Poziția oficială a Academiei Române privind "implementarea tehnologiei 5G și posibilele probleme de sănătate publică", comunicat transmis joi, 27 august, a dispărut de pe site-ul instituției. "404 not found" este mesajul afișat acum de cei care încearcă să citească poziția exprimată joi de Biroul Prezidiului Academiei Române. Totuși, comunicatul s-a păstrat în memoria cache a internetului.

Error_404 la Academia RomanaFoto: Hotnews
  • Contactați vineri pentru o reacție referitoare la dispariția de pe site-ul Academiei a comunicatului privind posibilele pericole 5G, reprezentanții biroului de comunicare și relații publice al Academiei ne-au recomandat "să luăm legătura cu Ioan Aurel Pop, președintele instituției sau cu vicepreședintele Victor Voicu, care este medic, farmacolog și șeful secției de științe medicale din Academia Română."
  • Jurnaliștii PressOne au reușit joi să-i contacteze pe cei doi academicieni. Întrebat cine sunt cercetătorii care au simțit nevoia să tragă un semnal de alarmă cu privire la pericolele 5G-ului, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei a declarat:

    „Nu știu nume concrete pe care vi le pot da, dar sunt institute ale Academiei Române care se ocupă de fizică, chimie, telecomunicații, electrotehnică, avem secții specializate în acest domeniu, membri ai Academiei, care au făcut asemenea experimente de-a lungul timpului. Am discutat săptămâna trecută cu toți membrii biroului și am căzut de acord asupra unor formulări din comunicat.”

    De cealaltă parte, Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei, președinte al secției de Științe Medicale și medic farmacolog, a declarat că "nu pot fi divulgate la telefon informații cu privire la autorii studiilor sau numele lor."

    „Ce vorbiți dom’le, credeți că sunt bibliotecă? Vă dau, dar nu acum, nu mă luați așa la telefon, că eu nu sunt la dispoziția dumneavoastră. Am acolo un dosar la Academie, că eu nu mai sunt la Academie, veniți luni la mine și vi le pun la dispoziție. (..) „Băgați pe Google și scrieți în englezește: «health effects of 5G». Scrieți asta și citiți singură, ca să vedeți că comunitatea de care spuneți dumneavoastră sunt beneficiarii resurselor pe care le aduc. Financiare, beneficii, și așa mai departe. Dar asupra sănătății umane are efecte semnificative și chiar periculoase în perspectivă. Nu prea se știe exact, pentru că nu există o experiență de lungă durată.", a spus vicepreședintele Academiei către reporterul PressOne.

HotNews.ro nu a reușit vineri să contacteze conducerea Academiei Române, astfel că am adresat fiecărui membru din Prezidiul Academiei, care și-ar fi asumat comunicatul de presă pe tema 5G, următoarele întrebări via e-mail:

HotNews.ro va publica răspunsurile Academiei Române imediat ce le vom primi.

Pentru a vedea cine este președintele Academiei Române citește: Ioan Aurel Pop este noul președinte al Academiei Române: in 2012, s-a delimitat de verdictul de plagiat dat de colegii din CNATDCU lui Ponta

În iunie 2020, Ioan-Aurel Pop a fost numit de ministrul educației Monica Anisie din nou președinte al CNATDCU.

Academia Română și-a exprimat joi preocuparea față de consecințele negative pe care le-ar avea utilizarea tehnologiei 5G asupra sănătății publice și a solicitat ca, înainte de a introduce în funcțiune sistemul 5G, să fie efectuată o analiză științifică responsabilă, care să vizeze atât evaluarea riscurilor asupra sănătății oamenilor, cât și stabilirea standardelor de expunere maximă totală.

  • Îngrijorările Academiei Române vin în contradicție cu pozițiile Comisiei Europene, ale Institutului Național de Sănătate Publică ori ale ANCOM, autoritatea care monitorizează radiațiile rețelelor telecom, care susțin că rețelele 5G funcționează la niveluri cu mult sub limitele considerate sigure pentru sănătate, astfel că nu sunt indicii că ar fi un pericol. Poziția Academiei a fost criticată masiv joi de opinia publică.

Pentru detalii citește: În contradicție cu Comisia Europeană, Institutul de Sănătate și autoritatea de resort, Academia Română susține că implementarea tehnologiei 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății populației

  • Reacția fizicianului Cristian Presură la comunicatul Academiei Române:

fizicianul Cristian Presură

fizicianul Cristian Presură

Foto: Hotnews

Fizicianul Cristian Presură a reacționat joi seara pe pagina sa de Facebookfață de comunicatul Academiei Române referitor la utilizarea tehnologiei 5G, demontand mare parte dintre argumentele prezentate de instituție:

"Am vazut comunicatul Academiei referitor la 5G. Din pacate nu are linkuri la referinte, asa incat e greu de discutat. Doar cateva puncte.

1. 'oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune'. Standardele pentru 5G sunt aceleasi ca 4G cand vine vorba de densitatea de energie. Simplu spus, daca intindem mana in aer, nu vom primi mai multa energie pe secunda de la o antena 5G decat primim deja de la o antena 4G. Nu vad cum se justifica factorul de 100 din comunicat.

2. 'dezvoltând practic un ocean artificial de radiații'. Cuvantul "ocean de radiatii" sperie, desi suntem inconjurati si de "oceane" de alte radiatii: lumina si particule neutrino. "Ocean de radiatii" nu inseamna neaparat periculos!

3. "radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz )". Tehnologia implementata pana acum foloseste pana la 10 GHz si, pe viitor, se vorbeste de atingerea a maxim 70 GHz. In niciun caz 300 GHz, care e o limita superioara teoretica ce apare doar in standardul www.icnirp.org. Cu alte cuvinte, pana sa se atinga 70 GHz va curge multa apa de Dunare, iar cand se va discuta de implemenarea 300 GHz fie va fi trecut o generatie sau doua, fie standardul va fi ajustat.

4. "autorități medicale internaționale clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om". E adevarat, la aceeasi categorie sunt inclusi si castravetii murati. Categoria indica cum, daca punem intensitati uriase, mult mai mari, putem observa efecte in animale. La o categorie mai grava este "probabil cancerigen", acolo unde fumul de tigara are 9 molecule din aceasta categorie (https://bit.ly/2EEAG0u). Iar la cateoria "sigur cancerigen" intra carnea procesata. Citesc ca 50 de grame zilnice de carne procesata creste sansa de cancer de colon cu 18% (https://bit.ly/2Qriqul). Zic asta doar sa vedeti cat de sanatosi sunt castravetii murati fata de fumul de tigara sau carnea procesata. Iar 5G-ul intra la castraveti murati.

5. "radiațiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de cca 1-2 mm". Aici chiar asa e, e foarte bine ca se spune. Radiatia 5G nu penetreaza dincolo de piele, e important de stiut asta, pentru ca sa nu ne fie frica ca radiatia asta ajunge "sa ne citeasca gandurile".

Comunicatul continua:

6." iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului." Singurele efecte locale sunt cele termice, dar astea pot fi neglijate in raport cu variatia temperaturii din mediul ambiant. Daca exista alte efecte, ar fi trebuit link cu o dovada clara a faptului ca pericolul este mare.

7. Si la sfarsit comunicatul spune:" Avertizăm că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților, poate avea grave consecințe asupra sănătății populației"

Cuvantul cheie este "poate". Din experienta mea, Romania nu are singura capacitatea necesara sa faca studii pe scara larga. Singurul lucru pe care il poate face este sa se intereseze la "fratii mai mari" din UE, iar aici raspunsul este clar: In afara de cazuri izolate (care sunt discutabile), "fratii mai mari" au permis dezvoltarea 5G pe propria lor populatie si pe scara larga. Personal, nu cred ca sunt nebuni sa faca asta daca nu stiu despre ce e vorba. Ei stiu despre ce e vorba: pericolele radiatiei 5G, atat cat o cunoastem, par sa nu le depaseasca pe cele cunoscute: alimentatia nesanatoasa, aerul pe care il respiram cu elementale sale radioactive, condusul masinii, lumina soarelui cu radiatia sa ultravioleta si asa mai departe. Atata timp cat nu sunt semne clare de pericol, "fratii nostri mai mari" nu se sperie si lasa sa se dezvolte acest motor nou al economiei. Cand pericolele sunt mari, cum e cu pandemia, pun si ei piciorul pe pedala, dar la 5G nu e cazul."