SRI a copiat deja baze de date de la mai multe ministere si institutii cheie. Ce urmareste noul sistem IT de prevenire a fraudei, coruptiei, terorismului si evaziunii fiscale

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 16 august 2016, 18:43 Economie | Telecom


Sigla SRI
Foto: SRI
 documente
(16 Aug 2016) DOC, 399KB
(16 Aug 2016) DOC, 2MB
(16 Aug 2016) PDF, 610KB
Serviciul Roman de Informatii (SRI), acuzat recent de cateva ONG-uri ca dezvolta un sistem IT prin care ar vrea sa copieze baze de date ale mai multor institutii publice pentru a dezvolta un adevarat sistem Big Brother, a precizat in mai multe randuri ca noul sistem nu face decat sa creasca semnificativ viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente. HotNews.ro a descoperit, analizand achizitiile SRI, ca noul sistem nu este decat o dezvoltare a unui sistem IT dezvoltat deja, in urma caruia SRI a copiat baze de date ale unor ministere si institutii-cheie ale statului roman: MAI, Ministerul de Finante/ANAF, Justitiei, Dezvoltarii/APIA, ale BNR, ONRC si CNAS.

Serviciul Roman de Informatii a transmis marti, 16 august, catre HotNews.ro o prezentare a controversatului proiect 'SII Analytics', pentru a carui dezvoltare a demarat o licitatie de peste 25,5 milioane de euro.

In prezentarea SRI (vezi documentul atasat), Serviciul Roman de Informatii arata inca o data ca noul sistem "NU are ca scop colectarea de date de la institutii, ci valorificarea datelor deja existente", ci ca 'este un sistem care va spori considerabil viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente. Practic, in loc sa interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic si procedural, institutiile statului vor putea accesa informatiile integrat, rapid si eficient".

Mai mult, SRI face o precizare foarte de importanta:

 • "Astazi, conform reglementarilor in vigoare, Serviciul Roman de Informatii este autoritate coordonatoare a acestei structuri IT&C pentru realizarea schimbului de date intre institutiile din Sistemul National de Aparare. SII ESTE OPERATIONAL INCA DIN ANUL 2006".

SII este acronimul de la 'Sistem Informatic Integrat'. In conditiile in care noul sistem IT pe care vrea sa-l lanseze SRI se numeste SII Analytics, HotNews.ro a analizat cu atentie Caietul de Sarcini al noii licitatii lansate de SRI, pentru a vedea daca nu cumva noul sistem IT nu este de fapt decat o dezvoltare a unui sistem dezvoltat deja.

Si intr-adevar, la pagina 5 din 184 a Caietului de sarcini din licitatia SRI se precizeaza:

 • "Obiectivul proiectului 'SII ANALYTICS' sustine scopul mentionat prin implementarea unui sistem informatic de integrare si valorificare operationala si analitica a volumelor mari de date, sub forma unui ansamblu de echipamente hardware si instrumente software, in vederea transformarii datelor din bazele de date consolidate urmare a implementarii proiectului 'SII INFRASTRUCTURA(1)' (fara a se limita la acestea) in informatii si in cunostinte, prin mecanisme avansate de prelucrare a datelor", (vezi documentul atasat).

SRI ofera in subsol urmatoarele informatii suplimentare despre SII INFRASTRUCTURA: "cod proiect SMIS-CSNR 56954, finantat prin POSCCE 2007 - 2013 Program Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice".

 • Pe baza acestor informatii, HotNews.ro a cautat apoi in Sistemul Electronic de Achizitii Publice acest proiect si am descoperit ca intr-adevar, SRI a implementat deja acest proiect.

Contractul, cu o valoare totala fara TVA de 70.019.892 lei a fost atribuit deja de SRI in urma unei licitatii deschise, inca din vara anului 2015 - Anunt de atribuire numarul 159620/08.07.2015.

Denumirea contractului a fost: "Furnizare si instalare echipamente si sisteme informatice - Echipamente si servicii aferente Centrului de Date si acces la infrastructura de comunicatii de mare capacitate broadband pentru implementarea proiectului nr. SMIS 56954 'Sistem informatic integrat de interoperabilitate intre bazele de date ale principalelor institutii ale statului'" si a fost atribuit urmatoarelor firme:
 • pentru  furnizare Centru de Date, a fost declarata castigatoare asocierea formata din firmele: Logika IT Solutions, Datanet Systems si Siveco Romania, avand ca subcontractant firma Logic Computer.
 • pentru furnizare Echipamente de conectare la retele de comunicatii de banda larga, a fost declarata castigatoare asocierea formata din firmele: Datanet Systems si Mira Telecom.

Perdantul licitatiei SRI a fost asocierea formata din firmele: Asseco SEE, avand ca tert sustinator pe Asseco Lietuva UAB (din Lituania), iar ca subcontractanti pe: Oracle Romania si MWARE Solutions SRL.

 • Ce baze de date au fost replicate deja de SRI prin acest proiect:

In caietul de sarcini aferent furnizarii centrului de date din contractul atribuit in vara anului trecut (vezi documentul atasat) se solicita 'o solutie de consolidare a bazelor de date, formata din echipamente hardware si licentele necesare (minim 4 servere, stocare 150 TB, Switch SAN/LAN, licente, suport). Aceasta componenta reprezinta nucleul care asigura consolidarea bazelor de date preluate de la institutiile publice participante in proiect cu calitatea de furnizor de date, intr-o singura instanta de baza de date, si ulterior regasirea datelor".

In acelasi document este prezentata si lista bazelor de date ce fac obiectul replicarii. Este vorba de baze de date de la MAI, Ministerul de Finante/ANAF, Ministerul de Finante/ANV (n.a Directia Generala a Vamilor), Ministerul Justitiei-ANP (n.a Administratia Nationala a Penitenciarelor), Ministerul Dezvoltarii - APIA, Ministerul Dezvoltarii - AFIR (n.a Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale), Banca Nationala a Romaniei (BNR), ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului) si CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate).

 • Lista bazelor de date replicate deja de SRI:
 • "Datele vor fi replicate 1:1 folosind instrumente specifice ale SGBD-urilor mentionate, instrumente de replicare in timp real sau prin intermediul unor fluxuri de preluare a actualizarilor de la nivelul bazelor de date sursa. Solutia aleasa nu trebuie sa afecteze performanta sistemelor sursa si nu trebuie sa implice costuri suplimentare de licentiere pentru institutiile furnizoare de date. Furnizorii MFP, BNR, ONRC si CNAS detin licente de replicare pentru produsul Shareplex for Oracle, iar beneficiarul detine licente pentru acest produs pentru 14 socket-uri.
 • Furnizorul Centrului de Date va trebui sa relationeze prin echipa de proiect cu fiecare din institutiile de la care se vor replica date, si va stabili cu acestea toate detaliile necesare prestarii serviciului ofertat. Solutiile adoptate vor fi prezentate beneficiarului si vor fi validate de acesta pe parcursul implementarii sistemului", se mai arata in caietul de sarcini al licitatii din 2015.

De altfel, SRI a anuntat in data de 3 decembrie 2015 finalizarea implementarii acestui proiect:

"Valoarea totala a proiectului  este de 74.997.580,00 lei, valoarea eligibila nerambursabila finantata din FEDR este de 62.022.998,66 lei, iar valoarea eligibila nerambursabila finantata din bugetul national este de 12.974.581,34 lei. Proiectul  a  fost  derulat  in  Bucuresti,  perioada  de  implementare  conform contractului  de finantare fiind 13.02.2015-15.12.2015. (..) Sistemul  informatic  preia informatiile  necesare  de  la  mai  multe  institutii  publice,  prin asigurarea interoperabilitatii dintre bazele de date ale acestora. Din aceasta perspectiva, sistemul ofera posibilitatea regasirii rapide a diverselor categorii de date sau accesul la tablouri de bord.".

 • La ce va folosi noul sistem SII Analytics pe care vrea sa-l dezvolte SRI:

Revenind la prezentarea facuta de SRI noului sistem IT pe care vrea sa-l dezvolte, Serviciul mai precizeaza ca:

"SII ANALYTICS va ajuta institutiile statului sa analizeze mai bine, mai structurat, mai rapid si mai relevant cantitatea semnificativa de date pe care deja o au la dispozitie. Astazi, institutiile din Romania, in cooperarile inter-institutionale, valorifica in medie in jur de 25% din informatia disponibila.

Ajuta la descoperirea de noi informatii si conexiuni ce pot imbogati valoarea datelor existente.
Scade cu pana la 90% timpul de acces la date.

Pune la dispozitie instrumente software de analiza avansata si acces securizat in conditii de mobilitate.
Permite analiza avansata prin elemente grafice - scheme de relatii, harti, charturi. Scopul este ergonomia, care conduce la rapiditate si eficienta.


 • Ce exemple da SRI despre cum va functiona noul sistem

"SII ANALYTICS creeaza 'poduri intre insule' si ne ajuta sa analizam o cantitate uriasa de date, analiza care nu poate fi facuta de un utilizator uman intr-un timp rezonabil din punct de vedere operativ.

Aplicatiile practice sunt multiple. De exemplu:
 • Cautare rapida: o persoana doreste sa obtina un permis de port-arma. O simpla interogare a sistemului SII ANALYTICS ii va spune beneficiarului daca nu cumva persoana are antecedente penale. In prezent, acest lucru este posibil doar dupa ce sunt consultate mai multe baze de date de catre mai multi angajati ai institutiilor statului.
 • Face recognition: pentru prevenirea unui atentat terorist, ofiterii SRI pot introduce in sistem o fotografie de-a unei persoane suspecte despre care nu exista nicio informatie si pot obtine intr-un timp foarte scurt date de identificare, posibile relationari cu grupari teroriste si alte informatii vitale".

Referitor la temerile ca noul sistem va putea fi folosit abuziv, SRI precizeaza ca toate activitatile ar fi auditate:

"Accesul unei institutii la datele altei institutii, prin intermediul SII, este si va fi si in continuare acordat doar cu acceptul proprietarului datelor, potrivit legii.

Fiecare activitate in sistem este jurnalizata pana la ultimul click.

Orice incercare de utilizare a sistemului in interes propriu sau abuziv este identificata de filtre interne special constituite, fiind sanctionata inclusiv penal.

De asemenea, activitatea SRI este supusa controlului Comisiei parlamentare.
 
Toate institutiile beneficiare ale acestui sistem se supun legilor protectiei datelor cu caracter personal si respectarii drepturilor omului.

Fiind un proiect finantat din fonduri structurale nerambursabile, SII ANALYTICS este supus controlului Autoritatii de Management, Organismului Intermediar, Autoritatii de Certificare si Plata, Autoritatii de Audit, Comisiei Europene".


 • Romania Curata: Sistemul Informatic Integrat functioneaza in baza unei decizii CSAT din anul 2003

Un articol publicat pe Romania Curata in aceasta luna informeaza ca Sistemul Informatic Integrat functioneaza in baza unei decizii CSAT din anul 2003:

"Problema e ca SII este creat si functioneaza in baza unei hotarari secrete din 2003 a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, prezidat la acea vreme de Ion Iliescu, ceea ce ne pune pe noi, cetatenii, in imposibilitatea de a avea orice control asupra felului in care informatiile respective sunt utilizate.

Conform relatarilor presei de la acea vreme, decizia CSAT a fost luata la cererea lui Radu Timofte, care descria SII astfel: 'o masinarie imensa, din domeniul IT, care contine date si informatii, stocate in baza unor protocoale incheiate cu 11 sau 21 de institutii ale statului'. Dupa patru luni de la publicarea legii 161/2003 in Monitorul Oficial, Guvernul a emis o hotarare de guvern prin care operationaliza functionarea SII, hotarare contestata in instanta, dar fara succes, de APADOR-CH. Si iata asa, in mod paradoxal, o lege care isi propune sa creasca transparenta institutiilor si accesul la informatii de interes public (161/2003), ajunge sa genereze contrariul sau -  un sistem complet secret si netransparent care, dupa toate probabilitatile, incalca directiva europeana privind protectia datelor cu caracter personal."

Pentru detalii pe tema noului sistem IT pe care vrea sa-l dezvolte SRI citeste si:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10936 vizualizari

 • +10 (28 voturi)    
  Foarte bine (Marţi, 16 august 2016, 19:28)

  mitg [utilizator]

  Cunosc pe cineva care castiga, in teorie, 1450 lei pe luna ca inspector debutant la OPC (+ bonuri alimentare). Recent si-a cumparat un BMW Seria 3 nou cu "banii jos". (adica a depus banii in cont, apoi a facut transfer bancar dealerului).

  Un software automatizat ar putea imediat sa detecteze astfel de neregularitati la scara larga, si sa elimine cazurile in care sunt "false positive" (de exemplu, daca omul este actionar la Apple, acest lucru apare intr-o baza de date diferita de cea in care se inregistreaza salariile, asa ca daca cel de care vorbeam mai sus este, pe langa inspector, si actionar Apple, ANAF n-are de ce sa-si piarda vremea cercetandu-i dosarul).

  Sunt convins ca daca oamenii castiga banii cinstit, nu va fi nici o problema sa explice autoritatilor competente cum i-au obtinut.

  Altfel, daca faci bani murdari din orice metoda, vei fi ars imediat.

  Pe de alta parte, "tert sustinator pe Asseco Lietuva UAB (din Lituania)", sper ca n-or fi ceva KGB-isti pe acolo, ca Lituania colcaie de ei ...
  • +3 (17 voturi)    
   Control mai amănunțit înseamnă mai puțini corupți (Marţi, 16 august 2016, 21:10)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Iar corupților nu le place să dea socoteală nimănui. Hai DNA! Hai SRI!
   • +3 (5 voturi)    
    Si pe ei...cine ii controleaza (Miercuri, 17 august 2016, 11:54)

    morometu [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

    Cine iti garanteaza asta intr-un stat in care nu iti sunt respectate nici macar drepturile fundamentale. Statul te trateaza ca pe o ...sluga...un numar de identificare. Ai impresia ca nu au lucrat toti sub obladuirea...serviciilor? Hai sa lasam gluma deoparte pentru ca chiar nu este de gluma. Iti reamintesc de recenta arestare a lui Olteanu. Era cumva un neica nimeni sau reprezenta o institutie suprema in stat? Cine iti da garantii si cine controleaza ...pe cine???
    • -3 (3 voturi)    
     Pe ei nu trebuie să-i controleze nimeni (Miercuri, 17 august 2016, 13:40)

     andreitr [utilizator] i-a raspuns lui morometu

     Ei sunt cei care îi controlează pe alții. Si mai ales pe corupți cărora nu le place sa fie controlați. Hai DNA! Hai SRI!
  • +1 (11 voturi)    
   astea sunt firmituri, grosul e in alta parte (Marţi, 16 august 2016, 21:56)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   La multinationale gen vodafone, supermarketuri, tot ce exporta miliarde din tara in panama fara sa plateasca mai nimic taxe nici nu e nevoie de baze de date, trebuie doar controale amanuntite, asta cu coruptia e un pretext pentru ca sri care deja se implica politic si si-a depasit cu mult atributile vrea si mai multa putere.
  • +7 (19 voturi)    
   esti naiv... (Miercuri, 17 august 2016, 7:26)

   CRMS [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Problemale nu apar in cazurile de genul celui expus de dvs. ci in urmatorul exemplu: Unul ca Tariceanu afla ca nevasta il inseala. Dupa numarul masinii in catre s-a urcat nevasta-sa in miez de noapte afla la ce firme este actinar respectivul si de a doua zi ANAF-ul incepe a-i controleze toate firmele de cate 3 ori pe saptamana.
   Apoi afla la ce scoal ii merg copii si constrange profesorii de acolo (Ifolosind acelasi mecanism abuziv) sa- le faca zile fripte. Afla apoi de ce boli sufera respectivul si incerca saa convinga consiliile de administratie ale firmelor unde acesta este in borad sa-l excluda pentru ca sanatatea nu-i mai permite sa functioneze la capacitatea maxima.
   Scenarii pot fi imaginate o multime iar pentru ca Romania este o tara extrem de corupta asigurarile SRI ca astfel de abuzuri nu vor fi facute sunt praf in ochi.
   • -2 (6 voturi)    
    :)) (Miercuri, 17 august 2016, 8:22)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui CRMS

    se pare nicio nevasta nu l-a iertat pe tradiceanu. care-o fi situatia actuala? divorteaza si de asta?
   • +1 (9 voturi)    
    Ar trebui ca SRI sa precizeze limitele (Miercuri, 17 august 2016, 9:07)

    zzztop [utilizator] i-a raspuns lui CRMS

    Adica sa stim de exemplu ca sunt niste proceduri de control intern, ca e garantata securitatea datelor adica ca datele sunt disponibile doar celor care cerceteaza un anumit caz nu ca orice angajat are acces la orice fara justificare ca nu le poate copia si scoate din institutie ie. no USB's. Ar trebuie ca sefii SRI sa ofere niste garantii minimale in privinta datelor.

    Dar nu control parlamentar pentru ca majoritatea parlamentarilor au mentalitate de infractor ca sa nu spun mai rau. Pur si simplu sa fie un dialog SRI-societatea civila fara istericale si manipulari de opinie.

    Cred ca ar trebui sa urmam exemplul Germaniei, tara mult in fata noastra in privinta respectarii drepturilor individuale dar si al securitatii statului.
   • +3 (3 voturi)    
    Subscriu (Miercuri, 17 august 2016, 12:03)

    morometu [utilizator] i-a raspuns lui CRMS

    Si de curand am aflat ca ANAF doreste ...toate informatiile de pe cardurile de la cumparaturi din magazine. Asta pentru ca bancile sunt private si nu li se pot integra bazele de date. Ce ...naivi suntem!!! Astia cred ca daca ne flutura pe la nas "principiul capra vecinului" nu intuim adevarata dimensiune a fenomenului. Daca ne-ar proteja nu ar fi rau dar cine ne garanteaza intentiile celui care detine toate informatiile despre noi? Si...cu bataie ceva mai lunga...putin, erdogan...
  • -4 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 august 2016, 9:56)

   [anonim] i-a raspuns lui mitg

   • +2 (8 voturi)    
    Ne freaca pentru ca (Miercuri, 17 august 2016, 10:12)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui

    Ne freaca pentru ca omuletul LUCREAZA LA STAT DIN BANUL PUBLIC SI CU DREPT DE SEMNATURA LA BANUL PUBLIC. Si daca are banii jos pt. asa masina, inseamna ca a umblat la BANUL PUBLIC.
   • -2 (2 voturi)    
    pt ca poate face bani (Miercuri, 17 august 2016, 13:55)

    kripton [utilizator] i-a raspuns lui

    de bmw din abuz in servici,iar asta ne pagubeste pe toti.
    chiar si pe tine.
 • +8 (18 voturi)    
  Nedumerire (Marţi, 16 august 2016, 20:28)

  motanul_gri [utilizator]

  Nu inteleg de unde rezulta opozitia la noul sistem IT. E vorba doar de analiza si compararea mai rapida a unor date deja existente. Nu interceptari ilegale, nu anchete abuzive, nu spioni-paparazzi ascunsi prin copaci.
  Prin noul sistem, SRI nu va face altceva decat sa-si indeplineasca mai eficient misiunea pentru care a fost creat de la bun inceput.
  • +4 (4 voturi)    
   motiv (Miercuri, 17 august 2016, 10:50)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui motanul_gri

   E opozitie pt. ca maj romanilor nu mai au incredere in nicio institutie a guvernului
  • +4 (4 voturi)    
   Din ''nebunia de a gandi cu...mintea ta'' (Miercuri, 17 august 2016, 12:12)

   morometu [utilizator] i-a raspuns lui motanul_gri

   In Romania, daca un prieten detine informatii despre tine...tot le foloseste la un momentdat: sot/sotie, amanti, buni prieteni, tovarasi de afaceri...
   Principiul dominoului din procesele recente, pe banda rulanta...Si eu sunt nedumerit ca ne crezi pe toti ...tare naivi! Coruptia a fost si este cunoscuta in cele mai mici amanunte dar a lucrat...sub obladuire!
 • +8 (20 voturi)    
  de ce ? (Marţi, 16 august 2016, 20:41)

  mike_the_hunter [utilizator]

  De ce trebuie sa stie SRI de cate ori merg la medic, ce diagnostic am, ce medicamente iau. Asta afla cu sitemul integrat in 2 secunde intrand in serverul CNAS. Mai afla cine sunt medicii care m-au tratat ,cat platesc la CNAS pe luna ,deci si ce venituri am. Si mai afla altele si altele. In numele carei securitati? A fostei securitati,a actualei securitati ,mostenitoarea celei vechi, producatoare de plagaite in serie la celebra academie de informatii?
  Si cine controleaza SRI? Ghita, niste baietasi de la PSD plini de dosare la DNA, deci santajabili. Mai este Romania o democratie sau o securistocratie asa cum a fost pana in 1989?
  • +3 (13 voturi)    
   Se controleaza ei intre ei (Marţi, 16 august 2016, 21:36)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Adica securistii din parlament îi controleaza pe cei de la SRI. Noua-veche securitate constinua sa slujeasca credicnios noua-veche clasa comunista si progeniturile lor.
  • -3 (15 voturi)    
   E simplu de ce SRI ar trebui sa stie (Marţi, 16 august 2016, 21:52)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Sa zicem ca de fiecare data cand se prescrie medicamentul X de firma Mediproduct la Filiasi (este un exemplu fictiv bineinteles), se constata ca in 1/10 din cazuri pacientul moare subit imediat dupa administrare.

   Normal medicamentele sunt inregistrate la ANM, decesele tin de administratiile locale (iar mai apoi ajung in bazele de date MAI), EDQM (o agentie a UE) are o baza de data cu efectele secundare cunoscute ale medicamentelor s.a.m.d. O corelatie intre administrare si deces se face, in acest caz, cu mare dificultate.

   Daca - la fel ca in cazul Hexipharma - se descopera ca la sediul Mediproduct din Filiasi se fura din reteta medicamentului (avand consecinte letale) sau vreun psihopat face rau in mod voit, SRI poate pune un raport pe masa DIICOT/PICCJ imediat.

   Fara un sistem integrat de statistica comparata, astfel de corelatii fantasmagorice ca cele descrise mai sus s-ar face cu greu, dupa mult timp si cu eforturi financiare si resurse umane pe care nici un stat nu prea le are, asa ca e mai bine sa ne folosim de ajutorul computerelor.
   • +7 (15 voturi)    
    sa nu stie (Marţi, 16 august 2016, 22:32)

    mike_the_hunter [utilizator] i-a raspuns lui mitg

    Sunt alte mijloace de a afla daca un medicament are efecte adverse sau nu.Studii clinice, in primul rand. Istoria cu Hexifarma n-a fost descoperita de SRI, ci de Tolontan , si de cei care au murit de infectii in spitale , proveniti din accidentul de la Colectiv.Deci SRI nu trebuie sa imi stie dosarul de sanatate personal, e secret, e dreptul meu la imagine , si SRI incalca Constitutia. Ii pasa cuiva?
    Explicatiile Dv. dle colonel,sunt deci false.
   • +2 (2 voturi)    
    Vrajeala ieftina (Miercuri, 17 august 2016, 12:38)

    morometu [utilizator] i-a raspuns lui mitg

    Fara exemple scolastice ca nu suntem toti privitori de antene. Se stia foarte clar ce se intampla dar.. . nu exista vointa politica. Acum se joaca la...""impuse"".
 • +8 (12 voturi)    
  abuz (Miercuri, 17 august 2016, 0:59)

  VladBerliba1 [anonim]

  Prelucrarea datelor ar trebui sa se faca cu acordul beneficiarului acelor date. Legea prelucrarii datelor cu caracter personal ar trebui refacuta si adaptata noilor realitati.

  Jurnalul este util numai daca si beneficiarul serviciilor prestate de institutiile publice are acces la jurnalul de activitati.

  Fara acces la acest jurnal precum si fara un acces propriu zis in acest SII, care ar trebui sa-i faciliteze accesul la serviciile institutiilor publice este clar ca nu beneficiarul este vizat de functionalitatea SII-ului.
 • +6 (16 voturi)    
  Statul politienesc adica securist in Romania (Miercuri, 17 august 2016, 3:03)

  Lucian Ilea [utilizator]

  aicea am ajuns dragi tovarasi si prieteni
  nici Nicu nu visa atata putere pe cat ii dau acuma calculatoarele
  adica la astia urmasii lui:)))
  de peste vremuri
  SRI imita cu succes CIA si NSA
  eu cu hackerii mei lupt contra NWO si a Iluminatilor si Templierilor
  impreuna facem o planeta mai buna
  • +3 (7 voturi)    
   BRAVO! (Miercuri, 17 august 2016, 9:25)

   Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

   Acest stat hot - pana in maduva oaselor!
   Ar trebui eliminat- nu face decat rau!
   Absolut nimic bun!
   Pe langa asta cheltuie bani grei pe porcarii!!
  • 0 (6 voturi)    
   nuante (Miercuri, 17 august 2016, 10:14)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

   In RSR Ceau ne supraveghea si ne asculta, pe toate caile, dar o facea si pt. a proteja banul public. Astia de azi ne monitorizeaza pt. a smangli mai bine ban public.
  • +3 (3 voturi)    
   BRAVO (Miercuri, 17 august 2016, 12:00)

   cafo [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

   De acum toata lumea trebuie sa aiba dosar la secu.
   Bdw.. la ce e bun face recognition?
   • 0 (0 voturi)    
    Face recognition (Miercuri, 17 august 2016, 21:54)

    CzCa [utilizator] i-a raspuns lui cafo

    Ca sa recunoasca teroristu analizand toate inregistrarile video pe un eventual traseu, de la camere video publicesau private.
 • +5 (5 voturi)    
  e o problema (Miercuri, 17 august 2016, 9:10)

  s250t [utilizator]

  Problema e cu trimiterea si prelucrarea datelor cu caracter personal (cum sunt cele de la institutiile sursa) catre o alta institutie, fara informarea prealabila a persoanelor afectate.
 • -1 (1 vot)    
  ONG-ul (Miercuri, 17 august 2016, 10:26)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Lui Isarescu?
 • +3 (3 voturi)    
  Abuz! (Miercuri, 17 august 2016, 12:04)

  MarcelP [utilizator]

  Nu e treaba SRI-ului sa stie datele medicale ale oamenilor. Daca au nevoie de date pentru analiza, le pot lua fara date de identificare a utilizatorilor/pacientilor, nu asa, sa poata afla cam totul despre o persoana. E o actiune discreditara intr-o tara unde oamenii, opinia lor nu conteaza. Conteaza ce vrea o institutie care isi aroga drepturi si puteri tot mai mari.

  PS: Domnu' Tapalaga, cum e cu protectia cetatenilor? Statul grijuliu se ocupa de siguranta noastra? :))) Gretos...
 • -3 (5 voturi)    
  ... (Miercuri, 17 august 2016, 12:39)

  a.nonim [utilizator]

  E amuzant ca oamenii se ingrijoreaza despre ce face statul care trebuie sa-i apere (de terorism, coruptie, etc) cu datele, cand google si fb au infinit mai multe informatii. Ce site-uri au accesat, unde s-au aflat la fiecare ora, ce au cumparat, ce au macat aseara, samd. Si nu se mai preocupa nimeni.
  Si mai amuzant e faptul ca majoritatea cand vad o retea libera se conecteaza imediat, ca doar e moca, fara nici o grija.
  In sistemul de sanatate s-au scurs miliarde pe retete fictive si medicamente care n-au fost livrate niciodata. Nu mai vorbim de transferurile intre firme fantoma pana se pierde urma banilor. Sau de returnarile de TVA. Fara acces la date nu ai cum sa depistezi astfel de fraude.
  In plus, in mod normal datele sunt anonimizate, se vad doar niste id-uri, si doar la final, daca e cazul, sunt completate.
  • +3 (3 voturi)    
   @a.nonim (Miercuri, 17 august 2016, 13:26)

   MarcelP [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   Nu asa rezolva statul problemele: urmarindu-si toti cetatenii. Tine de capacitatea si competenta acelui stat sa ii prinda pe raufacatori. De ce aveti tot timpul impresia ca o problema punctuala se rezolva printr-o solutie infinita??? Cum poti sa crezi ca avand dosarele medicale ale tuturor cetatenilor poti rezolva o problema punctuala cu un director de spital care fura??? Urmareste-l pe cel care fura, nu imi accesa mie datele medicale. Acelea sunt date CONFIDENTIALE si nu e treaba SRIului diversele mele afectiuni. OK? E destul de clar?
   In ce priveste google sau fb, exista o diferenta genial de simpla: am optiunea sa NU folosesc acele sisteme deloc. Pot trai foarte bine fara smartphone si fara FB. Diferenta fundamentala aici e tocmai lipsa de optiuni in ce priveste actiunile abuzive ale acestei institutii. Nu m-a intrebat nimeni, despre asta e vorba. Nu s-a supus la vot, nu am stiut, nu ne-a intrebat nimeni, suntem pusi in fata faptului implinit DUPA ce s-a consumat. Smecherii de la SRI au copiat deja bazele de date. Ceea ce e revoltator.
   • -2 (2 voturi)    
    ... (Miercuri, 17 august 2016, 14:40)

    a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui MarcelP

    Sa fim seriosi. De unde stii care fura? E o naivitate sa crezi ca poti sa urmaresti toti medicii ca sa vezi care dintre ei da retete false. E mult mai simplu sa faci o interogare pe o baza de date si sa vezi care da multe retete scumpe sau catre pacienti care nu sufera de o anumita boala. De ce crezi ca a existat o asemenea opozitie la informatizarea sistemului medical?
    De returnarea de TVA si plati fictive nu mai vorbim. Cum sa urmaresti marfurile plimbate pe hartie intre zeci de firme fantoma altfel decat printr-un sistem informatic?
    Cat priveste google si fb, nu ma refeream la cei care nu folosesc. Ci la cei care folosesc in mod curent, dar fac scandal in cazul de fata. Probabil majoritatea.
    • 0 (0 voturi)    
     Simplu:''pestele de la cap se impute'' (Miercuri, 17 august 2016, 19:32)

     morometu [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

     Sa fim seriosi! Deocamdata ''Beciul domnesc'' e plin cu cei care trebuiau sa vegheze la buna desfasurarea a activitatii statului democratic... Chiar crezi ca servciile nu stiau cine fura?
     Pe scurt: informatii=putere!!! Cine garanteaza cum vor fi folosite toate informatiile detinute despre noi ? La modul general: - ""esti un...cnp si daca exista interes financiar poti fi oricand ...sacrificat!"" Cine, cand si unde...are acces la toate datele tale private (analitic integrate). Date private - cunosti notiunea? Sistemul mafiot a inflorit sub influenta""greilor'' din interese pur financiare nu pentru ca nu ar fi avut serviciile baze de date private...
  • -1 (1 vot)    
   Google/FB (Miercuri, 17 august 2016, 22:07)

   CzCa [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   Just ca Google si FB sunt supra-informati, atat despre ce faci in online dar mai nou si in offline - ex. Waze (google-owned) si PokemonGo/Ingress (JV Nintendo - Niantic, ultima asociata tot cu google).

   Un astfel de sistem e necesar SRI pentru misiunea sa primara, ex. anti-tero. Intrebarea esentiala pe care insa ar trebui sa o puna ONG-urile este insa "Ce alte institutii au acces la sistem, in ce roluri, cu ce limitari (ex. anonimizare date), si in ce spete de investigatie?". Raspunsul la aceasta intrebare nu are de ce sa fie secret si trebuie reglementat explicit pentru minimiza potentialul de abuz al unui astfel de sistem aproape omniscient.

   P.S. Componenta SII Analytics este exact ce a povestit Edward Snowden, e web-ul plin de explicatii si detalii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by