Delia Popescu, noul ministru al Comunicatiilor, a condus din 2014 Agentia care gestiona sisteme precum Ghiseul.ro si SEAP. Ea s-a impotrivit in acest an unui demers anuntat de Ministerul Finantelor, condus de Anca Dragu, de a dezvolta un nou sistem IT pentru plata online cu cardul a tuturor taxelor si impozitelor, sistem ce ar fi preluat functionalitati oferite deja de Ghiseul.ro.

Delia PopescuFoto: AGERPRES

Ghiseul.ro este indisponibil momentan

Ghiseul.ro este indisponibil momentan

Foto: Hotnews

  • UPDATE1 La momentul scrierii acestui articol, Ghiseul.ro nu functioneaza si afiseaza mesajul: "Serviciul este momentan indisponibil"
  • UPDATE2 (ora 21:50) Delia Popescu, ministrul Comunicatiilor: "Pe portalul Ghiseul.ro au fost identificate incidente de ordin tehnic ce au fost remediate".

"Statul ar trebui sa dovedeasca maturitate in cheltuirea banilor si sa nu duplice functionalitati deja existente", declara in februarie 2016 Delia Popescu.

Ulterior, dupa ce Asociatia pentru Plati Electronice din Romania, care a dezvoltat si s-a ocupat de mentenanta Ghiseul.ro la costuri zero pentru statul roman, a dezvaluit ca platforma este pregatita de mai bine de 1 an si jumatate pentru inrolarea ANAF, Ministerul de Finante a abandonat proiectul.

Mai mult, luna trecuta, ANAF a facut primul pas spre plata online cu cardul prin Ghiseul.ro a tuturor impozitelor, taxelor si contributiilor datorate bugetului general consolidat: a lansat licitatia pentru servicii bancare de acceptare a platilor de impozite, taxe, contributii si a altor sume datorate bugetului general consolidat, efectuate cu carduri de plata in sistem on-line prin Ghiseul.ro.

  • Cum a renuntat Ministerul condus de Anca Dragu sa dezvolte un nou sistem IT care ar fi preluat functii oferite deja de Ghiseul.ro

Anca Dragu, ministrul Finantelor

Anca Dragu, ministrul Finantelor

Foto: Hotnews

Ministerul de Finante a anuntat in 11 februarie 2016 ca vrea sa implementeze un nou sistem IT care va permite cetatenilor sa plateasca online cu cardul orice impozit, taxa, amenda sau orice alta suma indiferent de institutia publica care le administreaza (ANAF, primarii, alte institutii publice), preluand anumite functionalitati si servicii oferite de Ghiseul.ro, iar comisionul va fi de 0,3% din valoarea tranzactiilor si va fi suportat de la bugetul de stat.

La acel moment, Ghiseul.ro permitea pentru un comision de maxim 30 de lei, plata online cu cardul a taxelor si impozitelor locale, precum si a amenzilor auto catre 192 de primarii inrolate in sistem.

Care a fost reactia Deliei Popescu, sefa Agentiei care gestiona Ghiseul.ro, fata de demersul Finantelor

Contactata de HotNews.ro in legatura cu acest demers, Delia Popescu, sefa Agentiei pentru Agenda Digitala (AADR) care gestiona Ghiseul.ro, a subliniat ca dincolo de necesitatea de a exista variante alternative de colectare de taxe si impozite, statul ar trebui sa dovedeasca maturitate si coerenta in cheltuirea banilor atunci cand ia decizia de a dezvolta sisteme informatice, asigurandu-se ca nu duplica functionalitati deja existente, cu atat mai mult cu cat vorbim de fonduri europene.

  • "Nu avem informatii legate de procesul de licentiere al Trezoreriei si nici de proiectul Trezor. Credem ca este necesar atat pentru cetateni cat si pentru mediul de afaceri sa existe variante alternative de coletare taxe si impozite, dar este important ca statul roman sa dovedeasca maturitate in abordarea unor astfel de masuri si coerenta in cheltuirea banilor atunci cand ia decizia de a dezvolta sisteme informatice, asigurandu-se ca nu duplica functionalitati deja existente, cu atat mai mult cu cat vorbim de fonduri europene.
  • Tinand cont de descentralizarea fiscala si autonomia financiara, pentru plata taxelor si impozitelor de nivel local, tinand cont ca primariile sunt cele care stabilesc majorarea nivelului de taxe precum si instituirea unor taxe speciale, este necesara extragerea automata a acestor informatii din bazele de date ale primariilor, aspect acoperit in momentul de fata de SNEP - Ghiseul.ro", declara in 18 februarie 2016 pentru HotNews.ro, Delia Popescu, sefa Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR), care gestioneaza platforma Ghiseul.ro.

Anuntul Ministerului de Finante a atras si reactia APERO: Platforma Ghiseul.ro este pregatita de mai bine de 1 an si jumatate pentru inrolarea ANAF

Ulterior, in luna martie 2016, a reactionat si Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), care a dezvoltat si s-a ocupat de mentenanta platformei Ghiseul.ro la costuri zero pentru statul roman, care a facut in exclusivitate pentru HotNews.ro dezvaluiri incredibile privind tergiversarea procesului de inrolare in Ghiseul.ro a ANAF.

Potrivit declaratiilor facute de APERO in martie 2016, platforma Ghiseul.ro era pregatita de mai bine de un an si jumatate pentru a se interconecta cu ANAF ca sa inceapa colectarea amenzilor, taxelor si impozitelor de la persoanele fizice, PFA si persoanele juridice. Mai mult, APERO a spus ca inca din toamna anului 2014 a propus autoritatilor reducerea comisionului pentru tranzactiile pe Ghiseul.ro de la maxim 2% sau maxim 30 lei, cat este acum, la maxim 1% sau maxim 20 lei.

In replica la aceste dezvaluiri, Ministerul de Finante a precizat ca: "Tema platilor online reprezinta o prioritate pentru Minister care, inca de la inceputul anului, a initiat consultari cu experti din Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Comunicatiilor, Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei, Trezorerie, ANAF, in vederea identificarii solutiilor optime pentru implementarea unui sistem functional. Printre solutiile evaluate se afla si inrolarea ANAF in platforma Ghiseul.ro. Sunt analizate gradul de compatibilitate tehnica si de costuri".

In cele din urma, Ministerul de Finante a renuntat la proiectul sau, iar luna trecuta ANAF a facut primul pas spre plata online cu cardul prin Ghiseul.ro a tuturor impozitelor, taxelor si contributiilor datorate bugetului general consolidat.

Mai exact, ANAF a lansat licitatia pentru servicii bancare de acceptare a platilor de impozite, taxe, contributii si a altor sume datorate bugetului general consolidat, efectuate cu carduri de plata in sistem on-line prin Ghiseul.ro, valoarea estimata fara TVA a acordului cadru fiind intre 1.559.823 lei si 1.871.787 lei.