Păgubiții și clienții Euroins au transmis peste 16.000 de solicitări la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) privind cereri de plată de daune ori restituiri de primă, dar până la acest moment Fondul a înregistrat oficial puțin peste 4.100 de astfel de cereri.

Euroins Asigurare -ReasigurareFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

FGA a anunțat luni că, începând cu 17 Martie 2023 - data ridicării licenței de funcționare a Euroins - și până la 26 Martie 2023 a recepționat 1749 de cereri de deschidere de dosare de daună din partea potențialilor creditori de asigurare ai acestui asigurător cu aproape 2,8 milioane de clienți RCA.

Dintre aceste cereri de dosare de daună, FGA a reușit să înregistreze oficial doar 947 de dosare.

Peste 16.000 de cereri de plată, dar puține înregistrate oficial. Explicațiile FGA

În aceeași perioadă, FGA spune că a recepționat 16.567 de solicitări pentru categoria „Cereri de plată”.

Dintre acestea, FGA a înregistrat oficial până acum 3.370 cereri de plată pentru acordarea despăgubirilor/ indemnizațiilor (Anexa 10), precum și 819 cereri de plată pentru acordarea restituirii de primă (Anexa 9), deci un total de 4.189 de cereri de plată înregistrate.

Cum explică FGA de ce a înregistrat atât de puține cereri în mod oficial?

  • „Facem mențiunea că, numărul final de cereri de plată înregistrate la FGA poate fi diferit de numărul solicitărilor primite, din cauza faptului că, unele cereri sunt transmise de mai multe ori (dubluri), pe mai multe canale de comunicare (email, portal, poștă etc) sau sunt solicitări care nu se încadrează în categoria cererilor de plată (petiții, diverse solicitări întrebări etc).”, se arată în comunicatul FGA, care gestionează în prezent și falimentul City Insurance.

Drept urmare, FGA face apel la potențialii creditori de asigurare ai Euroins să transmită cererile de plată (Anexa 9/Anexa 10), precum și cererile de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7), doar pe portalurile dedicate, prezente pe site-ul FGA, pentru a ușura atât activitatea de înregistrare, cât și procesarea ulterioară a cererilor, în beneficiul creditorilor de asigurare.

FGA înregistrează cererile în ordinea primirii lor și le alocă, pentru deschiderea dosarelor de daună sau analiză, în aceeași ordine.

Fondul reamintește potențialilor creditori de asigurare care solicită deschiderea dosarelor de daună la FGA că, pentru primirea despăgubirilor cuvenite, este necesar să depună ulterior deschiderii dosarului de daună, o cerere de plată.

Reamintim că ​ASF a retras autorizația de funcționare a Euroins, care îi afectează deja pe românii care vor avea ghinionul să fie loviți în trafic de unul din cei 2,8 milioane de asigurați la fostul lider RCA.

FGA a plătit peste 156 milioane de euro doar pentru 80.000 de dosare din 255.000 de cereri de plată în falimentul City Insurance de anul trecut, la care se adăugă acum și Euroins, unde ASF se așteaptă la plăți de peste 250 milioane de euro.