul II este doar 3.7% din I deci chiar dacă prin absurd vor exista persoane care sa ia pensie de pe urma lui, acest 3.7% reprezinta un nimic.

   Daca cineva ar avea pensie de 1000 lei cu contribuție la pilonii I și II, atunci cu II intrat în faliment pensia ar deveni 963 lei. Omul nici nu realizează ca de fapt a contribuit degeaba la II. Diferență intre 1000 lei și 963 lei este foarte mica.
   • +15 (15 voturi)    
    Dezinformezi comrad Squiller (Luni, 21 mai 2018, 3:21)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Minti ca un birjar. Nici nu sesizezi ca astia vor sa bage mana, pe fatza, in plina zi, in buzunarul oamenilor. Tu intelegi ca, cu banii mei eu fac ce vreau eu, nu Tu??? Dorele!!!!
    • -4 (6 voturi)    
     Asta e valabil pentru toti (Luni, 21 mai 2018, 7:43)

     arkade [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     Eu nu sunt de acord cu desfiintarea pilonul 2 de pensii, dar sunt de acord sa lase romanul sa aleaga. Fiecare face ce vrea cu banii lui.

     Problema e urmatoarea: daca 70% din populatie va alege sa mearga spre pilonul 1, atunci administratorii de pensii vor pleca pentru ca nu mai e rentabil. Daca e sa fim corecti, acei administratori sunt aici pentru a face profit. (ceea ce e normal).
   • +6 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 mai 2018, 7:33)

    [anonim] i-a raspuns lui simplex1

   • +2 (4 voturi)    
    nu (Luni, 21 mai 2018, 9:12)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    sunt banii statului ci banii mei, mincinos ordinar ce esti.
    Celalalt mincinos ordinar, dragnea pablito, e in foame acuta dupa bani ca sa incerce sa-si onoreze promisiunile mincinoase de la alegeri. Pt. asta este in stare sa nationalizeze pilonul II, pt. ca suspendarea contributiei asta este de fapt.
    • -2 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 mai 2018, 13:03)

     [anonim] i-a raspuns lui nahir

     • 0 (2 voturi)    
      contributia (Luni, 21 mai 2018, 14:48)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui

      nu o face statul ci eu. Prin urmare statul prin redirijarea procentelor care erau datorate pilonului II, catre pilonul I, ma fura de viitoarea pensie.
 • +28 (28 voturi)    
  Astia nu au inteles nimic (Duminică, 20 mai 2018, 20:28)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  România e IN FUNDUL GROPII. Toate prostiile Ciocoiului Rosu penal si ale slugilor lui au ajuns la scadenta. Suntem pe chituci iar ce va urma va fi cu adevarat groaznic - inflatie, dobanzi uriase, falimente, plata pensiilor amânată, somaj.
  • -19 (19 voturi)    
   hello brausel (Duminică, 20 mai 2018, 22:23)

   Jesuis.PasCharlie [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   ..ati omis ultima parte cea mai importanta din manual : "fara EU nu putem !!!!!!!EU you ze only hope"
 • +17 (17 voturi)    
  Ei fac tot (Duminică, 20 mai 2018, 20:38)

  Ozmo [utilizator]

  Ce doresc ei ! Degeaba va agitati ! Pana cand nu put tara pe butuci nu se opresc!!
  • +3 (5 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 21 mai 2018, 0:39)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui Ozmo

 • -26 (32 voturi)    
  haha (Duminică, 20 mai 2018, 20:41)

  Mazeta [utilizator]

  Dintr-o dată toți moflujii și oengiștii sunt îngrijorați de soarta pensionarilor... nu, nu de cei de acum, ci de pensionarii de peste 20 de ani. LOL.
  • +9 (13 voturi)    
   iata ce spune (Duminică, 20 mai 2018, 22:39)

   ex nihilo [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   bancheru83, in bit.ly(slash)2kcctkw: ''am aflat cine sunt xanti si mazeta! nu sunt mari surprize,e vb de ciuvica si badea''
  • +7 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 20 mai 2018, 22:44)

   [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

  • +8 (12 voturi)    
   De ce nu stai tu in Rusia? (Duminică, 20 mai 2018, 23:32)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Unde fondul de pensii le plateste soldele militarilor???
 • +16 (18 voturi)    
  ! (Duminică, 20 mai 2018, 20:51)

  HChifteluta [utilizator]

  Va dati sema cata disperare este pe dragnea & haremul? Sunt la fundul sacului, nu mai au bani de salarii si pensii. Urmeaza imprumuturi externe.
 • -20 (20 voturi)    
  . (Duminică, 20 mai 2018, 21:48)

  Jesuis.PasCharlie [utilizator]

  La fiecare 2-3 ani primesc un plic cu numele noii firme care se ocupa de pensia mea . Noi clauze. Procente de'an-boulea scoase de ei ca asa vrea muschii lor. Poze colorate.
  A,acum niste ani buni cand m-am mutat cu serviciul vezi nene ca TREBUIE musai sa imi mut fondurile la firma de pensii cu care lucra firma respectiva .I'auzi hans ,s-a intalnit civilizatu' cu prostul.
  Mi-e sila. Deja tin in spate vreo 22 , la 30 ma opresc.
  • +15 (15 voturi)    
   Tu muncesti, adica esti postac cu acte??? (Luni, 21 mai 2018, 0:31)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Jesuis.PasCharlie

   Daca e asa, de ce nu-i dai banii direct lui Dracna, ca are el grije....
 • +12 (14 voturi)    
  Ciuma rosie (Duminică, 20 mai 2018, 21:50)

  MisuG [utilizator]

  Imbecilii astia de la guvernare nu se lasa pana nu fura tot din tara asta! Au dat-o ca ar fi temporar, dupa care suspendarea platii contributiei va fi definitiva! Daca nu v-ati prins pana acum ca astia vor sa fure tot din tara asta si sa nu faca parnaie, e nasol!
  Cred ca au gresit grav cu masura asta, insa nu mai au bani, asa de imbecili au fost aruncand cu banii pe care nu-i aveau in stanga si dreapta!
  Merita trasi in teapa!
  Sa vezi maine prabusirea bursei de la Bucuresti si cursul iar se va duce spre 4,7 :(:(
 • +10 (12 voturi)    
  Oameni buni! (Luni, 21 mai 2018, 0:15)

  connors [utilizator]

  Astia ne fura pe noi....cu totul!
 • +8 (14 voturi)    
  Animal Farm in plina desfasurare (Luni, 21 mai 2018, 2:08)

  Fu Leng [utilizator]

  Porcii is la putere si nimic nu se mai poate face!!!
 • +1 (1 vot)    
  stai putin... (Luni, 21 mai 2018, 9:04)

  liviu_ [utilizator]

  pe psd ii doare de oriceine altcineva decat de ei?!

  nu ii intereseaza de ce ccrede sau vrea nimeni...

  sa fim seriosi pt ei... 3 mil cat au votat psd "E" mai multi decat 6 mil cat au votat Iohannis.... si nu pt ca se simt cumva indatorati fata de aia 3 mil.... prin simplul fapt ca aceasta tactica le convine ca sa para, cumva, ca au legitimitate sa faca praf tara asta....

  concluzia e: nu se duce cineva cu un ak in parlament la "negocieri" nu are nici o sansa de izbanda!
 • +1 (1 vot)    
  ! (Luni, 21 mai 2018, 9:05)

  karula [utilizator]

  Sa va stea in gat, in monede de 50 bani, intreaga suma acumulata, daca- mi furati contributia la Pilonul ll!
 • +2 (2 voturi)    
  Ca mai intotdeauna, (Luni, 21 mai 2018, 9:11)

  adi_69 [utilizator]

  adevarul este intre cele 2 puncte de vedere (guvern vs institutii de piata). Cel putin acest apel foloseste notiunea corecta: fond de acumulare si capitalizare.
  Insa pentru deplina obiectivitate, eu ma asteptam sa se militeze in primul rand pentru completarea legislatiei. Pana nu avem o lege a pensiilor private, orice alta discutie este de prisos. Pilonul II e beton, ca si legislatie, pe partea de depunere, mostenire, mutare la alt fond. Legislatia se opreste fix la momentul in care sa beneficiezi de el ca pensionar. Abia dupa completarea ei, comparatia Pilon I - Pilon II va putea fi facuta in cunostiinta de cauza. Pana atunci, imi pare rau, cam multe lozinci si bla-bla-uri si de o parte si de alta.
 • +1 (1 vot)    
  Nu cred (Luni, 21 mai 2018, 10:09)

  A310 [utilizator]

  ca pilonul II se va desfiinta , dar faptul ca oamenii au fost obligati sa contribuie , nu este un lucru corect , este foarte bina ca cei interesati sa poata opta .
  Toti cei care semneaza acest apel , sunt numai persoane interesate intr-un fel sau altul , de administrarea unor sume care nu le apartin , dar din care fac profituri , pe banii altora .
  Adica din filmul - Hai sa prostim prostii , iar noi sa ne umplem buzunarele , iar la pensie or sa vada ei ce anume vor primi .
  Adica , curat ghinion .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by