​Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache (PSD), ține la secret către cine a atribuit prin negociere, fără licitație, un contract de 76 milioane de lei pentru achiziția a 48.000 de tablete cu internet pe 2 ani. "Tableta ar costa 1600 de lei", spune primarul, care se laudă pe Facebook că a început livrarea "pentru toți elevii din Sectorul 1" și că "sunt mai multe tablete decât are Guvernul în momentul de față". Într-adevăr, 'Guvernul' abia a reușit să finalizeze achiziția a 83.000 de tablete cu internet pe 2 ani, însă prin licitație și la un preț de 600 de lei pe tabletă, doar că livrarea întârzie. HotNews.ro a descoperit că cele două achiziții au ceva în comun: elevii vor primi tablete Vonino cu internet de la Orange.

Primarul Tudorache si tabletele din Sectorul 1Foto: Arhiva personala

Primarul PSD de la Sectorul 1, Daniel Tudorache, a postat recent pe Facebookmai multe clipuri video în care se laudă cu tabletele cumpărate recent, nu prin licitație, ci prin negociere fără un anunț de participare.

În alt clip, în care apare și primarul general, Gabriela Firea, arată cum împarte tabletele către părinți și elevi în curtea școlii.

  • În ciuda solicitărilor repetate din partea HotNews.ro, primarul PSD Daniel Tudorache nu a precizat către ce firme a atribuit fără licitație acest contract de 76 milioane de lei, dar imaginile publicate de primar arată că este vorba de tablete Vonino iMart Pro.

De altfel, acest lucru îl mărturisește și primarul Tudorache pe Facebook. Oamenii întrebă la comentarii de ce a plătit atât de mult pentru o tabletă, 1600 de lei, când Ministerul Educației, prin Oficiul Național de Achiziții Publice (ONAC) a reușit prin licitație deschisă să cumpere 83.000 de tablete cu internet pe 2 ani de la Orange la prețul de aproximativ 600 de lei (inclusiv TVA).

Click pentru a deschide

  • "Bună ziua. Nu știu ce tablete a oferit Orange ministerului, că oricum nu a ajuns niciuna. Noi le dăm copiilor Vonino iMart Pro. Prețul lor pe piață este 2.000 de lei, fără abonament de trafic de date. Mulțumesc.", le răspunde primarul Daniel Tudorache.

Tabletele Vonino sunt ditribuite în România și în UE de o singură firmă - Advanced Technologies SRL, companie deținută integral de Dragoș Vasile, potrivit Termene.ro.

Într-adevăr, la liber, tableta iMart Pro costă aproape 2.000 de lei (inclusiv TVA), fără internet inclus, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

Specificațiile iMart Pro sunt superioare celor solicitate de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), în care Orange ar urma să livreze circa 83.000 de tablete Vonino la prețul de 600 de lei (inclusiv TVA).

Iată specificațiile tehnice ale tabletelor solicitate de ONAC:

Click pentru a deschide

O altă informație interesantă despre achiziția de la Sectorul 1 aflăm chiar de pe pagina de Facebook a companiei Vonino, unde compania spune că tabletele sale vor fi echipate cu internet pe 2 ani de la Orange.

Click pentru a deschide

  • Orange România și patronul firmei care distribuie tabletele Vonino neagă că ar fi semnat contracte cu Primăria Sectorului 1 pentru cele 48.000 de tablete

Contactați de HotNews.ro, oficialii Orange România au negat că ar fi semnat vreun contract pentru achiziția de tablete în Sectorul 1.

  • "Orange România nu a semnat un contract cu Primăria Sectorului 1, nici cu o altă instituție din Sectorul 1 pentru livrarea de tablete Vonino. Orange este furnizor de conectivitate pentru mai mulți producători de dispozitive mobile (tablete, laptopuri, smartphone-uri etc.), care își vând independent produsele proprii și uneori includ servicii de voce și/sau date.", au declarat vineri pentru HotNews.ro oficialii Orange România.

Dragoș Vasile, patronul Advanced Technologies: Noi asigurăm service-ul tabletelor Vonino, dar o altă firmă a încheiat contract cu Primăria Sectorului 1

Și Dragos Vasile, patronul Advanced Technologies, susține că nu ar fi semnat niciun contract cu primaria Sectorului 1.

  • "Din păcate nu știu, nu noi suntem furnizorul produselor în acest caz. Noi suntem reprezentantul Vonino, noi vom asigura service-ul, dar e altă firmă care a încheiat contract cu Primăria, deci nu avem contract direct. Nu vă pot da mai multe detalii pentru că ține de secretul comercial.", a spus acesta.

Citește aici detalii despre succesul afacerii lui Dragoș Vasile.

Acesta a negat și că ar avea vreun alt contract cu vreo direcție din Sectorul 1 privind achiziția acestor tablete, ori legături politice.

  • "Sunt proprietarul firmei Advanced Technologies din 1996. Noi suntem distribuitorul Vonino pentru Europa. Avem o achiziție directă la o comună de 300 de tablete și la ONAC am avut o licitație pentru achiziția de viziere unde am ajuns pe locul 2 și pe care am contestat-o. În rest nu am participat în viața noastră la absolut nicio licitație. Nu avem nicio legătură în plan politic și nu lucrăm cu statul, ci cu operatorii de telefonie mobilă. Licitația contestata este din aprilie 2020. Furnizorii noștri din China sunt reprofilați și pe viziere și măști.", a declarat Dragoș Vasile pentru HotNews.ro.

Cum explică Dragoș Vasile diferența mare de preț dintre tabletele Vonino cumpărate de Primăria Sectorul 1 și cele cumpărate de ONAC

Patronul Advanced Technologies a confirmat faptul că în cazul ambelor achiziții, atât cea de la Sectorul 1, cât și cea de la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) vor fi livrate tablete Vonino, dar că specificațiile diferă mult, acesta fiind și motivul diferenței de preț.

  • "La ONAC sunt alte produse Vonino, nu tot iMart Pro. Din punctul meu de vedere cele două produse diferă mult. Unul este o tabletă, celălalt este un laptop. Din punctul meu de vedere iMart Pro are funcțonalitatea unui laptop. Adică dacă se ia un iPad sau un Samsung ori un produs de top și se pune o tastatura exact ca cea de la iMart este absolut ce-i trebuie unui profesionist să aibă productivitate o zi întreagă. Tableta din contractul cu ONAC este Magnet G30. Nu o vedeți pe site pentru că este un produs special conceput pentru această licitație și atâta timp cât nu au venit încă...", a declarat pentru HotNews.ro Dragoș Vasile.

Nu au venit tabletele are ar trebui livrate de Orange către școlile din București și alte 14 județe?

  • "Noi nu le avem pentru vânzare comercială. Ele vor ajunge direct la Orange, când vor ajunge. Noi oricum nu le vom lista pe site.", a spus Dragoș Vasile.

Au ajuns aceste tablete la Orange?

  • "Orice informație legată de licitația ONAC trebuie să o luați de la Orange. În cadrul licitației noi am participat cu experiența noastră și cu produsele Vonino, adică punem la dispoziție tabletele și mentenanța.", a mai declarat pentru HotNews.ro Dragoș Vasile, patronul Advanced Technologies.

De ce întârzie livrarea celor aproape 83.000 de tablete în școlile din București și alte 14 județe

Orange a confirmat joi pentru HotNews.ro semnarea acordului-cadru pentru livrarea celor aproape 83.000 de tablete dotate cu internet pentru școlile din București și alte 14 județe, dar spune că urmează să primească invitația pentru semnarea contractului subsecvent. Conform obligațiilor asumate la licitație, termenul limită pentru livrarea tabletelor a fost 10 septembrie. Cornelia Nagy, șefa ONAC, autoritatea care a organizat licitația, spune că Ministerul Educației este cel care ar trebui să semneze acum acest contract, fără de care nu există un angajament legal pentru care să înceapă livrarea tabletelor.