​Societatea 5.0. Cum vrea Guvernul PNL-PSD-UDMR ca România să semene cu Japonia în ceea ce privește digitalizarea

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 23 noiembrie 2021, 23:33 Economie | Telecom


Societatea 5.0 in Japonia
Foto: Guvernul Japoniei
​Deși România a ajuns pe ultimul loc în UE la digitalizarea economiei, Guvernul PNL-PSD-UDMR vine cu o propunere inedită în programul de guvernare: să urmăm exemplul Japoniei și să demarăm eforturile pentru crearea Societății 5.0, în care "sistemele cyber-fizice vor deveni indispensabile în viața cotidiană a ființelor umane". În Societatea 5.0 noile tehnologii sunt folosite pentru a rezolva probleme sociale (scăderea natalității ori îmbătrânirea populației), de mediu ori energetice.

Cum își propune Guvernul PNL-PSD-UDMR să treacă la 'societatea super-inteligentă': Vorbe multe, idei puține


 • "Economia și societatea umană a anului 2021 se află la granița unei noi revoluții fundamentale, de tipul revoluției neoliticie, revoluției industriale și revoluției informaționale. Este vorba despre revoluția care are în centrul său sistemele cyber-fizice și modul în care acestea vor deveni ubicue și indispensabile în viața cotidiană a ființelor umane. (..) Astfel, urmând exemplul oferit de Japonia, și urmărind saltul peste anumite etape intermediare, făcut posibil astăzi de noile tehnologii, ieftine și arhi-disponibile, propunem demararea, și în România, a eforturilor concertate pentru crearea Societății 5.0.
 • Societatea 5.0 sau 'societatea super-inteligentă' este societatea viitorului, o societate centrat[ pe nevoile individului, care armonizează rezolvarea problemelor sociale cu dezvoltarea economică și permite o viață activă și confortabilă pentru toți cetățenii. Implicit, și strâns atașat acestei definiții, este faptul că dezideratele Societățuu 5.0 nu se pot atinge decât prin introducerea de noi tehnologii în economie și viața cotidiană, capabile să rezolve problemele seculare sau milenare care se subînțeleg inclusiv din lista Scopurilor pentru o Dezvoltare Durabilă ale ONU", se arată în noul program de guvernare PNL-PSD-UDMR.

'Crearea societății 5.0', mai spun autorii programului de guvernare, 'va fi un proces multi-anual de vaste dimensiuni și inimaginabilă complexitate, deci nu putem accepta ca procesul definirii și implementării acesteia să fie unul prescriptiv, ci să se bazeze pe ample consultări și pe un larg consens public. În acest spirit, propunerile care urmează au scopul unei simple liste inițiale, care să pornească dezbaterea și să stabilească pașii pe termen scurt și mediu.

De îndată ce implementarea acestui document programatic strategic va demara, un consiliu multi-stakeholder va fi stabilit pentru a valida și augumenta primii pași și a asigura continuitatea cu eforturile deja întreprinse pe baza Strategiei Naționale pentru Agenda Digitală a României 2020, precum și pentru a elabora și dezbate un plan de acțiune în perioada 2021-2030."

Noua Coaliție de Guvernare spune că în linii mari, primii pași pentru atingerea dezideratelor Societății 5.0 ar fi închiderea unor probleme ce țin de digitalizare, dezvoltarea unor sectoare precum e-sănătate, e-guvernare, e-educație ori competențele digitale ale populației. Focusul, spun autorii programului de guvernare, ar trebui să fie pe trei obiective principale în domeniul transformării digitale a UE, respectiv:
 • I. Tehnologie în beneficiul utilizatorilor
 • II. Economie echitabilă și competitivă
 • III. Societate deschisă, democratică și durabilă.

Nu este clar mai departe ce măsuri concrete vizează cei care au făcut acest program de guvernare și ce legătură ar avea acestea cu Societatea 5.0.

Astfel, se vorbește de o 'direcție prioritară I. Dreptul la intimitate online (online privacy)', fiind enumerate două măsuri:
1. Sprijin pentru respectarea GDPR oferit IMM-urilor
-descriere: grant-uri pentru IMM care lucrează cu date cu caracter personal ]n sistem informatic, pentru contractarea de consultanță de specialitate GDPR
- coordonare: hub-urile digitale regionale
- sursa de finanțare: mix de fonduri europene (Europa Digitală, POCIDIF, PNRR)

2. Adoptarea ePR (n.a Regulamentul privind confidențialitatea electronică) și sprijin pentru respectarea ePR
- descriere: asigurarea operaționalizării ePR în România, inclusiv prin legislație secundară, după caz
- grant-uri pentru IMM-uri pentru sprijin în determinarea intrării sub incidența ePR
- grant-uri pentru IMM-uri pentru sprijin în intrarea în legalitate relativ la ePR
coordonare: autorități de management regionale, în colaborare cu hub-urile digitale regionale
sursa de finanțare: mix de fonduri europene

Apoi se vorbește de o 'Direcție prioritară II. Combaterea abuzurilor online și ăntărirea democrației', în care sunt trecute ca măsuri:
3. combaterea formelor de violență online (cyber-bullying) și a incitării la violență
4. combaterea pornografiei infantile
5. Combaterea știrilor false (fake news) etc.

De notat că în afară de acest capitol legat de Societatea 5.0, noul program de Guvernare PNL-PSD-UDMR se aseamănă foarte mult cu vechiul program de guvernare PNL-USR-UDMR.


Societatea 5.0 - viziunea Japoniei cu privire la următorul pas în evoluția umană

Click pentru a deschide


Societatea 5.0 este viziunea Japoniei cu privire la următorul pas în evoluția umană după societatea 1.0 (vânătoare-cules), societatea 2.0 (agrară), 3.0 (industrială) și 4.0 (informațională), în care noile tehnologii precum internetul lucrurilor, robotica, inteligența artificială, big data sunt folosite pentru a rezolva probleme sociale (scăderea natalității ori îmbătrânirea populației), de mediu ori energetice.

Într-un Ghid legat de modul cum vede Societatea 5.0, Guvernul Japoniei dă ca exemplu problemele din sănătate, Japonia confruntându-se în prezent cu o societate îmbătrânită. Țara suferă de creșterea cheltuielilor și a cerințelor medicale și de securitate socială pentru îngrijirea bătrânilor.

Soluțiile propuse de Societatea 5.0:
 • - Conectarea și partajarea de informații între utilizatorii, inclusiv de date medicale, tratamente și dosare de îngrijire medicală.
 • - punerea în practică a serviciilor de îngrijire medicală la distanță
 • - folosirea inteligenței artificială și a roboților la îngrijirea medicalăTopul celor mai digitalizate economii și societăți: Romania a ajuns pe ultimul loc în UE în 2020Click pentru a deschide


Romania a căzut anul trecut pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în topul privind economia și societatea digitală (DESI), care abordează cinci domenii cheie: conectivitate, capital uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale și servicii publice digitale, se arată în raportul DESI 2021 publicat vineri, 12 noiembrie, de Comisia Europeană. Anterior, România se afla pe penultimul loc în UE, având rezultate mai bune decât Grecia și Bulgaria.

În topul de anul acesta al celor mai avansate economii și societăți digitale se află Danemarca, Finlanda și Suedia, urmate de Irlanda, Malta și Estonia. La polul opus sunt România, Bulgaria și Grecia.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3530 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Very very close to Japanese (Marţi, 23 noiembrie 2021, 23:51)

  Timonierul [utilizator]

  Couple thousands years….
 • +10 (10 voturi)    
  N-avem dupa ce bea apa si vb de 5.0?! (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 0:22)

  danduta [utilizator]

  Asta e o forma de nebunie?
  Sau ipocrizia obisnuita a politicianului roman?
 • +9 (9 voturi)    
  Clar.. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 0:47)

  CogitoErgoSum. [utilizator]

  Ei abia au descoperit email-ul si vorbesc de "digitalizare".. Poate mai intai faceti niste scoli mai de doamne ajuta si niste spitale care sa vindece, nu sa te omoare.. Fumigene electorale si contracte destepte.. Asta propun de fapt.
 • +4 (8 voturi)    
  Contracte cu firmele lui Ghiță, nu-i așa? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 7:38)

  BEDE [utilizator]

  Să fie făcute cotnracte cu firme de-ale lui Sebi Ghiță și ale altora care au legături cu PSD și PSD2 (adică PNL). Ei să încaseze mulți bani, iar noi să rămânem tot în urmă...
 • +8 (8 voturi)    
  Hai sa ne facem ca lucram (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 7:38)

  blacksheep [utilizator]

  "Societatea 5.0 viziunea Japoniei", "sistemele cyber-fizice", "societatea super-inteligentă", ce vorbe mari din partea unora care au deschis calculatorul ieri si abia au descoperit emailul si sunt extaziati de FB.
  Evident nu se poate implementa asa ceva fara o infrastructura solida. Probabil marele program este copy-paste cine stie de unde si majoritatea nici nu inteleg ce este scris acolo.
  Nu avem scoli, spitale decente, apa calda uneori nici in spitale care mai iau si foc cateodata.
  Avem in schimb WC-uri in fundul curtii, mizerie peste tot, drumuri vai de mama lor, trenuri la care viteza medie este 30 km/h, poluare generata de arderea ilegala a gunoaielor importate din diverse tari, economie subdezvoltata, populatie imbatranita si bolnava, coruptie genaralizata la nivel de stat.
  Gretos, ipocrizie maxima din partea acestor continuatori ai lui "Dinu Paturica" moderni.
 • +3 (3 voturi)    
  vezi sa nu (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 7:55)

  Gogu_cel_viteaz [utilizator]

  "big data sunt folosite pentru a rezolva probleme sociale (scăderea natalității ori îmbătrânirea populației)"
  Nu sunt folosite pentru a rezolva aceste probleme sociale. Sunt folosite pentru a mitiga aceste probleme si din pacate, in ce priveste rezolvarea, masurile astea de cele mai multe ori pun gaz pe foc.
  Sa-mi explice mie cineva cum prin reducerea interactiunii fizice dintre indivizi si promovarea unui stil de viata ultra digitalizat si virtual, se vor rezolva problemele sociale?
  Japonia nu doar ca se confrunta cu probleme majore demografice dar mai nou si cu un curent in care tinarii nici macar nu mai sunt interesati de relatii.
 • +3 (3 voturi)    
  un ideal greu de atins (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 7:56)

  mongolul [utilizator]

  daca vor digitaliza si vor pastra si formularele pe hirtie, in dosare cu sina...
  Dar sunt de felicitat pentru initiativa; cand vor vrea sa fie aidoma japonezilor in sectoru industrial si bancar?
 • +2 (2 voturi)    
  Hahahahahahaha (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 11:58)

  JustinCase [utilizator]

  Am ras mult rau!
  India europei vrea sa semene cu Japonia?
  Ce-mi plac delirurile mioritice de la crearea oricarui guvern, din 6 in 6 luni. Viseaza mii de kilometri de autostrazi, japonii, zici ca sunt pe prafuri de-alea proaste, saracii.
  Apropo, stie cineva daca japonejii aia isi inregistreaza si ei userii online la etajul doi?
 • 0 (0 voturi)    
  Au dreptate (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:51)

  azzazel [utilizator]

  Au dreptate, Japonia este o tara fara resurse, dupa ei vom arata ca Japonia, dar cu mai multa datorie,ca nu le ajunge ce produc ,, Japonezii " Europei


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by