- "Industria IT este mai specială în primul rând pentru că este mai agilă. În IT lucrurile se schimbă foarte foarte repede și noi am beneficiat ca țară de acest lucru, astfel că într-o perioadă relativ scurtă de timp am reușit să atragem cu doar 100.000 de oameni în acest domeniu o industrie mai degrabă străină care a venit aici, dar care a generat peste 5% din PIB-ul țării, ceea ce este super tare pentru că nu se aștepta nimeni la un rezultat atât de bun.
- Mai mult decât atât, ne așteptăm ca în perioada următoare, acest trend să continue. Ne asteptăm la o creștere anuală cu 15% a industriei. Ori creșterea asta nu a fost întâmplătoare, nu pentru că suntem frumoși și deștepți, ci din cauză că mediul a fost atractiv. În momentul în care se schimbă foarte des legislația, taxele, ne jucăm cu sistemul de pensii, se crează un sistem neatractiv pentru investitorii de afară. Firmele mari și brandurile care au deschis birouri aici pot la fel de ușor să le închidă și să le mute în altă parte. Calculatoarele se pot înlocui și specialiști există și în altă parte. E foarte important ca orice modificări legate de taxe și muncă să fie discutate și transparente, și nu să fie implementate peste noapte.
- Prin urmare, în momentul în care există tot fel de mesaje transmise în mod discutabil în mediul public, aceste mesaje nu fac decat să creeze un mediu de neîncredere din partea specialiștilor din IT. Ei pot să plece și mai repede din țară decât poate o firmă care a venit aici. Un specialist în IT își poate găsi în câteva zile un job în Spania, în Anglia, Irlanda și în Germania. Mai mult decât atât, dacă în trecut poate pleca de unul singur pe drumul pribegiei, astăzi poate specialiștii pleacă cu familiile. Sunt 3-4 oameni care pleacă. Trebuie să luăm în calcul și acest lucru. Și prin urmare în momentul în care le spunem că pensiile din Pilonul II, că pușculița asta a copiilor lor va fi spartă, va fi foarte greu să le spunem: rămâneți aici, munciți în România că vă va fi bine! Este deja un mesaj dificil să fie credibil.
- Voiam să vă mai transmit ceva despre presiunea sub care funcționează industria IT. În momentul de față pentru cererea actuală de pe piata muncii, exista un raport de 3 la 1 cu studenții care ies de pe băncile școlilor tehnice. Și asta nu înseamnă că toți vor rămâne și activează în România, alții pleacă chiar direct din Facultate în afară. Cred că IT-iștii vor vedea orice modificare asupra sistemului actual de pensii, ca pe o naționalizare a aceea ce ei au deja deja, a unor bani pe care i-au castigat deja, a unor drepturi pe care le au deja și lucrul ăsta va afecta foarte mult și partea de incredere.
- Prin urmare ANIS crede că sistemul actual de pensii trebuie susținut, credem că Pilonul II nu numai că ar trebui păstrat, ci ar trebui să se respecte prevederile inițiale și să ajungă la o contribuție de 6%, nu la 3,75% cât este acum și mai mult decât atât suntem foarte îngrijorați că alături de mesajele despre pilonul II, am văzut strecurate în tot felul de comisii și comitete guvernamentale inclusiv noi taxe potențiale care să afecteze împărțirea CASS-ului. Sperăm ca aceste lucruri sunt doar derapaje de comunicare pentru că impactul lor va fi devastator.", a declarat joi Alexandru Lăpusan, fondator si CEO ZITEC si vicepreședinte al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), in cadrul unei conferințe organizate de CDR.
Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) este cea mai importantă entitate de business din România care cuprinde 25 de asociații române și străine. Coaliția cuprinde 54.000 de firme cu peste un milion de angajați, generând peste 50% din PIB-ul țării, a subliniat în începutul conferinței pe tema Pilonului II de pensii Dragoș Anastasiu, președintele Coaliției.
- Radu Craciun, peședintele APAPR: Noi nu am fost mandatați de către participanții noștri să le negociem pensii mai mici
Prezent la eveniment, Radu Craciun, președintele APAPR (Asociația care reprezintă cei 7 administratori de fonduri de pensii private) a precizat că administratorii se pregătesc din punct de vedere legal pentru apărarea contribuțiilor pe care le au în administrare.
- "Se tot pune problema negocierilor asupra Pilonului II. Noi nu am fost mandatați de către participanții noștri să le facem pensii mai mici. Noi cel mult putem să negociem ca pensiile lor să crească. În niciun caz nu putem fi parteneri ai unui dialog pe tema scăderii pensiilor românilor. Toate analizele pe acest subiect au fost din partea noastră către ei (Guvern), nu de la ei către noi.", a spus Radu Crăciun, care a subliniat că se pregătesc din punct de vedere legal pentru a face tot ce e posibil pentru apărarea contribuțiilor pe care le au în administrare.
- "Miza existentei Pilonului II de pensii cred că este în primul rând legată de prosperitatea viitoare a României. România se confruntă cu un risc major - de a fi bătrână înainte de a fi bogată, cu alte cuvinte de a fi săracă și bătrână. Romania nu poate fi bogată decât economisind. Nu poate fi bogată prin împrumuturi și îndatorarea generațiilor viitoare.
- Ar trebui să se revină la calendarul inițial de 6% contribuții în pilonul II și chiar să crească această contribuție ca sistemul să fie mai relevant. Ultima verigă lipsă este o lege a plății pensiilor. Din întâlnirile pe care le-am mai avut, când am adus în discuție subiectul plății pensiilor, pentru mulți parlamentari a fost un moment de revelație. ", a spus Radu Crăciun.
Ce încredere mai există în promisiunile Guvernului că nu se va schimba Pilonul II și când va avea loc întâlnirea cu Darius Vâlcov?
Întrebați dacă s-a stabilit întânirea cu Darius Vâlcov la Guvern și dacă mai există încredere în promisiunile Guvernului că nu vor suspenda contribuțiile la pilonul II, Dragoș Anastasiu, președintele Coaliției, și-a exprimat încrederea.
"Urma să existe o întâlnire în această săptămână, dar pentru că pentru că la nivelul Coaliției a fost mai greu să ne strângem toți, am cerut o amânare. Coaliția pentru Dezvoltarea României se va întâni cu Guvernul, sperăm că săptămâna viitoare. Încă suntem în discuții. În ceea ce privește încrederea, vă răspund la nivel personal. Noi antreprenorii, prin natura lucrurilor, avem încredere și cred că nu trebuie să obosim în a avea încredere. Dați-mi voie să am încredere, iar dacă aceste promisiuni (n.a ale Guvernului) nu se vor întâmpla cred că mediul de afaceri are suficientă abilitate ca să reacționeze.", a spus Dragoș Anastasiu, președintele CDR.
La această întrebare, Dragos Neacsu, vicepresedinte RBL și CEO la Erste Asset Managament a ținut să atenționeze asupra unui singur aspect: 'Pe piețele financiare, încrederea este cel mai important activ.'
HotNews.ro a scris marți, 22 mai, că Darius Vâlcov, eminența cenușie a programului economic PSD și consilier al premierului Viorica Dăncilă, i-a invitat la Guvern miercuri, 23 mai, ora 12:00, pe reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (FIC) și ai Camerei de Comert Americane (AmCham), pentru o discuție despre Pilonul II de pensii, potrivit mai multor surse din mediul privat.
Invitația a fost adresată săptămâna trecută, după ieșirile publice ale celor două organizații, dar cum, între timp, toți membrii Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) s-au raliat la poziția celor două organizații, s-a stabilit ca întânirea să fie programată pentru o dată ulterioară, pentru a fi prezenți toți membrii CDR, spun sursele.
Se putea vota in 2016, dar explica-i hipsterului ca PSD e o mizerie care va falimenta tara...
Hai sa-ti dau niste cifre:
Parlamentare 2016 (unde zici tu c-au votat multi) 39.5% prezenta
Prezidentiale 2014 52%
Prezidentiale Franta 2017 prezenta 77.7%
Prezenta vot Ungaria 68%
prezenta vot Germania 68%
Prezenta vot Italia 73%
Si uite si un articol, cam scremut ce-i drept:
http://www.gandul.info/magazin/harta-europeana-a-prezentei-la-vot-ce-loc-ocupa-romania-in-clasament-care-sunt-tarile-din-top-16953755
Si acu zi-ne tu cu cuvintele tale, cum ai ajuns la concluzia ca in 2016 participarea la vot a fost peste media UE.
Cum sa minti in halul asta mazeto? Doar esti un postac pesedisto-rusofon si stim cu totii asta.
In curand, Romania va fi depopulata. In 50 de ani, dupa ce o sa crape decretzeii, Romania va avea cel mult 10 milioane de locuitori. Turcia, care e la doi pasi, va avea peste 100. Dupa ce vor infuleca Bulgaria, nici Dunarea nu ii mai opreste.
Oricum banii nemernicilor din IT se duc in consum, platesc TVA. Chiaburii astia din IT cand isi construiesc case in Pipera, platesc materialele, forta de munca. Doar nu le face dragnea casele de-a moca.
Sau daca era sarcasm, imi cer scuze pentru interventie
Romania a fortat intelectualii si oameni care ar putea ascede in societati occidentale pentru a putea infiltra usor oameni acoperiti. Intre timp URSS a picat si lucrurile au luat turnura de fenomen social si astfel capsunarii trimit miliarde in Romania. Pe de alta parte IT-istii nu cheltuie banii in Romania. Nu isi cumpara proprietati si nici masini noi produse in Romania, iar cand pleaca nu au cui sa trimita bani. Contributia IT-ului in PIB este de 4%. Trebuie sa cascati putin ochii.
De unde ai scos toate ineptiile astea intr-o singura fraza?
IT-istii sunt niste extraterestri pentru tine, observ.
Ei nu mananca, nu se imbraca, nu isi cumpara case, masini, nu platesc TVA, doar "sug sangele poporului proletar", asa-i?
Vom afla in curand ca nici nu procreaza, nu iubesc natura si respira degeaba...
2. "IT-istii nu cheltuie banii in Romania" - total fals: IT-istii isi cumpara apartamente sau case in Romania, merg la pensiuni in Romania, iau taxiul in Romania, isi cumpara masini noi in Romania, masini care chiar contruite in alte tari, tot genereaza macar un TVA de 20% in Romania, se duc la cumparaturi in Romania, la restaorant, etc, etc. Inafara isi fac 1-2 concedii pe an si cam atit.
Si o sa vedeti asta in curind, cind va porni emigratia in masa a celor care cistiga decent in Romania dar s-au saturat de poporul de milogi care voteaza cu hotii pentru 100 de lei la salariu.
Ca idee, piata de business intelligence din RO este de circa 12 milioane de euro pe an. Spun de piata din Romania, nu firme straine care lucreaza pentru alte tari. Global BI market size este de 17miliarde de dolari.
Deci asha se cheama domeniul, comunicatiile nu-s un sector separat. Nu intra aici infrastructura de comunicatii.
2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Business_intelligence
"Business Intelligence se referă la sisteme informatice de identificare, extragere și analizare a datelor disponibile într-o companie, sisteme al căror scop este de a oferi un suport real pentru luarea de decizii de business."
Aici chiar ca dai cu bita-n balta. Ce treaba are fraza de mai sus cu IT-ul?!?
Esti total pe linga subiect, iar chestia aia cu 12 milioane de euro arata clar cit de tare aberezi.
noi astialalti avem niste salarii si un trai decent, asa cum ar trebui sa aiba toti romanii, si noi visam sa iesim la pensie, si pilonul 2 e ceva pentru care contribuim, si sunt ai nostri bani, nu pentru PSD sa-si bata joc de ei, sa plateasca salarii la primarii alti bugetari de lux sau nu mai stiu ce alte pensii de lux ...
Si daca e asa cum spui ca industria IT e 5% atunci inseamna ca favorizam 5% in detrimentul a 95%???
Pai din partea unui IT-ist ma asteptam macar la un pic de logica daca bun simt nu se poate.
Asa ca: drum bun!
E suficient ca in 2019 la europarlamentare sa iasia PSD invingator, si sa vezi dupa aia emigratie in masa. Si sa vedem cine-o msa va mai plateasca salariile de bugetar si ajutoarele sociale cind or pleca toti cei care cistiga decent aici si se pot muta uosr in occident.
Deci in 2019 sau 2174 tot cei care platesc acum vor plati si atunci.
Deci cu voi sau fara voi tot aia e.
So, have a good trip!
Dar platim contributiile 35% plus impozitul de 2.5% impus firmei.
Deci salariul meu de, sa zicem, 3000 de euro net genereaza contributii sociale la bugetul de stat undeva la 1800 de euro.
Si pe linga asta mai platesc si TVA 19% pe tot ce cheltui din salariul ala, si mai dau de munca si la cite un taximetrist, barman, patron de pensiune, muncitor in constructii, dealer de masini, spital privat, etc, etc.
Si din cauza ignorantilor ca tine o sa plec, si statul o sa ramana fara toate veniturile de mai sus. Si cind vorbim de citeva zeci de mii din astia ca mine, o sa se vada si efectele economice.
Pai orice asistat social plateste tva si probabil da de munca la barmani mai mult decat tine!
Cum ziceam: lipsit de logica si demagog de zici ca incerci sa-l copiezi pe Dragnea.
Asistatul social plateste TVA pentru cheltuieli de maxim 800 de lei pe luna, IT-istul pentur cheltuieli de minim 4000 de lei pe luna. In plus, asistatul consuma mult mai mult din locuri cu evaziune fiscala (de la birtul din colt care vinde pe caiet pina la chioscul de la coltul blocului care nu da bon).
Da' nu-i bai, sunt sanse considerabile sa vezi pe viu efectele disparitiei meseriei de IT-ist la noi...
Deci e separata de IT&C si e 1.8% PIB, nu 80% din cei 6% IT cum aberezi tu mai sus. daca viitoare cauta nitel pe google inainte de a scrie gogomanii pe net.
La un salariu de 3000 de euro net, dau la stat 1800 eur lunar ca si impozit. Ceea ce teoretic nu e mult.
In Germania dau cam 2700, spre exemplu.
Acu, intrebarea care se pune e urmatoarea: ce primesc inapoi de la stat de banii astia?
Asigurarea medicala de stat e praf, deci tre sa-mi fac una privata ca sa am acces la oarece servicii decente si relativ rapide, sa nu stau la coada la policlinica cite 3-4 ceasuri
Sistemul de invatamant e praf, deci ori aleg scoala privata, ori la aia de stat tre sa bag meditatii si alte alea
Infrastructura e praf, merg cu 50-60 km/h
Administratia e absurda, tre sa stau la tot felul de cozi la permis, buyletin, pasaport, inmatriculari, etc, etc
Sansa la o pensie decenta e zero, in conditiile in care peste 20-25 de ani raportul pensionar-salariat va fi de 1.5 la 1
Tot felul de politicieni analfabeti si asistati sociali la fel de analfabeti ma injura de aia 1800 de euro cu care-i sponsorizez zilnic.
Si deja acum ma intreb de ce naiba mai stau in tara asta de rahat in loc sa plec intr-o tara civilizata, decenta, cu sistem educational si medical decent? De ce sa nu ofer copiilor un sistem educational de top, de ce sa nu imi asigur o pensie decenta?
Daca-mi mai cresti si impozitul incit sa platesc si aici 2700 de euro la stat la 3000 net, dilema mea e rezolvata. Vind tot si plec. Autorul articolului spune ca e suficienta nationalizarea pilonului 2, si s-ar putea sa aiba dreptate.
Eu cred ca totusi te minti. Motivul adevarat pentru care mai esti in Romania este altul si e stupid. Cumva esti inca legat psihic de Romania si daca pleci simti ca bunul roman din tine nu mai e chiar asa de bun chiar daca incerci sa te implici in diferite chestiuni de pe unde ajungi. Sfarsesti prin a sta la cozi la consulate sau ambasade ca sa votezi.
Lucrurile evidente scapa intotdeauna vederii. Romania este singura problema aici. Oamenii aia de care ziceai ca te scuipa pe banii tai. Oamenii aia care si-au luat diploma de IT-ist la fara frecventa cumparand lucrarile. Oamenii aia din familie care s-au angajat pe pile si voteaza PSD. Toti avem dinaia, dar de vina sunt altii. Intotdeauna altii. Primul lucru pe care romanii trebuie sa il constientizeze este ca NU EXISTA ALTIII. Suntem toti romani. Daca unii sunt mai nasoi, toti suntem.
La cozi la ambasade stai maxim de doua ori in 4 ani, deci e un supliciu ne definitoriu.
In rest, incep sa ma simt din ce in ce mai strain de cei care lupta cu imperialismul european, cu cei care nu vor sa se bage altii in treburile noastra interne, cu cei care dau vina pe occident pentru saracia noastra, si tot asha. Ma simt din ce in ce mai strain in propria tara si mult mai aproape ca si stil de viata, preocupari, activitati cu cei din Viena, Munchen sau Dublin.
Ce e special la IT-isti e ca pot sa-si desfasoare activitatea cam in orice oras vor, iar firmele vor migra dupa ei. Criza de personal e atit de mare, incit firmele vor migra oriunde gasesc forta de munca. Si daca IT-ul emigreaza, Romania ramane fara ~ 100.000 salariati cu salariul mediu net de 1500 de euro.
Daca industria IT se mentine inca vro 10-20 de ani, vor aparea din ce in ce mai multe firme romanesti in domeniu. Deocamdata insa e cam devreme.
Cit despre progres, as intreba care e ala? Daca pina prin 2016 mai sperai la ceva, desi mai era si pe atunci cite un genunche ajuns ministru, dupa 2016 cam toti ministrii au nivel de educatie de liceu industrial de la tara. Si ne indepartam rapid si de Ungaria sau Polonia. E suficient sa ne uitam la infrastructura si vedem ca in timp ce toata europa centrala e legata prin retea de autostrazi si trenuri de vest, la noi nautostrazile se surpa cu viteza mult peste ce construim iar trenurile merg cu 20-30 km/h.