Generali Pensii, companie care gestionează pensiile private a peste 730.000 de români, precizează că și în varianta rămânerii definitive a prevederilor OUG 114, mai sunt clarificări de adus pe partea de legislație secundară. "Se iau în calcul, în mod evident, toate scenariile. Însă, până când situația nu este clară, nu putem vorbi de o decizie", au precizat pentru HotNews.ro reprezentanții companiei, întrebați dacă iau în calcul retragerea de pe piața din România. Și Allianz-Țiriac Pensii Private spune că toate scenariile sunt în analiză. 'Ca urmare a contribuțiilor a peste 1,6 milioane participanti, gestionam peste 2 miliarde euro active din care peste 300 milioane euro ca urmare a investițiilor.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Atunci când Generali a făcut primul pas în acest domeniu, ca urmare a reformei sistemului de pensii din România, decizia a fost una de a rămâne pe termen lung, înțelegând că investiția noastră poate genera un randament pozitiv doar după o perioada mai îndelungată.
  • Începând cu 2008, prin activitatea sa, Generali Pensii a generat pentru clienții săi un câștig de peste 610 milioane de lei care în plus față de valoarea contribuțiilor și a plătit valoarea acumulată celor îndreptățiți în peste 1.600 de cazuri de pensionare anticipată sau deces.
  • De altfel, sistemul de Pilon II nu a avut deficiențe din punct de vedere economic sau operațional. De aceea, nu vedem necesitatea unei majorări substanțiale de capital precum cea din noua legislație. Evidențiem că pentru stabilitatea și profitabilitatea pe termen lung ale unui domeniu sunt importante perspectivele viitoare. Aceste perspective trebuie acum reevaluate.", au precizat miercuri pentru HotNews.ro oficialii Generali Pensii.

Compania are 738.000 de participanți la fondul de pensii administrat privat Aripi și o cotă de piață de 10,32%, conform datelor afișate de ASF pentru luna ianuarie 2019.

Ia în calcul Generali Pensii să se retragă din piață, în eventualitatea în care cerințele de capital impuse prin OUG 114 rămân neschimbate?

  • "Și în varianta rămânerii definitive a prevederilor OUG 114, mai sunt clarificări de adus pe partea de legislație secundară. Se iau în calcul, în mod evident, toate scenariile. Însă, până când situația nu este clară, nu putem vorbi de o decizie.
  • Desigur, considerăm esențial să continuăm un dialog constructiv cu autoritățile și să ne concentram pe beneficiul adus participanților la Pilonul II și economiei românești.", se arată în răspunsul companiei.

Ce spun clienții?

  • "Până acum am avut un număr nesemnificativ de întrebări raportat la numărul total de clienți. Desigur, vom respecta și onora orice solicitare de transfer, în conformitate cu prevederile legale. Dintre solicitările primite, majoritatea s-a referit însă la modul în care pot rămâne în Pilonul II. În 3 cazuri au fost solicitate informații despre modalitatea de a înceta contribuția la Pilonul II.", au mai precizat oficialii Generali Pensii.

UPDATE (joi, 13:30) Ce spune Allianz-Țiriac Pensii Private despre scenariul retragerii de pe piața din Romania:

"În acest moment, toate scenariile sunt în analiză, fără a fi luată o decizie în acest sens. Allianz -Țiriac a investit în compania de pensii administrate privat atât capital de încredere, cât și un capital financiar considerabil. Astăzi, ca urmare a contribuțiilor a peste 1,6 milioane participanți, gestionăm peste 2 miliarde Euro active din care peste 300 milioane euro ca urmare a investițiilor.

Nu înțelegem rațiunea economică a acestei cerințe de capital. Un capital majorat nu va ajuta in niciun fel randamentul fondurilor și nici nu poate garanta pensii viitoare mai mari pentru participanți.

Rămânem convinși de faptul ca, prin protejarea scopului legal de administrare privata a fondurilor de pensii Pilon 2 , acestea vor putea sustine politicile de dezvoltare economica a Romaniei prin:

- Oportunitatea de a investi prin PPP în proiecte de infrastructură de interes național;

- Oportunitatea de a contribui ca România să devină un jucător și un campion regional (e.g. achiziții participații semnificative în companii);

- Posibilitatea de a finanța statul;

- O contribuție reală la creșterea calității vieții pentru peste 7 milioane de participanți în pilonul II.

  • Comisia Europeană a avertizat în raportul de țară despre 'ieșirea probabilă de pe piață a unor fonduri de pensii din cauza măsurilor fiscale recent adoptate' de Guvernul Dăncilă

Comisia Europeană a avertizat miercuri în raportul de țară că "modificările aduse (n.a de OUG 114/2018) fac ca mediul de lucru pentru administratorii fondurilor de pensii să fie foarte imprevizibil, le afectează rezultatele financiare și sporesc probabilitatea de ieșire a acestora de pe piață." "Ieșirea probabilă de pe piață a unor fonduri de pensii din cauza măsurilor recent adoptate ar putea priva economia românească de o potențială sursă de finanțare pentru investiții, limitând astfel dezvoltarea în continuare a pieței de capital, care, în prezent, este mai curând mică și nedezvoltată", atenționează Executivul European.

Pentru detalii citește: Raportul de țară al CE: Comisia Europeană vorbește despre 'ieșirea probabilă de pe piață' a unor fonduri de pensii din Pilonul II din cauza OUG 114

Piața pensiilor private fierbe de 2 luni de zile de la aprobarea OUG 114, care impune administratorilor de pensii private să aducă 800 milioane de euro la capitalul social în acest an, din care jumătate până la data de 30 iunie. "Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, prin aceste cerințe absurde, iar ceasul arată maxim 6 luni", spuneau încă din decembrie 2018 administratorii. Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, declară acum că administratorii se gândesc să se retragă din România, în timp ce Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici susțin că fondurile de pensii nu ar fi investitori şi că au randamente sub inflație, în defavoarea participanților. Ce spune ASF, arbitrul pieței de capital și pensii private? No comment!

Pentru a vedea și reacțiile NN Pensii și BCR Pensii citește: ANALIZĂ Efectele OUG 114 asupra Pilonului II de pensii: Piața fierbe, ASF tace și execută