Sistemul national de plata online a taxelor si impozitelor (Ghiseul.ro) va fi operational in maxim doua saptamani, a declarat joi, Valerian Vreme, ministrul comunicatiilor. Potrivit acestuia, sistemul va putea fi folosit pentru inceput la numai cinci primarii din tara, dar nu din Bucuresti. Ghiseul.ro ar fi trebuit sa fie operational 100% incepand cu luna ianuarie 2011, conform anunturilor anterioare ale ministerului. Ciudat este faptul ca, potrivit legii, primariile din tara sunt obligate sa adere la acest sistem national, dar in acelasi timp ministerul incurajeaza dezvoltarea de sisteme de plata online insulare. Astfel, miercuri, MCSI a semnat acordul de finantare pentru implementarea prin fonduri UE si locale a unui sistem de plata online integrat cu toate cele 89 de primarii din judetul Dambovita.

Sistemul va fi operational in maxim doua saptamaniFoto: Captura Ghiseul.ro

Dezvoltarea si implementarea Sistemului National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor (SNEP) s-a facut de Ministerul Comunicatiilor in colaborare cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), la costuri zero pentru statul roman.

Prin acest sistem care va fi accesat la adresa de internet www.ghiseul.ro, romanii isi vor putea plati taxele si impozitele aferente prin cardul bancar.

Prima etapa prevede inregistrarea municipiilor resedinta de judet si a municipiilor si oraselor cu populatie mai mare de 150.000 locuitori in termen de sapte luni de la intrarea in vigoare a hotararii. Cetatenii nu sunt obligati sa-si plateasca taxele si impozitele pe aceasta platforma, existand si alternativa efectuarii platilor la ghiseul traditional.

Procesul de implementare a acestui sistem national de plata online a taxelor merge greu, unul dintre cele mai delicate aspecte fiind negocierile dintre primarii si banci pe marginea comisionului perceput la plata online cu cardul.

"Suntem in perioada de implementare si in acest proces mai exista si necunoscuta numita 'negocieri cu bancile' de catre primarii. Prin Hotararea de Guvern primaria trebuie sa faca aceasta negociere cu bancile conform legii achizitiilor publice si sunt termene care trebuie respectate", declara ministrul Vreme la inceputul acestei luni.

  • Primariile din tara, obligate si nu prea sa adere la Sistemul national de plata online a taxelor

Un aspect important este acela ca in Hotararea de Guvern privind dezvoltarea si implementarea acestui Sistem national de plata online a taxelor se mentioneaza ca institutiile publice care desfasoara activitati de incasare a taxelor si impozitelor au obligatia sa se inregistreze in acest sistem potrivit unui anumit calendar. (Detaliiaici.)

Pe de alta parte, primariile sunt incurajate sa-si dezvolte propriile sisteme de plata online a taxelor. Astfel, miercuri, MCSI a anuntat ca a semnat acordul de finantare prin fonduri structurale a unui proiect de implementare a unui sistem electronic de plata online a taxelor pentru contribuabilii din judetul Dambovita.

Valoarea proiectului depaseste 6,7 milioane lei, iar fondurile europene nerambursabile care se vor aloca depasesc 5,3 milioane de lei. Sistemul electronic, care va fi implementat in urmatoarele 12 luni, va fi integrat cu toate cele 89 de primarii din judetul Dambovita.

Prin acest sistem, cetatenii vor putea plati online taxele si impozitele prin intermediul cardurilor bancare. Vor putea fi folosite in acelasi timp si dispozitive de tip PDA (Personal Digital Assistant) pe care un reprezentant al Administratiei Locale le va folosi în deplasarile pe teren.

De ce mai este atunci aceasta obligatie in lege, daca primariile pot aloca in continuare resurse locale si europene pentru dezvoltarea propriilor sisteme?

Ministrul a reamintit joi ceea a mai spus pentru HotNews.ro la inceputul acestei luni si anume ca autoritatile vor ca prin aceasta platforma sa ofere doar o facilitate primariilor pentru a nu face investitii suplimentare.

"Cetatenii pot sa faca plati ori prin platformele locale ori prin aceasta nationala. Stiti cum trebuie vazuta aceasta platforma? Ca un dispozitiv pe care il punem la dispozitia unei insitutii pentru a-si incasa banii. Fiecare institutie publica poate insa sa-si cumpere propriile dispozitive. Sistemul national are in schimb doua avantaje: in primul rand elimina cheltuielile primariei legate de investitia intr-un astfel de sistem, intretinerea acestuia etc. Al doilea avantaj este legat de faptul ca pe masura integrarii in sistem se vor putea plati taxele si impozitele la nivel integrat nu doar la nivel local", a spus atunci acesta.