Salariul lui Sorin Grindeanu la ANCOM va crește la peste 35.000 de lei, începând din ianuarie 2019

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 13 decembrie 2018, 20:21 Economie | Telecom


Sorin Grindeanu
Foto: AGERPRES
​​Salariul lui Sorin Grindeanu în funcția de președinte al autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) va crește la peste 35.000 de lei, începând din luna ianuarie 2019, după ce președintele Iohannis a promulgat luna trecută legea care modifică procedura de numire şi de demitere a conducerii acestei autorități. Salariile tuturor angajaților ANCOM vor crește anul viitor, conform bugetului de venituri și cheltuieli transmis în Parlament, a spus joi fostul premier. Autoritatea avea în conturi peste 1 miliard de lei anul trecut, datorită excedentului acumulat în ultimii 10 ani.

 • Toate salariile celor aproape 600 de angajați ai ANCOM vor crește în 2019

Președintele Sorin Grindeanu a declarat joi, în cadrul unei întâniri cu presa, că salariul său va crește undeva la peste 35.000 de lei începând din luna ianuarie 2019, de la peste 8.500 de lei anterior. Mai mult, a spus acesta, bugetul de venituri și cheltuieli pe 2019 al autorității prevede creșteri salariale pentru toți angajații.

Fostul premier a subliniat că înainte de a trimite către Parlament acest buget a realizat o reașezare a salariilor în instituție.

 • "Marea majoritate a angajaților din ANCOM sunt experți și diferențele dintre veniturile celor de la sediul central și cele din teritoriu erau enorme, diferențe de aproape 50%. Sunt de acord ca la sediul central să fie salarii mai mari, dar nu în halul ăsta. Reașezarea salariilor am făcut-o ridicând salariile celor din teritoriu. În al doilea rând am împărțit instituția în două nivele de salarizare: primul nivel va fi legat de core-business (activitatea centrală: - reglementare, monitorizare, control etc.) și cel secund va fi legat de suport (relații publice, resurse umane).
 • Unii angajați din suport aveau salarii mai mari decât specialiștii care se ocupau cu activitatea de bază (core-business) a ANCOM - reglementare, monitorizare, control etc. Am redus decalajul între salariile din sediul central și teritoriu undeva la 15%. Toată această așezare am făcut-o în urmă cu o lună. Nu tăiem salariile, vor crește salariile tuturor angajaților. Bugetul de salarii pentru 2019 este mai mare cu circa 10% față de cel alocat pentru acest an", a explicat joi Sorin Grindeanu.

Cum s-a rezolvat vechea problemă a salariilor conducerii ANCOM: Sorin Grindeanu avea până acum un salariu net de 8.892 lei

Sorin Grindeanu, președintele arbitrului telecom (ANCOM), autoritate care reglementează piața de 3,4 miliarde de euro a comunicațiilor electronice, avea un salariu net lunar de 8.892 lei, iar cei doi vicepreședinți ai autorității aveau salarii de 7.780 lei, în timp ce salariile medii nete pentru directorii din instituție au fost de 16.225 lei, în primele nouă luni din acest an, conform datelor transmise luna trecută de ANCOM la solicitarea HotNews.ro.

Salariul mediu net în această instituție cu aproape 600 de angajați a fost de 7.603 lei în primele nouă luni din acest an.

ANCOM nu este instituție bugetară, ci este o autoritate publică autonomă sub control parlamentar, finanțată integral din venituri proprii, venituri pe care le obține în cea mai mare măsură de la operatorii de comunicații prin tarifele de utilizare a spectrului radio ori a resurselor de numerotație alocate.

Problema diferențelor mari între veniturile președintelui și celor doi vicepreședinți ai ANCOM, ale căror salarii erau la jumătate față de cele ale directorilor executivi este mai veche și a fost rezolvată recent în Parlament.

Mai exact, președintele Iohannis a promulgat luna trecută legea de aprobare a OUG 33/2017 care modifică procedura de numire şi de demitere a conducerii acestei autorități, după un an de trimiteri și retrimiteri a acestui proiect la Curtea Constituțională.

Amintim că prin Ordonanța de Urgență nr. 33 din 27 aprilie 2017, Guvernul Grindeanu l-a eliminat pe Iohannis din procedura numirii conducerii ANCOM. În urma modificărilor aduse în Parlament, din procedura de numire a fost scos nu numai Președintele țării, ci și Guvernul, conducerea urmând să fie numită exclusiv de Parlament.

De asemenea, tot în Parlament, la această lege promulgată acum de Iohannis, a fost introdus și un amendament care reglează problema salariilor conducerii ANCOM astfel:

 • "Salariul preşedintelui ANCOM se stabileşte la nivelul a 5 salarii medii la nivelul instituţiei, aferente lunii ianuarie a fiecărui an, iar salariul vicepreşedinţilor ANCOM se stabileşte la nivelul a 4 salarii medii la nivelul instituţiei, aferente lunii ianuarie a fiecărui an."

Sorin Grindeanu, acum președinte al ANCOM, a precizat astăzi în cadrul întânirii cu media că salariul mediu la nivelul instituției se calculează în luna ianuarie a fiecărui an.

 • "Dacă ar fi să luăm luna ianuarie 2018, probabil că, în urma acestor modificări din lege, salariul meu ar fi la nivelul de 35.000 de lei", a spus acesta.

Cum salariile în ANCOM ar urma să crească în 2019 înseamnă că salariul lui Sorin Grindeanu va depăși nivelul de 35.000 de lei.

 • De ce nu a avizat Ministerul Justiției planul ANCOM de a finanța cu până la 500 milioane de lei proiecte de dezvoltare a comunicațiilor

Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM, si Petru Cojocaru, Ministrul Comunicatiilor
Foto: AGERPRES
Arbitrul telecom este o instituție care de mai bine de peste 10 ani înregistrează excedent anual de peste 100 de milioane de lei, astfel că autoritatea a ajuns să aibă în prezent în conturi peste 1 miliard de lei. Anul acesta excedentul depășește 100 milioane de lei și la fel este prevăzut și în bugetul de venituri și cheltuieli pe 2019 transmis recent către Parlament.

În luna mai a acestui an
, Sorin Grindeanu declara că ANCOM este una dintre instituțiile care deține o sumă considerabilă de bani din industrie.

"Nu-mi doresc ca prin banii ANCOM să se facă centura la Brăila, ci să fie întorși în industrie. De aceea ne gândim împreună cu Ministerul Comunicațiilor la un cadru legal pentru a putea finanța cu o parte importantă din acești bani proiecte care să creasca accesibilitatea și calitatea serviciilor", a spus atunci Grindeanu.

O lună mai târziu, pe site-ul Ministerului Comunicațiilor, condus de PSD-istul Bogdan Cojocaru, a fost scos în consultare publică un proiect de Ordonanță de Urgență prin care ANCOM ar fi putut aloca cel mult 500 milioane de lei din excedentul bugetar al instituției, disponibil la finalul anului 2017, pentru finanțarea, în întregime sau parțial, a unuia ori mai multor noi proiecte care ar putea contribui, direct sau indirect, la dezvoltarea comunicațiilor electronice în România, inclusiv la nivel local.

Proiectul a primit toate avizele, mai puțin pe cel al Ministerului Justiției, a precizat astăzi, Grindeanu.

"Ministerul Justiției ne-a spus că pentru o astfel de schemă de finanțare, care era pe modelul alocării fondurilor europene, trebuie dată o lege, nu Hotărâre de Guvern sau Ordonanță de Urgență. Motivarea lor a fost că ANCOM nu este în subordinea sau coordonarea Guvernului, ci este sub controlul Parlamentului. În aceste condiții, doar Parlamentul poate să decidă o astfel de măsură. Înțeleg, stă în picioare motivarea, și va trebui o inițiativă legislativă în acest sens.

Pe aceeași logică însă, înseamnă că Guvernul nu poate să decidă nici în privința excedentului ANCOM. E păcat pentru că ANCOM chiar nu e bancă. Bani din excedentul ANCOM au mai fost luați în trecut prin hotărâre de Guvern, 100 milioane de euro, dar cu acceptul autorității. Motivarea pe care au dat-o cei din Ministerul Justiției pentru respingerea propunerii noastre de finanțare va fi de acum pentru noi o bază în anumite dorințe de a lua bani din excedentul ANCOM, dar nu avem semnale că s-ar intenționa în prezent să fie luați bani din acest excedent.
", a mai spus Sorin Grindeanu.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9286 vizualizari

 • +20 (20 voturi)    
  IN TARA ASTA DE CC (Joi, 13 decembrie 2018, 20:33)

  rov [utilizator]

  E UN PRIVILEGIU SA FII PROST...
  • +7 (7 voturi)    
   atata timp cat executi (Joi, 13 decembrie 2018, 23:36)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui rov

   Esti si tu racordat la țâță
 • +18 (18 voturi)    
  Moca (Joi, 13 decembrie 2018, 20:41)

  Sati [utilizator]

  Fara numar, fara numar....
  • -7 (11 voturi)    
   cat are si Lazar (Vineri, 14 decembrie 2018, 1:14)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Sati

   functii de acelasi rang, salarii de acelasi nivel
   • +1 (3 voturi)    
    care Lazar? (Vineri, 14 decembrie 2018, 14:43)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

    Augustin Lazar e procuror general, lucreaza in justitie, Grindeanu este presedintele unei autoritati publice.
    Cele 2 functii nu au nimic in comun.
    • 0 (2 voturi)    
     ambele au rang de ministru! (Vineri, 14 decembrie 2018, 16:00)

     Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     do-oh!
     • 0 (0 voturi)    
      dar care depaseste presedintele? (Luni, 17 decembrie 2018, 18:35)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

      Daca era vreun specialist in telecomunicatii - un doctorat plagiat (s-a pierdut cartea) si cursul scurt de la SRI nu te face vreun expert in nimic!
 • +20 (20 voturi)    
  ... (Joi, 13 decembrie 2018, 20:52)

  cartograful [utilizator]

  Sper ca e o interpretare gresita in articol. Pt. ca altfel, salariul net al domnului e in jur de 8750$ pe luna, adica in jur de 105000$ pe an.
  Pt. stiinta dvs, omologul american are BRUTUL in jur de 180000 pe an. Adica e posibil ca valorosul domn Grindeanu sa aibe mai mult decat echivalentul sau la FCC.
 • +19 (19 voturi)    
  Totul se rezolva (Joi, 13 decembrie 2018, 20:52)

  emil bobu [utilizator]

  prin emigrare intr-o tara civilizata, unde oamenii voteaza si au discernamant.
 • +20 (20 voturi)    
  Este (Joi, 13 decembrie 2018, 20:57)

  om_normal [utilizator]

  escorta de lux , spus in limbaj decent. Gura plina de la dragnea pe bani grei .
 • +17 (17 voturi)    
  salarii si pensii psd-iste . . . (Joi, 13 decembrie 2018, 21:07)

  ty [utilizator]

  sa fii sluga se plateste bine
 • +18 (18 voturi)    
  o rusine si umilire a poporului cu aceste salarii (Joi, 13 decembrie 2018, 21:11)

  vigni [utilizator]

  vor spune unii ca nu sunt toti bani publici dar care tot de acolo provin si din taxarea mediului privat si a cetateanului in final

  Grindeanu>salariul meu ar fi la nivelul de 35.000 de lei", a spus acesta.
  iar salariu mediu net peste 7000 lei
 • +18 (18 voturi)    
  Demn caracter de partidul ce l-a mosit (Joi, 13 decembrie 2018, 21:13)

  Plagarus [utilizator]

  Omul grimasa de prost gust,s-a procopsit slujind famigliei psdiste.
  HALAL sa-i fie.
 • +2 (8 voturi)    
  Lol (Joi, 13 decembrie 2018, 22:29)

  HP [utilizator]

  Aproape cât mine.
 • +8 (8 voturi)    
  350 mil (Joi, 13 decembrie 2018, 23:32)

  Kosmos [utilizator]

  Si ce face eminenta Grindeanu pt banii astia?
 • +3 (3 voturi)    
  Chiar avem nevoie de această instituţie (Vineri, 14 decembrie 2018, 10:33)

  BlaBla1234 [utilizator]

  nu se poate desfiinţa cu totul?
  • +2 (2 voturi)    
   Si ei din ce sa mai traiasca? (Vineri, 14 decembrie 2018, 11:23)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui BlaBla1234

   Gura lor ce sa mananca?
 • +2 (2 voturi)    
  Cetățenii romani ar trebui să ințeleagă, (Vineri, 14 decembrie 2018, 13:43)

  Rescator [utilizator]

  pană la urmă,că in Romania sunt peste 300 de
  Agenții Guvernamentale,ințesate in proporție de 100% cu clientelă politică,neamuri și amante.Putem să calculăm .la o medie de 300 de ipochimeni per
  Agenție,rezultă 90.000 de trantori de partid și de stat.
  Salariile sunt uriașe și pensile pe măsură.Dacă îi
  intrebi ei spun senin că se autofinanțează.De unde!?
  Din fiecare factură plătită de toți romanii la utilități
  și comunicații.Agențiile astea rapace percep,conform
  unor legi cretine,procente din cifra de afaceri a
  furnizorilor,deci ele sunt interesate,in mod organic,ca
  facturile populimii să fie cat mai mari,ca să le crească
  satisfacția,așa cum se justifică,in mod imbecil.
  Morala:sunt create doar pentru ei și furnizori,nu
  pentru ai apăra pe cetățenii plătitori,ca fraierii.Să ne
  punem intrebarea legitimă de ce băncile oferă
  o dobandă la depozite intre 0 și 0,3%!? Răspunsul
  este că ne apără ASF,unde sunt salarii de 30.000
  de Euro pe lună.Suntem jefuiți senin cu zambetul
  pe buzele lor unsuroase,iar noi plătim făra să
  ințelegem de ce!?
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 14 decembrie 2018, 16:11)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by