​Autoritatea de concurență consideră că un comparator independent de tarife RCA este în beneficiul consumatorilor și poate avea efecte pro-concurențiale, în condițiile în care: realizarea acestuia nu determină un schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial între asigurători și există mecanisme care să împiedice asigurătorii RCA să acceseze toate tarifele de primă practicate de concurenți pe diverse categorii de risc, a precizat autoritatea la solicitarea HotNews.ro.

Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul ConcurenteiFoto: AGERPRES
  • UPDATE (16:15) ASF: Legea nu interzice BAAR să realizeze această platformă, dar ea ar putea fi utilizată doar informal, neoficial.

Biroul Asigurătorilor auto (BAAR), care îndeplinește rolul de birou național Carte Verde și are ca membri toți cei 9 asigurători RCA din România, a anunțat recent că va implementa o platformă online de comparare a tarifelor RCA de la toți asigurătorii autorizați.

Noul instrument de informare va furniza nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României. În piață sunt mai multe platforme online de comparare a ofertelor RCA, dar surse din industrie spun că aceste instrumente private nu ar afișa toate informațiile privind ofertele existente.

BAAR a spus că, înainte de a face acest anunț, "a consultat de curând atât Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cât și Consiliul Concurenței."

Pentru că nu era clar din comunicatul BAAR dacă cele două autorități de supraveghere au fost de acord cu apariția acestei platforme, HotNews.ro a solicitat puncte de vedere de la acestea. Prima autoritate care a răspuns întrebărilor HotNews.ro a fost Conciliul Concurenței.

  • Consiliul Concurenței ar fi de acord la o primă vedere cu un comparator de tarife RCA gestionat de BAAR, dar cu anumite condiții

Redăm integral în cele ce urmează punctul de vedere al Consiliului Concurenței transmis la solicitarea HotNews.ro:

"Autoritatea de concurență consideră că un comparator independent de tarife RCA este în beneficiul consumatorilor și poate avea efecte pro-concurențiale, în condițiile în care: realizarea acestuia nu determină un schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial între asigurători și există mecanisme care să împiedice asigurătorii RCA să acceseze toate tarifele de primă practicate de concurenți pe diverse categorii de risc.

BAAR a transmis autorității de concurență mai multe variante de implementare a acestui proiect, care vor avea în vedere:

  • (i) reducerea riscului de culegere a tarifelor de primă practicate de asigurători, pentru a nu permite profilarea pieței de asigurări;
  • (ii) asigurarea respectării legislației GDPR;
  • (iii) afișarea concomitentă a tuturor valorilor primelor de asigurare primite, asigurătorii fiind ordonați alfabetic;
  • (iv) evitarea accesului asigurătorilor și personalului BAAR la valoarea primelor de asigurare estimative;
  • (v) prelucrarea automatizată a datelor, fără intervenție umană

Ca urmare a solicitării BAAR, Consiliului Concurenței a analizat compatibilitatea cu legislația în domeniul concurenței și, la o analiză prima facie, a concluzionat că realizarea unui comparator de tarife RCA de către BAAR, pe unul dintre modelele prezentate de asociație, nu este susceptibilă de a ridica îngrijorări de natură concurențială.

Cu toate acestea, autoritatea de concurență a atras atenția tuturor părților implicate în acest demers cu privire la importanța respectării reglementărilor în domeniul concurenței, în special a celor cu privire la schimbul de informații sensibile din punct de vedere comercial și la coordonarea pe piață ca urmare a acestuia.

În măsura în care realizarea comparatorului de tarife RCA de către BAAR va conduce la comportamente ce vizează încălcarea regulilor de concurență, Consiliul Concurenței va interveni, conform prerogativelor pe care le are potrivit legii.", se arată în răspunsul Consiliului Concurenței.

O platformă online în care șoferii români să poată compara ofertele RCA de la toți asigurătorii autorizați ar fi extrem de utilă, inclusiv pentru opinia publică, susțin unii brokeri de asigurări. Dacă se va realiza s-ar constata diferențe uriașe de prețuri și că mulți asigurători nu transmit oferte către actualele platforme private cu prețuri RCA.

  • UPDATE (16:15) ASF: Legea nu interzice BAAR să realizeze această platformă, dar ea ar putea fi utilizată doar informal, neoficial.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a răspuns vineri întrebărilor HotNews.ro, precizând că BAAR nu ar avea impedimente legale pentru realizarea acestei platforme, numai că aceasta nu avea caracter oficial.

  • "Analizând Legislația specifică RCA (Legea nr. 132/2017 și Norma ASF nr. 20/2017), nu există prevederi legale care să interzică BAAR sau oricărei alte entități ori instituții să realizeze această platformă. Totuși, platforma ar putea fi utilizată doar informal, deoarece obligațiile de informare a asiguraților, instituite atât de lege, cât și de norma ASF, nu pot să fie substituite de această platformă;
  • BAAR nu are nevoie de avizul ASF pentru această platformă. În acest sens menționăm practica uzuală a intermediarilor de asigurări RCA, care oferă potențialilor asigurați o comparație a ofertelor RCA de la mai mulți asigurători, iar platformele utilizate de acești intermediari nu au nevoie de avizul ASF.
  • Orice demers pentru informarea completă și corectă a potențialilor asigurați este binevenită, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară încurajează orice demers în acest sens.", a transmis vineri către HotNews.ro conducerea ASF.

Este de urmărit, în perioada următoare, dacă toate firmele de asigurări membre ale Birourului Asigurătorilor Auto vor fi de acordcu operaționalizarea acestui instrument online care ar transparetiza foarte mult ofertele RCA inclusiv pentru categorii de vehicule și șoferi cu daunalitate mare și frecventă de care firmele de asigurări fug sau practică tarife foarte mari tocmai pentru a evita să-i ia în asigurare.