Ghiseul.ro, singura aplicatie prin care romanii vor putea sa-si plateasca online taxele catre mai multe primarii din tara are la baza un soft creat de firma Indeco Soft din Baia Mare. Aceeasi firma a implementat un soft similar la primaria locala, iar in aceasta aplicatie se poate intra pentru plata taxelor in baza CNP-ului. Patronul firmei Indeco Soft este Dorin Traian Barbul si printr-o simpla cautare pe internet, HotNews.ro a aflat CNP-ul acestuia. Ce poti face cu aceasta informatie? Intri in contul online al omului, din respectiva aplicatie, si afli ca are de platit la stat pentru 2011 datorii de 5.290 lei. Este normal? Oficialii Indeco Soft spun ca in baza CNP-ului nu poti afla decat cat are de platit cineva si eventual sa platesti, ceea ce este un lucru benefic. Vezi ce spune si Autoritatea pentru Protectia Datelor.

Plata online a taxelor, prin Indeco Soft in Baia MareFoto: Hotnews

Aparitia Ghiseul.ro, aplicatia online prin care romanii vor putea sa-si plateasca dintr-un singur loc prin internet darile catre stat in cazul mai multor primarii, este intarziata de ceva timp. Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a anuntat mai intai ca va fi lansata oficial la 1 ianuarie 2011, ulterior ca va fi lansata in luna ianuarie 2011 si recent in maxim doua saptamani.

Ministerul a mai spus ca aplicatia pentru Ghiseul.ro a fost pusa la dispozitie gratuit de catre Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), fara a da mai multe detalii. Aplicatia apartine insa firmei Indeco Soft din Baia Mare, care este membra a APERO si a implementat astfel de softuri in mai multe primarii din tara. Acest lucru il recunosc atat cei de la APERO cat si oficialii Indeco Soft.

  • Cat de usor poti afla CNP-ul patronului Indeco Soft, Dorin Traian Barbul si ce poti face cu el?

Ce datorii are la stat patronul Indeco

Ce datorii are la stat patronul Indeco

Foto: Hotnews

A cui este afacerea Indeco Soft? Conform datelor de la Registrul Comertului, Indeco Soft este detinuta de Dorin Traian Barbul (60% din actiuni) si de Mariana Barbul (40%).

O simpla cautare pe Google dupa informatii privind patronul Indeco Soft te conduce foarte usor la date personale precum Codul Numeric Personal (CNP). Lucrul ar ramane poate neinsemnat daca nu am sti ca la primaria din Baia Mare oamenii isi pot plati taxele catre stat printr-o aplicatie creata de Indeco Soft care permite accesarea conturilor in baza CNP-ului unei persoane.

Stii CNP-ul unui baimarean? Poti intra in contul lui si vedea ce dari are catre stat. Evident se poate si plati. Asa am putut intra in contul lui Dorin Traian Barbul si vedea ca pe 2011 acesta are de platit catre stat 5.290 lei.

Nu am reusit sa dam de patronul Indeco Soft, insa am reusit sa-l contactam pe Ciprian Ghise, directorul general al firmei din Baia Mare. Acesta nu vede nici o problema in faptul ca sistemul de plata poate fi accesat cu un CNP.

  • "Sunt doua moduri de accesare a sistemului. Cand intri doar cu CNP nu primesti nici un fel de detaliu legat de proprietati sau alte informatii personale. Se poate doar sa faci o plata. Daca se doresc mai multe informatii se depune cerere la primarie si se primeste o parola. este de bine ca se poate intra cu CNP-ul pentru ca pot sa platesc si impozitul parintilor sau copiilor asa cum si la ghiseul fizic se poate face o plata in numele unei terte parti", a declarat pentru HotNews.ro Ciprian Ghise, directorul general al Indeco Soft.

Autoritatea de Protectie a Datelor cere sa nu se foloseasca CNP-ul ca o cheie de accesare intr-un sistem

Este legal sa poti vedea atat de simplu ce taxe are de platit un om in baza CNP-ului acestuia? Oficialii Autoritatii Nationale de Supraveghere a Protectiei Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) spun ca pozitia autoritatii este ca CNP-ul sa nu fie folosit la accesarea unor sisteme.

  • "Conform reglementarilor privind protectia datelor personale, CNP-ul poate fi folosit numai cu consimtamantul persoanei sau in baza unei prevederi legale exprese. Punctul de vedere al autoritatii este sa nu se utilizeze CNP-ul ca o cheie de acces intr-un sistem", a precizat pentru HotNews.ro Alina Savoiu, purtatorul de cuvant al autoritatii nationale pentru protectia datelor personale (ANSPDCP).

Aplicatia Ghiseul.ro, are la baza soft-ul din Baia Mare. Nu se va intra insa pe baza CNP-ului, spune directorul Indeco Soft

Directorul general al Indeco Soft a mai precizat pentru HotNews.ro ca soft-ul pus la dispozitia statului pentru Ghiseul.ro este unul nou, dar care are la baza aplicatia din Baia Mare. Se va intra tot pe baza CNP-ului?

"Nu. Din ce este vehiculat acum, se va intra pe baza de utilizator si parola care se vor distribui catre persoane in diferite moduri", a spus Ciprian Ghise, care a mai precizat ca in acest moment detaliile tehnice inca se mai discuta.

UPDATE 1:Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI: Nu mi se pare normal sa se intre intr-un sistem prin CNP. De asta am stabilit ca Ghiseul.ro va fi accesat prin "user" si "parola".

Contactat de HotNews.ro, Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a tinut sa sublinieze ca in Ghiseul.ro se va intra prin conturi cu utilizator si parola.

"Nu mi se pare normal sa se intre intr-un sistem prin CNP. Tocmai de asta am stabilit clar de la jumatatea anului trecut ca accesul in Sistemul national de plata online a taxelor si impozitelor (SNEP) se va face pe baza de user si parola", a precizat Marius Fecioru.

UPDATE 2: Aceeasi aplicatie Indeco Soft de la Baia Mare este implementata si in alte 8 localitati

Conform declaratiilor facute HotNews.ro de catre Ciprian Ghise, aceeasi aplicatie care functioneaza la Baia Mare este implementata si in Arad, Oradea, Campia Turzii, Sighetu Marmatiei, Carei, Pucioasa, Sovata si Rasnov.

De altfel, Turda News chiar publica joi un articol in care semnaleaza ca la Campia Turzii poti afla datoriile oricarei persoane fizice sau juridice la bugetul local. Articolul nu mentioneaza cui apartine softul, insa daca se intra pe site-ul primariei din Campia Turzii se poate observa ca este vorba de acelasi sistem pus la dispozitie de Indeco Soft.

UPDATE 3: Juristul Bogdan Manolea: Este ilegala folosirea CNP-ului drept cheie de acces intr-un sistem fara temei legal sau fara acordul expres al titularului

Juristul Bogdan Manolea a explicat pentru HotNews.ro ca in cazul de fata, folosirea CNP-ului pentru accesarea acestui sistem este ilegala.

  • "Nu numai CNP-ul ca si cheie de acces este ilegala, ci si colectarea si procesarea lui fara temei legal sau fara acordul expres al titularului", declara Bogdan Manolea.

Concret acesta aminteste de prevederile legii 677/2001 cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal:

"Art. 8. -

(1) Prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca:

a) persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul; sau

b) prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala.

(2) Autoritatea de supraveghere poate stabili si alte cazuri in care se poate efectua prelucrarea datelor prevazute la alin. (1), numai cu conditia instituirii unor garantii adecvate pentru respectarea drepturilor persoanelor vizate"

Ori in situatia de fata si nu numai, CNP-ul poate fi folosit fara permisiunea persoanei in cauza si fara a avea la baza o anumita dispozitie legala.