Darius Vâlcov, eminența cenușie a programului economic PSD și consilier al premierului Viorica Dăncilă, i-a invitat la Guvern miercuri, 23 mai, ora 12:00, pe reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (FIC) și ai Camerei de Comert Americane (AmCham), pentru o discuție despre Pilonul II de pensii, au precizat pentru HotNews.ro mai multe surse din mediul privat. Invitația a fost adresată săptămâna trecută, după ieșirile publice ale celor două organizații, dar cum, între timp, toți membrii Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) s-au raliat la poziția celor două organizații, s-a stabilit ca întânirea să fie programată pentru o dată ulterioară, pentru a fi prezenți toți membrii CDR, spun sursele.

Darius ValcovFoto: gov.ro

AmCham Romania a solicitat marți, 15 mai, autorităților menținerea Pilonului II de pensii private, avertizțnd că o eventuală stopare a contribuțiilor va avea efecte negative semnificative.

Miercuri, 16 mai, Consiliul Investitorilor Străini (FIC) s-a arătat îngrijorat de intențiile Guvernului legate de pilonul II de pensii, sublinnind că bunăstarea viitoare a actualilor angajați nu trebuie periclitată printr-o abordare pe termen scurt.

Joi, 17 mai, alte organizații membre al Coaliției pentru Dezvoltarea României au transmis comunicate publice de susținere a Pilonul II de pensii private, precizând că dezvoltarea sau cel puțin menținerea la nivelul actual a sistemului este minim necesară.

  • Darius Vâlcov este cel care a prezentat industriei scenariul contribuțiilor 0 la pilonul II de pensii de la 1 iulie 2018

Amintim faptul că, în data de 8 mai,surse din industrie au confirmat pentru HotNews.ro că Darius Vâlcov le-a prezentat în luna martie la Guvern un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018, întânire solicitată de administratorii fondurilor de pensii.

În urma articolului HotNews.ro, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a confirmat faptul că "în ultimele luni a participat la mai multe discuții cu oficiali din sectorul public, inclusiv cu dl. consilier de stat Darius Vâlcov, despre necesitatea și importanța sistemului de pensii administrate privat pentru viitorii pensionari și pentru economia României în ansamblu. APAPR nu a primit până în acest moment niciun document oficial care să prezinte planuri concrete ale Guvernului privind Pilonul II de pensii private."

HotNews.ro a scris în premieră în data de 19 aprilie, pe baza unor informații prezentate de surse guvernamentale, că "Guvernul lucrează la un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018 pentru a forța astfel cele șapte milioane de participanți la fondurile de pensii private de pensii să opteze pentru sistemul public de pensii".

Și senatorul PNL Florin Cîțu a declarat în seara de 18 aprilie la Digi24 că "Informația care circulă în prezent în acest sector este că se lucrează la un proiect de lege care va reduce contribuția virată către Pilonul II de la 3,75% (n.a din venitul brut) în prezent la 0, în partea a doua a acestui an".

Amintim faptul că Darius Vâlcov a fost condamnat, în data de 8 februarie 2018, de Înalta Curte la opt ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, potrivit News.ro. Decizia nu este definitivă. Darius Valcov a săvârșit faptele de care este acuzat în perioada în care era primar al municipiului Slatina (Olt).