​Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a revenit joi pe tema Pilonului II de pensii, susținând că nu va fi amânată creșterea contribuției la 4,75% de la 1 ianuarie 2024, după ce anterior a declarat pentru HotNews.ro că nu crede ca bugetul poate susține această măsură și că ar trebui luată mai întâi o decizie în Coaliție pe tema deficitului bugetar.

Marcel Bolos, la GuvernFoto: Inquam Photos / George Călin
  • „Nu vom amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii.
  • Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculații și pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu.
  • Problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.
  • Tocmai de aceea, echipa MF analizează cu atenție diferitele opțiuni care sunt prezentate la nivelul coaliției de guvernare și calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliție.
  • Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituției noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare și aprobare.”, a declarat joi pe Facebook, Marcel Boloș.

Precizările vin după ce ministrul Marcel Boloș a declarat anterior pentru HotNews.ro că nu crede că bugetul poate suporta creșterea contribuțiilor la pilonul II de pensii de la 1 ianuarie 2024.

  • „Măsura de creștere (n.a a contribuției) la Pilonul II este în vigoare, însă impactul măsurii nu cred ca poate fi suportat de bugetul de stat, iar în PNRR scrie foarte clar că acest procent de 4,75% se acordă în funcție de strategia fiscal bugetară. Să vedem finalizată strategia prima dată. Trebuie luată o decizie în Coaliție pe tema deficitului bugetar.”, a declarat joi pentru HotNews.ro ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

Declarațiile ministrului au fost făcute după ce HotNews.ro i-a solicitat acestuia o reacție cu privire la un nou proiect de Ordonanță de Urgență privind amânarea cu 2 ani a majorării contribuției la Pilonul II de pensii, de la 3,75% la 4,75% din cota de 25% de CAS, abia de la 1 ianuarie 2026.

Cum s-a lăudat Guvernul Ciolacu că a respectat PNRR prin creșterea contribuției la Pilonul II de la 1 ianuarie 2024

Amintim faptul că în data de 16 martie 2022, Guvernul Ciolacu a aprobat o Ordonanță de urgență care prevedea majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii (Pilon II).

Ministerul Muncii, condus la acea dată de Marius Budăi (PSD), se lăuda cu atingerea unui jalon din PNRR prin creșterea acestei contribuții.

  • „Reforma privind sistemul de pensii propusă în Planul Național de Redresare și Reziliență vizează elaborarea legislației prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu și lung a sustenabilității și a predictibilității sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii.
  • Prin actul normativ adoptat astăzi, se asigură respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contribuțiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare.”, se arăta în comunicatul Ministerului Muncii de la acea dată.

Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii și se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale.

În prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virată în conturile a peste 8,1 milioane de români, la Pilonul II de pensii.