​Euroins a pierdut luni, în primă instanță, un proces în care contesta amenda de 1,5 milioane lei și obligația realizării unui plan de finanțare și redresare pentru restabilirea solvabilității, sancțiuni impuse de ASF. Decizia pronunțată de Curtea de Apel poate fi atacată cu recurs în 5 zile, dar acesta nu este singurul proces deschis de asigurător, întrucât sancțiunile ASF împotriva Euroins au fost de 2,1 milioane de lei. Vezi în articol detalii despre al doilea dosar Euroins versus ASF.

Autoritatea de Supraveghere FinanciaraFoto: Agerpres

Curtea de Apel București a respins luni, 2 noiembrie, ca nefondată cererea Euroins cu privire la suspendarea aplicării sancțiunilor și măsurilor dispuse de către Autoritatea de Supraveghere Financiară prin Decizia A.S.F. nr. 1137/28.09.2020.

  • "În urma activității de supraveghere realizată asupra elementelor incluse în raportările transmise de societate pentru data de 30 iunie 2020, Euroins Asigurare-Reasigurare S.A. a fost sancționată cu o amendă de 1,5 milioane de lei, ca urmare a constatării unei serii de deficiențe cu privire la modul de calcul al rezervelor tehnice constituite, în conformitate cu cerințele legislației Solvabilitate II (Legea nr. 237/2015), precum și cu privire la modul de determinare și de raportare a elementelor de fonduri proprii de bază ce acoperă cerința de capital de solvabilitate și cerința minimă de capital.
  • În plus, societatea are obligația de a transmite Autorității de Supraveghere Financiară un plan de finanțare și de redresare în vederea restabilirii indicatorilor de solvabilitate, în conformitate cu prevederile legii. De asemenea, potrivit deciziei societatea trebuie să revizuiască tarifele de primă RCA, având în vedere deficiențele constatate, în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei.", a precizat luni, 2 noiembrie, ASF.

Euroins contestă într-un alt dosar o amenda de 600.000 de lei impusă de ASF tot luna trecută

De notat faptul că luna trecută, ASF a sancționat Euroins cu amenzi în valoare de 2,1 milioane de lei.

Mai precis au existat 2 decizii de sancționare împotriva societății:

- o decizie de sancționare (Decizia nr. 1137/2020)a vizat amenda de 1,5 milioane lei, detaliată mai sus.

- o altă decizie (Decizia nr. 1136/2020) a vizat o amendă de 600.000 de lei, aplicată pentru o serie de deficiențe în special cu privire la calculul rezervelor tehnice la data de 31 martie 2020, precum și înregistrarea eronată a unor operațiuni de recunoaștere a comisioanelor din reasigurare.

Euroins a contestat în instanță ambele decizii de sancționare.

În cazul deciziei în care a fost amendată cu 1,5 milioane lei, tocmai ce a pierdut la Curtea de Apel București și poate face recurs în 5 zile de la comunicarea deciziei.

Mai există însă și procesul în care Euroins contestă amenda de 600.000 de lei, tot la Curtea de Apel București, dosar care a fost deschis la sfârșitul lunii octombrie și care nu a primit încă un termen.

Mai trebuie spus și că sancțiunile impuse luna trecută de ASF au vizat și pe doi dintre directorii Euroins: Mihnea Tobescu, directorul general al Euroins și pe Milena Guentcheva, directorul executiv al Euroins.

Ambii au fost sancționați cu câte 100.000 de lei și cu retragerea autorizației ASF pentru funcțiile deținute. Și aceștia au atacat în instanță deciziile ASF.

Deși a fost aceeași speță, Curtea de Apel a dat însă decizii diferite. Milena Guentcheva, directorul executiv al Euroins, a pierdut în primă instanță procesul în care contesta sancțiunile impuse recent de ASF: o amendă de 100.000 de lei și retragerea autorizației pentru funcția deținută. Sancțiunile au fost motivate de ASF prin faptul că Milena Guentcheva ar fi supraestimat fondurile firmei de asigurări pentru a fi îndeplinite cerințele de solvabilitate. Pentru exact aceleași acuzații și sancțiuni, Mihnea Tobescu directorul general al Euroins, a câștigat însă în primă instanță procesul cu ASF de la Curtea de Apel.