Aceeași speță însă decizii diferite la Curtea de Apel București. Milena Guentcheva, directorul executiv al Euroins, a pierdut în primă instanță procesul în care contesta sancțiunile impuse recent de ASF: o amendă de 100.000 de lei și retragerea autorizației pentru funcția deținută. Sancțiunile au fost motivate de ASF prin faptul că Milena Guentcheva ar fi supraestimat fondurile firmei de asigurări pentru a fi îndeplinite cerințele de solvabilitate. Pentru exact aceleași acuzații și sancțiuni, Mihnea Tobesu directorul general al Euroins, a câștigat însă în primă instanță procesul cu ASF de la Curtea de Apel.

Autoritatea de Supraveghere FinanciaraFoto: Agerpres
  • "Solutia pe scurt: Respinge cererea de suspendare, ca neintemeiata. Cu recurs, in 5 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucuresti, sub sanctiunea nulitatii. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor, prin intermediul grefei instantei, azi, 26.10.2020." se arată în decizia Curții de Apel București.

Soluția a fost dată de instanța de la Completul 2 Fond din Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal.

Milena Guentcheva a fost acuzată de ASF de aceleași nereguli ca și Mihnea Tobescu, directorul general al Euroins, astfel că sancțiunile au fost identice:

  • "Includerea sumei de 50 milioane lei în fonduri proprii, fără deținerea unor documente justificative, aspect reflectat în supraestimarea fondurilor proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate cu suma de 50 milioane lei și a fondurilor proprii eligibile să acopere cerința minimă de capital cu suma de 19.887.936,69 lei, implicit în supraestimarea indicatorilor de solvabilitate (gradul de acoperire al SCR raportat de societate este 122%, recalculat fiind de 100,10%, iar gradul de acoperire al MCR raportat este 243%, recalculat fiind de 223% și care nu cuprinde celelalte două elemente cu impact asupra indicatorilor de solvabilitate, notificate societății cu Adresa nr. SA-DSC/3296/14.09.2020), conduce la concluzia influenței susceptibile de a aduce atingere unei administrări corecte și prudente a societății, săvârșită de către conducerea acesteia.", se arată în decizia de sancționare a ASF.

Ambii au fost amendați cu câte 100.000 de lei și cu retragerea autoriației pentru funțiile deținute în cadrul societății de asigurări.

Cu toate acestea, pentru exact aceleași acuzații și sancțiuni, Mihnea Tobescu a dat în judecată ASF și a câștigat săptămâna trecută, în primă instanță, tot la Curtea de apel București numai că la o instanță diferită - Completul 16 Fond din Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal.

Mihnea Tobescu, director general Euroins

Mihnea Tobescu, director general Euroins

Foto: AGERPRES

Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză marți, 20 octombrie, lui Mihnea Tobescu, directorul general al Euroins, care a cerut în instanță suspendarea executării deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care a fost amendat cu 100.000 de lei și cu retragerea autorizației de conducere a asigurătorului. Decizia este executorie până la soluţionarea definitivă a cauzei privind anularea actului în instanță, astfel că șeful Euroins scapă momentan de sancțiuni.

Pentru detalii citește: Șeful Euroins a câștigat în primă instanță procesul cu ASF și va rămâne în funcție. Nu va mai plăti nici amenda de 100.000 de lei

  • Euroins a fost amendată de ASF cu 2,1 milioane lei luna trecută. Asigurătorul contestă de asemenea sancțiunile ASF

De notat că ASF a sancționat luna trecută și societatea de asigurări Euroins, nu doar pe cei doi directori. Euroins a fost amendată de Autoritatea de Supraveghere Financiară cu 2,1 milioane de lei și trebuie „să revizuiască tarifele de primă RCA, având în vedere deficiențele constatate, în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei”.

Euroins a atacat de asemenea în instanță sancțiunile ASF, primul termen pentru judecarea posibilei suspendări a deciziei ASF fiind tot luni, 26 octombrie 2020.

În acest dosar, Curtea de Apel a amânat luarea unei decizii pentru data de 28 octombrie 2020.

Veniturile din asigurările RCA au crescut cu 4% până la 1,01 miliarde de lei, în primul trimestru din 2020, gradul de concentrare rămânând puternic, în condițiile în careCity Insurance și Euroins cumulează aproximativ 74% din portofoliul de asigurări RCA din țară.Prima medie RCA anualizată a crescut cu 4% până de 632 de lei în aceeași perioadă de referință.

Peste 18.000 de consumatori au reclamat nereguli în piața asigurărilor în primul semestru din acest an, de mai mult de două ori decât în perioada similară a anului trecut, însă doar 54% dintre aceștia au primit câștig de cauză din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). 95,7% din cele 18.111 de reclamații unice din asigurări au vizat nereguli în sectorul RCA, Euroins fiind cel mai reclamat asigurător cu peste 11.200 de petiții împotriva sa.