EXCLUSIV ​Lobby puternic împotriva Legii 5G / Companiile chineze, în frunte cu Huawei, au asaltat parlamentarii cu petiții

de Claudia Pirvoiu, Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 7 mai 2021, 10:49 Economie | Telecom


Huawei
Foto: Flavijus, Dreamstime.com
​Parlamentarii români s-au trezit la finalul lunii aprilie cu un val de petiții de la companii și asociații chineze, toate fiind îndreptate împotriva Legii privind securitatea rețelelor 5G, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro. Prima companie care a scris parlamentarilor este Huawei, care se simte direct amenințată de actuala formă a proiectului. După Huawei, au intrat în jocul petițiilor companii chineze din alte domenii și asociații. Toate susțin, chiar și cele din alimentație și construcții, că vor fi afectate de Legea 5G și cer amânarea adoptării actului, pe motiv că trebuie introduse criterii tehnice privind riscurile cibernetice.

Introducerea de criterii tehnice ar obliga România să notifice Comisia Europeană și aplicarea Directivei UE 2015/1535. Acum, în condițiile în care legea nu prevede criterii tehnice, România nu are obligația de a notifica autoritățile de la Bruxelles.

Interesant este că pe fondul acestui lobby puternic, Claudiu Năsui, ministrul economiei, a cerut Parlamentului, pe 27 aprilie, amânarea dezbaterilor în ceea ce priveşte adoptarea Legii pentru reţelele 5G, motivând că Executivul nu ar fi respectat toţi paşii procedurali, înainte de trimiterea în Legislativ, și că trebuie notificată Comisia Europeană. Premierul Florin Cîțu s-a declarat, joi, surprins de gestul ministrului Economiei Claudiu Năsui. Ulterior, Năsui a revenit spunând că a discutat cu premierul și susține "fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament".

Năsui a făcut solicitarea către Parlament și în condițiile în care nu a avut nimic de obiectat când legea a fost discutată în CSAT pe 7 aprilie și nici pe 15 aprilie când a fost aprobată în Guvern.

În plus, tema notificării Comisiei Europene a fost dezbătută anul trecut, iar la nivel interministerial s-a stabilit că nu este necesară o notificare.

Mai mult, Claudiu Năsui recunoaște, în scrisoarea către Parlament, că a primit mesaje de atenționare din partea operatorilor economici.

Claudiu Năsui nu s-ar fi consultat cu nimeni din Guvern, nici măcar cu inițiatorii legii și colegii săi de partid înainte de a cere amânarea dezbaterilor în Parlament, susțin sursele HotNews.ro.

Potrivit surselor HotNews.ro, forma actuală a proiectul de lege 5G a fost stabilită de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii condus de Cătălin Drulă (USR-PLUS) și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus de Ciprian Teleman (USR-PLUS). Ulterior a fost adoptat de Guvern și trimis spre aprobare în procedură de urgență în Parlament.

Actualul proiect de lege 5G adoptat în 15 aprilie 2021 de Guvernul Cîțu este de fapt o continuare a proiectului inițiat anul trecut de Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor, condus de liberalul Lucian Bode. Forma e diferită, dar pe fond proiectul de lege a rămas neschimbat.

Atunci a fost pus în consultare publică, iar autoritățile au primit 250 de mesaje într-o singură zi. Majoritatea mesajelor, publicate ad literam, aveau conținut similar ori erau scrise cu Google Translate, deși apăreau transmise de utilizatori diferiți cei mai mulți cu nume românești. Toate mesajele se opuneau posibilei blocări a Huawei ori cereau prelungirea dezbaterii pe marginea proiectului de lege cu cel puțin 45-60 de zile.

 • Dar ce solicită acum companiile chineze prin scrisorile transmise parlamentarilor?

Principala solicitare în toate adresele și petițiile este amânarea procesului de adoptare a legii pentru stabilirea unor standarde tehnice clare referitoare la securitatea cibernetică, și nu pe criterii politice cum ar arăta acum proiectul de lege.

Ca justificare, unele companii vin cu motive nepotrivite domeniilor în care activează.

O firmă chineză care vinde produse alimentare spune că vor fi afectați clienții săi, însă nu explică și cum ar fi posibil să aibă impact Legea 5G asupra unor persoane care cumpără mâncare.

Altă firmă care vinde materiale de construcții afirmă că va fi îngustată sfera persoanelor cărora le poate furniza produse și servicii. Iar este neclar de ce ar avea Legea 5G un asemenea impact.

O asociație a oamenilor de afaceri din Henan amenință cu plecarea firmelor chineze din țară dacă este exclusă o companie de pe piața românească. Cel mai probabil compania la care se referă este Huawei. Asociația mai susține că "se pierd talentele de top, care vor pleca în alte țări pentru oportunități mai bune".


Huawei spune că nu este o amenințare la adresa securității cibernetice a RomânieiChinezii de la Huawei au fost primii care au adresat în data de 22 aprilie 2021 către Comisia de Industrii și Servicii din Parlament o serie de observații și propuneri de modificare a proiectului de lege 5G.

Principala solicitare este amânarea procesului de adoptare a legii și stabilirea unor standarde tehnice clare, nu aplicarea pe criterii politice.


Astfel, Huawei Technologies SRL spune că "înțelege importanța securității cibernetice, dar că nu ar fi o amenințare pentru securitatea cibernetică a României.

 • "Huawei nu este o amenințare la adresa securității cibernetice a României, ci un producător important și contribuitor la asigurarea securității cibernetice", susține compania.

În al doilea rând, Huawei afirmă că "dacă proiectul de lege 5G va fi adoptat fără modificări adecvate, acesta va împiedica în mod grav dezvoltarea 5G a României și va duce la pierderea competitivității naționale în era digitală și la pierderi directe în economie de 2,56 miliarde de euro, iar indirecte de 4,67 miliarde de euro.

 • "Fiind o tehnologie de comunicații de ultimă generație cu lățime de bandă ultra-înaltă și latență ultra-low, 5G nu numai că oferă rețele de mare viteză pentru oamenii obișnuiți, dar permite, de asemenea, revoluția industrială digitală într-o gamă largă de domenii de activitate".

În al treilea rând, Huawei reclamă faptul că în procedura consultării publice, operatorii, asociațiile, furnizorii de echipamente și consumatorii au făcut observații la proiectul legii 5G care nu au fost luate în considerare.

 • "În procedura avizului inter-instituțional, Ministerul Justiției, Comisia (n.a Consiliul) Concurenței, Comitetul Economic și Social și Consiliul Legislativ au formulat preocupări și critici la adresa proiectului de lege. Aceștia au convenit că proiectul de 5G nu respectă dispozițiile setului de instrumente 5G al UE, și anume că nu sunt incluse criterii tehnice și obiective și nu există clasificarea activelor de rețea în componente critice și necritice", susține Huawei.

În al patrulea rând, Huawei solicită Comisiilor permanente din Parlament să invite, la dezbateri, în mod oficial, operatorii, furnizorii de echipamente, asociații și consumatori.

 • "Din această perspectivă, ar trebui analizată și posibilitatea prelungirii perioadei pentru elaborarea raportului asupra proiectului de lege".

Ce modificări de conținut la proiectul de lege 5G solicită Huawei:

1) Să se facă referire la setul de instrumente 5G al UE și la practicile legislative ale altor țări membre UE
(ex: Germania și Finlanda), să se reducă domeniul de aplicare la secvență sensibilă și anume rețeaua centrală 5G.

2) Să se gestioneze riscuri de securitate cibernetică prin mijloace tehnice, iar această formulă a fost pe deplin verificată în țările membre UE. De exemplu, Germania și Finlanda au introdus standarde tehnice (cum ar fi standardul NESAS al GSMA) în legislația relevantă a țărilor respective (în Germania: Legea IT 2.0; Finlanda: Legea telecomunicațiilor).


O firmă chineză care vinde produse alimentare spune că vor fi afectați clienții săiChung K-Food SRL a trimis o petiție, pe data de 28 aprilie, către toate comisiile din Camera Deputaților. Prin această scrisoare, această firmă chineză care se ocupă de vânzarea de produse alimentare a reclamat "neregularitățile procedurii parlamentare privind Proiectul de Lege".

Chung K-Food a solicitat și participarea la lucrările comisiilor permanente, având în vedere printre altele și "impactul pe care Proiectul de Lege îl poate avea atât asupra furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice, cât și asupra consumatorilor, clienții subscrisei". Din text nu reiese clar cum ar putea Legea 5G să afecteze clienții firmei care vinde produse alimentare.

Chung K-Food susține că este posibil ca, în condițiile în care unul sau mai mulți furnizori de echipamente de comunicații electronice nu primesc autorizarea prevăzută de lege, prețul de achiziție a acestor echipamente să crească, aspect ce se poate reflecta și în prețul achitat de consumatorul final.

Firma de alimente chinezești spune că:
- este necesară analiza detaliată a viciilor Proiectului de Lege, expuse anterior, împrejurare ce presupune dezbaterea proiectului de lege în cadrul Camerei Deputaților pentru o durată de cel puțin o lună;
- este necesară participarea Chung K-Food, în calitate de persoană interesată, la lucrările comisiilor permanente cărora le-a fost repartizat Proiectul de Lege spre analiză;
- este necesară comunicarea proiectului de Lege către autoritățile competente ale Uniunii Europene


O firmă care vinde materiale de construcții spune că nu va mai avea cui furniza produse și serviciiO altă firmă chineză, Da Yun He International SRL, care se ocupă de comerțul cu materiale de construcții și echipamente sanitare, a trimis tot pe data de 28 aprilie, o scrisoare către Parlament prin care solicită participarea la dezbaterile pe tema proiectului de lege. În mare parte, scrisoarea seamănă cu cea a firmei Chung K-Food SRL.


Da Yun He International spune că va fi afectată de lege deoarece "este posibil ca piața producătorilor de echipamente să fie restrânsă prin excluderea unuia sau a mai multor producători, aspect de natură a îngusta sfera persoanelor cărora le putem furniza produse și servicii". Din text nu reiese clar cum ar putea Legea 5G să afecteze o firmă care vinde materiale de construcții.

Susține că vor fi reduse veniturile firmei, iar o consecință a reducerii veniturilor este scăderea investițiilor în tehnologii de ultimă generație, "aspect de natură să afecteze avansul tehnologic".

"Este posibil ca, în condițiile în care unul sau mai mulți furnizori de echipamente de comunicații electronice nu primesc autorizarea prevăzută de Proiectul de Lege, prețul de achiziție a acestor echipamente să crească, aspect ce se poate reflecta și în prețul achitate de consumatorul final", scrie firma chineză.

Aceasta reclamă faptul că proiectul de lege nu a suferit modificări în urma primirii avizelor din partea Consiliului Concurenței și Consiliului Legislativ, care au avut unele observații.


Asociația unor oameni de afaceri chinezi spune că se vor pierde talente de topTot pe 28 aprilie a fost trimisă către Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților o scrisoare a Asociației Comerciale și Industriale a Oamenilor de Afaceri Chinezi din Henan în România. În scrisoarea acestora se arată că excluderea unei companii chineze de pe piața românească, din motive politice va avea un impact negativ imens asupra mediului de investiții străine din România.


Asociația introduce în scrisoare și o mică amenințare: dacă va fi exclusă o companie chineză, alte firme chineze ar putea decide să-și mute afacerile în alte țări "cu un mediu de afaceri mai bun și echitabil".

Asociația mai spune că "în același timp, se pierd talentele de top, care vor pleca în alte țări pentru oportunități mai bune".

Asociația precizează că aduce la cunoștiință trei sugestii de referință pentru comsisia de industrii. Până la urmă cele trei sugestii au fost doar două.
1. Solicită prelungirea calendarului legislative al proiectului de lege 5G în Camera Deputaților cu cel puțin o lună
2. Solicită Comisiei să invite operatori, furnizori de echipamente, asociaţii, lideri din industrie, și consumatorii să-și exprime opiniile prin dezbateri publice și mese rotunde.


Asociația Chineză pentru Promovarea Economiei susține că Legea 5G va fi un dezastru în comerțul chinezo-român
Tot pe 28 aprilie, o altă asociație chineză a transmis Parlamentului îngrijorările sale pe tema proiectului de lege 5G. De altfel, scrisoarea acesteia seamănă foarte mult cu cea a celeilalte asociații.

Este vorba de Asociația Chineză pentru Promovarea Economiei și a Comerțului, care susține că dacă acest proiect de lege va fi luat în considerare și va adoptat prin procesul legislativ de urgență, "va aduce un dezastru ireversibil în economia și comerțul chinezo-român."


"Conform analizei preliminare a proiectului de lege, dacă proiectul de lege este adoptat fără amendamente, acesta va distruge mai întâi fundamentul cooperării noastre economice și comerciale - un mediu concurențial echitabil pe piață. Acest lucru se datorează faptului că proiectul de lege este discriminatoriu din motive politice și nu există un standard tehnic obiectiv pentru măsurarea riscurilor."

Acociația Chineză solicită următoarele lucruri de la Guvern și Parlament:

1. Solicităm Guvernului și Parlamentului să susțină un mediu de afaceri echitabil și just și să promoveze în continuare cooperarea economică dintre China și România.
2. Solicitarea de a examina proiectul de lege pentru încă 1,5 luni, pentru a asculta pe deplin opiniile tuturor sectoarelor societății;
3. Controlul riscurilor 5G bazate pe standarde internaționale în domeniul TIC. Domeniul de aplicare al acestui proiect de lege este limitat la rețelele de bază 5G definite în standarde.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19049 vizualizari

 • -17 (97 voturi)    
  wow (Vineri, 7 mai 2021, 10:56)

  hopshio [utilizator]

  Rar mai vezi o companie sa fie ingrijorata ca Romania va putea avea pierderi directe în economie de 2,56 miliarde de euro si indirecte de 4,67 miliarde de euro. Bravo Huawei! Asa da :)
  • +38 (54 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 7 mai 2021, 12:00)

   [anonim] i-a raspuns lui hopshio

   • -22 (36 voturi)    
    ihi (Vineri, 7 mai 2021, 13:20)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

    Poate faci diferenta intre companie care dezvolta infrastructura si companie care este furnizor pentru un dezvoltator. Pe logica ta, legea aia interzice lui astaldi sa aiba utilaje chinezesti.
    • +26 (40 voturi)    
     De cand face parte un excavator din infrastructura (Vineri, 7 mai 2021, 13:56)

     sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Ca vad ca va dati chinez, ca nu intelegeti diferenta dintr-un un echipament folosit temporar in procesul de constructie (excavator) si un dispozitiv electronic de genul router prin care va trece informatia din sistemul 5G ani si ani de zile.
     • -9 (23 voturi)    
      simplu (Vineri, 7 mai 2021, 17:55)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

      De cand si cuiele/suruburile fac parte din infrastructura, conform "definitiei" de mai sus. Greu, stiu.

      Nemtii sunt dobitoci ca accepta huawei pe criterii tehnice si si-au lasat portita doar ca sa mai stoarca ceva de la chinezi, nu? Alte tari cu apa calda, la fel de proaste nu? Funny, cum isi aplauda unii conditia de sclav.
    • +2 (10 voturi)    
     Cred că nu prea înțelegeți situația (Sâmbătă, 8 mai 2021, 9:26)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Utilajele simple (necibernetizate) nu îți pot fura date și nu te pot spiona.
     Și americanii au făcut asta. Ține de structura unui microchip. El poate avea mai multe funcții decât cele pe care ți le dă furnizorul în manualul de utilizare. Practic e un spion care se activează atunci când primește anumite comenzi. Adică face ceea ce face un virus informatic,doar că este un dispozitiv hardware, nu un program. Iar chinezii consideră că deoarece dezvoltarea tehnică vestică/europeană are la bază invenții chinezești - hârtia, praful de pușcă - ei sunt îndreptățiți să copieze tehnica vestică fără a plăti ceva.
     Și mai intervine și un alt aspect - chinezii obligă orice companie vestică să facă transfer de tehnologie fără vreo compensație. Dacă nu vrei să transferi tehnologia, nu ai voie să ai companie în China - în timp ce aici China investește și cumpără companii europene fără vreo restricție. Câtă vreme China era înapoiată ca nivel tehnologic, toate au fost tolerate, dar acum nu mai este acceptabil. Când s-o comporta China la fel ca vesticii, atunci mai vorbim. Până atunci (termenul în românește este Paștele Cailor), gargara lobbistă doi yuani nu face!
     • -3 (7 voturi)    
      google, facebook, twitter folosesti? (Sâmbătă, 8 mai 2021, 10:10)

      mbembe [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

      daca da, sa stergi comentariul tau
     • -2 (8 voturi)    
      cand s-o comporta ca vestul? (Sâmbătă, 8 mai 2021, 16:20)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

      Pai nici nu se comporta inca si este acuzata ca o face.
      Este strict un raboi comercial si de pozitie dominanta, unde se joaca la santaj si tarile "partenere strategice" sar in sus si inainte sa li se spuna, prin conducatorii tradatori.

      Esti constient ca au fost disecate echipamentele alea chinezesti si pe diagonala si nu au gasit nimic, nu? Sau poate ii crezi prosti pe nemti, care NU le-au exclus.
      • 0 (0 voturi)    
       Nu cred că e posibilă disecarea (Duminică, 16 mai 2021, 8:32)

       Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       Este vorba de echipamente minuscule, care nu pot fi ”disecate” ca un organ uman. Ele au un număr mare de conexiuni, fiecare combinație putând fi alimentată cu diverse comenzi și furnizând diverse rezultate. Nu poți verifica toate permutările.
    • +1 (1 vot)    
     Daca era asa (Sâmbătă, 8 mai 2021, 20:07)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Daca era asa crezi ca se mai urtica Chinezul? :))))
   • +16 (28 voturi)    
    Adica fara (Vineri, 7 mai 2021, 13:27)

    Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui

    dusmanii democratiei occidentale!
    • -18 (30 voturi)    
     Va credeti occidental ?! (Vineri, 7 mai 2021, 15:40)

     Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

     fata de Turcia sau Kazakhstan ?!
     Va considerati democrat?! fata de Saudia sau de Emirate ?!
     • +2 (14 voturi)    
      Da,sunt occidental (Vineri, 7 mai 2021, 22:01)

      Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

      prin cultura,educatie,pregatire profesionala de top si nu in ultimul rand avere sau pe limbajul autohton:nivel de trai.
   • -1 (1 vot)    
    re: punct (Luni, 10 mai 2021, 13:56)

    cristiur [utilizator] i-a raspuns lui

    Poate nu intelegi ceva: Huawei este lider pe echipamente de comunicatii dintr-un simplu motiv: au un raport pret/calitate imbatabil. Daca se renunta la Huawei or sa vina echipamente mai scumpe si cine crezi ca o sa plateasca ? Tu si noi, prin abonamente mult mai mari la servicii de telecomunicatii.

    Acum ~ 80% din infrastructura telecom a Romaniei este Huawei, ce se intampla cu echipamentele deja in functiune ?

    Daca esti de acord sa platesti mult mai mult atunci poti sa zici 'punct' ! :)

    Eu nu sunt de acord sa platesc mai mult.
  • +24 (36 voturi)    
   :) (Vineri, 7 mai 2021, 12:29)

   hopshio [utilizator] i-a raspuns lui hopshio

   Se pare ca multi nu au vazut ironia din comentariul meu.
   • -15 (39 voturi)    
    eh... (Vineri, 7 mai 2021, 13:18)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui hopshio

    Cam asta e nivelul taberei care prefera net scump si prost
  • +39 (45 voturi)    
   Despre China (Vineri, 7 mai 2021, 15:50)

   blackbeard [utilizator] i-a raspuns lui hopshio

   Fiind mult mai aproape de Asia si cultura asiatica in clipa asta, sfatul meu catre cei de acasa e sa ii tina departe pe chinezi de proiectele de infrastructura, inclusiv reteaua de comunicatie. A se vedea ce fac in Sri Lanka, Filipine etc. Asta, daca vreti o opinie de la distanta, fara hahaleala si mistouri.

   Proiectul lor strategic e Drumul Matasii (Silk Road) si imping extrem de mult ptr a-l realiza, in tarile prin care vor sa-si faca deschiderea catre EU. Romania ar putea fi una din intrarile in EU, de-asta vor influenta cat mai multa in RO. Ar fi extrem de util daca HN/altii ar face un reportaj minutios pe tema asta, fiindca subiectul nu e acoperit de presa romana cum ar trebui. DW/Aljazeera cred ca au ceva destul de ok, daca sunteti curiosi.

   Reteta chinezilor e clasica: ademenesti cu investitii in infrastructura, indatorezi autoritatile peste puterea financiara si apoi revendici resurse si influenta. Asta fac de ceva ani buni in Asia si mai nou in Africa. Aveti curiozitatea sa cautati si veti ramane uimiti.
   Da, au evoluat f mult dpvd capabilitati, know-how si pot fi competitivi pe proiecte de infrastructura, dar intentiile lor deseori sunt altele... Influenta economica, financiara, geopolitica.
   • +18 (22 voturi)    
    Silk Road (Vineri, 7 mai 2021, 16:48)

    blackbeard [utilizator] i-a raspuns lui blackbeard

    Apreciez daca HN accepta comentariul. Sunt documentare despre Silk Road, Belt & Road Initiative. Da, 5G e doar o parte din puzzle. Cum spuneam, poate e un stimulent ptr un 'coverage' bun pe tema asta si cum ar influenta Romania.

    Aljazeera - China's New Silk Road | 101 East:
    https://www.youtube.com/watch?v=qZ1x1vTEmOY

    DW - China's gateway to Europe (part 1 & 2):
    https://www.youtube.com/watch?v=fBnT0tsLqGQ
    https://www.youtube.com/watch?v=V2C0sMXyD80

    China's Belt and Road Initiative:
    https://www.youtube.com/watch?v=F5QpPQ8yVYk
    https://www.youtube.com/watch?v=kb_I256q6zY
   • +13 (19 voturi)    
    Reteta a fost aplicata si in zona europeana (Vineri, 7 mai 2021, 17:47)

    Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui blackbeard

    Macedonia sau Muntenegru, nu mai stiu exact. I-au indatorat.
    • +14 (20 voturi)    
     Debt diplomacy (Vineri, 7 mai 2021, 18:31)

     zeroG [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

     Si acum cer ajutorul UE sa achite 1 miliard, ca altfel le iau chinezii si izmenele de pe ei,
   • +7 (11 voturi)    
    5G (Sâmbătă, 8 mai 2021, 4:13)

    blackbeard [utilizator] i-a raspuns lui blackbeard

    In contextul 5G, sunt materiale cu dovezi ce arata cum colectează date ce ulterior ajung în China. Nu e ceva nou.

    Decizia de a lucra sau nu cu PRC este una de interes strategic: menținem relații strânse cu partenerii occidentali sau jucam Black Jack cu PRC?
    PRC, fiindcă orice companie chineza ce face afaceri în afara tarii trebuie sa implice în management membri de partid.

    Cultural, suntem mult mai apropiați de occident. Are sens sa lucram împreună cu EU și US, cu toate ca și ei au partea lor de probleme.

    Pe de alta parte, China a jucat și joaca f inteligent dpvd strategic. Pe lângă jocurile imorale, incompatibile cu mentalitatea vestica, au făcut destule lucruri bune (la ei în tara). Vedeți cum arata orașele lor 'tier 1', Shanghai, Shenzhen etc... Trebuie sa înțelegi cultura și ideologia lor ptr a lucra cu ei, altfel te domina și controlează. Sunt perfect conștienți ca au o piață de desfacere imensa și folosesc asta ptr a atrage capital străin, inclusiv american. Cine vrea sa facă bani, întra în China cu binecuvântarea PRC. E un sistem straniu, neo-comunist condus de o corporatie (PRC) cu iz de capitalism (ptr ai lor). Problema e ca în ultima vreme, de când cu războiul comercial, au devenit mult mai agresivi cu străinii. Strategia lor e sa capteze și mai multa influență la nivel global ptr 'leverage' împotriva americanilor. Conflicte deschise nu vor, dar lucrează pe plan economic, financiar. Au învățat know-how de la vestici și acum încep sa fie pe cont propriu. Africa e next big thing, iar Europa e nice to have (europeans have money). Australia deja își schimba tactica în relațiile cu ei, fiindcă sunt dependenți de China. Discuția e mult mai vastă.

    Bottom line, e f riscant sa stai la aceeași masă cu ei. Cei ce au valori similare cu alte lor, fac asta. Aici întra și corporațiile străine cu valori morale discutabile.
   • -1 (5 voturi)    
    ei, si tu (Sâmbătă, 8 mai 2021, 17:29)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui blackbeard

    occidentalii castiga mult mai simplu la noi: isi pun serviciile secrete sa plaseze slugoi locali in functii de decizie importante si gata, fara investitii si alte aiueli
  • -11 (19 voturi)    
   Si daca Huawei isi face o subsidiara in Romania? (Vineri, 7 mai 2021, 17:02)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui hopshio

   .*.

   Atunci este ok? Este o firma romaneasca, nu chinezeasca. Sau daca Huawei e partener cu o firma din Italia sau din Polonia sau Cehia, adica din UE, atunci e ok?

   Sau, mai simplu, chinezii isi deschid o subsidiara la prietenii socialisti din Suedia, atunci e ok?

   Atentie, ca chinezii sunt periculosi.

   .*.
   • +4 (14 voturi)    
    Chinezii sunt comunisti (Vineri, 7 mai 2021, 17:50)

    Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    'nuff said
 • +30 (64 voturi)    
  La Nasui a mers. Cere rediscutarea. (Vineri, 7 mai 2021, 10:58)

  LemonCake [utilizator]

  Da, vorbim de presedintele USR Bucuresti, Claudiu Nasu, ministrul economiei. Ce atat parteneriat euro-atlantic impotriva firmelor partidului comunist chinez ?
  • -53 (85 voturi)    
   Unii dintre noi preferam corectitudinea (Vineri, 7 mai 2021, 11:22)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui LemonCake

   Nu sa fim sclavii americanilor.
   Cel mai bun sa castige, chiar daca e chinez, asta e esență a capitalismului
   • +49 (75 voturi)    
    Tehnologia chineza 5G permite spionarea (Vineri, 7 mai 2021, 11:28)

    LemonCake [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    De asta nu ii vor americanii. Las-o moarta cu "esenta capitalismului" la firmele Partidului Comunist Chinez.
    • -7 (35 voturi)    
     Sa fim seriosi (Vineri, 7 mai 2021, 11:48)

     gamma [utilizator] i-a raspuns lui LemonCake

     Si cealalta permite spionarea .Dar deocamdata din cauza ca suntem europeni si facem parte din NATO e cat se poate de normal sa tolerezi spionajul prietenesc . E ca atunci cand seful vine in control , absolut normal , anormal e sa te controleze seful concurentei .
    • -22 (44 voturi)    
     Ai vreo dovadă în legătură cu asta? (Vineri, 7 mai 2021, 12:13)

     galeo [utilizator] i-a raspuns lui LemonCake

     Sau înghiți pe nemestecate tot ce îți servește propaganda?
     Normal că trebuiau să găsească un motiv pentru a justifica abuzul.

     Iar dacă tehnologia 5G chineză spionează, cea americană nu spionează?
     Sau spionajul american e bun și ăla chinez e rău?
     • +23 (33 voturi)    
      Pana una alta esti in NATO (Vineri, 7 mai 2021, 14:06)

      sile_v [utilizator] i-a raspuns lui galeo

      Nu in marea alianta chinezeasca a Asiei de Sud-Est.

      E normal sa stabilesti impreuna cu aliatii tehnologia pe care o vei utliza, mai ales cand e vorba de industrii cheie privind securitatea informatica.

      La fel cum e normal sa stabilesti achizitiile militare, sa fie compatibile cu cele Nato. Nu cumperi rachete chinezesti, ca le dau aia doual la leu si iesi mai ieftin.
      • -16 (28 voturi)    
       Doar că și americanii ar trebui să fie (Vineri, 7 mai 2021, 14:53)

       galeo [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

       Aliați cu noi.
       Mai mult suntem noi aliați cu americanii, decât americanii cu noi.
       Noi cumpărăm rachete americane, ne punem rău cu chinezii, americanii, și ce primim la schimb de la aliatul nostru strategic?
       Nici măcar vizele nu mi le-au scos. Nu vezi nici investiții americane major. Din parteneriatul asta doar americanii au de câștigat
       • +5 (17 voturi)    
        Fiecaruia dupa putirinta! (Vineri, 7 mai 2021, 15:33)

        john-doe [utilizator] i-a raspuns lui galeo

        Bine ar fi sa cumpere americanii rachete de la noi sau sa investim noi in America! Deocamdata atat putem, mai vorbim peste 20 de ani cum zicea Brucan!
      • -1 (13 voturi)    
       NATO (Vineri, 7 mai 2021, 17:57)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

       Nemtii nu sunt in nato? Poate au iesit cand i-au spionat la toate nivelurile aliatii lor, americanii.

       Mai spune cu nato si aliatii, ca zici bine. Baga si ceva de sclaveti, pardon, parteneri strategici.
     • +4 (12 voturi)    
      45 de ani de comunism ajung ca dovada? (Vineri, 7 mai 2021, 17:51)

      Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui galeo

      .
    • -6 (28 voturi)    
     Americanii au si ei interesele lor (Vineri, 7 mai 2021, 12:17)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui LemonCake

     Care sunt politice si economice.
     • -16 (34 voturi)    
      Corect (Vineri, 7 mai 2021, 12:56)

      galeo [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

      Dar și românii ar trebui să aibă interesele lor.
      Mai exact decidenții romani să slujească interesele României și nu ale americanilor.
      Interesele americanilor sunt una, iar interesele României sunt cu totul asta.
      Eu nu vad ca Romania sa aibă vreun câștig din boicotarea tehnologiei 5G chineze. O facem din slugărnicie gratuita fata de americani, fara că americanii să ne ofere ceva în compensație.
      • +19 (27 voturi)    
       NATO (Vineri, 7 mai 2021, 14:26)

       zeroG [utilizator] i-a raspuns lui galeo

       atat timp cat esti membru NATO, nu ai voie sa lasi chinezii sa-ti asigure tehnologia in comunicatii. Este foarte simplu. Nu trebuie sa fie nimeni sluga nimanui. Este doar o strategie a unei aliante militare.
       Si cine crede ca chinezii sunt mielusei pe pamant, se inseala foarte foarte amarnic. Prin conducatorii pe care ii are si prin politica pe care o promoveaza, China este mai periculoasa decat toate pericolele cunoscute luate la un loc. Puteti sa puneti de-o parte a balantei China, iar de cealalta parte : ebola, covid-19, isis, alcaida, rusia, mafia albaneza, mafia italiana, etc. Sunt toti mici copii pe langa China.
       Si ca sa inchei, pana si chinezii deschisi la minte si umblati prin lume, evita sa-si cumpere laptopuri sau telefoane fabricate pentru piata interna Chinezeasca. De ce oare?
       • -9 (17 voturi)    
        Teoria suna bine (Vineri, 7 mai 2021, 15:20)

        Maspp [utilizator] i-a raspuns lui zeroG

        Dar vad ca ungurii fac afaceri cu oricine au ei chef , fie chinezi, unguri, turci, etc si nu dau doi bani pe regulile NATO sau UE. Deci interesul national primeaza in fata intereselor grupurilor din care faci parte.
       • -1 (9 voturi)    
        Politruc, grea mostenire (Vineri, 7 mai 2021, 15:47)

        Namaste [utilizator] i-a raspuns lui zeroG

        ceausista! Ceaska curta chinezii contra rusilor, "pretenia traditionala dintre popoarhilii noastre", nu?!
      • +4 (6 voturi)    
       Avem. (Vineri, 7 mai 2021, 15:21)

       asavreau [utilizator] i-a raspuns lui galeo

       De ce te miră că nu corespund cu ale chinezilor.
      • -4 (8 voturi)    
       Nici eu nu vad (Vineri, 7 mai 2021, 15:22)

       Maspp [utilizator] i-a raspuns lui galeo

       Nu ne impiedica nimeni si nimic sa punem reguli drastice in ce priveste folosirea echipamentelor chinezesti in scop de spionaj. Singura problema e ca aici iti trebuie oameni cu cap sa scrie niste contracte, iti trebuie un serviciu de contraspionaj capabil sa depisteze orice incercare de spionaj. Nu e cazul la noi, mai bine interzicem cu totul desi asta ne va costa de ne va iesi pe urechi. Aceleasi echipamente vor fi vandute de americani la preturi de 4-5 ori mai mari.
      • +2 (10 voturi)    
       Compensatie vrei! (Vineri, 7 mai 2021, 15:41)

       john-doe [utilizator] i-a raspuns lui galeo

       Esti aliat cu americanii intr-o alianta in care tu contribui cu caii, 2% din PIB pentru inarmare nu e nici macar bugetul unul oras mediu din USA! Inteleg ca ai prefera sa fim slugarnici fata de Ivan sau Liu dar acolo interesul nostru e si mai scazut, aproape inexistent, iar despre compensatie din partea aia...
       • -6 (12 voturi)    
        Pentru a fi prieten cu americanii (Vineri, 7 mai 2021, 15:59)

        galeo [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

        Trebuie să plătești taxa de protecție, sau cum?
        Doamne ce mentalitate de sluga...

        Uite că americanii sunt in NATO și știu să facă bani și cu americanii dar și cu chinezii și rușii, le iau banii la toți. Bravo lor.
        • +1 (1 vot)    
         Ti-au spus deja romanii de mai sus (Sâmbătă, 8 mai 2021, 20:45)

         Luk [utilizator] i-a raspuns lui galeo

         Ti-au spus deja romanii de mai sus destule, dar uite ce-ti spun eu: Taiwan nu-i China Populara. Am vazut ce stiti voi sa faceti cand aveti putere, am vazut in Hong Kong.
         Taiwanul e o tara libera si independenta.
         Sper ca ficatul tau e bine :)))
       • -7 (13 voturi)    
        Atâta timp cât te comporți ca o sluga (Vineri, 7 mai 2021, 16:08)

        galeo [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

        Vei fi tratat că o sluga de către americani
        • +5 (9 voturi)    
         Sosoc! (Vineri, 7 mai 2021, 17:27)

         john-doe [utilizator] i-a raspuns lui galeo

         Bine mai Liu!
         • +2 (8 voturi)    
          Are dreptate (Vineri, 7 mai 2021, 18:24)

          Maspp [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

          Am lucrat 15 ani intr-o firma americana. Majoritatea managerilor romani erau "yesman", niciodata nu aveau curajul sa emita o opinie contrara. Sigur aici mai conteaza si expertiza tehnica dar in general romanii sunt foarte buni la executie, niciodata nu vin cu propria alternativa la propunerile din afara. Asa ca, normal ca si in politica e la fel, poate mai rau ca aici nivelul de expertiza e la pamant. La fel si patriotismul.
          • +2 (2 voturi)    
           Vad ca acum` (Sâmbătă, 8 mai 2021, 20:43)

           Luk [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

           Vad ca acum lucrezi intr-o firma chinezeasca.
      • +3 (9 voturi)    
       Daca am fi slugile americanilor (Vineri, 7 mai 2021, 17:57)

       Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui galeo

       ne-am umple de autostrazi si de firme americane la care am lucra. In schimb, noi ne cam facem de cap, nici autostrazi nu prea avem, nici firme americane prea multe, nici ca nemtii, nici ca francezii... Se poate spune ca suntem slugi la noi.
       • -1 (3 voturi)    
        slugile europenilor din Africa cum arata? (Sâmbătă, 8 mai 2021, 9:01)

        mbembe [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

        pline cumva de firme si autostrazi ori de saracie?
    • -8 (24 voturi)    
     Technologia americana (Vineri, 7 mai 2021, 13:04)

     POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui LemonCake

     Nu permite spionarea?? Ce naiv esti... Stii ca Tesla incarca informatii pe timpul deplasarii, iar cand se afla la incarcat bateriile timite toate informatiile in US??
     Tesla in China si Rusia are anulata acesta fuctie, altfel nu pot fi vandute.
    • -5 (15 voturi)    
     Ai auzit de Patriot Act? (Vineri, 7 mai 2021, 14:25)

     lazarus101 [utilizator] i-a raspuns lui LemonCake

     Daca nu documenteaza-te. Prin Patriot Act companiile americane sunt obligate ca la cererea autoritatilor federale sa le permita instalarea de dispozitive prin care sa poata accesa datele stocate decriptate. Pretextul a fost "combaterea terorismului", in practica e spionaj de stat care ar face gelosi pana si NKVD-ul

     Asta-i unul din motivele pentru care UE impune tuturor companiilor (atat americane cat si chinezesti) stocarea datelor utilizatorilor in servere aflate pe teritoriul UE. Ghici ce, Huawei sau Xiaomi s-au conformat si respecta asta, in schimb marile companii americane Goagle, Fakebook, hApplea sau Micro$oft NU O FAC prefera sa plateasca amenzi decat sa tina datele pe servere care nu-s in SUA! Oare de ce, au prea multi bani si vor sa contribuie suplimentar la bugetul UE sau asa le impune Uncle Sam?
   • +14 (18 voturi)    
    China si capitalismul (Vineri, 7 mai 2021, 12:28)

    Gelu007 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Aveti aici un articol elocvent despre esenta capitalismului in china: https://www.hotnews.ro/stiri-international-24292345-partidul-comunist-chinez-preia-controlul-sectorului-privat.htm
   • +13 (23 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 7 mai 2021, 12:29)

    [anonim] i-a raspuns lui galeo

   • +8 (24 voturi)    
    Hehe (Vineri, 7 mai 2021, 12:30)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Rusii si chinezii sa piarda, asta e esenta civilizatiei, mujicule.
    • -7 (17 voturi)    
     Asta va duce la razboi (Vineri, 7 mai 2021, 13:26)

     galeo [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

     Sau poate voi vreți să vă dați check in pe Facebook de la un nou război mondial.
     • +3 (9 voturi)    
      Razboi zici? (Vineri, 7 mai 2021, 15:47)

      john-doe [utilizator] i-a raspuns lui galeo

      Pai cu cine, Rusia e in postura Japoniei din al doilea razboi fata de USA, are PNB-ul de 11 ori mai mic si puscoace din vremea lui Brejnev! China e in pozitia imperiului tarist, daca se ambaleaza prea tare, se varsa toate inegalitatile alea de acolo, crezi ca daca fiecare chinez va avea o pusca, partidul comunist va mai trai mult?
      • -1 (1 vot)    
       cati ani exista china? (Duminică, 9 mai 2021, 0:04)

       mbembe [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

       si o sa mai stea tot atati ani, iar de tarile europene si legaturi transatlantice nici in carti nu va mai fi nimic
   • +6 (12 voturi)    
    Esenta capitalismului in inima comunismului (Vineri, 7 mai 2021, 14:03)

    Victorous [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    in inima comunismului !
    Daca discutam de un stat capitalist mai era cum era, dar China e stat comunist. Se folosesc de esenta capitalismului doar pentru implementarea comunismului.
   • +13 (19 voturi)    
    Doar ca face China nu prea e capitalism (Vineri, 7 mai 2021, 14:04)

    sile_v [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Absolut toate firmele mari sunt controlate direct sau indirect de stat/partid, iar mecanismul care le impinge din spate nu e profitul, ci expansiunea in pietele externe cu orice pret. Ajutoare de stat sunt la ordinea zilei, la fel. La fel si dorinta de a controla dur companiile straine. Vedeti cate companii au oferta de servicii blocate in China, ca asa stie China ce e ala capitalism si libera concurenta. Priveste si la lista de protest de mai sus: actiune cordonata de sustinere Huawei, inclusiv a unora care vand mancare, care ameninta cu una si alta. De cand pana cand o intereseaza pe o firma ce vinde taietei de ce echipamente va vinde Huawei?

    In general, statul chinez urmareste achizitie de active valoroase din vest (companii, terenuri) sau posibilitatea a avea controlul asupra unor tehnologii cheie in infrastructura acelor statelor.

    Ce face USA si UE acum e normal, trebuie sa te protejezi daca nu vrei sa ajungi dependent in halul asta de China. Caci de abia de atunci incolo o sa vezi ca ii poate pielea, cand o sa aiba parghii pe care sa apese.
    • +5 (9 voturi)    
     China este stat corporatist (Vineri, 7 mai 2021, 17:52)

     Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

     Pe modelul Germaniei anilor '30. Singura diferență e că au mai multă răbdare decât cancelarul acela de origine austriacă, cel cu mustața chic, îmi scapă numele acum.
   • +7 (11 voturi)    
    Apropo de sclavi. (Vineri, 7 mai 2021, 15:19)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    În China este un sclavagism de stat. Îl preferi?
   • +1 (7 voturi)    
    Sclavi zici? (Vineri, 7 mai 2021, 15:30)

    john-doe [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Iar altii prefera sa fie sclavii mujicilor sau chinezilor!
   • +3 (9 voturi)    
    Vrei sa fii sclavul chinezilor? (Vineri, 7 mai 2021, 17:49)

    Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Eu prefer sa merg pe mana americanului, ca e mai european de fel si ne intelegem cu ei.
   • 0 (4 voturi)    
    hehehehe (Sâmbătă, 8 mai 2021, 1:53)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Pai cu ajutorul statului comunist chinez, firmele chinezesti o sa castige orice licitatie.
 • +17 (29 voturi)    
  Nasui Motorola Huawei 2.o ? (Vineri, 7 mai 2021, 10:58)

  un domn [utilizator]

  Interesant
 • -38 (70 voturi)    
  Să fim serioși (Vineri, 7 mai 2021, 10:59)

  Mazeta [utilizator]

  Nu este o lege 5G, ci o lege anti-Huawei. Românilor li se cere să aștepte până când americanii o să dezvolte și ei o tehnologie similară, adică până la Paștele Cailor. Vorba aia: și cipați, și cu banii luați.
  • +27 (43 voturi)    
   mda (Vineri, 7 mai 2021, 11:16)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ar trebui sa-l intrebi pe conu` dragnea daca ar fi luat spaga chinezilor...

   evident ca ar fi luat-o fara sa se uite inapoi
  • +9 (17 voturi)    
   Rasufla usurati (Vineri, 7 mai 2021, 11:25)

   UnAltVasile [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   anti 5G-istii de pe la noi :))
  • +1 (33 voturi)    
   Concret, la ce folosim noi 5G azi? La filme? (Vineri, 7 mai 2021, 11:27)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Noi nu mai producem nici cuie, nu am putut coase niste masti sau turna niste seringi de plastic.

   Care e acea inalta tehnologie la care am aplica noi 5G?
   Pentru descarcat filme la care nu avem timp sa ne uitam la ele si sa mai si traim?
   • -3 (15 voturi)    
    asa e.. (Vineri, 7 mai 2021, 11:42)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    .. jumate dintre noi ne cacham in fundul curtii, dar noi vrem 5geu. ca am auzit ca-i misto.
   • +3 (5 voturi)    
    5G ar avea totusi un avantaj rapid (Vineri, 7 mai 2021, 18:04)

    Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Mai elbereaza lumea 4Gul :)
  • +3 (7 voturi)    
   Mda (Vineri, 7 mai 2021, 18:03)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Intre timp suntem condamnati sa folosim tehnologie suedeza de la Ericsson. Nasol, foarte nasol.

   A propos, tehnologia 5G nu e una, sunt mai multe, ca sunt mai multe frecvente folosite, foarte diferite.
 • +22 (54 voturi)    
  Daca era PSD, imediat lua spaga chinezeasca (Vineri, 7 mai 2021, 11:07)

  emil bobu [utilizator]

  PNL e praf, dar macar sunt euroatlantici, spre deosebire de mercenarii din PSD care ne-ar fi scos din UE si NATO.
  • +2 (8 voturi)    
   Asi! (Vineri, 7 mai 2021, 16:08)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Adrian Nastase, Mircea Geoana, Ponta, Danila etc din PSD cu agentii lor din restul partidelor, au impins insistent Romania in aceste structuri; ciudata manevra de diversiune ceausista !
 • +31 (51 voturi)    
  Romanica.. (Vineri, 7 mai 2021, 11:08)

  arpi [utilizator]

  Companiile chinezesti ar trebui sa stie ca aici e Romania... De ce nu protesteaza in Hong Kong??? Noi suntem in UE si avem anumite obligatii asumate ..
  • -24 (38 voturi)    
   Cum sa nu ai obligații? (Vineri, 7 mai 2021, 11:24)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui arpi

   Romania pretinde că e o țară capitalistă, unde cel mai bun câștiga, nu cel care trișează politic.
   • +4 (16 voturi)    
    tara capitalista.. (Vineri, 7 mai 2021, 11:43)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    .. care nu sustine regimurile totalitariste. aka comunismul chinezesc.
    daca e nevoie, iti desenez.
    • -5 (11 voturi)    
     Treaba lor (Vineri, 7 mai 2021, 14:14)

     galeo [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     In tara lor.
     Romania nu e e atât de puternică încât să impună comportamente altor țări
     • +2 (10 voturi)    
      În țara lor ! (Vineri, 7 mai 2021, 15:28)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui galeo

      Aici este România și România nu-i țara lor. Ce nu înțelegi? De ce insiști? Ce interese ai? Dacă spui direct că ai primit bani ori alte avantaje, poate nu primeai minus. O faci pe misteriosul și priceputul vrând să-ți impui voința. Încearcă în China asta și vino să ne spui că ai reușit.
     • +1 (9 voturi)    
      Nu o fi! (Vineri, 7 mai 2021, 15:50)

      john-doe [utilizator] i-a raspuns lui galeo

      Dar poate sa refuze comportamente abuzive din partea lor! Avem lege, nu e tocmeala, in Malaezia cu Huawei!
  • -1 (25 voturi)    
   Dupa "Romanica" nu mai conteaza ce spui (Vineri, 7 mai 2021, 11:29)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui arpi

   E deja clar ca nu esti roman, ci, dimpotriva, un romanic.

   Un roman nu si-ar injosi tara.
  • 0 (12 voturi)    
   Avem.... (Vineri, 7 mai 2021, 13:09)

   POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui arpi

   Sa distrugem economia, pentru ca nu era performanta, sa cedam bogatiile patriei ca sa putem circula liberi in lume, sa emigram ca sa-i stergem la cur pe altii....
   • 0 (6 voturi)    
    Când vei ști să te ștergi, poți pretinde. (Vineri, 7 mai 2021, 15:32)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui POMPIERUL

    După vorbă nu faci diferența dintre cele două capete. Ce scoți pe una bagi pe cealaltă. Chinezărie curată.
 • +40 (60 voturi)    
  Interesant (Vineri, 7 mai 2021, 11:09)

  This_User_Is_Real [utilizator]

  Cand toate companiile chinezesti sar in sus de teama ca vor pierde banii si influenta, inseamna ca lucrurile sunt pe fagasul bun. Cu China nu exista loc de a fi prea prietenosi.

  Iar Nasui mai are o bila neagra, pe langa altele!
  • +15 (33 voturi)    
   mda (Vineri, 7 mai 2021, 11:18)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui This_User_Is_Real

   nasui e mic si prost... a cedat repede la lobby-ul chinezesc...

   chinezii sa se duca in hong kong sa faca talmos balmos acolo...
 • +26 (48 voturi)    
  Se pricep la manipulari (Vineri, 7 mai 2021, 11:12)

  MBA [utilizator]

  Dau cu fum sa nu se mai uite nimeni la riscul de securitate al retelelor furnizate de ei.

  Sa nu vedem ca domnul Xi poate apasa un buton la Beijing si retelele noastre sa fie praf, sau mai rau, sa ajunga la Beijing tot ce circula prin ele...

  Aici, ori suntem pe bune cu Americanii, ori impotriva lor.
  • -21 (41 voturi)    
   daca americanii apasa pe o tasta… (Vineri, 7 mai 2021, 11:31)

   mbembe [utilizator] i-a raspuns lui MBA

   vei ajunge la un nou Stalingrad! si toti restul vitejilor postaci!
   economia de piata mult timp impusa de vest acum este doar o simpla dictatura comunista!
   toti au vrut globalizare… acum asta tot e praf! dar majoritatea tehnologiilor din anii 80 vin din Asia, fie japonez, chinezesc, sau coreean ori taiwanez! chiar si iphoanele se fac in Asia!
   • +8 (24 voturi)    
    mergeti la voi in wuhan.. (Vineri, 7 mai 2021, 11:46)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui mbembe

    .. la vanat shobolani cu arcu. lasati-ne pe noi, ca nu mai puteti voi de noi, avem cu cine sa implementam 5g aici. asteptam vreo companie serioasa EUROPEANA. ericsson, nokia sau altii.
    • -1 (11 voturi)    
     Nokia a parasit (Vineri, 7 mai 2021, 16:16)

     Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     Romania, a delocalizat; asa va fi si cu Erickson, nu va faceti iluzii...
     • -2 (6 voturi)    
      nu-i nevoie sa fie prezenti aici.. (Vineri, 7 mai 2021, 16:42)

      Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

      .. vin, fac treaba si drum bun - cale batuta.
   • +11 (23 voturi)    
    .... (Vineri, 7 mai 2021, 11:57)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui mbembe

    Nu ti-ai dori sa fi sclavul unei companii chinezesti unde singurul tau drept este sa iti multumesti seful lingandu-l in cur de dimineata pana seara ca altfel s-ar putea sa nu mai ai job.Dar s-ar putea sa fi tipul lingaului care sa ii placa si sa ma insel :).Americanii nu sunt perfecti dar alternativa nu exista.
   • 0 (8 voturi)    
    Ce treabă are România cu Stalingrad? (Vineri, 7 mai 2021, 15:34)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui mbembe

    Dacă ai tu, mergi la Stalingrad și fă ceva acolo.
    • 0 (2 voturi)    
     Nu mai poate sa mearga acolo (Sâmbătă, 8 mai 2021, 18:25)

     Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     Acum se numeste Volgograd,orasul de pe Volga.Cum va place voua sa aruncati in dialog cuvinte pe care nu le intelegeti!Romania a avut ,din pacate,treaba cu Stalingradul=150000 romani au murit , 200000 de mii de germani si-au gasit sfarsitul tot acolo,dar frontul de Est nu s-a prabusit datorita lor si marsalului Erich von Manstein.
     • -1 (1 vot)    
      asa si (Sâmbătă, 8 mai 2021, 23:59)

      mbembe [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

      ?
      • +1 (1 vot)    
       Si mai puneti mana pe carte (Luni, 10 mai 2021, 11:18)

       Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui mbembe

       Toti filozofii cu Spiru Haret folosesc cuvinte pe care nu le inteleg.Citez:''aruncati in dialog cuvinte pe care nu le intelegeti!''.
 • +26 (42 voturi)    
  mda (Vineri, 7 mai 2021, 11:14)

  SoulSearcher [utilizator]

  hehehehe

  raman chinezii pe afara... oare unde o sa mai faca ei evaziune fiscala gen dragonu` rosu ? :DDDD

  saracii de ei, chiar imi este mila de ei..

  NOT
 • +22 (34 voturi)    
  Caprioara si vanatorul (Vineri, 7 mai 2021, 11:21)

  strelka [utilizator]

  Daca caprioara v-a pleca urechea la vorbele vanatorului e posibil ca vanatorul sa aibe argumente solide in favoarea lichidarii caprei .
  Sa nu uitam ca:
  1 Deocratia si comunsmul pot fi doar INAMICI
  2 Actuala revolutie va fi castigata de cei care vor avea acces la informatie nu doar la resursele traditionale .

  Problema nu e Huawei, ci faptul ca prin lege orice companie chineza e obligata sa introduca vulnerabilitati in produsele lor care sa permita guvernului chinez spionajul in masa.
 • +13 (25 voturi)    
  se poate? (Vineri, 7 mai 2021, 11:22)

  Atlantic [utilizator]

  Se poate ca o propunere legislativa adoptata de guvern si trimisa la parlament sa fie apoi dezavuata de un ministru initiator al propunerii care sa ceara amanarea adoptarii ei?
  Se poate ca aceasta cerere de amanare sa fie trimisa parlamentului fara ca primul ministru sa isi dea acordul,si fara ca acesta sa fie macar informat?
  Si culmea, se poate ca acest ministru sa revina asupra cererii de amanare si sa declare ca sustine fara rezerve propunerea guvernului?
  Se pare ca din partea ministrilor usr+ se poate orice.
  Cred ca putem acum specula orice legat de motivatia ministrului de a actiona asfel.
 • +24 (36 voturi)    
  ... (Vineri, 7 mai 2021, 11:28)

  samuraijack [utilizator]

  Probabil firmele chinezești care activează în România au primit ordine de la PCR-ul chinezesc să pună presiune/șantaj pe parlamentul României.

  De asemenea se observă și un PR puternic din partea Huawei, chiar Hotnews a rulat în ultima vreme asemenea campanii de promovare.
  • +1 (15 voturi)    
   Hehe (Vineri, 7 mai 2021, 11:54)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

   Stai să vezi când chinezii o să ceară banii înapoi de la HN. O s-o dea la întors ca Năsui.
  • +14 (20 voturi)    
   Gresit... (Vineri, 7 mai 2021, 12:10)

   BIM15 [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

   Firmele chinezesti care activeaza in Romania au primit petitiile gata redactate pe linie de partid, cu obligatia de a le expedia, asta daca nu le-a expediat tot partidul in numele lor...ar fi interesant totusi de vazut daca la redactare nu au participat si politicieni/avocati romani get-beget, patroti marca "nu ne vindem tara"

   PS. pentru asta chiar ar trebui o comisie de ancheta parlamentara
 • +14 (22 voturi)    
  Aceasta este doar (Vineri, 7 mai 2021, 11:37)

  IoneI [utilizator]

  o dovadă că pe toți îi interesează defapt ce se pune la cale în România, toți având diverse mize și inerese. Așa a fost de 2000 de ani pe aceste meleaguri. De aici din RO îi poți mai ușor spiona și pe vestici și pe estici, totul având legătură cu geopolitica din regiune. Presa plantează doar niște titluri seci și bsericoase, când defapt dinamica lucrurilor văzută din centrele de putere este foarte efervescentă.
 • +9 (23 voturi)    
  >>>>> (Vineri, 7 mai 2021, 11:38)

  chhe [utilizator]

  Nu inteleg de ce chinezii, rusii si alte neamuri exotice au pretentia de a participa liber la licitatii in Romania. Ia sa incercam si noi sa facem asa ceva la Moscova sau beijing )))))
 • -8 (18 voturi)    
  Avantaje si dezavantaje (Vineri, 7 mai 2021, 11:41)

  mihai53 [utilizator]

  Cu echipamente chinezesti , avem un internet foarte ieftin si performant .Trebuie avuta in vedere si securitatea , dar si accesul facil pentru marea masa a populatiei la un internet de calitate . Oare nu se pot separa sectoarele sensibile la securitate , poate asa cum a facut Germania si Finlanda ?.
 • -6 (22 voturi)    
  stiu ca o sa-mi iau hate dar (Vineri, 7 mai 2021, 11:48)

  liviu_ [utilizator]

  legile astea sunt o cretinatate...

  5G TREBUIE sa se implementeze si sa se implementeze cu ce e mai benefic pentru romania, indiferent din ce tara e compania care implementeaza routerele !

  Pe minet ma intereseaza securitatea, fiabilitatea si pretul! Nu conteaza ce tara le face!
  Daca aia chiar fac produse proaste sau care raporteaza la comunistii chinezi, atunci pica, dar daca nu sunt dovezi in ascest sens (si eu stiu ca toate sunt doar speculatii), atunci nu vad care e problema!

  Sa nu uitam ca pana nu a prins china sua cu chilotii vin vine si au facut 5g inaintea lor, chinezii nu erau asa rai... Cu alte cuvinte nu stiu cat de mult e ingrijorare reala si cat de mult e paravan pentru un razboi economic!
  • 0 (10 voturi)    
   Poti sa te ghidezi dupa rachete (Vineri, 7 mai 2021, 15:46)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Asta chinezeasca care pica acum e extrem de periculoasa , aia americana care a picat peste US luna trecuta nici n-a facut presa mainstream
   https://www.express.co.uk/news/science/1415338/spacex-rocket-fire-ball-video-falcon-9-rocket-booster-space-debris-evg
  • -2 (10 voturi)    
   interesant! (Vineri, 7 mai 2021, 15:47)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   cum ti-ai dat arama pe fata!
   bine ca nu conteaza, ca doar te stim de pe hn cat iti poate pielea.
 • +7 (17 voturi)    
  Multumim din inima! (Vineri, 7 mai 2021, 11:51)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Multumim din inima chinezilor, a cum vor putea parlamenetarii sa isi rotunjeasca substantial veniturile, mai mananca si gura lor o paine buna!
 • +21 (41 voturi)    
  afara cu particul popular chinezesc din tara (Vineri, 7 mai 2021, 11:52)

  /./ [utilizator]

  Cum mai urla ele companiile chinezesti alea care le prepara mancare chinezilor veniti sa lucreze la Huawei olele.Huawei este cam singura companie din Romania dar sigur si altele chinezesti unde numarul angajatilor straini (chinezi ) este de vro 20-25% din angajatii companiei.Deci baietii astia lucreaza in Romania cu chinezi in loc sa ofere locuri de munca romanilor cum fac alte companii multinationale ca OMV, Ericsson si lista poate continua.La OMV probabil ca numaarul strainilor este de vro 10 la fel ca si la Ericsson.Odata cu plecarea chinezilor din telecom numarul angajatilor romani in telecom va creste in mod evident.Hai cu legea votata cat mai repede.Oare din aia 20-25% din angajatii chinezi de la Huawei cati sunt spioni?Si-au si gasit locul cel mai bun de a spiona:)
  • +1 (21 voturi)    
   Ei sunt "fraierii" care muncesc pt toata planeta (Vineri, 7 mai 2021, 12:15)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Sau poate ca nu. Si-au sacrificat vreo doua generatii cu munca, dar au obtinul controlul total.

   Vezi ceva in jurul tau care nu e produs in RPC sau cu materiale din RPC?

   Restul economiilor nu sunt decit distribuitorii marfurilor chinezesti. Si, de curind, gunoierii care recicleaza marfurile chinezesti si le retrimit in China sub forma de materie prima.

   De citiva ani China nu mai recicleaza, ci impune ca plasticul sa ii fie furnizat lichefiat sau sub forma de bare.

   Asta am ajuns: gunoieri care vor primi deseuri, pentru ca noua China a copiilor unici va pastra in viitor pentru ea marfa de calitate.
   • +1 (11 voturi)    
    Control? (Vineri, 7 mai 2021, 15:57)

    john-doe [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Nu e nimic in control, sunt dependenti de comenzile din USA si EU! Daca comenzile astea inceteaza adio economie chinezeasca! USA si EU pot oricand sa faca fabrici care sa produca orice, China fara sa exporte se sufoca in suc propriu!
    • -1 (1 vot)    
     Teoretic, practic, n-au facut doua masti. (Luni, 10 mai 2021, 10:09)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

     .
 • -7 (29 voturi)    
  RO vs China!? (Vineri, 7 mai 2021, 11:58)

  Dorel_Zavara [utilizator]

  Este Romania pregatita pentru un razboi comercial cu China? Sa nu uitam ca toate proiectele cu Huawei au fost perfect legale, au imbunatatit infrastructura Romaniei, si nu au existat suspiciuni de coruptie. SUA si celalalte state occidentale care au fabrici extrem de avansate chiar in China, nu se tem de furturi tehnologice?
  • +6 (22 voturi)    
   Razboi comercial ? (Vineri, 7 mai 2021, 12:47)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui Dorel_Zavara

   Avand in vedere ca exporturile in China sunt de vro 10 ori mai mici ca importurile tu cine zici ca pierde?Huawei Romania a fost bun doar pt angajatii chinezi care lucreaza in Romania si pt China.
  • -1 (7 voturi)    
   Romanii vor regreta (Vineri, 7 mai 2021, 16:21)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Dorel_Zavara

   insa isi merita raii sfatuitori...
 • -7 (21 voturi)    
  daca au sarit toti ca din gura de sarpe... (Vineri, 7 mai 2021, 12:20)

  demaGOGU [utilizator]

  ...lipseste totusi marele gargaragiu-sef Codrut Savulescu, e un prim semn ca legea atinge un nerv sensibil.

  En avant!
 • +11 (13 voturi)    
  interesant .... (Vineri, 7 mai 2021, 13:40)

  Paul_ [utilizator]

  Interesant ca sunt companii care vand in Romania.

  Dintre cele care se plang, nu am vazut nici o companie care produce in Romania.
 • -8 (14 voturi)    
  huawei si romanasii (Vineri, 7 mai 2021, 13:44)

  icarag [utilizator]

  pai huawei nu stie ca romanul extradeaza si pe bunica-sa la americani , ce sa fie mamaligarii independentzi.
 • +2 (16 voturi)    
  Hehe (Vineri, 7 mai 2021, 13:48)

  Zero_Kelvin [utilizator]

  Intrebare: cati dintre voi de aici aveti montate pe proprietati camere Hikvision sau Dahua ? Le urmariti remote pe internet? :) Ati avut curiozitatea sa va uitati in logurile routerului sa vedeti pe unde se conecteaza? Daca nu... atunci pot sa va inteleg comentariile copilaresti de mai sus.
  • +3 (5 voturi)    
   Indiferent de firma (Vineri, 7 mai 2021, 15:56)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui Zero_Kelvin

   Daca vrei sa-ti vezi feed-ul pe mobil camera trebuie neaparat sa sune acasa (sau pe unde au ei servere ). Nu exista alta solutie . Bineinteles poti sa te ingrijorezi daca vezi megabiti de date "outgoing" fara sa te legi la camera , dar nu e cazul , am fi auzit despre un asemenea scandal .
   • +2 (2 voturi)    
    Hikvision parca implementeaza recunoastere faciala (Vineri, 7 mai 2021, 18:18)

    Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    automata, daca nu ma insel. Nu mai retin exact. In cazul asta nu ar fi nevoie sa transmita megabiti; daca au identitati in baza de date, cateva sute de biti sunt suficiente pt. urmarire.
    • +1 (1 vot)    
     Asta inseamna (Sâmbătă, 8 mai 2021, 10:31)

     gamma [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

     Ca ar putea sa stie ca esti acasa sau nu . Gogu stie unde esti non stop si nu e vorba de ar putea sau nu , o face deschis , stim ca stie .
     • 0 (0 voturi)    
      Doar daca ii dai acces (Sâmbătă, 8 mai 2021, 23:42)

      Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui gamma

      Daca stai cu conexiunea la net inchisa pe telefon nu e problema (sper).
      • +1 (1 vot)    
       E ca la Huawey (Duminică, 9 mai 2021, 8:22)

       gamma [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

       E updatabil si un update din viitor poate schimba comportamentul pana la limitele harware-ului .In cazul de sus deconectarea ar fi ignorata (pastrand aparentele ). De-aia am zis ca si concurenta e perfect capabila sa spioneze , pentru ca atat timp cat ai update-uri poti primi orice . Chit ca e mai buna si mai ieftina de la chinezi infrastructura informatica trebue insa sa ramana sigura sau macar sub controlul nostru . O chestie de bun simt .
  • +3 (5 voturi)    
   hihi (Vineri, 7 mai 2021, 18:01)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Zero_Kelvin

   Sa inteleg ca ai amazon doorbell? Adica ala care da share cui vrea amazon la imagini?
 • -5 (9 voturi)    
  Faptul ca ministrul (Vineri, 7 mai 2021, 14:32)

  MAROM [utilizator]

  intarzie adoptarea legii duce la intarzierea licitatiei de 5G si implicit la obtinerea de bani de catre statul roman. Mda...interesul national.
  • +1 (5 voturi)    
   intrebarea este (Vineri, 7 mai 2021, 19:02)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui MAROM

   de ce s-a speria asa de tare?
   cu ce il au la mana?
   o alta intrebare: cand il trimite primul ministru dupa vaicarescu?
 • -5 (11 voturi)    
  vremuri noi (Vineri, 7 mai 2021, 15:19)

  levierul [utilizator]

  Imi amintesc cand USA practica un embargo de tehnologie. Pur si simplu nu voiau sa exporte anumite produse, pentru ca altii sa nu fie avantajati de beneficiile tehnologiei.
  Pana la urma, China a demonstrat ca politica USA de embargo a fost gresita si acum detin tehnologii mai avansate decat restul planetei.
  China a devenit ceea ce este din egoismul si avaritia marilor puteri si nicidecum din cauza ca au importat romanii unghere si slapi. Tonul ipocriziei este fixat de oamenii care au preferat sa produca ieftin in China, sa importe in tarile civilizate, bagand profitul in buzunar, direct. Veti spune ca e ok?!? Pai profitul ala reprezinta tocmai locurile de munca si viata a milioane de oameni din tarile civilizate. Asta e libertatea promisa in democratie.
 • +2 (12 voturi)    
  despre ce vorbim aici? (Vineri, 7 mai 2021, 16:00)

  miculescu-rucar [utilizator]

  daca e bine sau nu sa vina sau nu chinezii?
  nuuu, subiectul este altul: cum un membrul al guvernului, se sperie de loby-ul chinezesc si de capul lui, cere oprirea procesului de legiferare a unui proiect de lege aprobat in CSAT si in Guvernul Romaniei!
  sau nu se sperie?!
  asta trebuie sa dea de gandit si poate serviciile supra indestulate financiar vor veni cu o explicatie.
 • -4 (8 voturi)    
  realitatea e că (Vineri, 7 mai 2021, 18:33)

  hdd [utilizator]

  suntem într-un război comercial.
  Ro este de partea US, bineînțeles.

  Și în mod normal aș da câștig de cauză Huawei. F mulți oameni, nu doar chinezi, au muncit f mult să dezvolte și să implementeze produsele lor.
  Care, să fim serioși, nu spionează pe nimeni. Și știu ce spun, am lucrat cu MSC-uri Huawei, sunt la nivel cu cele Siemens sau Ericsson.

  Dar

  Probabil mulți nu știu că Guv chinez a dat o directivă ca, pe teritoriul Chinei, firmele, ministerele, etc care au acționar guv chinez, inclusiv toate organizațiile guvernamentale (primării, prefecturi etc)

  începând cu 2023 nu mai au voi să folosească decât sisteme și software cu IPR din China.

  Asta înseamnă că orice sisteme HP, IBM, Alcatel, Siemens, Fujitsu, Dell, Lenovo, Acer, Asus etc etc
  și
  Microsoft Office, Windows, tot
  sunt practic interzise.

  E vorba de o piață de sute de miliarde, care practic se închide brusc (3 ani e f puțin la acest nivel).
  Și asta doar din decizie politică.

  Deci, Huawei trage ponoasele în acest război comercial. Așa cum o fac și firmele americane & occidentale în China.
  • -2 (2 voturi)    
   alo, ce vorbesti? (Sâmbătă, 8 mai 2021, 8:57)

   mbembe [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   pana acum unde se produceau echipamentele instalate in China? Nu cumva tot in RPC?
   Sa fim seriosi, Nokia, Alcatel, Siemens, sau alte companii care produc masini si telefoane toate produc in China si nu doar pentru China! Asa se procedeaza de cel putin 20 ani! Auzi tu, 2023…
 • 0 (6 voturi)    
  Naivitate?! (Vineri, 7 mai 2021, 19:02)

  Namaste [utilizator]

  Românii au impresia că USA îi preferă chinezilor...
 • 0 (4 voturi)    
  Tactica proastă a comuniștilor chinezi (Vineri, 7 mai 2021, 19:08)

  Con_stan_tin [utilizator]

  pentru comercializarea tehnologiei 5G. Trebuia s-o tină numai pentru ei, să-și dezvolte, pe baza ei, controlul absolut asupra individului și să devină prima putere economică. Abia apoi să înceapă comercializarea ei, și nici atunci la liber ci preferențial.
 • +1 (7 voturi)    
  5G (Vineri, 7 mai 2021, 23:07)

  Zero_Kelvin [utilizator]

  Oameni buni, cititi cateva randuri pe wiki despre massive MIMO si mai ales despre beamforming (cred ca pozele sunt suficiente, extrem de sugestive, nu tre' sa fii mare doctor in 5G) si o sa intelegeti unde este buba...

  Huawei a fost prins uitandu-se pe gaura cheii, nu de americani ci de Vodafone Italia ! Li s-a cerut sa astupe gaura si au facut alta ! Asa ca, mai usor cu pianul pe scari...
 • -2 (2 voturi)    
  politica (Duminică, 9 mai 2021, 8:41)

  gpavel [utilizator]

  cred ca nu ar trebui introduse criterii politice,doar tehnice si de securitate!,inlaturarea politica de la licitatii a unor firme,practic avantajeaza pe celelalte,iar rezultatul este un cost mai ridicat!
  problemele de securitate trebuie discutate de specialisti si nu de oameni politici si grupuri de interese...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by