- Contactați vineri pentru o reacție referitoare la dispariția de pe site-ul Academiei a comunicatului privind posibilele pericole 5G, reprezentanții biroului de comunicare și relații publice al Academiei ne-au recomandat "să luăm legătura cu Ioan Aurel Pop, președintele instituției sau cu vicepreședintele Victor Voicu, care este medic, farmacolog și șeful secției de științe medicale din Academia Română."
- Jurnaliștii PressOne au reușit joi să-i contacteze pe cei doi academicieni. Întrebat cine sunt cercetătorii care au simțit nevoia să tragă un semnal de alarmă cu privire la pericolele 5G-ului, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei a declarat:
„Nu știu nume concrete pe care vi le pot da, dar sunt institute ale Academiei Române care se ocupă de fizică, chimie, telecomunicații, electrotehnică, avem secții specializate în acest domeniu, membri ai Academiei, care au făcut asemenea experimente de-a lungul timpului. Am discutat săptămâna trecută cu toți membrii biroului și am căzut de acord asupra unor formulări din comunicat.”
De cealaltă parte, Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei, președinte al secției de Științe Medicale și medic farmacolog, a declarat că "nu pot fi divulgate la telefon informații cu privire la autorii studiilor sau numele lor."
„Ce vorbiți dom’le, credeți că sunt bibliotecă? Vă dau, dar nu acum, nu mă luați așa la telefon, că eu nu sunt la dispoziția dumneavoastră. Am acolo un dosar la Academie, că eu nu mai sunt la Academie, veniți luni la mine și vi le pun la dispoziție. (..) „Băgați pe Google și scrieți în englezește: «health effects of 5G». Scrieți asta și citiți singură, ca să vedeți că comunitatea de care spuneți dumneavoastră sunt beneficiarii resurselor pe care le aduc. Financiare, beneficii, și așa mai departe. Dar asupra sănătății umane are efecte semnificative și chiar periculoase în perspectivă. Nu prea se știe exact, pentru că nu există o experiență de lungă durată.", a spus vicepreședintele Academiei către reporterul PressOne.
- 1. Cine a elaborat poziția Academiei pe tema 5G din comunicatul publicat joi pe site?
- 2. Cine l-a retras de pe site și care sunt motivele pentru care comunicatul nu mai apare pe site-ul Academiei?
- 3. De ce nu menționați oamenii de știință ori studiile în baza cărora Academia consideră că 5G ar putea afecta sănătatea?
- 4. În comunicat susțineți că "stațiile 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz), cu imens potențial de risc, pe termen mediu, asupra vieții."
În legătură cu această afirmație, știați că licitația 5G pregătită în acest an de ANCOM nici măcar nu vizează aceste benzi de înaltă frecvență, ci doar spectru radio în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz?
În iunie 2020, Ioan-Aurel Pop a fost numit de ministrul educației Monica Anisie din nou președinte al CNATDCU.
- Îngrijorările Academiei Române vin în contradicție cu pozițiile Comisiei Europene, ale Institutului Național de Sănătate Publică ori ale ANCOM, autoritatea care monitorizează radiațiile rețelelor telecom, care susțin că rețelele 5G funcționează la niveluri cu mult sub limitele considerate sigure pentru sănătate, astfel că nu sunt indicii că ar fi un pericol. Poziția Academiei a fost criticată masiv joi de opinia publică.
Pentru detalii citește: În contradicție cu Comisia Europeană, Institutul de Sănătate și autoritatea de resort, Academia Română susține că implementarea tehnologiei 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății populației
- Reacția fizicianului Cristian Presură la comunicatul Academiei Române:
Fizicianul Cristian Presură a reacționat joi seara pe pagina sa de Facebook față de comunicatul Academiei Române referitor la utilizarea tehnologiei 5G, demontand mare parte dintre argumentele prezentate de instituție:
"Am vazut comunicatul Academiei referitor la 5G. Din pacate nu are linkuri la referinte, asa incat e greu de discutat. Doar cateva puncte.
1. 'oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune'. Standardele pentru 5G sunt aceleasi ca 4G cand vine vorba de densitatea de energie. Simplu spus, daca intindem mana in aer, nu vom primi mai multa energie pe secunda de la o antena 5G decat primim deja de la o antena 4G. Nu vad cum se justifica factorul de 100 din comunicat.
2. 'dezvoltând practic un ocean artificial de radiații'. Cuvantul "ocean de radiatii" sperie, desi suntem inconjurati si de "oceane" de alte radiatii: lumina si particule neutrino. "Ocean de radiatii" nu inseamna neaparat periculos!
3. "radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz )". Tehnologia implementata pana acum foloseste pana la 10 GHz si, pe viitor, se vorbeste de atingerea a maxim 70 GHz. In niciun caz 300 GHz, care e o limita superioara teoretica ce apare doar in standardul www.icnirp.org. Cu alte cuvinte, pana sa se atinga 70 GHz va curge multa apa de Dunare, iar cand se va discuta de implemenarea 300 GHz fie va fi trecut o generatie sau doua, fie standardul va fi ajustat.
4. "autorități medicale internaționale clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om". E adevarat, la aceeasi categorie sunt inclusi si castravetii murati. Categoria indica cum, daca punem intensitati uriase, mult mai mari, putem observa efecte in animale. La o categorie mai grava este "probabil cancerigen", acolo unde fumul de tigara are 9 molecule din aceasta categorie (https://bit.ly/2EEAG0u). Iar la cateoria "sigur cancerigen" intra carnea procesata. Citesc ca 50 de grame zilnice de carne procesata creste sansa de cancer de colon cu 18% (https://bit.ly/2Qriqul). Zic asta doar sa vedeti cat de sanatosi sunt castravetii murati fata de fumul de tigara sau carnea procesata. Iar 5G-ul intra la castraveti murati.
5. "radiațiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de cca 1-2 mm". Aici chiar asa e, e foarte bine ca se spune. Radiatia 5G nu penetreaza dincolo de piele, e important de stiut asta, pentru ca sa nu ne fie frica ca radiatia asta ajunge "sa ne citeasca gandurile".
Comunicatul continua:
6." iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului." Singurele efecte locale sunt cele termice, dar astea pot fi neglijate in raport cu variatia temperaturii din mediul ambiant. Daca exista alte efecte, ar fi trebuit link cu o dovada clara a faptului ca pericolul este mare.
7. Si la sfarsit comunicatul spune:" Avertizăm că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților, poate avea grave consecințe asupra sănătății populației"
Cuvantul cheie este "poate". Din experienta mea, Romania nu are singura capacitatea necesara sa faca studii pe scara larga. Singurul lucru pe care il poate face este sa se intereseze la "fratii mai mari" din UE, iar aici raspunsul este clar: In afara de cazuri izolate (care sunt discutabile), "fratii mai mari" au permis dezvoltarea 5G pe propria lor populatie si pe scara larga. Personal, nu cred ca sunt nebuni sa faca asta daca nu stiu despre ce e vorba. Ei stiu despre ce e vorba: pericolele radiatiei 5G, atat cat o cunoastem, par sa nu le depaseasca pe cele cunoscute: alimentatia nesanatoasa, aerul pe care il respiram cu elementale sale radioactive, condusul masinii, lumina soarelui cu radiatia sa ultravioleta si asa mai departe. Atata timp cat nu sunt semne clare de pericol, "fratii nostri mai mari" nu se sperie si lasa sa se dezvolte acest motor nou al economiei. Cand pericolele sunt mari, cum e cu pandemia, pun si ei piciorul pe pedala, dar la 5G nu e cazul."
adevarul este evident si pentru un copil de liceu care ar cauta cu google si ar vedea spectrul 5G
si da...de 10 ani acel spectru se elibereaza si se pregateste....si poate peste alti 10 ani va incepe sa fie utilizat
si oricine gandeste si-ar lua mascutza si ar protesta in fata guvernului si ar cere dovezi, si masuri ca 5G nu le va afecta sanatatea.
Singurul argument al firmelor si guvernelor e puterea redusa de emisie....poate mica dar multe ca vorbim de internet of things, si fiecare casa automata, masina, semafor toti vor emite putin...si putin la mii de antene deja devine mult. si de asta e nevoie de studii, masuri si norme de aplicare. Normal ca nimeni nu vrea asta...cum sa vrem, daca studiile ies nashpa, daca aruncam miliardele investite la gunoi, daca producem studii prin care omul simplu ne poate actiona in instanta si sa-si ceara drepturile? GRAV
bineintels...noi bascalie...trolii, rusii, klingonienii...dar multi dintre voi poate nu au aflat un lucru simplu: Pentru cancer e nevoie de O celula, UNA, si gata
ma duc sa-mi incalzesc farfuria de mancare la 5G-ul din bucatarie....probabil in 10 ani va fi suficient sa o scot pe masa
PS> pentru autorul articolului, va asigur ca "internetul" nu are nici o memorie cashe :)) E doar un site care salveaza paginile anumitor situri. Exprimarea e nefericita rau de tot :(
Money rules the world boys and girls!
Superb.
Hai sa facem, de acum incolo, totul, numai sub presiune. Nu mai conteaza daca presiunea slujeste adevarul. Importanta e numai presiunea. Ce ziceti? O fi bine? Drum direct spre prapastie.Dictatura proletariatului. A celor cu gura mare.
Dar na... pentru unii 2020 nu a sosit si inca traiesc in timpurile apuse.
Are vreunul dintre ei articole (in care sa-si prezinte Studiile, descoperirile sau inventiile ) in publicatiile internationale de profil ? Nu !
Mai tineti minte bancul ala cu omul care isi cumpara un calculator si le zice vanzatorilor sai ii impacheteze si internetul in aceeasi cutie?
La Academia romana si-au avut locul multe alte muraturi celebre din Romania printre care Nicolae si Elena !
pai daca aia nu e daunatoare, cum drac ca geurile cu numere mai mici, dauneaza ?!
ma mir!
www.5gspaceappeal.org
Cica trebuie sa fie analizata situatia !! Si rostul vostru care e ?
Aveti un rezultat al unei cercetari serioase : vorbiti daca nu , asteptati pana il aveti , cretini facuti academicieni de alti cretini !! In 30 de ani, v-ati dovedit goliciunea, inutilitatea prin lipsa oricarei implicari in viata societatii !!
Nici macar chestiunea plagiatelor nu v-a afectat cat sa emiteti un comunicat (in 2012 , cand guvernantii de atunci tratau plagiatul ca fiind etraterestru, imposibil de identificat la PM -Monta) care arate ignorantilor cat rau poate provoca tolerarea plagiatelor; Care trebuie sa fie castigul pentru stiinta dar si societate din fiecare teza de doctorat ! Si voi si toate Senatele universitare -facatoare toate de astfel de doftori- au tacut malc !! Si acum, ce faceti ? Veniti sa ne spuneti ca e cam naspa, ca ar trebui sa ne gandim la sanatate , ca s-ar putea sa nu se stie -si a doua zi, stergeti cu buretele ?!!! Greata eterna Academiei Romane de 2 Lei !!
Academia este instituția științific supremă, farul călăuzitor al unui neam. Poți tu, când ești Academia să comiți o gafă de asemenea proporții?!
Da, poți! Da, se poate. Astăzi se poate. Păcat!
O tempora...
În general radiația EM nu afectează lumea vie. Pot exista unele interferențe prin acumulare sau de altă natură (ex. proximitate) nedocumentate încă.
Ar fi esențial să cunoaștem 2 lucruri:
1. Puterea relativă de difuzare a antenelor (W)
2. Tiparele zilnice și orele de vârf cu maximum de putere
Și acum există array-uri de antene celulare 4G pe unele blocuri, care radiază EM la greu dar nu ni se spune exact cât.
Dacă nu aveți încredere, burn them all!