"Vodafone România susține inițiativa de a oferi cetățenilor din România și din Republica Moldova oportunitatea de a comunica fără griji pe 1 Decembrie 2018. Pe parcursul întregii zile, compania va oferi tuturor clienților Vodafone România servicii de comunicații gratuite, de roaming și internațional, între cele două țări.", au precizat vineri pentru HotNews.ro reprezentanții Vodafone România. Tarifele de roaming cu Moldova, țară non-UE, sunt mari și cele două Guverne, precum și operatorii telecom din cele două țări discută în prezent un acord care să reducă aceste costuri.

Tarife roaming VodafoneFoto: Captura Vodafone
  • UPDATE (vineri, 14:45) Contactați de HotNews.ro pentru a preciza cum s-a ajuns la acest anunț privind gratuitatea comunicațiilor de 1 decembrie, dar și ce operatori au agreat acest lucru, oficialii ANCOM au precizat următoarele: "Pentru sprijinirea încheierii unui acord bilateral pentru reducerea tarifelor de roaming România – Republica Moldova, pe parcursul anului, ANCOM şi MCSI au avut întâlniri și cu principalii furnizori de comunicații electronice din România pentru a prezenta și negocia obiectivele acordului. Cu această ocazie cele două autorități au propus furnizorilor să ofere posibilitatea cetățenilor din cele două state să comunice între ei gratuit cu ocazia zilei de 1 decembrie. Operatorii Orange, Vodafone şi Telekom au răspuns propunerii ANCOM, fiind de acord cu aceasta."
  • Contactați de HotNews.ro, oficialii RCS&RDS nu au precizat până acum dacă vor furniza sau nu comunicații gratuite cu Republica Moldova de 1 decembrie.
  • UPDATE (joi, 29 noiembrie) Orange România: "Pe 1 Decembrie 2018, vom furniza tuturor clienților noștri acces gratuit la serviciile de voce, SMS şi date în roaming între cele două țări. Mai mult, gratuitatea se va aplica şi serviciilor internaţionale de voce şi SMS între România şi Republica Moldova. Aceste beneficii vor fi acordate pe data de 1 decembrie 2018, în intervalul orar 00.00 - 23:59, clienţilor PrePay şi PostPaid, pentru comunicarea între cele două ţări."

"În ziua de 1 decembrie operatorii de comunicații din România și Republica Moldova sărbătoresc Centenarul Marii Unirii oferind posibilitatea cetățenilor din cele două state să comunice între ei gratuit cu această ocazie specială.", a declarat joi Alexandru Petrescu, noul ministru al Comunicațiilor, confirmând informațiile prezentate cu o zi în urmă de HotNews.ro.

Ministrul român al Comunicațiilor și omologul său din Republica Moldova, Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii, au semnat o declarație comună prin care cei doi demnitari își asumă "angajamentul ferm de continuare a eforturilor pentru eliminarea tarifelor de roaming între cele două state."

Premierul moldovean Pavel Filip a declarat joi, după întânirea cu premierul Viorica Dăncilă, că "Republica Moldova este gata cu toate procedurile necesare și vom merge înainte să semnăm acest acord de eliminare a tarifelor de roaming și aici vreau să-i mulțumesc d-nei prim-ministru pentru deschiderea și inițiativa care-i aparține".

  • Ce spune Arbitrul telecom din România despre stadiul discuțiilor privind reducerea tarifelor de roaming dintre cele două țări

Contactați de HotNews.ro, oficialii ANCOM au precizat următoarele:

  • "Proiectul privind încheierea unui acord bilateral pentru reducerea tarifelor de roaming România – Republica Moldova este inițiat și negociat între Guvernele celor două state în cadrul Comisiei Interguvernamentale România – Republica Moldova pentru integrare europeană. În cadrul Comisiei, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informației (ANRCETI) au participat în calitate de autorități publice de specialitate în domeniu, furnizând asistența tehnică, analizele și datele necesare stabilirii termenilor acordului. Pe parcursul anului, ANCOM a avut întâlniri și cu principalii furnizori de comunicații electronice din România pentru a prezenta și negocia obiectivele acordului."

Ați finalizat un proiect în acest sens? Dacă da, care sunt principalele beneficii pentru clienți?

  • "Acordul este în curs de negociere în prezent și va intra în vigoare prin semnarea oficială la nivelul Guvernelor celor două state. În ceea ce privește beneficiile, principalul câștig pentru utilizatori ar putea fi reducerea unor tarife de roaming, propunerile de până acum prezentând unele similitudini cu “roam like at home”. Tarifele de roaming între cele două state diferă în funcție de operator.
  • Utilizatorii care vor beneficia de prevederile Acordului sunt cetățenii români și moldoveni care călătoresc ocazional în cele două state, obiectivul acordului fiind acoperirea nevoilor rezonabile de consum ale acestei categorii de utilizatori finali și nu a celor care, de exemplu, s-au stabilit definitiv în unul dintre cele două state."