​Site-ul programului de creditare IMM Invest, imminvest.ro, a fost preluat pentru dezvoltare, administrare și găzduire de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), potrivit unui comunicat remis marți HotNews.ro. STS spune că decizia a fost luată în urma analizei realizate împreună cu reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și că site-ul a fost reproiectat pentru a permite accesarea simultană a unui număr ridicat de utilizatori. Până la ora aceasta (11:50) sunt peste 8.400 de solicitări în platformă.

Site IMM InvestFoto: Captura imminvest.ro
  • "În baza analizei realizate împreună cu reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, portalul http://www.imminvest.ro/ a fost preluat pentru dezvoltare, administrare și găzduire de către Serviciul de Telecomunicații Speciale. Arhitectura informatică a portalului a fost reproiectată, optimizată, securizată și consolidată astfel încât să permită funcționarea în condiții de accesare simultană a unui număr ridicat de utilizatori.", se arată în comunicatul STS.

Totodată, specialiștii STS au mai precizat că desfășoară permanent activități de prevenire a incidentelor de securitate.

FNGCIMM a comunicat anterior către Ziare.com că platforma "a fost realizată în parteneriat cu S&T România. Dezvoltarea si implementarea nu au implicat costuri din partea FNGCIMM".

  • "S&T Romania SRL a pus la dispozitia FNGCIMM, cu titlu de utilizare gratuită, pe toata durata stării de urgență instituită, așa cum a fost prelungită (...) și pe o perioadă suplimentară de 1 lună dupa încetarea stării de urgență, a unei soluții de tip Portal (www. https://www.imminvest.ro) care asigură interacțiunea și schimbul de informații/documente între companiile mici și mijlocii din România, FNGCIMM și Bancile înrolate, bănci care oferă credite acestora", se arată în răspunsul FNGCIMM către Ziare.com.

Înscrierile în programul de creditare a firmelor IMM Invest, prin intermediul platformei imminvest.ro, s-au reluat de la zero, marți dimineață, după ce site-ul a devenit inaccesibil vineri, 17 aprilie, în chiar ziua lansării acestuia.

  • Cum s-a blocat site-ul imminvest.ro în chiar ziua lansării

În mod normal, vineri 17 aprilie, de la ora 10:00, ar fi trebuit să fie posibil ca IMM-urile să se înscrie pe site-ul guvernamental imminvest.ro pentru obținea de credite cu dobândă subvenționată, doar că site-ul nu a funcționat. Fondul de Garantare, într-un comunicat, vedea un posibil atac cibernetic, iar Florin Cîțu avea suspiciuni despre cine ar fi în spate.

Ulterior, Dumitru Nancu, director general FNGCIMM a precizat că atacul cibernetic este doar o suspiciune care se bazează pe faptul că pe site-ul dedicat liniilor de credite cu dobândă subvenționată pentru IMM-uri a avut 397.000 de accesări.

De asemenea, Serviciul de Telecomunicații Speciale a confirmat, vineri seara, pentru StartupCafe.ro, că preia pe infrastructura sa site-ul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, pentru înscrierea firmelor în programul de creditare IMM Invest România.