ANALIZA Accesul de banda larga in obligatia de serviciu universal

de Dr. Nicolae Oaca     HotNews.ro
Marţi, 29 martie 2016, 22:31 Economie | Telecom


Nicolae Oaca
Foto: Hotnews
In 23 martie 2016, Departamentul pentru Cultura, Media si Sport din Marea Britanie lansa o consultare publica cu scopul de a-i da Secretariatului de Stat puterea explicita de a introduce accesul de banda larga in obligatia de Serviciu Universal si cerand in acelasi timp autoritatii de reglementare, Ofcom, sa revizuesca obligatia de Serviciu Universal pentru a se asigura ca in viitor va continua sa reflecte nevoile de conectivitate. Consultarea explica rationamentul guvernului pentru introducerea accesului de banda larga in serviciul universal, masurile care se propun a fi introduse in legislatie si foaia de parcurs pentru realizarea acestui proiect.

Acest demers urma anuntului premierul britanic David Cameron din noiembrie 2015 referitor la faptul ca Guvernul intentioneaza sa introduca accesul de banda larga in serviciu universal pentru a oferi oamenilor dreptul de a solicita o conexiune in banda larga la preturi accesibile, la o viteza minima, de la un furnizor desemnat, la un cost rezonabil.

Pe langa legislatia primara care sa permita introducerea unui serviciu universal de banda larga, va fi afectata si legislatia secundara pentru a stabili domeniul de aplicare, inclusiv cerinte si indrumari pentru definirea serviciului universal specific, pe care Ofcom ar fi responsabil de punere in aplicare.

DCMS nu propune sa specifice o viteza minima, calitate si alte criterii detaliate in legislatia primara, ci in legislatia secundara, care poate fi mai usor revizuita si prin urmare pare mai adecvata pentru a specifica nivelul minim al serviciului. Scopul initial este sa se stabilieasca o viteza minima pentru serviciul universal 10 Mbps. Se apre ca Ofcom sustine acest demers, in timp ce documentul de consultare sugereaza ca, in 2016 nevoile digitale ale unei gospodarii tipice ar putea fi satisfacute cu aceasta viteza de acces.

Consultarea publica se va desfasura pana 18 aprilie 2016, DCMS cautand puncte de vedere din industria comunicatiilor electronice si ale clientilor rezidentiali si afaceri.

In anul 2016, conform https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/desi, Marea Britanie era a sasea din punctul de vedere al conectivitatii cu un index de 0,72, fata de 0,7 si locul 4 in anul 2015. Romania avea in 2016 un index pentru conectivitate de aproximativ 0,5.

Intr-o tara cu o buna penetrare a Interentului, evolutia conectivitatii din ultima vreme pare a fi fost ingrijoratoare pentru guvernanti, crestere mai mica decat alte tari de frunte din UE, de vreme ce primul ministru britanic a intervenit public, dovedind ca intelege rolul de motor al dezvoltarii economice pe care il are accesul de banda larga.

Continuare pe http://nicolaeoaca.blogspot.ro/
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1834 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  nu ar trebui o fotografie mai larga? (Miercuri, 30 martie 2016, 7:59)

  mihaiionescu2 [utilizator]

  Lipseste contextul, anume stategia GB de a oferi cel mai sigur mediu de afaceri on-line. Si un corolar: alocarea unei sume foarte mari de bani pentru securitatea cibernetica. Iar cu titlu de curiozitate pentru tara noastra: o mare parte din acesti bani sunt destinati dezvoltarii unei bune culturi de securitate cibernetica.
  • 0 (0 voturi)    
   Fotografie ... (Joi, 31 martie 2016, 8:41)

   NicolaeOaca [anonim] i-a raspuns lui mihaiionescu2

   Ziua buna,
   Fotografia mai larga la care faceti referire ar putea fi Digital Britain, sau Romania Digitala. Eu insa am vrut sa prind doar un aspect inspirat de decizia GB de a introduce inernatul de mare viteza in sfera serviciului universal. Nu sunt singurii. Altii au introdus accesul de mare viteza chiar si in constitutie.Impactul la noi ar fi unul deosebit dar fiind faptul ca aproape jumatate dintre romani locuiesc in mediul rural, situatie atipica in UE. Am vrut sa atrag atentia guvernatilor asupra a ce ar putea face ...
   O zi buna


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by