​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis miercuri reducerea cotei percepute din valoarea contribuțiilor brute încasate de administratorii fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II) de la 0,3% la 0,25%. Amintim că prin Ordonanța lăcomiei (OUG 114/2018), Guvernul Dăncilă a tăiat de la 2,5% la 1% comisionul de administrare pe care-l încasau administratorii de pensii private, procent din care rămâneau în final doar cu 0,2%, după ce virau din bani și către Casa Națională de Pensii și ASF.

HotNews.roFoto: Hotnews

ASF, autoritate care a avizat favorabil controversata Ordonanță 114/2018 care a introdus taxa pe lăcomie și a suprataxat mediul privat, arăta, într-o analiză internă obținută de HotNews.ro în luna ianuarie 2019, gravitatea noilor reglementări.

Printre aspectele analizate era și măsura reducerii comisionului de administrare:

  • 1. Impactul majorării cerințelor de capital: Cerinţa minimă de capital introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 va obliga administratorii de fonduri de pensii private să-și majoreze în anul 2019 capitalul social, printr-un aport estimat la o valoare de 3,55 miliarde lei, din care 1,6 miliarde lei (peste 350 milioane de euro) vor trebui aduși până la 30 iunie 2019.
    - Primele trei firme care ar trebui să aducă cei mai mulți bani la capitalul social până la jumătatea acestui an sunt: NN Pensii (135,5 milioane euro), Allianz (90,32 milioane euro) și Metropolitan Life (48,22 milioane euro).
    - "Nivelul ridicat al capitalului social minim, coroborat cu termenul scurt de conformare (raportat la valoarea aportului necesar), poate să descurajeze activitatea de administrare a fondurilor de pensii administrate privat, existând riscul ca unii dintre administratori să nu poată obţine resursele necesare şi să fie nevoiţi să se retragă".
    - "O eventuală retragere a unor administratori din sistemul de pensii private ar conduce la creşterea riscului de concentrare. Mai mult, în condițiile existenței unui număr redus de administratori de fonduri de pensii administrate privat, retragerea unui administrator ar putea avea un efect şi asupra celorlalți administratori, care, pentru a putea prelua în administrare activele rămase se vor vedea nevoiţi să suplimenteze şi mai mult capitalul social. La cerinţa de capital necesar a fi acoperită se va adăuga şi obligaţia de a constitui provizioanele tehnice aferente activelor preluate în administrare, fapt care reprezintă presiuni suplimentare asupra continuării activităţii de administrare a fondurilor de pensii administrate privat.", avertizează ASF.
  • 2. Reducerea comisionului de administrare de la 2,5% la 1%: Din comisionul de 1% din contribuţii brute, administratorii de fonduri de pensii vor fi obligaţi să vireze lunar: 0,5% din valoarea contribuţiilor către Casa Națională de Pensii, 0,3% din valoarea contribuţiilor către ASF, iar lor le va rămâne doar 0,2%. (..)

Documentul ASF obținut de HotNews.ro avea 19 pagini și a fost aprobat, avizat și semnat pentru includerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului ASF, care a avut loc miercuri, 9 ianuarie, de către Leonardo Badea, președintele ASF și de Daniel Ștefan Armeanu, vicepreședintele ASF, responsabil de sectorul pensiilor private, care au fost numiți anul trecut de Guvernarea PSD-ALDE la conducerea ASF.

După articolul HotNews.ro, ASF a reacționat precizând că "documentul prezentat nu a fost luat în discuție și aprobat de către Consiliul Autorității, acesta fiind, în consecință, un material de lucru preliminar, cu un caracter intern."

Guvernul a schimbat joi, 30 mai 2019, cerințele de capital solicitate administratorilor din Pilonul II de pensii, după cum HotNews.ro a anunțat în premieră. "Cu acordul administratorilor fondurilor de pensii, am decis creşterea capitalului social total al fondurilor cu circa 75 de milioane de euro până la 136 de milioane de euro.", a spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. În replică, administratorii de pensii private au transmis că 'noile modificări aduse OUG 114 sunt un pas în direcția bună'.