Un fenomen Wi-Fi in Romania? In tara apar tot mai multe zone de acces gratuit la internet wireless

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 23 septembrie 2011, 9:51 Economie | Telecom


Proiecte Wi-Fi in Romania
Foto: Hotnews
In urma cu doi ani, 211 puncte de acces gratuit la internet de banda larga (hotspot-uri - Wi-Fi) au fost instalate in zone publice din Romania, de catre SNR si Romtelecom cu bani publici. Autoritatile promiteau inca 300 de hotspoturi pana la sfarsitul lui 2010, dar nu s-a mai auzit nimic. In statistici, anul trecut in tara erau in total 1050 de hotspoturi. In acest an, RCS&RDS si-a dezvoltat o retea Wi-Fi care a ajuns la peste 400 de hotspoturi in tara, prin care internetul poate fi accesat gratuit de proprii abonati. Orange a lansat o retea Wi-Fi moderna in Centrul Vechi din Bucuresti, unde internetul poate fi momentan accesat gratuit de oricine are un telefon performant, iar pana la sfarsitul acestui an tot orasul Mangalia ar urma sa fie acoperit de internet wireless gratuit, dupa un model deja implementat in Roman.

In luna martie 2010, Ministerul Comunicatiilor a facut public un bilant al zonelor cu acces gratuit la internet din bani publici. Alte 300 de hotspot-uri erau promise pana la sfarsitul lui 2010:

documente
"(...) Anul trecut (n.a in 2009) au fost instalate in total 211 hotspoturi, dintre care 75 la interior - in primarii, aule, biblioteci  - si 136 la exterior (parcuri, centre istorice, pasaje pietonale), investitia fiind de 590.000 de lei fara TVA. Pentru cele 211 hotspoturi, MCSI va asigura fluxul de Internet pana la sfarsitul lui 2010, cu posibilitatea de prelungire pe doi ani. Pentru urmatoarele 300 de hotspoturi care vor fi instalate in 2010 se estimeaza o investitie de 923.000 de lei fara TVA, fluxul de internet fiind asigurat de catre MCSI timp de un an de zile", se arata in comunicatul Ministerului Comunicatiilor (MCSI) de la acel moment.


Nu s-a mai auzit insa nimic, iar contactati de HotNews.ro oficialii MCSI lasa de inteles ca nici nu se vor mai face prea curand alte investitii.

 • "Nu au mai fost alocati bani pentru alte hotspot-uri. De asemenea, din martie 2010 pana in prezent, nu au mai fost instalate alte hotspot-uri. Pana in prezent, nu s-a luat o decizie in ceea ce priveste alocarea de fonduri pentru crearea de noi hotspot-uri gratuite si in alte localitati, fiind intr-un proces de analiza a eficientei acestora", declara Simona Helesteanu, consilier al ministrului Comunicatiilor.

 
​Internet Wi-Fi: Avantaje pentru utilizatori

Principalul avantaj al acestor solutii de acces la internet este faptul ca ele permit conectarea la internet in spatii publice diverse, in regim nomadic. Furnizorii locatiilor de acces la internet de tip Wi-Fi hotspot pot asigura accesul utilizatorilor atat in mod gratuit (aceste hotspoturi sunt puse la dispoziţie, de regula, de catre autoritatile publice centrale sau locale), cat si pe baze comerciale (acestea sunt puse la dispozitie, de regula, de catre furnizorii de servicii de acces la internet). In functie de anumiţi factori, cum ar fi modalitatea de tarifare, capacitatea echipamentelor instalate de catre furnizorul hotspotului respectiv, terminalele utilizate de catre utilizatori sau numarul de utilizatori conectati simultan, conectarea la un hotspot Wi-Fi poate oferi parametri de calitate superiori altor modalitati de conectare disponibile in locatii publice, cum ar fi conexiunile mobile de acces la internet.

Sursa: ANCOM
Contractul prin care Romtelecom a implementat cu bani publici cele 200 de hotpoturi a expirat la sfarsitul anului trecut, au precizat pentru HotNews.ro oficialii operatorului.

Cum se vad lucrurile din Bucuresti: RCS&RDS, Orange si Romtelecom investesc in proiecte Wi-Fi

Daca statul nu face, se misca insa operatorii privati. RCS&RDS, cel mai mare operator de cablu local, a inceput sa dezvolte din luna mai din acest an propria retea Wi-Fi, in care accesul la internet este gratuit doar pentru abonatii companiei.

 • "In prezent operam peste 400 hotspot-uri in mai multe localitati din judetele: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Braila, Brasov, Buzau, Cluj-Napoca, Constanta, Galati, Gorj, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Valcea, Vaslui, Vrancea. La acestea se adauga municipiul Bucuresti", a precizat pentru HotNews.ro Cristina Nicoara, specialist PR in cadrul companiei.

La scurt timp, in luna iulie, Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila din piata, a lansat in Centrul vechi din Bucuresti o retea Wi-Fi de ultima generatie care permite viteze de pana la 144.4 Mbps si cel putin pana acum, ofera acces gratuit oricarui utilizator.

 • "In prezent analizam posibilitatea de extindere a hot-spoturilor operate de Orange Romania. Vrem sa oferim clientilor cea mai buna experienta Wi-Fi si o acoperire cat mai larga. Centrul vechi a fost ales ca locatie pentru implementarea unei retele WiFi, pentru ca Orange a dorit sa ofere o experienta inedita Bucurestenilor, zona fiind si animata de promoterii Orange, cat si pentru a sprijini, pe de alta parte eforturile Primariei de reabilitare a acestei zone, prin crearea unor noi elemente de atractie pentru Centrul Vechi", au declarat oficialii Orange Romania.

Ramane de vazut cata vreme va mai ramane gratuit acest acces.

Pe de alta parte, nici Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa din tara, nu a stat pe loc. Compania ofera in prezent clientilor companii o solutie de hotspot, sub denumirea Hotzone.

 • "Aceasta poate fi instalata in restaurante, gari, aeroporturi, biblioteci, hoteluri, universitati, scoli, cafenele, benzinarii, supermarketuri si alte locuri publice. In prezent prin solutia Hotzone sunt instalate 300 de puncte de acces care apartin catorva zeci de clienti business (hoteluri, primarii, licee, 1 spital, 1 lant de statii de alimentare cu carburant etc.)", sustin oficialii Romtelecom.

Pentru o astfel de solutie, clientii companii mai platesc in plus minim 6 euro pe luna.

Roman si Mangalia sunt impanzite aproape integral cu internet wireless gratuit, spune seful Minisoft, unul dintre furnizorii unei solutii Wi-Fi

 
Din pacate operatorii de internet in Romania sunt momentan foarte interesati sa vanda infrastructura. De asta vedeti ca apar tot felul de reclame idoate ca iti dau viteza de 100 Mbps la un pret de nimic. Este complet aberant. Se incurajeaza activitati de tip download masiv si filesharing care sunt in zona gri a legalitatii si se ignora cu totul alte aspecte ale internetului cum ar fi omniprezenta.

Adi Rotaru, manager Minisoft
Si asta este poate doar ceea ce se vede din Capitala. In Mangalia, spre exemplu, tot orasul ar urma sa fie impanzit pana la sfarsitul acestui an cu o retea municipala wireless (Wi-Fi) dezvoltata de firmele Wavion si Minisoft (firma romaneasca). Proiectul a fost lansat in luna august de Primaria Mangalia si a presupus in prima faza o retea wireless de acces gratuit la internet in plajele din sudul Litoralului (Mangalia, Saturn, Venus, Jupiter, Neptun, Olimp), in portul si in alte zone publice din Mangalia. Furnizorul acestei solutii Wi-Fi, Wavion, a anuntat oficial implementarea acestui proiect in Romania pe 13 septembrie.

Daca de la Primarie nu am putut obtine pana la publicarea acestui material mai multe informatii, am reusit sa vorbim cu Adi Rotaru, managerul firmei Minisoft, partener al furnizorului de solutii Wi-Fi Wavion.

 • "Este un parteneriat public privat intre primarie si o firma privata locala de comunicatii si advertising. Fiind un contract in derulare nu pot sa divulg anumite informatii. Principalul lucru de care firma este interesata este conceptul nostru de wireless gratuit care se autofinanteaza din reclama care se injecteaza in browserul utilizatorului. Altfel spus nu se incaseaza bani din abonamentul de internet, care este oferit gratuit, in schimb in browser este injectat un banner de reclama a celor care o vor plati. Acest concept atrage in aceasta investitie. Comunitatile locale pot in acest fel sa-si autofinanteze retelele de internet gratuit", a precizat pentru HotNews.ro Adi Rotaru, managerul Minisoft.

Prima etapa a acestui proiect a fost acoperirea plajelor si a primei parti din Mangalia, urmand ca pana la sfarsitul acestui an sa fie acoperit cu internet wireless gratuit tot orasul.

 • "Nu sunt hotspoturi in sine, ci vorbim de wireless metropolitan. Sunt peste 40 de emitatoare care functioneaza ca o patura continua de internet. Solutia Wavion face ca de la un emitator la altul sa genereze o patura de wireless continua. Acoperirea se face asemanator cu cea din telefonia celulara. Reteaua din Mangalia este de fapt o clona a retelei de la Roman, judetul Neamt, unde ne desfasuram activitatea. Reteaua de aici functioneaza din 2005 cu acelasi tip de echipamente si acelasi concept. Reteaua acopera 20 de kilometri patrati de zona urbana si suburbana, respectiv 70.000 de potentiali utilizatori, practic populatia orasului si din imprejurimi. In maxim doua saptamani poate fi acoperit un oras imediat", a explicat Rotaru.

Acesta spune ca investitia din Roman s-a facut cu bani proprii si doar partea de echipamente a costat undeva la 50.000 de euro. Discutii au existat si cu autoritati din Brasov si Sibiu.

Managerul Minisoft, despre investitiile in internet in Romania: Se incurajeaza activitati de tip download masiv si filesharing care sunt in zona gri a legalitatii si se ignora aspecte precum omniprezenta

Pare atat de simplu, incat te intrebi de ce nu se acopera mai repede cu internet si alte zone din tara. Managerul Minisoft sustine ca o parte din vina o au chiar cei care investesc in internet.

 • "Din pacate operatorii de internet in Romania sunt momentan foarte interesati sa vanda infrastructura. De asta vedeti ca apar tot felul de reclame idoate ca iti dau viteza de100 Mbps la un pret de nimic. Este complet aberant. Se incurajeaza activitati de tip download masiv si filesharing care sunt in zona gri a legalitatii si se ignora cu totul alte aspecte ale internetului cum ar fi omniprezenta. Ma intereseaza sa am internet oriunde si mai apoi vedem ce viteza are si asa mai departe. Astea sunt chestii mai adolescentine. Uitati noi dezvoltam acum o retea in mediul rural intr-o zona indeparata din judetul Neamt. Am acoperit trei comune intr-o saptamana in acelasi mod. Sunt unii care nu au curent electric in casa, dar le trece internetul pe deasupra acoperisului", spune acesta.

Viteza la internet oferita prin solutia Wavion este de pana la 2 Mbps. In aceste comune, serviciul la internet este insa platit. Clientul solutiei Wi-Fi este in acest caz "un mic ISP-ist rural" (n.a. furnizor de internet).

 • "Ne-au cooptat pentru a le face reteaua, iar clientii se conecteaza tot wireless, cu diverse echipamente pe care le furnizam tot noi", a explicat Adi Rotaru.

Despre razboiul investitiilor si al preturilor dintre RCS si UPC: Au intrat intr-o spirala idioata si inutila a bagarii celuilalt in faliment

Revenind, managerul Minisoft crede ca planurile celor care investesc in telecomunicatii sunt canalizzate intr-o directie gresita, care in prima faza reprezinta un castig pentru utilizatori. Pe termen lung, insa, toata lumea are de pierdut.

 • "Ganditi-va doar la o scara de bloc ce investitii sunt necesare pentru RCS&RDS pentru a sustine o viteza la internet de 50 de Mbps pentru fiecare potential client. Deci te chinui mult sa-l oferi dar il vinzi foarte ieftin, pentru ca esti in concurenta cu UPC care spune ce: iti dau 60 de Mbps la aceeasi bani. Isi updateaza retelele la fel, cheltuie la fel de mult si nu asteapta sa-si recupereze investitia, pentru ca nu au cand. Razboiul asta continuu a dus la situatia de fata: UPC este de vanzare, RCS are datorii destul de mari, din cunostintele mele. Se pare ca modelul asta de business nu functioneaza. Ei vand infrastructura nu serviciul ca atare. Este o spirala idioata si inutila al bagarii celuilalt in faliment, ca despre asta este vorba, iar piata de internet castiga doar intr-o prima faza", a mai mentionat Adi Rotaru.

Nu este o dezvoltare iesita din comun Wi-Fi in Romania, dar toate aceste proiecte indica apetitul in crestere al romanilor pentru internet, crede seful ANCOM

Conducerea autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) estimeaza ca numarul de hotspoturi aflate in functiune in tara a crescut in prima jumatate din 2011.

 • "ANCOM nu detine deocamdata  date complete privind numarul de hotspoturi aflate in functiune la jumatatea anului 2011, insa estimam ca, fata de sfarsitul anului 2010, este posibil ca numarul acestora sa fi inregistrat un trend pozitiv. Mentionam ca furnizorii raporteaza ANCOM numarul de locatii in care asigura servicii de acces la internet in zone cu acoperire Wi-Fi conectate la reteaua unui furnizor de servicii de acces la internet. La sfarsitul anului 2010 erau 1.049 hotspoturi", a precizat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele autoritatii.

Chiar daca nu e vorba de o dezvoltare exploziva, proiectele Wi-Fi indica o cerere in crestere pentru internet.

"Analizand datele disponibile, nu se poate afirma ca in ultima perioada numarul de locatii de acces la internet de tip Wi-Fi hotspot a inregistrat o dezvoltare iesita din comun. Credem insa ca toate aceste proiecte, implementate atat de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice, cat si de catre autoritatile publice centrale sau locale, indica apetitul in crestere al romanilor pentru folosirea internetului si creeaza premisele unei dezvoltari durabile in acest domeniu", a mai precizat Marinescu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18070 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  wireless (Vineri, 23 septembrie 2011, 10:25)

  bubico [anonim]

  Internetul trebuie sa aiba acelasi statut ca drumul public facand parte tot din categoria mijloacelor de comunicatii. Cu cat sunt mai multe zone/orase cu Internet wireless gratuit, va creste exponential numarul de utilizatori Internet, vanzari, grad de informare a populatiei, venituri din publicitate etc. Va fi si o concurenta binevenita la preturile mari practicate de companiile de telefonie pentru Internetul mobil.
  • +1 (3 voturi)    
   sigur sigur (Vineri, 23 septembrie 2011, 18:34)

   I [utilizator] i-a raspuns lui bubico

   problema este ca cei care ofera internet gratis sunt unii iar aia care incaseaza banii din publicitate si servicii pe net sunt altii. Cum rezolvi problema asta?
 • +1 (9 voturi)    
  ... (Vineri, 23 septembrie 2011, 10:59)

  bully [anonim]

  pentru ca sunt din Roman, va pot prezenta situatia asa cum e de fapt : am toata stima pentru munca depusa de cei de la Minisoft insa pot descrie serviciul de Wi-Fi oferit drept unul absolut jalnic...e ceva retea prin oras insa nu in toate zonele, viteza e la nivelul anilor 99- 2000...cu ce ma incalzeste pe mine, utilizator obisnuit prezenta unei retele care nici nu merge, nici nu o gasesc acolo unde imi este necesara ? si rds si upc plus ceilalti operatori mobili au hibele lor insa atata timp cat utilizatorul final are de castigat...si mai am ceva de spus, viteza mare de download sau upload nu este necesara doar in cazul celor care copie chestii ilegale de pe net...spre exemplu, eu ascult radio si vad TV live asa ca imi este necesara o banda larga.
  • +2 (12 voturi)    
   Mai incearca (Vineri, 23 septembrie 2011, 12:11)

   neutru [anonim] i-a raspuns lui bully

   In lumea wireless calitatea unei conexiuni este data de AMBELE echipamente de conectare.
   Este o mare diferenta intre emitatorul Wi-FI din telefonul mobil si , de exemplu , adaptorul USB "WiFi Station" de la Ubiquity.
   Pe ambele le poti folosi pentru a te conecta.
   Dar ce diferenta !!!!!!!!!
   Oricat de performante ar fi echipamentele furnizorului de internet Wi-FI , daca nu esti capabil sa le raspunzi cu un semnal suficient de puternic , folosind un adaptor de retea wireless de calitate , conexiunea va fi mereu "JALNICA".
  • +4 (14 voturi)    
   Corect! (Vineri, 23 septembrie 2011, 12:20)

   garett [anonim] i-a raspuns lui bully

   Toata lumea se craomponeaza in ideea ca cine are viteza mare automat nu are alta preocupare decat downloadul. Se neglijeaza complet ideea de net TV sau radio.
   Plus ca mie replica celui de la Minisoft mi se pare ceva gen "strugurii sunt acri": "Nu noi suntem de vina ca nu putem sa asiguram o viteza decenta, ailalti sunt vinovati ca ofera viteze prea mari si ridica nivelul asteptarilor"! Penibil!
   • +4 (14 voturi)    
    Broadband story (Vineri, 23 septembrie 2011, 12:43)

    partidul hackerilor [anonim] i-a raspuns lui garett

    Pentru "streaming video si audio" , adica TV si Radio pe internet , nu ai nevoie de mai mult de 1-2 mega.
    Cei care emit TV si radio pe internet isi optimizeaza conexiunile pentru "broadband" , adica 1 mega minimum.
    Deci .....100 de mega (pe care nu ii vezi in realitate niciodata) sunt doar povesti frumoase .
    In plus , se pare ca voi comparati mere cu pere adica servicii de internet CONTRA COST cu servicii de internet GRATUITE .
    Tipic si profund romanesc.
    • -6 (6 voturi)    
     Really? (Sâmbătă, 24 septembrie 2011, 11:04)

     garett [anonim] i-a raspuns lui partidul hackerilor

     Ia incearca tu sa vezi un clip HD de pe youtube la 2Mbps si pe urma mai discutam!
     Ok, e gratuit, e laudabil, dar prefer sa platesc si sa am calitate, asa ca tine-ti "romanismele" pentru tine!
  • 0 (0 voturi)    
   zau ? (Joi, 29 septembrie 2011, 7:11)

   macaroane23 [utilizator] i-a raspuns lui bully

   Ei domnule , cum ai aparut tu din Roman , imediat ce s-a publicat articolul despre internetul oferit gratuit.La nici 50 de minute de la aparitia articolului s-a gasit unul taman din Roman sa spuna ce ce e gratis este prost si nu merita sa ne mai gandim la asta.
   Cum te-ai mai mobilizat tu si sefii tai de pe la RDS , UPC sau Romtelecom sa aruncati cu rahat in orice initiativa extraordinara care nu vine din partea voastra.
   Sunteti un pic stresati ca exista alternative si se inmultesc rapid in toata Romania ? Nu-i nimic , dupa cum va rupeti unii pe altii o sa ajungeti sa dati si voi internetul degeaba .
 • +8 (8 voturi)    
  cu gimnastica am terminat (Vineri, 23 septembrie 2011, 11:17)

  Murat [anonim]

  Gradul de acces la internet, latimea de banda si preturile decente sunt cam singurele capitole la care Romania chiar sta bine.
  Ar fi pacat sa le pierdem.
 • -10 (20 voturi)    
  Ar trebui zone free-de-comunism! (Vineri, 23 septembrie 2011, 11:30)

  Mihai [anonim]

  Mai intai ar trebui sa facem zone free-de-comunism! Sa scapam odata de Iliescu, Nastase, Vacaroiu, Severin, Antonescu si Oprescu! Apoi ne putem gandi la internet si alte prostii!
  Sa fim alaturi de PD-L si de Basescu impotriva USL-ului!
  • +8 (8 voturi)    
   Wi (Vineri, 23 septembrie 2011, 12:38)

   .ro [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

   ...ai deraiat de la subiect!
   • +4 (4 voturi)    
    A deraiat de tot (Vineri, 23 septembrie 2011, 15:22)

    Cucu [anonim] i-a raspuns lui .ro

    nu doar de la subiect
 • +8 (8 voturi)    
  Excelent! (Vineri, 23 septembrie 2011, 15:35)

  Mihai [anonim]

  O idee buna, dar din pacate nu in toate orasele functioneaza. Acest wi-fi gratuit trebuie platit de cineva. Pretul probabil este inclus in taxele locale. Autoritatile locale in multe orase se fac ca ploua si semnalul este la limita conectarii si de multe ori nici nu functioneaza.
  Cine verifica si cine este responsabil de calitatea si disponibilitatea wi-fi?
  O zi excelenta!
 • +6 (14 voturi)    
  Bravo Romania RDS (Vineri, 23 septembrie 2011, 16:34)

  flipper [anonim]

  Aici in spania internetul de 2Mb/s la download e platit cu 50 euro si ajunge la mine la 1.7Mb/s.Ceea ce vreau sa spun e ca apreciez cum o firma romaneasca,care desi ia undeva sub 10 euro pe 6Mb/s ,mai gaseste si putere sa invsteasca in spoturi wifi.Carcotasii astia de spanioli se gandesc doar la malai,daca gasesti spoturi wifi te lasa doar un sfert de ora la 24 ore sau trimiti sms platit la ei si iti trimit un cod de cateva ore .A....si inca ceva,ca sa gasesti o retea free prin oras...trebuie sa cauti pana transpiri...asta spune multe .
  • +4 (4 voturi)    
   Go ro (Vineri, 23 septembrie 2011, 22:27)

   Alin [anonim] i-a raspuns lui flipper

   Da e adevart ca in Spania internetul e praf, jazztel,telefonica(movistar) orange,ya.com SUX..dar puneti ONO si vei avea viteze ca rds ..bine platesti cam 100 de euro pentru cei 100 de mb .
 • +6 (6 voturi)    
  Wifi free! (Vineri, 23 septembrie 2011, 17:05)

  virremoval [anonim]

  @bully iti recomand cu caldura niste adaptoare mai de calitate gen:

  Ubiquiti WifiStation EXT
  Alfa Network AWUS036H V5 USB 2.0
  Wavion Indoor CPE (WCPE-24HP-USB)

  @flipper iti recomand sa te orientezi catre fon (fonera)

  @Mihai avand in vedere faptul ca este un serviciu free nu cred ca poti avea aceste pretenti decat in mod indirect. alt aspect pe care l-ai ridicat este legat de costuri: cele initiale sunt suportate de catre autoritatiile locale din bani de la bugetul local si costurile de operare (curent,net,chirie) plus un mic posibil profit sunt acoperite din advertising
  • -6 (6 voturi)    
   - (Sâmbătă, 24 septembrie 2011, 11:33)

   bully [anonim] i-a raspuns lui virremoval

   apreciez sfaturile tale cu privire la adaptoare insa e irelevant...la o retea Wi - Fi deschisa ( gratuita ) trebuie sa te poti conecta si naviga in conditii decente si cu un iphone 4 si cu un Nokia obosit...si cu un Macbook Pro de 100 milioane si cu un Asus de 7 milioane...asta e parerea mea ! Altfel , providerul respectiv ar trebui sa puna un anunt de avertizare la deschiderea browserului..:ATENTIE ! Aceasta retea functioneaza NUMAI daca aveti adaptoare de nspe mii de lei sau alte tehnologii scumpe ! Etc etc...
   • +3 (5 voturi)    
    WiFI (Marţi, 27 septembrie 2011, 5:36)

    virremoval [anonim] i-a raspuns lui bully

    hai sa vedem cum stam cu acei nspe mii de lei:

    Wavion Indoor CPE (WCPE-24HP-USB) ~ 60$
    Alfa Network AWUS036H V5 USB 2.0 ~27$
    Ubiquiti WifiStation EXT ~33$

    acuma sa trecem la celalalte aspecte:

    -> e exact invers. pretentii ca cele pe care le ai poti sa le faci de la o retea pe bani unde platesti un abonament nu de la o retea free.

    -> comunicarea wireless este bidirectionala
    cu oricata putere ar emite ei daca prastia de adaptor din laptop/telefon/tableta/ap/router/stick usb nu e in stare sa trinita semanlu pana la dispozitivele emitatoare nu e vina wavion/minisoft

    -> mai degraba ar trebui sa te plangi la producatorii de produse IT sa inglobeze adaptoare mai de calitate in produsele lor si nu tot junkul ieftin de duzina doar din dorinta de a mai ciupi/economisi niste bani de pe urma ta/a noastra

    -> pe langa solutiile de sus mai exista si alte alternative: de exemplu o antena directionala cu castig marit conectata la unul din routerele tale actuale

    -> sa le doneze muncipalitatea inca vreo 100 de mii de euro ca sa tripleze numarul de accesspointuri/antene pentru ati oferi semnal puternic peste tot si sa fie cat mai aproape de tine. desi aici pot sa apara voci ca vai atata radiatie cauzeaza cancer etc......
   • +2 (2 voturi)    
    wifi (Marţi, 27 septembrie 2011, 8:59)

    virremoval [anonim] i-a raspuns lui bully

    hai sa vedem cum stam cu acei nspe mii de lei:

    Wavion Indoor CPE (WCPE-24HP-USB) ~ 60$
    Alfa Network AWUS036H V5 USB 2.0 ~27$
    Ubiquiti WifiStation EXT ~33$

    acuma sa trecem la celalalte aspecte:

    -> e exact invers. pretentii ca cele pe care le ai poti sa le faci de la o retea pe bani unde platesti un abonament nu de la o retea free.

    -> comunicarea wireless este bidirectionala
    cu oricata putere ar emite ei daca prastia de adaptor din laptop/telefon/tableta/ap/router/stick usb nu e in stare sa trinita semanlu pana la dispozitivele emitatoare nu e vina wavion/minisoft

    -> mai degraba ar trebui sa te plangi la producatorii de produse IT sa inglobeze adaptoare mai de calitate in produsele lor si nu tot junkul ieftin de duzina doar din dorinta de a mai ciupi/economisi niste bani de pe urma ta/a noastra

    -> pe langa solutiile de sus mai exista si alte alternative: de exemplu o antena directionala cu castig marit conectata la unul din routerele tale actuale

    -> sa le doneze muncipalitatea inca vreo 100 de mii de euro ca sa tripleze numarul de accesspointuri/antene pentru ati oferi semnal puternic peste tot si sa fie cat mai aproape de tine. desi aici pot sa apara voci ca vai atata radiatie cauzeaza cancer etc......
 • 0 (0 voturi)    
  Legat de sanatate (Sâmbătă, 24 septembrie 2011, 8:30)

  Adi [anonim]

  Nu ma pricep la acest subiect dar vreau sa pun o intrebare celor in tema.
  Exista un pericol pentru sanatate, dat de acest wireless?

  Multumesc
 • +3 (5 voturi)    
  Advertorial (Sâmbătă, 24 septembrie 2011, 8:55)

  Ciprian Zavate [anonim]

  De ce apare articolul asta primul chiar nu stiu. De fapt stiu. Cei de la RCS&RDS sunt cam suparati ca cei de la UPC ofera pentru 53 de lei (tva inclusiv) 100 de canale TV, 60 mbs internet si un decodor SD. Intradevar concurenta e acerba. Acum si cei de la RCS sunt de vina pentru ca nu au echipamente pe stoc (decodoare etc) desi is mai spala din pacate deoarece majoritatea programelor nu sunt codate. Dar pana cand? Pentru ca nu scrie nicaieri. Oricum articolul asta pare un advertorial pentru RCS&RDS.
 • 0 (0 voturi)    
  pai (Sâmbătă, 24 septembrie 2011, 10:46)

  aaa [anonim]

  in Navodari este internet gratuit in tot orasul oferit de primarie de mai bine de 2 ani...
 • -4 (4 voturi)    
  Interesant (Sâmbătă, 24 septembrie 2011, 10:50)

  waierlessu [anonim]

  Domnul ala de la minisoft (ce nume), o firma de cartier probabil, e un fomist disperat dupa cistiguri nejustificate. El le plinge de mila UPC-ului si RDS_ului dar de fapt se gindeste cum sa mai pacaleasca niste fraieri sa le ia o gramada de bani pe o banda zgircita. Banda pe care o ofera cele 2 mari companii este normalul si nu suntem singura tara unde se intimpla asta. Faptul ca in tari cu retele invechite cum sunt SUA sau tari din vestul Europei preturile sunt imense e treaba lor, la noi s-a pornit de la zero si e bine.
  Nu am mai vazut demult un personaj asa de jenant. Miine poate apare vreun dement care o sa ceara ca benzina sa fie 10 euro litrul iar piinea 100 de lei bucata. Prost nu e cel ce cere ci cel ce da. Oricum, daca ala e patron... Ala e un haiduc, nu un om de afaceri, Un jegos, pe scurt.
 • +2 (4 voturi)    
  suntem departe (Sâmbătă, 24 septembrie 2011, 11:06)

  instalatorul [anonim]

  Vazand comentariile primitive ale unora legate de "serviciile proaste oferite gratuit" imi dau seama cat de departe suntem de lumea civilizata a anului 2011.
  Romania este pe locul 2 in lume la viteza de internet dar pe penultimul loc in Europa la rata de penetrare a a internetului (42 % din locuinte au internet fata de 70 % media in Europa).
  Pare paradoxal nu ?
  Deloc.
  Viteza mare la internet este posibila intr-o tzara jegoasa precum Romania numai pentru absolut toti operatorii de cablu incalca legile si reglementarile de urbanism cum vor ei.
  Asa se face ca orasele Romaniei sunt invadate de milioane de cabluri trase bezmetic in toate directiile.
  Scari intregi de bloc din Romania au fost cablate abuziv , fara acordurile asociatiilor de proprietari si fara a plati chirie acestora pentru tranzitarea domeniului privat.
  Aceste costuri nu exista in pretul abonamentelor.
  Incearca sa tragi un cablu pe strada in Londra , Paris sau Berlin. Sau oriunde in lumea civilizata.
  Intrebati insa in mediul rural ce viteza ofera RDS si cate HotSpoturi "gratuite" a instalat.
  O sa aflati asa ca internetul din Romania este "internet de Dorobanti" . Adica o injghebatura de colaci de cablu , oferte mincinoase si utilizatori abrutizati de torrente si manele.

  Il compatimesc sincer pe individul din Roman care primeste gratis internet si este nemultumit , desi nu l-a invitat nimeni nici sa se conecteze si nici sa comenteze pomana primita.
  Daca reteaua respectiva functioneza din 2005 , ma intreb totusi cum de a rezistat 6 ani si cum si-a acoperit cheltuielile si investitia !!!!
  Nu cumva CHIAR FUNCTIONEAZA ?
  • -5 (5 voturi)    
   - (Sâmbătă, 24 septembrie 2011, 17:56)

   bully [anonim] i-a raspuns lui instalatorul

   Nu ma compatimi, chiar nu ai de ce...la ora asta am acasa si unde muncesc net prin fibra de la Rds, net mobil pe stick de la Rds si Orange...doar routerele wireless m-au costat peste 15 milioane asa ca ...chiar stiu cand o retea sau un operator merita aprecierile mele...cei de la Minisoft mai au de muncit mult .
  • -4 (4 voturi)    
   esti frustrat! :) (Duminică, 25 septembrie 2011, 13:09)

   ics [anonim] i-a raspuns lui instalatorul

   mestere, frustrat rau! lasa barbologia stupida!
   avem internet de viteza sau nu avem? ce te freaca pe tine grija daca platesc sau nu isp-isti "chirie" ca pun cablu pe scara?? si de unde dracu au scos ineptia asta cretina, ca inca nu am auzit pe cineva sa vina cu astfel de idei imbecile?
   asa ca... ciocu mic! realitatea e ca suntem printre primii din lume! si da, viteza trebuie sa fie cat mai mare! desi unora in cretinatatea lor extrema, li se pare mai "important" sa duca internetul pe tarla la vaci si in poaiana la mioare, sa aiba si ciobanii net.. :)
   asta e o combinatie de invidie, rautate si prostie!
 • -5 (5 voturi)    
  corectie (Sâmbătă, 24 septembrie 2011, 11:14)

  vecinul lui Rotaru [anonim]

  Cei din Mangalia au gasit cum sa sifoneze ceva banuti.
  In loc sa faca repede si simplu direct cu israelienii Wavion fac treaba prin acest Rotaru (str Ecaterina Teodoroiu), patron al unui mic magazin IT din Roman.
  Pentru Roman nu a costat si nu costa nimic, Wavion vrea sa intre in Romania.
 • +1 (1 vot)    
  Bine, bine, dar... (Marţi, 27 septembrie 2011, 18:07)

  Andreea [anonim]

  Bine ar fi daca toate aceste lucruri minunate, precum accesul la internet oriunde vezi asezare umana, ar determina efecte ca scaderea analfabetismului sau cresterea de utilizatori din randul categoriilor socio-economice defavorizate (tineri din mediul rural, someri, tigani, persoane cu varsta peste 50 ani). Pana una alta internetul cred ca serveste mai degraba entertainment- ului, modei, consumului, fie el si cultural, asigurand succesul globalizarii.
  http://www.itcmedia.info/comunicatii/internet-gratuit-in-centrul-vechi-%E2%80%93-lipscani/


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by