​"Nu am participat niciodată la elaborarea unui asemenea document care să prevadă suspendarea Pilonului II și nu doar că nu am participat, ci aș fi fost împotrivă. Și vă mai spun ceva. Pilonul II nici nu se poate suspenda. În primul rând banii care sunt acolo sunt ai cetățenilor și nu ai statului", a declarat duminică seara pentru HotNews.ro, Varujan Vosganian, deputat ALDE și fost Ministru al Finanțelor în 2008, când s-a lansat Pilonul II de pensii. 'Este un document vechi, nu știu cine l-a făcut. În orice caz, când am făcut negocierile pentru Guvernul Dancilă, noi (n.a ALDE) nu am discutat despre Pilonul II decât reducerea contribuției la 3,75%, ca să putem restabili echilibrul bugetului de pensii.', a spus acesta.

Varujan VosganianFoto: Hotnews

Contactat duminică seara de HotNews.ro, Varujan Vosganian s-a arătat surprins de existența acestui document care vizează suspendarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii.

  • "Este un document care nu este de actualitate. Eu nu am participat niciodată la elaborarea unui asemenea document care să prevadă suspendarea Pilonului II și nu doar că nu am participat, ci aș fi fost împotrivă. Și vă mai spun ceva. Pilonul II nici nu se poate suspenda. În primul rând banii care sunt acolo sunt ai cetățenilor și nu ai statului și statul nu poate să-i ia sub niciun motiv și în al doilea rând toate calculele arată că Pilonul II este în avantjul românilor și că el poate fi o soluție pentru compensarea efectelor negative ale evoluțiilor demografice. Oricine spune că vrea să desființeze Pilonul II este cineva care sacrifică orizontul pe termen mediu și lung în favoarea unui orizont pe termen scurt.
  • Este un document vechi, nu știu cine l-a făcut. În orice caz, când am făcut negocierile pentru Guvernul Dancilă, noi (n.a ALDE) nu am discutat despre Pilonul II decât reducerea contribuției la 3,75%, ca să putem restabili echilibrul bugetului de pensii.", a precizat Varujan Vosganian.

Program legislativ

Program legislativ

Foto: Hotnews

Documentul oficial, în care apare negru pe alb specificată intenția Guvernului de a suspenda contribuțiile la Pilonul II în perioada 1 iulie-31 decembrie, este programul legislativ al Guvernului pe 2018, a fost redactat în luna aprilie a acestui an și este publicat pe pagina Ministerului pentru Relația cu Parlamentul.

Acesta prevede ca 'prioritate legislativă', cu termen de prezentare în Guvern luna mai din acest an, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate.

Proiectul de lege este inițiat de Secretariatul General al Guvernului (SGG) și de Comisia Națională de Prognoză (CNSP)

"Într-un demers fără precedent în România, cele mai importante organizații de business advocacy, asociații profesionale, instituții de piață, mișcarea patronală, analiști financiari și reprezentanți ai consumatorilor de produse financiare și-au unit vocile pentru susținerea unui Apel pentru menținerea neschimbată a Pilonului II de pensii private', a anunțat duminică seara Asociația pentru Pensii Administrate privat (APAPR).

Amintim faptul că HotNews.ro a relatat în premieră în data de 19 aprilie, pe baza unor informații prezentate de surse guvernamentale, că Guvernul lucrează la un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018, pentru a forța astfel cei 7 milioane de participanți la fondurile private de pensii să opteze pentru sistemul public de pensii.