Huawei cere o întânire cu Guvernul României și publicarea Memorandumului cu SUA pe 5G așa cum a făcut-o Polonia: Nu avem nimic de ascuns

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 20 septembrie 2019, 21:04 Economie | Telecom


Radoslaw Kedzia, vicepresedinte Huawei
Foto: Hotnews
​Huawei a cerut săptămâna trecută o întâlnire cu autoritățile române pe tema acuzațiilor care i se aduc și a Memorandumului 5G semnat cu SUA, dar până acum nu a primit niciun răspuns, a declarat vineri la București, Radoslaw Kedzia, vicepreședintele Huawei pentru regiunea CEEN (Europa Centrală și de est și țările nordice). "Polonia, a doua țară din lume care a semnat un astfel de memorandum cu SUA, a publicat documentul și a asigurat că nu este vorba de excluderea vreunui jucător din piață. Vrem să aflăm intențiile României", a spus acesta.

 • Vicepreședintele Huawei: Situația din România a fost o supriză pentru noi. Nu înțelegem de unde această schimbare de atitudine

Radoslaw Kedzia, vicepreședintele Huawei pentru regiunea CEEN (Europa Centrală și de est și țările nordice), a avut vineri la București o întâlnire cu presa pe tema statutului Huawei în Europa și în lume, în contextul relațiilor tensionate dintre China și SUA.

Acesta a răspuns întrebărilor legate de acuzațiile care i se aduc producătorului chinez la nivel internațional dar și asupra situației companiei în țările din regiune în contextul lansării rețelelor 5G.

 • "Suntem sub presiunea media de la începutul acestui an cu acuzații privind securitatea cibernetică și este nedrept ca reputația noastră să fie afectată fără dovezi. Securitatea cibernetică este un subiect fierbinte care este politizat. Nu suntem un operator de rețea, ci furnizor de soluții de rețea și soluțiile noastre nu au pus niciodată probleme de securitate, de asta clienții noștri au încredere în noi. Situația din România a fost o surpriză pentru noi", a spus vicepreședintele Huawei.

Acesta a spus că Huawei a transmis săptămâna trecută către Guvern, Ministerul Comunicațiilor și ANCOM solicitări pentru o întâlnire legată de toate acuzațiile care i se aduc, precum și pe tema Memorandumului 5G semnat între România și SUA care nu a fost încă publicat.

 • "Nu avem nimic de ascuns și vrem să ne întâlnim cu oficialii României. Suntem o companie importantă nu doar la nivel global, ci și în România, unde peste 80% dintre angajați sunt români și contribuim cu sute de milioane de euro la buget prin taxele și impozitele plătite. Suntem de 17 ani în România, am avut un dialog bun și nu înțelegem exact cum s-a schimbat această atitudine care apare în presă.", a spus acesta.

Vicepreședintele Huawei a subliniat faptul că Polonia, o țară care a semnat un memorandum similar cu SUA pentru securitatea 5G a fost mai transparentă decât autoritățile de la București.

 • "Guvernul Poloniei a publicat acest Memorandum pe pagina de internet. Analizând acest document a reieșit grija Guvernului polonez pentru a asigura securitatea rețelelor. Oficialii guvernamentali, printre care ministrul digitalizării și ai autorității de reglementare din această țară, au spus că acest document nu înseamnă excluderea cuiva, ci impunerea unor standarde de securitate. Dintr-o dată auzim voci diferite aici în România și câtă vreme nu am văzut acel Memorandum am dori să ne întâlnim și să aflăm intențiile autorităților române.
 • Dacă Guvernul unei țări face anumite declarații împotriva noastră vrem anumite clarificări. Dar nu am văzut Memorandumul. Vrem să vedem dacă vor să excludă sau să dezavantajeze pe cineva din piața.", a spus Radoslaw Kedzia, vicepreședintele Huawei.

Acesta a precizat că alte țări din regiune au avut o atitudine mai rezervată față de presiunile SUA.

 • "Securitatea cibernetică poate fi asigurată prin certificări, teste și crearea de standarde mai degrabă decât arătând cu degetul către un jucator din piață. Să excluzi un jucător doar pentru că vine din China este o prostie. Ungaria a anunțat că nu va lua măsuri pe baza unor acuzații nefondate și că va introduce stanarde de securitate și cu siguranță nu va exclude Huawei din piață. În Slovacia, prim-ministrul a spus la fel, în Austria, și Germania - guvernele și serviciile de informații au spus la fel că nu vor exclude pe nimeni din cauza presiunilor SUA. La fel și în Italia și Bulgaria.", a spus oficialul Huawei.

Ce se va întâmpla dacă Guvernul României va decide să interzică accesul Huawei la dezvoltarea rețelelor 5G din țară?

 • "A acționa în justitie Guvernul este una din optiuni, dar nu cred ca se va ajunge acolo pentru ca ar fi o incalcare a multor tratate internationale. Am încredere că Guvernul României este responsabil și va lua decizia corectă.", a declarat Radoslaw Kedzia, vicepreședintele Huawei.

Ce operatori mobili și-au lansat deja rețele 5G în Europa folosind soluțiile Huawei

Acesta a dat apoi detalii despre contractele 5G încheiate atât la nivel global, cât și în Europa, în ciuda restricțiilor SUA.

 • "Clienții au încredere în noi. Până acum am semnat peste 50 de contracte 5G la nivel global, 28 de contracte în Europa. După restricțiile SUA, am semnat 20 de contracte 5G pentru că soluțiile noastre sunt sigure și eficiente din punct de vedere al costurilor", a spus acesta.

Prezent la eveniment, Vlad Doicaru, director al Departamentului Enterprise în cadrul Huawei România, a dat câteva exemple de operatori mobili care și-au lansat deja comercial rețele 5G folosind soluțiile Huawei: Sunrise (Elveția), Monaco telecom, EE în Marea Britanie), Vodafone în Spania și Italia, Elisa (în Finlanda).

Amintim faptul că și rețeaua 5G a Vodafone din România a fost dezvoltată tot cu soluțiile Huawei, producătorul chinez fiind prezent cu soluțiile sale și în rețelele 2G, 3G, 4G ale celorlalți operatori mobili din țară.

 • Cum răspunde vicepreședintele Huawei acuzațiilor care i s-au adus producătorului chinez în Cehia

Înainte de a ocupa actuala funcție în cadrul Huawei, Radoslaw Kedzia a condus operațiunile producătorului chinez în Cehia.

HotNews.ro i-a semnalat oficialului Huawei o știre apărută în vara acestui an la postul public de radio Radiozurnal, preluată de AFP.

Conform sursei citate, filiala cehă a Huawei ar fi colectat în secret date sensibile ale clienților săi, funcționarilor și oamenilor de afaceri cu care derulează negocieri comerciale și ar fi împărtășit aceste informații cu ambasada Chinei din Praga.

"Responsabilii, care au lucrat ani de zile pentru Huawei, le-au dezvăluit reporterilor noștri că erau obligați să introducă pe o bază de date, pe lângă informațiile comerciale legate de clienții lor, cele legate de viața lor privată. Este vorba de date legate de numărul de copii, cum își petrec timpul liber și situația lor financiară", potrivit sursei citate.

Întrebat de HotNews.ro dacă era CEO al Huawei Cehia în perioada în care a apărut acest scandal, Radoslaw Kedzia a confirmat. Cum a reacționat?


 • "Am râs bine pe marginea acestui subiect. Media serioasă nu a luat în serios această informație pentru că este plină de speculații. Orice companie are soluții CRM (n.a Customer Relationship Managament - soluții de management al relațiilor cu clienții) în care își notează informații despre progresul unor proiecte, inclusiv informații despre întâlnirile avute cu clienții. Dar toate informațiile de acolo erau informații accesibile public.
 • Când am văzut acest articol am vrut să văd cine l-a scris și am dat căutare pe Google după acel jurnalist - și poți să vezi ce vârstă are, ce a mai scris etc..astea sunt informații publice.", a spus Radoslaw Kedzia.

Bine, dar faptul că ar fi fost informații legate de numărul de copii, cum își petrec timpul liber și situația lor financiară și că aceste date ar fi fost transmise apoi către Ambasada Chinei?


 • "Asta este o minciună. Resping categoric aceste acuzații. De ce am face asta? Este genul de articol scris special pentru a defăima compania noastră. Este un jurnalist care ne-a și contactat înainte de a publica și i-am dat punctul nostru de vedere că respectăm toate legile și reglementările în privința datelor personale. Nu transmitem date personale către ambasada Chinei ori către alte ambasade.", a spus acesta.

Ce măsuri a luat împotriva acestor acuzații?

 • "Acoperirea media asupra acestui subiect a fost atât de mică încât...nu a fost luat în serios. Persoana care a scris acest articol obișnuia să fie un un jurnalist de investigații respectabil și cred că publicarea acestui articol i-a afectat reputația.", a spus oficialul Huawei.

HotNews.ro i-a semnalat apoi vicepreședintelui Huawei faptul că "în ianuarie 2019, autoritățile fiscale cehe au exclus Huawei de la o licitație pentru crearea unui portal fiscal".

Informația apare într-o rezoluție a Parlamentului European pe baza căreia, Comisia Europeană a propus în luna martie din acest an stabilirea unor măsuri pentru securitatea rețelelor 5G în UE, pe fondul temerilor privind riscurile de securitate ale tehnologiilor chineze Huawei și ZTE.

 • "Cum am reacționat cu privire la acea licitație? Am protestat împotriva acelei decizii la autoritatea de concurență din Cehia, pentru că ne-au descalificat pe baza unor speculații și acuzații media și drept urmare acea licitație a fost în final anulată.", a spus Radoslaw Kedzia.

În aceeași Rezoluție a Parlamentului European erau prezentate și alte temeri privind tehnologiile din China, respectiv:
 • "întrucât au fost exprimate preocupări cu privire la furnizorii de echipamente din țări terțe care ar putea prezenta un risc în materie de securitate pentru UE, din cauza legilor din țara lor de origine, în special după adoptarea Legii privind securitatea de stat din China, care impune obligații pentru toți cetățenii și toate întreprinderile și celelalte entități de a coopera cu statul pentru a proteja securitatea de stat, ca urmare a unei definiții foarte ample a securității de stat; întrucât nu se poate garanta că aceste obligații nu se aplică la nivel extrateritorial și întrucât reacțiile la reglementările chineze au variat de la o țară la alta, de la evaluări ale securității până la interdicții totale;
 • întrucât este necesară o anchetă amănunțită pentru a clarifica dacă dispozitivele implicate sau orice alte dispozitive sau alți furnizori prezintă riscuri de securitate prin caracteristici cum ar fi instalarea unor tehnologii de tip „backdoor” în sisteme;

Ce spune vicepreședintele Huawei despre aceste acuzații?


 • "Aceste acuzații sunt aduse de anumiți indivizi. După ce am văzut aceste acuzații am cerut unor case de avocatură din China, Finlanda și din alte țări să analizeze legislația și a rezultat că nu există o obligație în a furniza astfel de date. Nu văd cum autoritățile din China ar putea să ne oblige în a furniza astfel de informații.
 • În al doilea rând nu stocăm date. Acesta este problema operatorilor si furnizorilor de internet.
 • Au fost acuzații că sunt tehnologii de tip 'backdoor' în echipamentele noastre. De 30 de ani nimeni nu a descoperit astfel de tehnologii de tip 'backdoor'. În plus, în mod voluntar, ne-am pus la dispoziția unor analize riguroase în Marea Britanie asupra hardware-ului și software-ul pe care îl folosim. Timp de 8 ani autoritățile din Marea Britanie ne analizează și testeaza hardware-ul si software-ul și nu au găsit backdoors si nici vreun soft malițios de la un alt Guvern.", a precizat vicepreședintele Huawei.

România și Polonia, primele țări care au semnat un Memorandum cu SUA în privința securității rețelelor 5G


România și Polonia sunt primele state care au semnat, în acest an, cu SUA 'un Memorandum de înțelegere dedicat rețelelor 5G sigure și de încredere, care ne va permite implementarea de infrastructuri reziliente de comunicații', a declarat miercuri Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor. Acesta a semnat miercuri la București un memorandum în domeniul digital cu omologul său polonez, Marek Zagórski, menit să consolideze cooperarea în domeniul IT dintre cele două țări.

"Subliniez în mod special abordarea noastră comună în consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, fiind primele state care am semnat în anul 2019 un Memorandum de Înțelegere dedicat rețelelor 5G sigure și de încredere, care ne va permite implementarea de infrastructuri reziliente de comunicații. Țările noastre au dezvoltat strategii 5G dedicate și au o perspectivă pozitivă asupra impactului potențial al comunicațiilor de generația a 5-a asupra economiilor și societăților noastre”, a afirmat Alexandru Petrescu.

 • Polonia și SUA au semnat în 2 septembrie o declarație comună privind securitatea rețelelor 5G

Într-adevăr, premierul polonez Mateusz Morawiecki și vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, au semnat în data de 2 septembrie 2019 la Varșovia o declarație comună cu privire la 5G.

Declarația comună pe tema 5G publicată pe site-ul Guvernului Polonez și pe cel al Casei Albe nu menționează nimic despre "evitarea riscurilor de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G" așa cum se arăta în declarația comună semnată de președintele României, Klaus Iohannis și cel al SUA, Donald Trump.

Pe de altă parte, declarația comună pe 5G dintre Polonia și SUA menționează aceleași criterii de evaluare riguroasă care ar trebui făcută furnizorilor de tehnologie 5G care s-ar regăsi și în Memorandumul semnat de România cu SUA. Astfel, evaluarea riguroasă a furnizorilor ar trebui să includă următoarele elemente:
 • - Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat
 • - Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă
 • - Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente.

Guvernele SUA și României, prin ambasadorii Hans Klemm și George Maior, au semnat la Washington, la finalul lunii august, după întâlnirea dintre Donald Trump și Klaus Iohannis, un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G.

Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE, a declarat pe 5 septembrie la București că încurajează România să devină o țară "liberă de Huawei".

"Scopul Memorandumului dintre România și SUA privind tehnologia 5G este ca România să devină, să spun așa, 'liberă de Huawei'", a declarat joi la București, Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE. "Cred că România a analizat foarte serios ce tehnologie 5G să folosească pe viitor și a decis că tehnologia chineză nu este calea pe care să o urmeze, iar noi aplaudăm această poziție.", a precizat acesta.
În replică, Huawei a comunicat că se opune acuzațiilor ”nefondate” făcute de Gordon Sondland în România. ”Aceasta este, în mod evident, o acțiune motivată politic împotriva Huawei și o interferare în zona mediului de afaceri al României. Guvernul SUA atacă Huawei de foarte multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament. Fără implicarea Huawei, rețelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deși sunt de trei ori mai costisitoare”, au precizat reprezentanții Huawei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7252 vizualizari

 • 0 (34 voturi)    
  zadarnic (Vineri, 20 septembrie 2019, 21:10)

  cucuveauamov [utilizator]

  raspunsul e in sapca data lui Klaus si in rasetele partenerului strategic
  • +2 (14 voturi)    
   Adica Klaus al nostru a inghitit galusca (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 16:45)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   fierbinte data de americani si a acceptat sa nu lucreze cu Huawei, ceea ce polonezii nu au facut, pai ce-i de mirare aici, Klaus al nostru n-are sira spinarii, e flexibil cica, dae e mare strateg si diplomat, muahaha!
  • 0 (0 voturi)    
   Huawei nu au nimic.De ascuns. (Luni, 23 septembrie 2019, 15:02)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Dar poate că avem noi.Dacă vor întâlnire cu guvernul să meargă în SUA că acolo-i Viorica.Și nu are programul încărcat și pică bine întâlnirea cu Huawei.
 • -3 (37 voturi)    
  partidul comunist chinez in actiune (Vineri, 20 septembrie 2019, 21:21)

  feroviarul123 [utilizator]

  "Huawei a cerut săptămâna trecută o întâlnire cu autoritățile române " Mai băieți va cam credeți la voi acasă unde serviciul secret chinez dictează cine , ce si cum. Poate pe voi va controlează dar aici nu are nici un efect. Stați potoliți ca va pica și vouă ceva dacă sunteți băieți deștepți. Bătutul cu pumnul în masa sau cu pantoful nu se mai poarta de mult.
  • -1 (29 voturi)    
   exact, gălbejiții ipocriţi (Vineri, 20 septembrie 2019, 22:12)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   Chinezii sunt foarte periculoşi, îţi zâmbesc în faţă dar te urăsc de moarte.

   Au furat tehnologie masiv, masiv şi sistematic din Vest, fără să plătească nimic, nicio licenţă, nicio redevenţă, nimic!!!

   Două mega furturi recente :

   1. Date tehnice de la Boeing pentru că avionul lor pur chinezesc au doar 15 bucăţi şi nu zboară bine

   Deja sunt 2 spioni prinşi

   2. Datele tehnice pentru reactorul cu sare topită şi thorium de la Americani, şi deja se chinuie să facă înaintea americanilor şi canadienilor versiunea comercială

   Dacă China ne inundă cu 5G, telefoane Based China, maşini electrice Based China şi reactoare MST din China - toţi vom fi în genunchi în faţa chinei !!!

   Aşa că să îşi ia produsele şi să şi le bage undeva Chinezii.


   PS ştiţi că sunt companii chinezeşti care dădeau bonusuri ca să îţi schimbi telefonul Apple sau Samsung cu Huawei !!!

   Şi noi ce? Să îi lăudam?

   Huawei P30 se tot laudă că sunt cei mai tari, când te loveşte puternic faptul că au furat de la Apple formatul (cu breton) iar celelalte cu V sau O au ecrane de la Samsung !!
   • +7 (25 voturi)    
    Nu ei au furat, Occidentul le-a dat tehnologia (Vineri, 20 septembrie 2019, 22:30)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

    atunci când și-a mutat producția la ei. Doar niște tâmpiți puteau crede că o națiune cum este China nu va profita.
  • +3 (33 voturi)    
   De fapt (Vineri, 20 septembrie 2019, 22:14)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   La noi functioneaza dictatura americana. Batutul cu pumnul in masa sau c u pantoful nu se mai practica, acum e cu daruirea de sapci cu mesajul "Make Romania great again!"
 • -3 (31 voturi)    
  Nu-mi vine să cred că richipeii nu ne-au studiat (Vineri, 20 septembrie 2019, 21:24)

  prec [utilizator]

  istoria!? Că altfel nu se mai mirau deloc de schimbările noastre de „atitudine”. Oricum, se exprimă elegant.
 • 0 (18 voturi)    
  funny (Vineri, 20 septembrie 2019, 22:02)

  Nevermind [utilizator]

  "furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic"

  Se aplica si spagarilor de la Microsoft?
 • -5 (27 voturi)    
  Deci baietii, (Vineri, 20 septembrie 2019, 22:54)

  /./ [utilizator]

  cine sunt toti actionarii Huawei??E statul chinez actionar???Sigur ca e , pai in cazul asta cred ca e clar pentru toata lumea ce vreti voi de fapt, ca nu spionati azi asa o fi , dar cine imi garanteaza ca nu o sa spionati pe viitor??De ce statu chinez nu iasa din actionariatul companiei ??De ce toata dezvoltarea Huawei este facuta in China doar cu chinezi si nu si in alte tari cum e cazul Nokia sau Ericsson???De fapt Huawei inseamna statu Chinez, niste jeguri comuniste care ar trebui sa raspunda pentru ceea ce se intampla in Hong Kong.Cred ca tarile democratice ar trebui sa ia masuri dure impotriva Chinei inclusiv cu embargouri masive pt ceea ce isi permit sa faca in HK.
  • +1 (9 voturi)    
   @ (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 13:28)

   DanielMar [anonim] i-a raspuns lui /./

   Ai niste idei total deformate despre ceea ce se intampla in Hong Kong
 • -3 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 septembrie 2019, 23:58)

  [anonim]

 • +1 (23 voturi)    
  Oare? (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 0:05)

  briciu [utilizator]

  Guvernul Chinez e mai transparent sau despre ce vorbim ??
 • -3 (19 voturi)    
  Oare de ce s-a suparat si Google pe Huawei? (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 0:09)

  Klaus_ [utilizator]

  Atunci cand o companie detinuta de un stat comunist nu ofera garantii privind confidentialitatea datelor ce trec prin produsele fabricate de ei, atunci li se intampla lucruri rele. Trump ii persecuta, Google le taie accesul la Android, Europa occientala se asigura ca centralele GSM nu vor mai fi dotate cu echipamentele Huawei ieftine (si destul de bune!) pt ca acestea sunt de fapt niste Troieni de spionaj la pret subventionat de spionajul chinezesc... pana si Romania va boicota Huawei iar Dancila nu va mai folosi vechiul P20 ca sa isi aranjeze coafura, ci isi va lua un iPhone 11. So, Huawei, ... “Shit happens” ;))
 • -1 (23 voturi)    
  Mai da-i (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 4:19)

  vasile-roaita [utilizator]

  dracu de chinezi comunisti. Avem tehnologie europeana de clasa pe sisteme mobile. Ar trebui incurajata tehnologia din UE in primul rind. Suedezii de la Ericsson nu spioneaza pe nimeni.
  • +5 (13 voturi)    
   avem! (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 14:04)

   cipri__ [anonim] i-a raspuns lui vasile-roaita

   Da, ai vazut viteza de download 5G testata pe cel mai performant samsung si pe mate 30 pro? diferenta este uriasa. samsung atinge ca. 1.000 mbps iar mate30 pro 1500!
   Tehnologia huawei este mai avansata, mai performanta, si mai ieftina!
   Sigur, putem renunta la performanta, dar sa ne plateasca statele unite diferenta de pret!
   • -3 (9 voturi)    
    Eu am vorbit (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 15:18)

    vasile-roaita [utilizator] i-a raspuns lui cipri__

    de sisteme nu de telefoane. Pentru ca acolo este baza.
    • +7 (17 voturi)    
     si eu (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 15:51)

     cipri__ [anonim] i-a raspuns lui vasile-roaita

     si eu tot de sisteme am vorbit. Telefonul a fost doar un exemplu. Statiile 5G is mai performante, si mai ieftine decat concurentii lor. Standardul 5G in cea mai mare parte a fost devzoltat doar de Huawei. Este munca lor, si zeci de miliarde investite in R&D. In domeniul 5G au mai multe patente decat toata concurenta la un loc. Iar americanii vor sa introduca tot felul de legi, ca firmele americane sa nu trebuiasca sa le plateasca pentru folosirea patentelor lor.
     Lumea chiar nu intelege cat de avansata este china. Daca compari publicatiile stiintifice importante in domeniul fizica,matematica observi cat de multe nume suna a nume de chinez. Singurele companii care inca mai tin piept chinezilor in domeniul "Hardware" este Tesla,SpaceX,Amazon... In ultima aparitie publica elon musk a declarat public cat de impresionat este de munca depusa de chinezi. Fabrica s-a noua in Shanghai este aproape gata, si au trecut doar vreo 9-10 luni de cand au inceput la constructia ei......
     • -5 (11 voturi)    
      Dar de faptul că au fost scoase telefoane Huawei (Duminică, 22 septembrie 2019, 4:01)

      Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui cipri__

      Dar de faptul că au fost scoase telefoanele chinezesti din topul Antutu şi de pe gsmarena , pentru că sesizau când este benchmark şi dădeau extra power ????

      Ce ziceţi??

      Un fel de dieselgate aşa...

      Cine crede testele Huawei cu telefoane Huawei cu antene Huawei ???

      Ei pot să pună orice cifre...

      Când o fi un test independent şi cu un set de 20 de telefoane atunci poate cine ştie mai vorbim.
 • -4 (20 voturi)    
  De fapt, (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 8:37)

  DurAndrei [utilizator]

  Huawei nu e firma de stat, e firma de partid. In China toate firmele "private" mari sunt firme ale partidului comunist chinez. Asta e "economia de piata" a sistemului politic chinez
 • +6 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 10:54)

  [anonim]

 • +5 (17 voturi)    
  cadoul (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 12:51)

  cipri__ [anonim]

  cel putin acum stim care a fost cadoul pentru a ca iohannis sa fie primit de catre trump. Felicitari ambilor. Este o situatie win-win-loose.
  Castiga statele unite, castiga iohannis imagine pentru alegerile care urmeaza, si pierde romania sute de milioane de euro pentru faptul ca huawei nu numai ca este mult mai performant, dar costa si mult mai putin. India, a economisit ca. 3 mrd euro pentru faptul ca a folosit huawei si nu cisco etc...
  Platim noi sute de milioane de euro in plus lui cisco, nokia etc.... in loc sa facem... scoli si spitale.
  • -5 (11 voturi)    
   Dar ce companii detine (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 14:53)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui cipri__

   statul roman sa cumpere Huawei??Ca ma gandesc ca nu vorbesti de operatorii Orange, Vodafone , Digi ca astia sunt privati si deci singura problema la ei este ca nu mai au profiturile asa mari.I-a vezi ce profit de sute de miloane de euro fac aceste companii pe spatele romanilor, asa ca sa nu ii plangem, au de unde platii.
  • -5 (13 voturi)    
   Dle Ciprian (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 18:34)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui cipri__

   Emigraţi în China acolo, dacă vă plac chinezii...
   • +6 (12 voturi)    
    dle ed (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 19:44)

    cipri__ [anonim] i-a raspuns lui Ed___

    asa va pot si eu raspunde.
    Daca aveti ceva impotriva chinezilor.... ar fi bine sa nu mai cumparati nimica care implica china.
    Daca am elimina toate produsele, care au un element chinezesc... m-as mira sa mai ramana 1% din produse pe piata. China a adus multe produse de calitate la preturi foarte mici, si prin asta a crescut. 90% din calculatoare se fac in china.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Electronics_industry_in_China

    Eu nu fac nicio diferenta intre chinez, roman, maghiar, african. Toti sunt oameni.
    A prefera pe cineva doar pentru simplu motiv ca-i scrie "roman" pe buletin..... este chiar o prostie.
 • -7 (9 voturi)    
  nu doar "muawei" (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 13:18)

  xyz2033 [utilizator]

  ci si utilizatorii casnici au nevoie de clarificari

  https://arstechnica.com/gadgets/2019/08/report-us-expected-to-give-huawei-another-90-day-export-license/

  rezumat: clientii existenti (nu aia noi care au ban) au voie pe licenta temporara pana in 18 noiembrie 2019.

  utilizatorii casnici existenti au nevoie sa stie:

  1. mai au voie cu google play dupa 18 noiembrie ?
  2. in caz de scenariu extrem, adica interdictie in serviciile google pt utilizatorii existenti, ce face Huawei ?

  se aude, Muawei ?
 • +11 (17 voturi)    
  Sa ne rezumam la fapte si la speculatii (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 13:22)

  debrid [utilizator]

  "Au fost acuzații că sunt tehnologii de tip 'backdoor' în echipamentele noastre. De 30 de ani nimeni nu a descoperit astfel de tehnologii de tip 'backdoor'. În plus, în mod voluntar, ne-am pus la dispoziția unor analize riguroase în Marea Britanie asupra hardware-ului și software-ul pe care îl folosim. Timp de 8 ani autoritățile din Marea Britanie ne analizează și testeaza hardware-ul si software-ul și nu au găsit backdoors si nici vreun soft malițios de la un alt Guvern.", a precizat vicepreședintele Huawei."

  Concluzia? Nu exista dovezi care sa sustina acuzatiile impotriva Huawei. Totul este o mascarada initiata de SUA pentru a pune presiune pe China sa cedeze in razboiul tarifar. Daca SUA poate sa livreze Romaniei echipamente la preturile Huawei e ok, daca nu atunci sa ne lase ca nu suporta ei costurile ridicate, ci fraierii de romani.
  • -5 (11 voturi)    
   ba exista dovezi (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 14:16)

   xyz2033 [utilizator] i-a raspuns lui debrid

   https://arstechnica.com/tech-policy/2019/09/us-criminally-charges-chinese-professor-with-stealing-secrets-for-huawei/
   • -6 (10 voturi)    
    si inca ceva despre chineji (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 16:21)

    xyz2033 [utilizator] i-a raspuns lui xyz2033

    https://twitter.com/fs0c131y/status/1051568538874511360
    • +6 (10 voturi)    
     tu nici macar n-ai citit (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 20:44)

     hentara [utilizator] i-a raspuns lui xyz2033

     ala e un telefon pentru piata chineza unde toate companiile se supun legislatiei chineze. Nu are legatura cu echipamentele vandute in Europa si SUA.
   • +5 (11 voturi)    
    alea nu sunt dovezi (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 20:41)

    hentara [utilizator] i-a raspuns lui xyz2033

    compania e acuzata ca echipamentele sale spioneaza utilizatorii. Unde sunt dovezile ?
 • +5 (13 voturi)    
  Romanul zidar (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 13:32)

  eyewitness [utilizator]

  Este dovedit faptul ca la fiecare secol al istoriei, instinctul animalic al genei umane provoaca in constientul colectiv al omenirii o "ciuma psihica" ce se manifesta prin ura, dispret si repulsie fata de oameni sau chiar popoare, perioada in care se domina incoerenta, irationalul si lipsa de judecata, dorinta de repusie sau distrugere, predominant in jurul celor naivi sau suceptibili si usor de manipulat si aceasta deoarce este "usor" sa distrugi sau sa denigrezi insa "greu" sa construiesti si sa gandesti. Pentru ca a construi presupune a depune lucru mecanic, opus usorului care presupune statul in fund.
  Romanulu "zidar" ar intelege daca i s-ar explica pe intelesul lui faptul ca acest popor poate construi un zgarie nor de 100 de etaje in doar 2 saptamani.
  Poporul Chinez este denigrat in mod constant si se incurajeaza ura fata de acesta pentru ca a reusit in doar cativa ani sa scoata din saracie peste 600 de milioane de oameni.
  • -3 (17 voturi)    
   Sistemul comunist (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 15:16)

   vasile-roaita [utilizator] i-a raspuns lui eyewitness

   chinez este denigrat nu chinezii. Daca spui ca Dancila si shleatka pesedista sint idioti si infractori nu spui de toti romanii.
   • +4 (12 voturi)    
    China nu este o tara comunista (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 20:20)

    DanielMar [anonim] i-a raspuns lui vasile-roaita

    China din ziua de azi nu mai este de mult o tara comunista. Cine numeste china o tara comunista nu stie mai nimic despre china.
    • -7 (13 voturi)    
     Corect! (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 23:53)

     DurAndrei [utilizator] i-a raspuns lui DanielMar

     In biata China s-a instaurat o democratie autentica de cea mai inalta clasa, nu-i asa? Chiar marele presedinte chinez nu e din partidul comunist si nu e ales pe viata, nu? Iar demonstratii impotriva partidului comunist vezi la colt de strada in China, asa-i?
    • -5 (11 voturi)    
     Este o ţară comunistă cu economie semi-deschisă (Duminică, 22 septembrie 2019, 4:11)

     Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui DanielMar

     Nu sunteţi deloc informaţi....

     Dar de scandalul cu Huawei care îşi ţin angajaţii extrem de multe ore peste program ca să bată concurenţa ???

     Dar când o să fii tu în concurenţă cu 3 chinezi, toţi la un loc mai prost plătiţi ca tine europeanul, şi ăia bagă şi ore suplimentare o gramadă

     Şi firma unde munceşti dă faliment sau îţi propune să fii plătit de 3 ori mai prost şi să lucrezi suplimentare o gramadă CUM ÎŢI VA FI?

     Tot aşa o să cumperi Huawei?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by