Ministrul Comunicațiilor, despre problemele cu aplicarea amenzilor în piața telecom: ANCOM are mai multe categorii de venituri. Nu cred că ar trebui încurajat celebrul “plan de amenzi”

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 1 noiembrie 2018, 12:23 Economie | Telecom


Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicatiilor
Foto: Arhiva personala
Orice amendă ar aplica arbitrul telecom (ANCOM) în piața de 15,6 miliarde lei a comunicațiilor electronice, operatorii sancționați pot plăti, începând din luna august, doar 2.500 de lei, din cauza modificărilor aduse de Legea 203/2018 privind regimul contravențiilor. Ce spune Ministrul Comunicațiilor, Bogdan Cojocaru, despre această problemă? "ANCOM are mai multe categorii de venituri. Nu doar din amenzi. Nu cred că ar trebui încurajat celebrul “plan de amenzi”. Când există neconformitati, amenda este o măsură, dar, pe lângă aceasta, mai există și prevenție, corecție etc.", spune acesta.

Notă: Amenzile contravenționale aplicate de ANCOM se duc la Trezorerie, la bugetul statului, nu rămân la bugetul autorității, cum susține ministrul Comunicațiilor.

 • Cea mai mare amendă din piața telecom din acest an s-ar fi redus acum la numai 5.000 de lei

Vă amintiți de amenda de 1,1 milioane lei aplicată în luna mai companiei Telekom România de arbitrul telecom pentru indisponibilitatea serviciilor de voce, date și SMS din luna martie a acestui an? Potrivit obligațiilor din licența de operare, Telekom nu avea voie să depășească 35 de minute de indisponibilitate a retelei, însă căderea, care a fost aproape la nivel național și a afectat toate serviciile - voce, date și SMS, a durat aproape 3 ore.

Telekom a primit de fapt două amenzi, care cumulate au avut valoarea de 1,1 milioane lei, una pentru ca nu a asigurat disponibilitatea rețelei si alta pentru ca nu a păstrat log-urile de rețea (date de trafic si pe voce, sms si date).

Ei bine, oficialii ANCOM atenționează acum că, prin modificările aduse de Legea 203/2018 privind regimul contravențiilor, orice amendă ar aplica, operatorii sancționați pot plăti, în termen de 15 zile, doar jumătate din amenda minimă pe care autoritatea o putea da conform cu OUG 111/2011 (n.a legea de înființare a ANCOM).

Cum amenda minimă pe care o poate da ANCOM este de 5.000 de lei, iar în cazul de mai sus au fost două amenzi, Telekom ar fi putut plăti acum numai 5.000 de lei, în loc de 1,1 milioane de lei.


În condițiile în care ANCOM nu are dreptul de a avea inițiativă legislativă și a expus doar situația parlamentarilor din comisiile de specialitate pe al căror sprijin contează pentru remedierea acestei scăpări legislative, HotNews.ro l-a întrebat joi pe ministrul PSD al Comunicațiilor, Petru Bogdan Cojocaru, dacă intenționează să ia ori a luat deja măsuri pentru a rezolva această problemă legislativă.

 • "Legea 203/2018 reglementează în general regimul juridic al contravențiilor, nu doar al celor aplicate de ANCOM. Această autoritate are mai multe categorii de venituri. Nu doar din amenzi. Nu cred că ar trebui încurajat celebrul “plan de amenzi”. Când există neconformitati, amenda este o masura, dar pe lângă aceasta mai există și prevenție, corecție etc.", a declarat joi pentru HotNews.ro ministrul Cojocaru.

Sorin Grindeanu, șeful ANCOM: În 2017, veniturile totale din piața telecom au fost de 15,6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 1,8% din PIB-ul României

Conform legii de funcționare, finanțarea cheltuielilor curente şi de capital ale ANCOM se asigură integral din venituri proprii, care provin din tarifele pe care le plătesc operatorii de comunicații pentru utilizarea spectrului radio și a resurselor de numerotație, pentru monitorizarea obligațiilor, din donații și sponsorizări, din credite interne și externe și alte venituri în condițiile legii.

 • Amenzile contravenționale aplicate de ANCOM se duc la Trezorerie, la bugetul statului, nu rămân la bugetul autorității, cum susține ministrul Comunicațiilor.

Conform datelor raportate de furnizorii de pe piaţa comunicaţiilor electronice din România, veniturile totale obţinute de aceștia în 2017 au însumat 15,6 miliarde lei (aproximativ 3,4 miliarde de euro), în creştere cu 6% faţă de anul 2016, a anunțat în luna mai din acest an autoritatea.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

922 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Bogdan Cojocaru (Joi, 1 noiembrie 2018, 12:39)

  florinos [utilizator]

  Bogdan Cojocaru, alt ministru de la Iasi care traieste in alta lume.
  Sa se ia de mana cu Tudorel Toader, rectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza.
 • 0 (0 voturi)    
  habarnistii prind glas (Joi, 1 noiembrie 2018, 12:50)

  surena [utilizator]

  Don ministru a vorbit clar in situatia in care si-a decuplat logical de organul vorbirii! daca el crede ca ANCOM e un fel de politie rutiera in industria telecom, se inseala grav!

  Cel mai bun exemplu ca trebuie sa fie niste sanctiuni proportionale cu contraventiile/neconformitatile este cel cu Telekom Mobile, care in martie a lasat orfana toata baza de abonati pentru citeva ore... Dar la ANCOM sigur se va trece la planul B), adica la refacerea brilelor de amenzi contraventionale, pentru diverse pacate ale operatorilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Notă: Amenzile contravenționale aplicate de ANCOM (Vineri, 2 noiembrie 2018, 11:15)

  Maurul [utilizator]

  Nu toate amenzile aplicate de catre ANCOM se duc la bugetul statului.
  Conform bugetului de venituri si cheltuieli al ANCOM aprobat prin Hotararea Parlamentului nr. 97/22 Decembrie 2017 ANCOM si-a programat pentru anul 2018 sa obtina venituri in suma de 300000 lei din amenzi.
  http://www.ancom.org.ro/uploads/links_files/Hotatarea_de_aprobare_a_BVC_2018.pdf


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by