Licitatia demarata in luna februarie din acest an de autoritatea nationala de reglementare in comunicatii (ANCOM) pentru crearea unei aplicatii online prin care utilizatorii sa poata compara toate ofertele de telefonie si internet este momentan 'blocata' la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). Consiliul analizeaza o contestatie depusa pe 2 aprilie chiar de firma brasoveana CS Vision SRL, care detine aplicatia Mobime.ro, principalul concurent al viitoarei aplicatii. Pana pe 28 martie, autoritatea de reglementare a primit 8 oferte pentru dezvoltarea acestui comparator de tarife, insa firma brasoveana nu se afla printre acestea.

Termenul limita pentru primirea ofertelor in licitatia lansata de ANCOM a fost data de 28 martie 2012, urmand ca deschiderea ofertelor sa aiba loc a doua zi, conform datelor din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Conform Comunicatii Mobile, care citeaza Mediafax, autoritatea a primit 8 oferte din partea firmelor: Club Software, Digital Data Services, XOR IT Systems, Software Development&Consulting, UTI Systems, Novation Wave si consortiile formate din Romtelecom si Go Business, respectiv Asesoft International si Insoft Development&Consulting.

Cu toate acestea un castigator nu a fost inca desemnat.Motivul? Datele din SEAP arata ca au existat mai multe clarificari oferite si ca in prezent licitatia este contestata la CNSC de catre firma CS Vision SRL din Brasov, cea care a dezvoltat aplicatia Mobime.ro, aplicatie care de doi ani compara ofertele de telefonie mobila.

Ce contesta firma care detine Mobime?

In contestatia adresata CNSC, firma brasoveana informeaza ca au cerut inca de pe data de 12 martie 2012 clarificari privind personalul de specialitate cerut prin conditiile de licitatie.

In documentatia de atribuire a acestui contract in valoare de peste 1,5 milioane lei (fara TVA) finantat cu fonduri europene se stipuleaza ca ofertantii sa prezinte o echipa de proiect compusa dintr-un manager de proiect si minim alti patru membri. Managerului de proiect i se cere printre altele: "experienta prin participarea in aceasta calitate, in cel putin un proiect care implica un sistem de tarifare de comunicatii electronice (presupune cel putin interfata, baza de date, algoritm de calcul)".

CS Vision SRL a cerut ANCOM sa ia in considerare participarea la licitatie a unui manager de proiect cu o experienta profesionala identica obiectului achizitiei si nu neaparat a unui manager care a participat la dezvoltarea unui sistem de tarifare.

  • "La data de 23.03.2012 aiutoritatea contractanta a raspuns prin adresa nr. 6942 - autoritatea contractanta respinge includerea in oferta a unui project manager care are o experienta profesionala identica cu obiectul achizitiei pe considerentul ca "coordonarea unui proiect de comparare a ofertelor publice, care nu a implicat asumarea rezultatelor de catre operatori, nu acopera anvergura sistemului solicitat si o astfel de experienta nu poate fi considerata echivalenta cu cerinta referita", se spune in contestatie.

Firma brasoveana concluzioneaza:

  • 'Prin urmare autoritatea considera ca un manager de proiect care a coordonat dezvoltarea unei aplicatii de tarifare pentru unul dintre cei 50 de operatori de comunicatii are o intelegere asupa imaginii de ansamblu si percepe corect dimensiunea proiectului pe cand un project manager care a coordonat dezvoltarea unei aplicatii care compara schemele principalilor operatori de pe piata nu are o imagine de ansamblu sau nu percepe corect dimensiunea proiectului.
  • In urma raspunsului la clarificari project managerul firmei CS Vision SRL, desi a coordonat dezvoltarea unei aplicatii identice cu obiectul achizitiei, functionala si in prezent, nu este eligibil si prin urmare o eventuala oferta va fi declarata ca fiind inacceptabila".

In final, aceasta firma avertizeaza ca potrivit legii autoritatea contractanta nu are dreptul de a limita nejustificat participarea la procedura a unor operatori economici prin conditiile din caietul de sarcini si cere CNSC "anularea procedurii si refacerea documentatiei". Firma brasoveana nu a depus o oferta in aceasta licitatie.

Reprezentantii Mobime.ro nu au putut fi contactati pentru detalii suplimentare pana la publicarea acestui articol. De cealalta parte, ANCOM nu a dorit sa comenteze pina la solutionarea contestatiei.