Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR/Radiocom) va primi despagubiri de peste 35,2 milioane de lei, din bugetul pe 2013 al autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), in contul unor frecvente radio eliberate si licitate fara succes in 2008, conform unei Ordonante de Guvern, adoptate pe 27 august. La solicitarea HotNews.ro, conducerea autoritatii a precizat ca SNR are dreptul la despagubiri pentru benzile eliberate si ca de la eliberarea lor de catre Radiocom si pana in prezent acestea nu au mai fost utilizate. In plus, ANCOM sustine ca si Consiliul Concurentei a avizat favorabil acest proiect de lege.

Catalin Marinescu, seful ANCOMFoto: AGERPRES

SNR (Radiocom) este o companie de stat care asigura transmisiile TV si radio pentru Societatea Romana de Televiziune (SRTv) si Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR). Portofoliul Radiocom include, in prezent, aproape toti operatorii de telecomunicatii din Romania, dar si utilizatorii finali de servicii de comunicatii din domenii importante: banci, institutii financiare, companii multinationale, etc.

Ce spune seful ANCOM despre aceste despagubiri

  • "Potrivit tuturor actelor normative care reglementează această situaţie, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii – Radiocom are dreptul la despăgubiri pentru benzile eliberate. Regula este că despăgubirile se plătesc de la bugetul statului din taxele de licenţă colectate, dar, licitaţia neaducând aceste fonduri, s-a schimbat prin Ordonanţa Guvernului 29/2013 debitorul obligaţiei, despăgubirea urmând a fi suportată din bugetul ANCOM, şi el parte a bugetului general consolidat, la fel ca şi bugetul de stat. Potrivit Legii nr. 21/1996 a concurenţei, Consiliul Concurenţei emite avize pentru proiectele de acte normative care pot avea impact anticoncurenţial şi, din câte ştim noi, acest proiect are avizul favorabil al acestei instituţii", a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Marinescu a mai spus ca de la eliberarea frecventelor in discutie si pana in prezent, acestea nu au fost utilizate.

  • "Eliberarea unor frecvenţe este, în general, un proces cu implicaţii financiare şi operaţionale importante şi în absenţa fondurilor preconizate a fi obţinute prin licitaţie de la un eventual cumpărător al drepturilor de a utiliza respectivele frecvenţe, costurile pentru eliberarea licenţelor au fost suportate în acest caz de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii – Radiocom din fonduri proprii. Procesul de eliberare a durat astfel până în prima jumătate a anului 2010. Subbenzile de frecvenţe în discuţie nu au fost utilizate în perioada care a trecut de la eliberarea lor de către Radiocom şi până în prezent", a mai declarat presedintele autoritatii.
  • Despre ce frecvente este vorba si cum a esuat licitarea lor in 2008

In anul 2008, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2008, SNR a trebuit sa elibereze benzile de frecvente radio 3600-3657 MHz si 3700-3757 MHz pe care le detinea, primind insa dreptul de a implementa sisteme BWA (care permit introducerea de servicii de internet prin tehnologia WiMAX - voce si internet wireless la viteze mari pe arii extinse) in cele doua subbenzi ramase (3657-3685 MHz si 3757-3785 MHz).

Pentru benzile eliberate, Autoritatea de reglementare in comunicatii (numita ANC la acea data) a organizat in 2008 o procedura de selectie comparativa de acordare a doua licente pentru servicii de tip WiMAX.

Procedura a esuat in februarie 2009, in conditiile in care nici o companie dintre cele sase care achizitionasera caietul de sarcini pentru cele doua licente care permiteau servicii de tip WiMax (internet de banda larga mobil) nu a depus oferte pana la data limita, acuzand o taxa prea mare de licenta (7,5 milioane euro) si obligatii de acoperire necorespunzatoare.

Caietul de sarcini pentru cele doua licente WiMAX a fost cumparat de sase firme: Asesoft International, Comcore Management, Cosmote, Media Sat, RCS&RDS si Vodafone.

In luna noiembrie 2008, SNR a primit licenta de utilizare a frecventelor radio in banda 3600 - 3800 MHz, a carei taxa a fost de 2 milioane euro, compania fiind obligata sa acopere minim 50 de municipii si 20 de orase, dreptul de utilizare a frecventelor fiind pana pe 24 iulie 2011.

  • Licente nationale in benzile de frecvente 3410 - 3800 MHz se vor licita in 2014

In luna iunie 2011, autoritatea de reglementare in comunicatii (al carei nume s-a schimbat in ANCOM) a supus dezbaterii publice un proiect de strategie care viza utilizarea benzilor de frecvente 3,4 GHz- 3,8 GHz.

Autoritatea a propus ca sapte licente nationale in benzile de 3,4 GHz- 3,8 GHz in care s-ar putea oferi servicii de tip WiMAX (voce si internet wireless la viteze mari pe arii extinse) sa se acorde in cursul anului 2012.

Conform datelor autoritatii, in banda 3410 - 3600 MHz opereaza in prezent sapte furnizori, cinci dintre ei detinand licente nationale (Orange, Vodafone, Idilis, Acces Net si UPC), in timp ce in banda 3600 - 3800 MHz opereaza un singur furnizor care detine o licenta pentru retea nationala - Societatea nationala de Radiocomunicatii (SNR).

Pe 22 iulie 2011, in urma procesului de consultare publica, ANCOM a stabilit demararea procedurii de selectie comparativa pentru licente nationale in banda 3410 - 3800 MHz in anul 2014, in loc de 2012, cum s-a propus initial.

De asemenea, ANCOM a hotarat prelungirea valabilitatii licentelor de utilizare a frecventelor radio acordate la nivel national in banda de frecvente radio 3410-3800 MHz pana la data de 31 decembrie 2015, dreptul de utilizare al noilor licente nationale incepand din anul 2016. In continuare, prin aceste benzi de frecvente, se vor putea furniza servicii de transmisiuni de date (servicii de acces la internet, VPN, servicii de videoconferinta etc.).