Comisia Europeană a aprobat miercuri achiziția propusă a Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) de către Orange, sub rezerva îndeplinirii unor condiții. Mai exact, Orange ar trebui să cesioneze către grupul elen OTE participația minoritară de 30% din fostul Cosmote, pe care ar ajunge să o dețină împreună cu statul român, în urma tranzacției.

Negocieri pentru vanzarea Telekom RomaniaFoto: Guvernul Romaniei

UPDATE Reacția Orange România:

  • "Orange a primit aprobarea condiționată a Comisiei Europeane pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications. Această aprobare este conditionată de vânzarea pachetului minoritar de 30% din acțiunile Telekom Romania Mobile Communications (TRMC), deținut de operatorul de servicii fixe Telekom Romania Communications.
  • Scopul tranzactiei este să accelereze în mod semnificativ strategia Orange de a deveni alegerea preferată a clienților pe piața serviciilor convergente din România. Complementaritatea celor două rețele va permite Orange să aducă împreună nu doar infrastructură, servicii si clienți, ci și echipe cu cea mai bună expertiză în ceea ce privește calitatea serviciilor și a rețelelor fixe și mobile
  • Până la obținerea aprobării finale și încheierea tranzacției, ambele companii vor continua să funcționeze independent."

Românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (TKR - fostul Romtelecom) vor deveni clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu abonații UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone.

Orange, prin intermediul filialelor sale din România, precum și Telekom Romania Communications(TKR) furnizează servicii de telecomunicații în România la nivelul atât al comerțului cu amănuntul, cât și al celui cu ridicata.

Principalele activități ale Orange sunt legate de telecomunicațiile mobile, în timp ce Telekom Romania Communications(TKR) își desfășoară activitatea în principal în domeniul telecomunicațiilor fixe și al televiziunii.

Telekom Romania Communications(TKR) este controlată indirect de Deutsche Telekom („DT”) și deține o participație minoritară de 30 % în Telecom Romania Mobile Communications (TRMC - fostul Cosmote), unul dintre cei patru operatori principali de telefonie mobilă prezenți în România.

Ancheta Comisiei

Ca urmare a anchetei desfășurate, Comisia a constatat că tranzacția, astfel cum a fost notificată inițial, ar fi ridicat probleme serioase de concurență pe piața furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile.

  • Mai precis, Orange ar fi achiziționat participația minoritară de 30 % a TKR în TRMC, unul dintre principalii săi concurenți de pe această piață. Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu TRMC, ar fi oferit Orange acces la informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său și i-ar fi permis să blocheze investițiile importante ale TRMC sau achiziționarea operatorului de către un cumpărător strategic.

În plus, Comisia a investigat potențialele probleme de concurență pe alte piețe, cum ar fi piața furnizării de servicii convergente fixe și mobile („FMC”), piața cu amănuntul pentru servicii de conectivitate destinate clienților profesionali, precum și piața cu ridicata pentru furnizarea și achiziționarea de canale de televiziune.

Pe toate aceste piețe, Comisia a constatat că entitatea rezultată în urma concentrării s-ar confrunta în continuare cu o concurență semnificativă din partea altor actori, iar clienții ar dispune de soluții alternative suficiente. În special în ceea ce privește serviciile FMC, tranzacția ar aduce beneficii, permițându-i entității rezultate în urma concentrării să ofere acest tip de servicii într-un mod mai eficient.

Măsurile corective propuse de Orange

Pentru a răspunde preocupărilor în materie de concurență identificate de Comisie în legătură cu propunerea de achiziție de către Orange a participației minoritare în proporție de 30 % în TRMC, Orange s-a oferit:

  • să cesioneze participația minoritară de 30 % deținută de TKR în TRMC către Hellenic Telecommunications Organisation S.A. („OTE”), care este acționarul majoritar actual al TRMC și o filială a DT;
  • să nu implementeze tranzacția înainte ca TKR și OTE să ajungă la un acord obligatoriu privind cesionarea, înaintea aprobării de către Comisie atât a desemnării OTE în calitate de cumpărător adecvat, cât și a aprobării acordului de cesionare și, în cele din urmă, înainte ca participația minoritară să fie transferată către OTE.

Aceste angajamente structurale elimină pe deplin preocupările în materie de concurență identificate de Comisie pe piața furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile. Prin urmare, Comisia a concluzionat că tranzacția propusă, astfel cum a fost modificată prin angajamente, nu mai ridică probleme de concurență. Decizia este condiționată de respectarea deplină a angajamentelor.

De ce a impus Bruxelles-ul condiții pentru tranzacția Orange-Telekom: 30% din acțiunile fostului Cosmote sunt deținute de Telekom România Communications

Despre problemele de concurență pe care le-ar fi adus tranzacția prin care Orange ar prelua 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) a atenționat recent și Eduard Lovin, vicepreședintele Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM). Acesta s-a referit exact la "eventualitatea în care Orange ar putea ajunge să controleze, post- tranzacție, 30% din Telekom Mobile (n.a fostul Cosmote).

Vicepreședintele ANCOM a făcut practic referire la acționariatul complicat existent în cadrul grupului de firme Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote), controlat de grupul elen OTE.

Cine sunt acționarii fostului Romtelecom:

  • Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) este deținută de grupul elen OTE (54,01% din acțiuni) și de statul român (45,99% din actiuni).

De precizat că germanii de la Deutsche Telekom (DT) dețin 46,9% din acțiunile grupului elen OTE, cel mai mare pachet de acțiuni, ceea ce înseamnă că tranzacția a avut cu siguranță nevoie de acordul nemților de la DT.

Cine sunt acționarii fostului Cosmote:

  • Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) este deținută de OTE (69,9998630%); Telekom Romania Communications (30,0001364%) și Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) - (0,00000006%).

În concluzie, dacă Orange va prelua pachetul de 54,01% deținute de OTE în Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), atunci Orange va controla împreună cu statul român și 30% din acțiunile fostului Cosmote.

Unde se complică lucrurile: Orange ar deveni acționar și la fostul Cosmote și și-ar întări și mai mult poziția de lider pe segmentul de comunicații mobile

Amintim faptul că Orange a anunțat în data de 9 noiembrie 2020 că a semnat cu grupul elen OTE acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) la prețul de 268 milioane de euro.

Pe de altă parte, OTE a anunțat că își păstrează statutul de acționar majoritar al Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote).

Cu alte cuvinte, dacă tranzacția este aprobată, Telekom Mobile ar continua să opereze în piața din România ca al 4-lea operator de comuniocații mobile (după Orange, Vodafone și RCS&RDS), doar că ar avea în acționariat și pe Orange, care și-ar întări și mai mult poziția de lider pe care o are pe piața de comunicații mobile din România, fapt ce ar putea afecta concurența.