Nokia este in negocieri avansate pentru a-si vinde divizia sa britanica de telefoane de lux Vertu catre grupul de investitii Permira PERM.UL, conform informatiilor Financial Times (FT), citate de Reuters. Nokia ar face rost de circa 200 de milioane de euro in urma unei potentiale vanzari a acestei divizii, potrivit FT.

Telefoane VertuFoto: AGERPRES

Surse apropiate intregului proces au precizat pentru FT ca Goldman Sachs ar oferi consultanta in aceasta tranzactie, dar ca nu se stie cu siguranta care va fi rezultatul acestor negocieri. Oficialii Vertu si ai Permira nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Vertu produce unele dintre cele mai scumpe telefoane mobile din lume, cu ecrane din cristale sau tastatura din safire, ale caror preturi pot ajunge la sute de mii de euro.

In aceasta luna, doua mari agentii de rating - Fitch si S&P au retrogradat cu o treapta ratingul Nokia, de la "BBB-" la "BB+", in categoria nerecomandata investitiilor ("junk") pe fondul pierderilor raportate de producatorul finlandez de telefoane mobile.

In primul trimestru din 2012, dupa 14 ani de suprematie in topul vanzarilor mondiale de telefoane mobile, Nokia a fost depasita de Samsung, conform estimarilor firmei de cercetare Strategy Analytics.