​USR a solicitat miercuri Guvernului Ciucă să renunțe la proiectul de ordonanță de urgență care vizează eliminarea comisioanelor percepute de administratorii fondurilor de pensii pe contribuțiile plătite de cei 7,8 milioane de români în Pilonul II de pensii (pensii obligatorii administrate privat) și Pilonul III (pensii private facultative).

PensieFoto: ASF

USR susține că proiectul de OUG pus in dezbatere de Ministerul Muncii prevede „modificări nocive la Pilonul 2 de pensii prin care se urmărește desființarea acestuia prin gonirea administratorilor de pilon din România și confiscarea banilor de către stat.”

USR atenționează că nu este pentru prima dată când PSD vrea să pună mâna pe pensiile private ale românilor pentru a-și acoperi cheltuielile excesive din bani publici cu privilegiile și pensiile speciale, manevră încercată și de Dragnea, Tudose, Ponta și Dăncilă.

  • „Guvernul cu epoleți nu numai că îi sărăcește pe români în plină criză energetică și a prețurilor, dar vrea să le ia și banii de pensie privată. Aici s-a ajuns cu «cel mai stabil, solid și performant guvern din ultimii destul de mulți ani», după cum îl lăuda mândru întâiul schior al țării.
  • Desființarea Pilonului 2 de pensii, încercată și de Dragnea și ai săi, cu singurul scop de a umple buzunarele partidului cu bani pentru viitoare sinecuri și alte pensii speciale, e o nouă lovitură cinică pe care PSD și PNL le-o dau românilor.
  • Românii au o șansă la o pensie decentă prin Pilonul 2, dar Guvernului Ciucă nu îi pasă, din contră. Ce așteptări putem avea de la un guvern care face miliarde de lei pe urma scumpirilor din energie, suportate tot de români?”, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă.

În același timp, USR solicită ministrului Muncii, Marius Budăi, să declare public când a avut loc așa-zisa consultare cu cei de la ASF pe marginea modificărilor la Pilonul 2, în condițiile în care marți, 23 august, la ora 12.00, Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică ordonanța de urgență, iar cu jumătate de oră mai târziu, întrebat despre modificările preconizate la Pilonul 2 la un post de televiziune, a răspuns în direct că „vom avea discuții” și că „trebuie să avem o consultare cu cei de la ASF”.

USR solicită ministrului Muncii să admită public că a mințit și amintește că fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a dezvăluit planul Guvernului Ciucă cu privire la Pilonul 2 încă de săptămâna trecută.

  • „Au negat, după care și-au continuat planul ca și cum nimic n-ar fi. E mare urgență vara asta! Trebuie să dea 35 de pagini de ordonanță acum pe Pilonul 2. Nu mai poate fi amânat. Pe cine mai prostesc? Miza sunt banii pe care îi cotizați în fiecare lună la Pilonul 2. Banii dumneavoastră pe care îi vor ei. Nu banii deja acumulați.
  • Miza e ce mai vine pe viitor. Vor face încă o companie de stat ca să preia portofoliul fondurilor gonite. Ca să vă spună că banii dumneavoastră sunt acum în siguranță la un nou Bancorex. La cum merg lucrurile, în 2024, nu vom mai avea Pilon 2, iar pensiile speciale vor fi mai mari ca niciodată”, susține Claudiu Năsui.

În final, USR reamintește că Pilonul 2 de pensii a apărut din nevoia de a rezolva o problemă ce va deveni acută în viitor, când numărul pensionarilor va fi mai mare decât numărul celor angajați, având în vedere că la nivel mondial România va înregistra una dintre cele mai drastice reduceri a populației în perioada 2017-2050.

HotNews.ro a informat cu o zi în urmă că ​Guvernul vrea să elimine comisioanele percepute de administratorii fondurilor de pensii pe contribuțiile plătite de cei 7,8 milioane de români în Pilonul II de pensii (pensii obligatorii administrate privat) și Pilonul III (pensii private facultative), pe motiv că ar genera o diminuare nejustificată a pensiei private.

Schimbări majore la Pilonul II și III de pensii: Comisioane tăiate și noi sancțiuni

HotNews.ro a informat marți că ​Guvernul vrea să elimine comisioanele percepute de administratorii fondurilor de pensii pe contribuțiile plătite de cei 7,8 milioane de români în Pilonul II de pensii (pensii obligatorii administrate privat) și Pilonul III (pensii private facultative), pe motiv că ar genera o diminuare nejustificată a pensiei private, potrivit unui proiect de OUG lansat în consultare de Ministerul Muncii.

În prezent, veniturile celor 7 administratori de pensii private care gestionează active de peste 92,4 miliarde de lei doar la Pilonul II vin dintr-un comision de administrare a acestor active, constituit din 2 surse:

  • a) deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 0,5% și
  • b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună.

La Pilonul III de pensii, comisionul de administrare a activelor este compus tot din 2 surse:

  • a) deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 5%, cu condiția ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuțiilor în unități de fond;
  • b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii facultative, dar nu mai mult de 0,2% pe lună, stabilit prin prospectul schemei de pensii facultative.

Potrivit datelor ASF, la Pilonul III erau 577.000 de participanți la finele lunii martie 2022, iar valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii facultative depășea 3,3 miliarde de lei la data menționată.

Ministerul Muncii a lansat luni un proiect de Ordonanță de urgență care propune eliminarea uneia din cele două surse de venituri, respectiv a comisionului aplicat pe contribuțiile plătite atât la Pilonul II cât și la Pilonul III de pensii.

Cum este motivată măsura?

  • „Reglementarea actuală a comisionului de administrare perceput de administratorii fondurilor de pensii private este constituit din două surse, ambele suportate de către participanții la fondurile de pensii private, generează o diminuare nejustificată a pensiei private ce urmează să fie primită la finalul perioadei de contribuție”, se arată în proiectul de OUG.

Practic prin proiectul de OUG se va modifica atât Legea 411/2004 (care vizează Pilonul II) cât și Legea 204/2006 (Pilonul III de pensii) astfel încât comisionul de administrare să se constituie doar prin deducerea unui procent din activul total al fondului de pensii.

HotNews.ro a scris anterior că cei 7 administratori au obținut anul trecut venituri de peste 577 de milioane de lei din cele două tipuri de comisioane aplicate în Pilonul II.

Din această sumă doar 48,5 milioane de lei au fost încasați din comisionul pe contribuțiile plătite.