"Situaţia în care contribuţiile la Pilonului II devin opţionale va genera, cel mai probabil, o scădere totală a contribuțiilor și va avea un impact negativ asupra piețelor de acţiuni şi obligaţiuni, ceea ce va conduce la scăderea prețurilor activelor și la creșterea ratelor dobânzilor. Acest lucru pune în pericol viitoarele pensii, plătite din randamentele generate de investițiile realizate în Pilonul II.", au precizat pentru HotNews.ro reprezentanții Fondului Proprietatea, care deține acțiuni la mai multe companii listate la Bursa din București. "Deși este dificil să se evalueze impactul specific asupra preţului acţiunilor, acest lucru va avea consecințe negative generale asupra piețelor de capital și de obligaţiuni”, mai spun oficialii FP.

Johan Meyer, CEO Fondul ProprietateaFoto: Fondul Proprietatea
  • "Cel mai bine ar fi ca sistemul actual să fie lăsat așa cum este, iar orice modificări ar fi făcute acum ar fi pe termen scurt. În opinia noastră, situaţia în care contribuţiile la Pilonului II devin opţionale va genera, cel mai probabil, o scădere totală a contribuțiilor și va avea un impact negativ asupra piețelor de acţiuni şi obligaţiuni, ceea ce va conduce la scăderea prețurilor activelor și la creșterea ratelor dobânzilor. Acest lucru pune în pericol viitoarele pensii, plătite din randamentele generate de investițiile realizate în Pilonul II. Ceea ce nu este înțeles suficient de bine este că Pilonul II este un mecanism de creare de plus valoare pentru economii şi de conservare a acestora, iar investițiile aparţin celor care au contribuit. Pilonul I este o cheltuială continuă.", au precizat pentru HotNews.ro reprezentanții Fondului Proprietatea, întrebați care este punctul de vedere al Fondului privind faptul că Pilonul II ar putea deveni opțional.

Referitor la impactul discuțiilor recente despre Pilonul II asupra acțiunilor pe care le deține la companiile listate la Bursa de Valori București, reprezentanții FP au precizat că: „Deși este dificil să se evalueze impactul specific asupra preţului acţiunilor, acest lucru va avea consecințe negative generale asupra piețelor de capital și de obligaţiuni”.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat marți la România TV că Guvernul nu va naționaliza Pilonul II de pensii, așa cum erau anumite zvonuri, ci îl va face opțional.

  • „Noi ne-am hătorât ce vrem să facem. Și este ceea ce am comunicat de anul trecut, și anume să fie opțional acest Pilon II. Fără doar și poate este bătută în cuie varianta aceasta... Sigur, pe perioada verii veți vedea o prezentare foarte clară vizavi de Pilonul II de pensii, ce înseamnă, care sunt avantajele, care sunt parte din dezavantaje, pentru că sunt și din acestea. Nu-l naționalizăm, dar vom explica foarte clar tuturor acestor persoane care sunt cotizante la Pilonul II cât va fi pensia lor, pentru că oamenii au așteptări. Și că am constatat stând de vorbă cu foarte multe persoane care cred următorul lucru: că vor avea pensia de stat echivalentă cu a unor persoane care nu sunt la Pilonul II de pensii, la care suplimentar se va mai adăuga și această pensie. Nu. Se ia o parte din contribuția la Pilonul I de pensie ca să se asigure această pensie de la Pilonul II. Deci sunt foarte multe lucruri care va trebui să le explicăm oamenilor ca să le înțeleagă”, a spus Vasilescu la România TV.

Fondul Proprietatea (“Fondul”) este o societate pe acțiuni din România care funcționează ca o societate de investiții de tip închis pe durată nelimitată, listată la Bursa de Valori de la București (simbol: FP) și administrată de Franklin Templeton Investment Management Ltd. UK Sucursala București din septembrie 2010. Fondul a fost listat pe BVB începând cu ianuarie 2011 și are un portofoliu de acțiuni concentrat în sectoarele electricitate, petrol și gaze (aprox. 86% din VAN), prin intermediul unui număr de companii românesti listate și nelistate cu focus pe sectorul energetic local.

Confom datelor publicate de FP pe site-ul BVB, cea mai mare companie nelistată este Hidroelectrica (34% din valoarea totală a companiilor nelistate din portofoliu), iar cea mai mare companie listată este OMV Petrom (69% din valoarea totală a companiilor listate din portofoliu).

Conform datelor APAPR (asociația administratorilor de fonduri private), fondurile din Pilonul II dețineau acțiuni în valoare de peste 1,02 miliarde lei la Fondul Proprietatea la sfârșitul anului trecut.