Nokia va face concedieri substantiale la mai multe fabrici din diverse locuri, a anuntat seful companiei, Stephen Elop, in cadrul unei conferinte la Londra. Nokia a confirmat vineri ca va adopta sistemul de operare Windows Phone 7 al Microsoft pentru viitoarele modele de telefoane, admitand ca este in criza. Elop a mai spus ca a ales o colaborare cu Microsoft pentru ca ar patrunde mai usor pe piata din SUA si a spus ca nu a ales Android fiindca terminalele Nokia nu s-ar fi putut diferentia in raport cu altele care utilizeaza acel sistem.

Stephen Elop si Steve BallmerFoto: Reuters

"Vor fi reduceri substantiale ale efectivelor in mai multe fabrici din lume si va fi afectata si Finlanda", a spus Elop, intr-o conferinta pe care o tine cu Steven Ballmer, sef al Microsoft. Elop nu a precizat de cati oameni este vorba si ce alte tari vor fi afectate.

Nokia are 130.000 de angajati pe plan mondial si a semnat un amplu parteneriat strategic cu Microsoft, iar sistemul de operare Windows Phone 7 va deveni paltforma principala utilizata pe telefoanele companiei scandinave, au anuntat cele doua grupuri. Bing va fi principalul motor de cautare utilizat pe telefoanele Nokia, iar Nokia Maps va deveni o parte a serviciilor Microsoft. Totul se intampla la doua zile dupa ce seful Nokia a admis ca cel mai mare producator de telefoane e in criza profunda si are nevoie de solutii.

Seful Nokia spune ca in prezent peste 200 de milioane de oameni au telefoane cu Symbian, iar pana la final de an se vor mai vinde alte 150 de milioane, astfel ca va exista o perioada de tranzitie de la Symbian, la Windows Phone 7.

Intrebat de ce a ales sa adopte pentru telefoane sistemul Windows Phone 7, seful Nokia a argumentat ca e cel mai bun mod in care Nokia putea intra pe piata din SUA. Elop a fost intrebat de ce nu a ales Android, iar raspunsul sau a fost ca Nokia nu prea s-ar mai putut diferentia in randul producatorilor care au telefoane cu acest sistem.

Nokia anuntase la final de 2010 ca renunta la 1.800 de angajati si e in discutii cu autoritatile in Finlanda unde informatiile legate de criza de la Nokia au starnit ingrijorare legata de efectele pe care concedierile le vor avea asupra pietei muncii. In tara de origine Nokia are 23.000 de angajati.

Elop a anuntat si schimbari majore in board-ul de conducere, iar directorul responsabil de dezvoltarea MeeGo, sistemul de operare care promitea sa fie varful de lance al Nokia, a fost inlaturat din functie.