Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ia in calcul plafonarea prețurilor RCA în vederea protecției consumatorilor, a declarat joi pentru HotNews.ro Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF.

Crestere preturi RCAFoto: Valery Sergeev / Dreamstime.com

Întrebat dacă se ia în calcul o plafonare pentru 6 luni care să se aplice atât persoanelor fizice cât și juridice, oficialul ASF a spus că „se analizează toate aspectele”.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a reacționat joi în scandalul creșterii tarifelor de referință RCA, publicând pe site un grafic în care spune că aceste tarife de referință nu sunt prețuri de vânzare și că acestea au crescut cu 16,28% în ultimele 6 luni.

Această creștere medie de 16,28% ar fi valabilă pentru peste 90% din automobilele (doar automobile, nu toate vehiculele) asigurate RCA și înregistrate pe persoană fizică, spune ASF.

Față de acum un an, tarifele de referință RCA sunt însă mai mari și cu peste 41% pentru anumite categorii de șoferi, după cum HotNews.ro a arătat cu o zi în urmă.

Cele mai mari prețuri RCA le vor avea proprietarii de mașini cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc pentru care ASF a anunțat un tarif de referință RCA de 4.709 lei.

Tariful este mai mare cu aproximativ 14% față de august 2022, când valoarea acestuia era de 4140 de lei și cu 28% mai mare decât în februarie 2022 când tariful de referință pentru această categorie era de 3.551 de lei.

Pentru șoferii din aceeași categorie de vârstă care dețin mașini cu o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1.200 de cmc, tariful de referință RCA anunțat de ASF este acum de 1.822 de lei, în creștere cu 19% față de august 2022 (când acest tarif a fost 1532 lei) și mai mare cu 41,7% față de februarie 2022 (când acest tarif era de 1286 de lei).

La polul opus, cele mai mici prețuri RCA le vor plăți în continuare proprietarii de mașini cu vârste cuprinse între 51-60 de ani care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1.200 cmc, dar și pentru aceștia prețurile vor fi mai mari decât până acum.

Astfel, noul tarif de referință RCA anuțat de ASF pentru acești șoferi este de 1.006 lei, în creștere cu 17% față de august 2022, când acest tarif era de 860 de lei și cu 32% față de februarie 2022, când tariful pentru această categorie a fost de 762 de lei.

Scandalul creșterii RCA: Premierul așteaptă soluții de la ASF / Contre între Ciolacu și Cîțu

Noile tarife de referință RCA care sunt mai mari și cu peste 41% față de anul trecut au provocat o undă de nemulțumiri la nivelul Guvernului, iar premierul Nicolae Ciucă așteaptă acum explicații de la Nicu Marcu, președintele ASF, inclusiv despre situația financiară a Euroins, liderul RCA cu peste 2,5 milioane de contracte de asigurări auto, au declarat joi surse guvernamentale.

Surse oficiale guvernamentale au declarat joi că premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ceva timp în urmă cu Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care i-a comunicat că ar fi o problemă la liderul RCA, Euroins.

  • ”Sunt două opțiuni: fie intră în insolvență, fie să fie recapitalizată”, au declarat joi surse guvernamentale.

ASF are demarat un amplu proces de control în privința solvabilității Euroins și Guvernul așteaptă finalizarea acestei analize și măsuri care să nu afecteze populația, așa cum s-a întâmplat după recentele falimente majore din asigurări, ultimul cel de la City Insurance.

Cu o zi în urmă, preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat despre majorarea poliţelor RCA că este posibil să fie un faliment anunţat şi că este ferm convins că guvernul va interveni, cum a mai făcut acest lucru o dată, potrivit News.ro.

  • ”Ştiţi foarte bine că este posibil să fie un faliment anunţat. Sunt ferm convins că guvernul va interveni, aşa cum a mai făcut odată”, a spus Marcel Ciolacu, citat de News.ro.

Despre audierea conducerii ASF, Ciolacu a spus că un vicepreşedinte ASF i-a cerut o audienţă, iar preşedintele ASF a cerut o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă are informaţii privind un posibil faliment pe piaţa RCA, Marcel Ciolacu a răspuns că aceste decizii le iau ASF şi Guvernul.

  • ”Există anumite semnale pe piaţă că ar exista această posibilitate. A mai existat acest precedent. Eu ce vă pot răspunde este din precedentul care a fost, unde statul a intervenit. Sunt ferm convins că cei de la ASF, împreună cu Guvernul României, vor lua decizia cea mai bună. Dacă este o decizie prin OUG, va veni în Parlament”, a spus Marcel Ciolacu.

Fostul premier Florin Cîţu a reacționat joi față de aceste declarații, susținând că liderul PSD Marcel Ciolacu trebuie să plece imediat şi că ”are datoria să le spună urgent românilor la ce companie s-a referit când a spus că urmează un "faliment anunţat" pe piaţă asigurărilor din România”, scrie News.ro.

”Dacă are informaţii nu poate să-i lase pe români să cumpere poliţe de asigurare la o companie despre care el ştie că intră în faliment. Astfel de declaraţii, din partea unui oficial cu acces la informaţii confidenţiale, erau urmate imediat de o demisie în orice ţară civilizată”, a mai spus senatorul PNL.

Plafonarea prețurilor pentru 6 luni a mai fost anunțată în luna februarie anul trecut de ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, după creșterea majoră a prețurilor RCA în urma falimentului City Insurance. Proiectul a fost însă ulterior abandonat.

Adrian Câciu a anunțat pe Facebook decizia de plafonare pentru 6 luni a prețurilor RCA. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost publicat în aceeași zi, în data de 18 februarie, în dezbatere publică, a stârnit controverse, nemulțumiri și de la transportatori și de asigurători și brokeri și cam atât.