Teamnet castiga contracte IT in lant cu Inspectia Muncii: Dupa ce a implementat un sistem IT de peste 7,7 milioane de euro, va asigura si mentenanta evolutiva a acestuia pentru 2,2 milioane de euro

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 7 decembrie 2015, 11:36 Economie | Telecom


sistemul Columbo
Foto: Hotnews
 documente
(07 Dec 2015) PDF, 4MB
(07 Dec 2015) PDF, 704KB
Inspectia Muncii a incheiat la sfarsitul lunii octombrie cu Ymens Teamnet, firma din grupul Teamnet, infiintat de catre deputatul Sebastian Ghita, un acord cadru in valoare de peste 2,2 milioane de euro pentru servicii de mentenanta evolutiva la un sistem IT implementat tot de catre Teamnet. Sistemul IT, botezat 'Columbo' de inspectorii ITM, a costat in luna octombrie a anului trecut peste 7,7 milioane de euro (fonduri UE si nationale) si Teamnet trebuie sa asigure acestuia garantie si mentenanta corectiva timp de 5 ani. De ce se mai cumpara acum si servicii de mentenanta evolutiva? Asa prevede contractul de finantare UE, sustine Inspectia Muncii.

Informatia pe scurt:
 • Care este povestea sistemului informatic Columbo si de ce nu este inca 100% functional pentru cetateni
 • Denumit SIAMC, dar botezat la nivel intern Columbo, sistemul IT este accesat de pe tableta de catre inspectorii ITM, care pot astfel verifica pe teren toate datele legate de un anumit angajator si salariatii acestuia si sa inregistreze evidenta si actualizarea controalelor efectuate pentru combaterea muncii la negru.
 • Cum explica Inspectia Muncii de ce a fost nevoita sa cumpere servicii de mentenanta evolutiva pentru sistemul IT botezat Columbo, unde avea asigurate deja garantie si servicii de mentenanta corectiva pentru urmatorii 5 ani

Sistemul 'Columbo' a fost predat de Teamnet, dar nu este functional 100% pentru cetateni

Inspectia Muncii a atribuit prin licitatie, la sfarsitul lunii septembrie 2014, catre Teamnet International, un contract IT de aproape 34 milioane de lei (peste 7,7 milioane de euro), cu o perioada de implementare de 7 luni.


Denumit SIAMC, dar botezat la nivel intern Columbo, sistemul IT este accesat de pe tableta de catre inspectorii ITM, care pot astfel verifica pe teren toate datele legate de un anumit angajator si salariatii acestuia si sa inregistreze evidenta si actualizarea controalelor efectuate pentru combaterea muncii la negru.

 • "Activitatea noastra fiind specifica de control, inspectorii de munca in mare parte sunt pe teren in controale. 90% din acest sistem este in interiorul institutiei si nu este vizibil cetateanului. Este un sistem IT accesibil de pe calculatoarele inspectorilor din toata tara. Prin acest contract s-au achizitionat 1000 de tablete, cate o tableta pentru fiecare inspector, prin care ei vad informatii din REGES si alte sisteme IT cu care noi ne interconectam si se confrunta datele la locul desfasurarii activitatii", a precizat pentru HotNews.ro un director din cadrul Inspectiei Muncii.

Datele din caietul de sarcini al licitatiei (vezi documentul atasat) arata ca sistemul SIAMC trebuie sa se interconecteze cu alte sisteme precum Registrul General de Evidenta a Salariatilor (n.a REGES/Revisal - si acesta implementat tot de catre Teamnet International), cu sistemul informatic al Registrului Comertului, cu sistemul ANAF, cu sistemul de evidenta a persoanelor DEPABD, cu sistemul de la Oficiul Roman pentru Imigrari, sistemul de la ANOFM, sistemul de la Casa Nationala de Pensii Publice si sistemul de la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala.

Totusi, in Caietul de sarcini, erau mentionate o serie de servicii digitale pentru cetateni, care nu sunt inca disponibile. De fapt unde poate fi accesat aceste sistem IT?

Partea de front-office, pe care oricine o poate vedea este chiar noul site al Inspectiei Muncii - www.inspectiamuncii.ro, creat odata cu implementarea acestui sistem.

Potrivit contractului castigat de Teamnet, aici cetatenii ar fi trebuit sa poata inregistra si sa transmita online reclamatii catre Inspectoratul Teritorial de Munca in ceea ce priveste incalcarea de catre angajatori a prevederilor legislatiei muncii.

 • Functionalitatea nu a fost implementata inca. De ce?

"Deocamdata nu este pusa in functiune pentru ca trebuie corelata cu o alte actiuni la nivel intern la Inspectia Muncii. Pana la sfarsitul anului, site-ul va intra insa complet in functiune. Perioada de implementare era de 7 luni pentru ca potrivit axelor de finantare era termen pana la sfarsitul anului 2014. Intre timp termenul pentru axa din care s-a facut finantarea proiectului a fost prelungit pana la sfarsitul anului 2015 si am facut si noi automat prelungirile. Era oricum greu, daca nu imposibil de finalizat in doar 7 luni de facut tot sistemul, instruirile etc. Sistemul informatic a fost predat la cheie, dupa finalizarea tuturor procedurilor, in 8 septembrie 2015. Din acel moment am inceput sa-i dam drumul pe bucati, pentru ca din punct de vedere tehnic nu se poate sa-l pui pe tot in functiune deodata. Se fac actualizari, importari de date din alte sisteme IT atat interne, cat si externe", a precizat oficialul Inspectiei Muncii.

 • De ce e nevoie sa cumperi mentenanta evolutiva daca ai deja garantie si mentenanta corectiva timp de 5 ani de la implementarea sistemului?

Cam aceasta este in linii mari povestea acestui sistem IT implementat de Teamnet, relatata de responsabili din Inspectia Muncii.

De ce cumpara insa Inspectia Muncii servicii de mentenanta evolutiva (pentru detalii vezi caietul de sarcini atasat) pentru acest sistem in conditiile in care sistemul beneficiaza de servicii de garantie si mentenanta corectiva din partea Teamnet pentru urmatorii 5 ani?

Dantes Nicolae Bratu, Inspector general de stat in cadrul Inspectiei Muncii, a precizat pentru HotNews.ro ca serviciile de mentenanta evolutiva erau prevazute in contractul de finantare si ca in baza acordului cadru semnat cu Ymens Teamnet se vor face plati in masura in care apar anumite schimbari legislative si de proces si in limita sumei de 2,2 milioane de euro.

 • "Inspectia Muncii a implementat in perioada 09.12.2013 - 08.09.2015 proiectul 'Combaterea muncii la negru si sporirea securitatii muncii in Romania prin imbunatatiri de structura si proces in cadrul Inspectiei Muncii', (..), in baza Contractului de finantare nr. 1195/321/06.12.2013. Componenta principala a proiectului a fost sistemul informatic  SIAMC, sistem informatic pentru care s-a derulat achizitia privind 'Infrastructura hardware si software de baza, servicii de dezvoltare si implementare a sistemului informatic SIAMC propus prin proiect (analiza, proiectare, implementare, testare sistem informatic, inclusiv portal web, precum si instruirea personalului care va utiliza si administra sistemul informatic dezvoltat), respectiv servicii de consultanta in vederea realizarii analizei legislative si institutionale pentru identificarea oportunitatilor de imbunatatire a proceselor de lucru din cadrul IM'.
 • In urma atribuirii contractului, s-a realizat implementarea sistemului SIAMC, urmand ca, in conformitate cu prevederile contractului de finantare si ale ghidului solicitantului, sa se asigure functionarea permanenta a acestuia in perioada de post implementare, respectiv 5 ani dupa finalizarea implementarii proiectului.
 • Pana la data formularii prezentului raspuns, 25.11.2015, nu au fost inregistrate modificari legislative si de proces, achizitia acestor servicii de mentenanta fiind necesara ca urmare a obligatiilor Inspectiei Muncii ce-i incumba, conform contractului de finantare, in calitate de beneficiar, obligatii printre care  s-a numarat si incheierea unui acord cadru prin care sa asigure obligatoriu garantia extinsa/servicii de reparatii si mentenanta evolutiva a sistemului in perioada de post implementare, respectiv 5 ani dupa finalizarea implementarii proiectului. In masura in care vor interveni modificari legislative si/sau de proces pe durata acordului cadru (5 ani), in baza contractelor subsecvente se vor solicita prestatorului, pe baza de Note de comanda, prestarea/furnizarea serviciilor/produselor, numai in functie de necesitatile aparute pe durata acestui acord", a declarat Dantes Nicolae Bratu, Inspector general de stat.    

Oficialii Teamnet contactati de HotNews.ro au precizat urmatoarele:

 • "Contractul de mentenanta evolutiva atribuit catre Ymens se refera la servicii pentru dezvoltarea unor functionalitati noi in vederea adaptarii sistemului la schimbari legislative sau de procedura ce pot surveni, versiuni noi de licente de la producatori, cat si extinderi de garantie sau servicii de reparatii pentru echipamente hardware (dupa expirarea perioadei de garantie acoperite  prin contractul dintre Inspectia Muncii si Teamnet International). Aceste servicii de mentenanta evolutiva vor putea fi achizitionate prin contracte subsecvente daca va exista o nevoie specifica, neacoperita de contractul initial.
 • Pe de alta parte, mentenanta corectiva asigurata prin contractul dintre Inspectia Muncii si Teamnet International se refera, similar unei garantii pentru un produs, la rezolvarea unor eventuale probleme la nivelul functionalitatilor existente ale aplicatiei si asigurarea garantiei echipamentelor hardware pe perioada prevazuta in contractul initial.
 • Eventualele contracte subsecvente vor intra in acordul cadru cu valoarea de 7,12 milioane lei (fara TVA), asadar, ele nereprezentand achizitii suplimentare acestei sume", au precizat reprezentantii Teamnet International.

Mai trebuie amintit ca pentru acest contract de servicii de mentenanta evolutiva, Inspectia Muncii a primit doua oferte, prima fiind de la Ymens Teamnet (in asociere cu alte companii din grupul Teamnet, iar cea de-a doua din partea Romanian Soft Company. Aceasta din urma a fost declarata necastigatoare.

Teamnet a fost infiintata de deputatul si omul de afaceri Sebastian Ghita, ca parte a grupului de firme Asesoft. Ghita a anuntat in luna august a anului 2012 ca si-a vandut toate actiunile detinute la firmele de IT&C, inclusiv la Teamnet.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10155 vizualizari

 • -5 (19 voturi)    
  care e stirea? (Luni, 7 decembrie 2015, 11:42)

  Marin [anonim]

  E comandata aceasta stire, ca altfel aceste informatii le putem afla si de pe site-ul de licitatii?
  • +5 (5 voturi)    
   știrea este (Luni, 7 decembrie 2015, 12:30)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Marin

   Teamnet urmează la DNA.
   • 0 (0 voturi)    
    merge si asa (Luni, 7 decembrie 2015, 13:43)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Mai ca as asimila DNA cu ANPC la cat de varza este regesul :D
 • -4 (18 voturi)    
  Mentenanta evolutiva (Luni, 7 decembrie 2015, 11:44)

  Je__ [utilizator]

  E normal.

  Nimeni altcineva nu se va baga sa repare bug-uri intr-un cod scris de altii.

  Nu poti scoate un pret competitiv pe o astfel de mentenanta, pentru ca nu ai know how-ul initial.

  Nu vad ce e asa de spectaculos la o astfel de stire.
  • +9 (9 voturi)    
   da pt. ca hotia a devenit normalitate (Luni, 7 decembrie 2015, 11:57)

   Metusala [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   se pune un pret mic la licitatie cu mentenanta pe 5 ani inclusa ca sa elimini eventuala concurenta si apoi an de an se incaseaza alti bani neinclusi initial
  • +6 (6 voturi)    
   Teamnet are participatie la Ymens (Luni, 7 decembrie 2015, 12:08)

   Probono [anonim] i-a raspuns lui Je__

   Asta inseamna ca nu este un transfer de aplicatii intre doua companii independente, transferul este intern: Teamnet a predat, Ymens Teamnet a preluat. Nu exista costuri de reinvatare a know how-ului. Mentenanta evolutiva la asemenea costuri nu trebuie sa fie acceptabila pentru Inspectia Muncii. Cine investigheaza ?
 • +9 (9 voturi)    
  Problema mare (Luni, 7 decembrie 2015, 11:57)

  nano2k [utilizator]

  Problema ce mai mare nu sunt atat costurile colosale (CO-LO-SA-LE), ci mai ales faptul ca desi banii au fost platiti, aceste sisteme nici macar NU FUNCTIONEAZA!

  Adica nici macar nu isi fac simtite efectele pozitive.
  Deci bani multi, colosal de multi, aruncati pe fereastra.
 • +7 (7 voturi)    
  calitate dom'le (Luni, 7 decembrie 2015, 12:08)

  nea caisa [anonim]

  te-ai gandi ca de banii astia ar putea face macar o diagrama care sa arate cum trebuie. daca diagrama arata asa, cred ca e de prisos sa mai intreb cum arata si cum functioneaza "sistemul".
 • +6 (6 voturi)    
  7.7 + 2.2 = 9.9 (Luni, 7 decembrie 2015, 12:09)

  Carcalete [utilizator]

  Hai sa zicem 10.

  Noi implementam, in privat, pentru aprox 600 de useri externi retelei noastre din HQ + acces pentru public ceva de genul asta.

  In total (HW + SW + DR + mentenanta pe 3 ani ) ne "duce" pe la 1.5
  Hai sa zicem 2 (de amorul artei).

  ...
 • +1 (5 voturi)    
  Te contrazic... (Luni, 7 decembrie 2015, 12:11)

  eug3n91 [utilizator]

  Multe, foarte multe proiecte (de fapt nu cred ca imi vine in minte niciun contra-exemplu) implica lucratul pe un cod "legacy" (adica de la baietii de dinainte) sau "al altora", intr-un fel sau altul si cel mai frecvent task-uri si poate chiar perioade extinse de bugfixing.

  Este clar ca ai un avantaj major cand este codul scris de tine, dar lucrand la o aplicatie de dimensiuni mari, enterprise, este EXTREM de putin probabil sa repari doar bug-uri din propriul cod. Poate doar daca esti unul din contribuitorii initiali si foarte activi ai acelui proiect.

  Mentenanta din partea firmei care a dezvoltat software-ul nu garanteaza in niciun fel mentenanta din partea acelorlasi ingineri care l-au si dezvoltat.
  • 0 (2 voturi)    
   absurd (Luni, 7 decembrie 2015, 13:58)

   tecumseh [utilizator] i-a raspuns lui eug3n91

   ca idee, daca vreti sa va luati de ei legati-va de faptul ca au castigat proiectul de la inceput, nu ca fac mentenanta pe propria dezvoltare.

   nu trebuie sa fie aceiasi ingineri, tot livrabil este si documentatia dezvoltarii, pe baza careia (si a surselor de program comentate corespunzator) se poate face decent mentenanta. dar nu sunt numai ei, sunt si cei care au lucrat la conceptia aplicatiei si care stiu chichitele mai bine decat oricine vine peste noapte sa studieze documentatia.
   e oricum o idee trasa de par ca altcineva sa faca mentenanta, optim e ca echipa care a dezvoltat sa ofere si mentenanta un timp. de regula astea sunt incluse de la inceputul proiectului, dar cand banii de buget nu sunt aprobati sau nu sunt de ajuns se fac contracte mai mici, pe bucati.
 • +6 (6 voturi)    
  pentru ca PSD si pentru ca alegeri... (Luni, 7 decembrie 2015, 12:17)

  Gigel [anonim]

  daca tot vin bani de la UE de ce sa nu-i cheltuim? si daca ii cheltuim, trebuie sa sponsorizeze cineva si alegerile.
  Ca PSD are inca datorii de la alea prezidentiale.
 • +13 (13 voturi)    
  Tunuri pe bani europeni (Luni, 7 decembrie 2015, 12:23)

  Cosmin [anonim]

  Astea-s tunuri profesioniste pe bani europeni.
  Banii vor merge in campanii electorale, munca o va face o echipa mica de programatori platiti sub media pietei.
  Apoi toata lumea se va intreaba de ce a iesit un mare coco din tot acest proiect msi de ce a fost asa de schump.
  Echipa mea poate realiza proiectul la o fractiune din costuri, insa banii trebuiesc luati de baietii destepti nu de companii de IT pe bune.
 • +9 (9 voturi)    
  Puneți niște studenți bursieri la informatică... (Luni, 7 decembrie 2015, 12:53)

  Nyk1 [utilizator]

  ..la treabă și probabil vor face treabă mai bună la 1/100 din preț.
  • +11 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 7 decembrie 2015, 13:17)

   [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

  • +3 (5 voturi)    
   Tu crezi ca studentii bursieri la informatica (Luni, 7 decembrie 2015, 13:43)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Vor sa repare buguri in cod scris de altii??

   Visezi.

   Toti vor cercetare, vor sa dezvolte ceva...si pe undeva e normal.

   Toti fug de mentenanta...e multa munca...
 • +8 (8 voturi)    
  7 luni (Luni, 7 decembrie 2015, 13:43)

  Alex [anonim]

  Lucrez in domeniu de cativa ani.

  7 luni sa faci aceast sistem de management este total nerealist si este 1000% imposibil.

  As pune pariu oricat ca nu o sa fie gata nici pana la sfarsitul anului. Ai nevoie de minim 2 ani ca sa ai un sistem functional si stabil ... numai perioada de teste este undeva la minim 4 luni. Motivul pentru care exista contractul mentenanta evolutiva pe 5 ani este ca sa termine de facut sistemul.
 • 0 (0 voturi)    
  10 milioane euro (Marţi, 8 decembrie 2015, 11:13)

  Bogdan [anonim]

  E fain proiectul....la ce prevede bugetul este chiar foarte bine...

  Platforma de procesare date [include 1 sasiu
  blade, 14 servere blade, accesorii] - 647.112 lei

  Sistem de stocare a datelor [include echipament stocare centralizata, infrastructura gazduire echipamente si racire, infrastructura de alimentare UPS - 493.560 lei

  Platforma fluxuri - 981.711 lei...și aici sînt 3 licențe pentru Liferay Portal Enterprise Edition

  Licente server GIS si optiuni GIS - 862.244 lei pentru 8 licente server si 5 utilizatoeri QGIS


  Urmeaza...CONFIGURARE si nu DEZVOLTARE...

  Configurare platforma portal&colaborare,
  sectiunea portal - 1.344.265 lei

  Configurare platforma portal&colaborare,
  sectiunea colaborare - 1.373.330 lei


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by