Coaliția pentru Dezvoltarea României a solicitat joi Guvernului să mențină actuala structură bazată pe trei piloni a sistemului de pensii și să reglementeze, în cel mai scurt timp, creșterea nivelului contribuției la Pilonul II la 6%, față de 3,75% cât este în prezent. 'Declarațiile publice de până acum au creat confuzie și neîncredere la nivelul comunității de afaceri și al angajaților din România și au afectat deja negativ imaginea României în ochii potențialilor investitori, spune Coaliția. Alexandru Lăpușan, vicepresedinte al ANIS, a avertizat că specialiștii IT își pot găsi repede de lucru în alte țări și pleacă și cu familiile. IT-iștii vor privi orice modificare la Pilonul II ca pe o naționalizare.

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei la una din conferintele de presaFoto: Hotnews
  • "Industria IT este mai specială în primul rând pentru că este mai agilă. În IT lucrurile se schimbă foarte foarte repede și noi am beneficiat ca țară de acest lucru, astfel că într-o perioadă relativ scurtă de timp am reușit să atragem cu doar 100.000 de oameni în acest domeniu o industrie mai degrabă străină care a venit aici, dar care a generat peste 5% din PIB-ul țării, ceea ce este super tare pentru că nu se aștepta nimeni la un rezultat atât de bun.
  • Mai mult decât atât, ne așteptăm ca în perioada următoare, acest trend să continue. Ne asteptăm la o creștere anuală cu 15% a industriei. Ori creșterea asta nu a fost întâmplătoare, nu pentru că suntem frumoși și deștepți, ci din cauză că mediul a fost atractiv. În momentul în care se schimbă foarte des legislația, taxele, ne jucăm cu sistemul de pensii, se crează un sistem neatractiv pentru investitorii de afară.  Firmele mari și brandurile care au deschis birouri aici pot la fel de ușor să le închidă și să le mute în altă parte. Calculatoarele se pot înlocui și specialiști există și în altă parte. E foarte important ca orice modificări legate de taxe și muncă să fie discutate și transparente, și nu să fie implementate peste noapte.
  • Prin urmare, în momentul în care există tot fel de mesaje transmise în mod discutabil în mediul public, aceste mesaje nu fac decat să creeze un mediu de neîncredere din partea specialiștilor din IT. Ei pot să plece și mai repede din țară decât poate o firmă care a venit aici. Un specialist în IT își poate găsi în câteva zile un job în Spania, în Anglia, Irlanda și în Germania. Mai mult decât atât, dacă în trecut poate pleca de unul singur pe drumul pribegiei, astăzi poate specialiștii pleacă cu familiile. Sunt 3-4 oameni care pleacă. Trebuie să luăm în calcul și acest lucru. Și prin urmare în momentul în care le spunem că pensiile din Pilonul II, că pușculița asta a copiilor lor va fi spartă, va fi foarte greu să le spunem: rămâneți aici, munciți în România că vă va fi bine! Este deja un mesaj dificil să fie credibil.
  • Voiam să vă mai transmit ceva despre presiunea sub care funcționează industria IT. În momentul de față pentru cererea actuală de pe piata muncii, exista un raport de 3 la 1 cu studenții care ies de pe băncile școlilor tehnice. Și asta nu înseamnă că toți vor rămâne și activează în România, alții pleacă chiar direct din Facultate în afară. Cred că IT-iștii vor vedea orice modificare asupra sistemului actual de pensii, ca pe o naționalizare a aceea ce ei au deja deja, a unor bani pe care i-au castigat deja, a unor drepturi pe care le au deja și lucrul ăsta va afecta foarte mult și partea de incredere.
  • Prin urmare ANIS crede că sistemul actual de pensii trebuie susținut, credem că Pilonul II nu numai că ar trebui păstrat, ci ar trebui să se respecte prevederile inițiale și să ajungă la o contribuție de 6%, nu la 3,75% cât este acum și mai mult decât atât suntem foarte îngrijorați că alături de mesajele despre pilonul II, am văzut strecurate în tot felul de comisii și comitete guvernamentale inclusiv noi taxe potențiale care să afecteze împărțirea CASS-ului. Sperăm ca aceste lucruri sunt doar derapaje de comunicare pentru că impactul lor va fi devastator.", a declarat joi Alexandru Lăpusan, fondator si CEO ZITEC si vicepreședinte al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), in cadrul unei conferințe organizate de CDR.

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) este cea mai importantă entitate de business din România care cuprinde 25 de asociații române și străine. Coaliția cuprinde 54.000 de firme cu peste un milion de angajați, generând peste 50% din PIB-ul țării, a subliniat în începutul conferinței pe tema Pilonului II de pensii Dragoș Anastasiu, președintele Coaliției.

  • Radu Craciun, peședintele APAPR: Noi nu am fost mandatați de către participanții noștri să le negociem pensii mai mici

Prezent la eveniment, Radu Craciun, președintele APAPR (Asociația care reprezintă cei 7 administratori de fonduri de pensii private) a precizat că administratorii se pregătesc din punct de vedere legal pentru apărarea contribuțiilor pe care le au în administrare.

  • "Se tot pune problema negocierilor asupra Pilonului II. Noi nu am fost mandatați de către participanții noștri să le facem pensii mai mici. Noi cel mult putem să negociem ca pensiile lor să crească. În niciun caz nu putem fi parteneri ai unui dialog pe tema scăderii pensiilor românilor. Toate analizele pe acest subiect au fost din partea noastră către ei (Guvern), nu de la ei către noi.", a spus Radu Crăciun, care a subliniat că se pregătesc din punct de vedere legal pentru a face tot ce e posibil pentru apărarea contribuțiilor pe care le au în administrare.

Radu Crăciun a remarcat o solidarizare în premieră față de protecția acestui sistem.

  • "Miza existentei Pilonului II de pensii cred că este în primul rând legată de prosperitatea viitoare a României. România se confruntă cu un risc major - de a fi bătrână înainte de a fi bogată, cu alte cuvinte de a fi săracă și bătrână. Romania nu poate fi bogată decât economisind. Nu poate fi bogată prin împrumuturi și îndatorarea generațiilor viitoare.
  • Ar trebui să se revină la calendarul inițial de 6% contribuții în pilonul II și chiar să crească această contribuție ca sistemul să fie mai relevant. Ultima verigă lipsă este o lege a plății pensiilor. Din întâlnirile pe care le-am mai avut, când am adus în discuție subiectul plății pensiilor, pentru mulți parlamentari a fost un moment de revelație. ", a spus Radu Crăciun.

Ce încredere mai există în promisiunile Guvernului că nu se va schimba Pilonul II și când va avea loc întâlnirea cu Darius Vâlcov?

Întrebați dacă s-a stabilit întânirea cu Darius Vâlcov la Guvern și dacă mai există încredere în promisiunile Guvernului că nu vor suspenda contribuțiile la pilonul II, Dragoș Anastasiu, președintele Coaliției, și-a exprimat încrederea.

"Urma să existe o întâlnire în această săptămână, dar pentru că pentru că la nivelul Coaliției a fost mai greu să ne strângem toți, am cerut o amânare. Coaliția pentru Dezvoltarea României se va întâni cu Guvernul, sperăm că săptămâna viitoare. Încă suntem în discuții. În ceea ce privește încrederea, vă răspund la nivel personal. Noi antreprenorii, prin natura lucrurilor, avem încredere și cred că nu trebuie să obosim în a avea încredere. Dați-mi voie să am încredere, iar dacă aceste promisiuni (n.a ale Guvernului) nu se vor întâmpla cred că mediul de afaceri are suficientă abilitate ca să reacționeze.", a spus Dragoș Anastasiu, președintele CDR.

La această întrebare, Dragos Neacsu, vicepresedinte RBL și CEO la Erste Asset Managament a ținut să atenționeze asupra unui singur aspect: 'Pe piețele financiare, încrederea este cel mai important activ.'

HotNews.ro a scris marți, 22 mai, că Darius Vâlcov, eminența cenușie a programului economic PSD și consilier al premierului Viorica Dăncilă, i-a invitat la Guvern miercuri, 23 mai, ora 12:00, pe reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (FIC) și ai Camerei de Comert Americane (AmCham), pentru o discuție despre Pilonul II de pensii, potrivit mai multor surse din mediul privat.

Invitația a fost adresată săptămâna trecută, după ieșirile publice ale celor două organizații, dar cum, între timp, toți membrii Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) s-au raliat la poziția celor două organizații, s-a stabilit ca întânirea să fie programată pentru o dată ulterioară, pentru a fi prezenți toți membrii CDR, spun sursele.