Romanii vor putea accesa pe internet in prima jumatate a acestui an o aplicatie online oficiala care va face o analiza a planurilor tarifare la serviciile de telefonie fixa, mobila si internet si va returna un clasament al celor mai avantajoase planuri tarifare din punct de vedere al pretului, care corespund optiunilor exprimate de utilizator, a anuntat marti autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), care a precizat ca a fost finalizat proiectul tehnic co-finantat din fonduri europene nerambursabile pentru realizarea acestei aplicatii. Aplicatia a fost dezvoltata de grupul UTI, care a castigat o licitatie in acest sens.

"Aplicatia online, echipamentele hardware si licentele software au fost livrate catre ANCOM de compania selectionata prin licitatie sa dezvolte aceasta aplicatie cu atingerea tuturor indicatorilor asumati, ceea ce marcheaza finalizarea proiectului 'Aplicatie online pentru compararea ofertelor de comunicatii destinate utilizatorilor finali'. In perioada urmatoare, furnizorii de servicii de comunicatii electronice vor introduce in baza de date toate ofertele comerciale de telefonie fixa, mobila si acces la internet in banda larga, iar reprezentantii Autoritatii vor verifica si valida datele incarcate in aplicatie. Utilizatorii finali vor putea accesa aplicatia online in prima jumatate a acestui an", se arata in comunicatul dat marti de ANCOM.

Aplicatia online va efectua un clasament al celor mai avantajoase planuri tarifare pe baza unei metodologii de calcul proiectata de compania care a dezvoltat aplicatia, UTI GRUP S.A.

Compania a stabilit algoritmul de calcul in urma evaluarii situatiei planurilor tarifare ale furnizorilor de comunicatii electronice din Romania si pe baza consultarii cu reprezentantii ANCOM, a precizat autoritatea.

Aplicatia online le va oferi utilizatorilor finali acces la informatii actualizate periodic cu privire la tarifele percepute de operatori pentru furnizarea serviciilor de telefonie fixa si mobila, a serviciilor de acces la internet in banda larga, precum si a pachetelor tarifare care includ combinatii ale acestora. Pe baza optiunilor utilizatorilor finali, aplicatia va realiza analize comparative ale planurilor tarifare disponibile pe piata din Romania pentru aceste servicii, urmand sa returneze, pentru fiecare interogare, un clasament al acestora din punct de vedere al pretului. In momentul afisarii rezultatelor, vor fi publicate si alte detalii relevante precum durata minima a contractelor, penalitati in caz de reziliere, informatii privind existenta unor promotii etc.

  • Licitatia pentru crearea acestei aplicatii fusese blocata anterior in urma contestatiei firmei care detine aplicatia Mobime.ro, o aplicatie privata compara ofertele de telefonie mobila

Aplicatia online este implementata ca urmare a prevederilor unei decizii a autoritatii de reglementare in comunicatii din anul 2009 (Decizia nr. 77/2009 privind obligatiile de informare a utilizatorilor finali de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului).

Decizia in cauza a fost atacata in instanta si de operatorii de telefonie mobila. Anul trecut, licitatia demarata in luna februarie de autoritatea nationala de reglementare in comunicatii (ANCOM) pentru crearea unei aplicatii online prin care utilizatorii sa poata compara toate ofertele de telefonie si internet a fost temporar 'blocata' la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). Consiliul analiza o contestatie depusa pe 2 aprilie chiar de firma brasoveana CS Vision SRL, care detine aplicatia Mobime.ro, o aplicatie privata compara ofertele de telefonie mobila. Firma brasoveana a cerut "anularea procedurii si refacerea documentatiei" si nu a depus o oferta in aceasta licitatie.

Citeste si:Licitatia ANCOM de creare a unui comparator oficial de tarife de telefonie si internet, contestata la CNSC de principalul competitor privat - Mobime

Conform informatiilor ANCOM, prin Decizia nr. 1670/C8/1053 din 06.06.2012, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a admis contestatia si a dispus anularea procedurii de achizitie publica. Impotriva deciziei CNSC, ANCOM a formulat plangere la Curtea de Apel Bucuresti care a respins ca nefondata contestatia formulata de SC CS VISION SRL