Consiliul Concurentei a anuntat luni organizarea unei conferinte de presa in cursul zilei de marti in care va prezenta "concluziile investigatiilor referitoare la abuzurile de pozitie dominanta savarsite de catre companiile Orange Romania si Vodafone Romania". Nu mai este prin urmare vorba de "un posibil abuz de pozitie dominanta", ci de o vinovatie dovedita.
De altfel, Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii declarase pentru HotNews.ro inca din luna decembrie a anului trecut ca in aceasta luna Orange si Vodafone ar putea fi amendati pentru abuz de pozitie dominanta. Acesta mentiona ca raportul investigatiei din acest caz a fost finalizat si recomanda sanctionarea Orange si Vodafone, dar ca o decizie se va lua numai dupa audierea partilor implicate si deliberarea Plenului.
- Orange, Vodafone si Romtelecom, investigate pentru posibil abuz de pozitie dominanta din 2006
Operatorul de telefonie fixa NetMaster Communications a apelat in 2006 la Consiliul Concurentei acuzand operatorii majoritari din piata - Orange, Vodafone si Romtelecom - de practici anticoncurentiale in privinta obligatiilor de interconectare. Autoritatea a deschis in acest caz trei investigatii separate, dar a finalizat anchetele doar in cazul celor doi operatori de telefonie mobila.
In cazul Orange si Vodafone, posibilul abuz de pozitie dominanta era legat de interzicerea accesului operatorului Netmaster la serviciul de terminare a apelurilor internationale si a celor nationale (care provin din retelele altor operatori nationali) in retelele celor doi operatori de telefonie mobila. In privinta companiei Romtelecom, posibilul abuz vizeaza refuzul de acordare a accesului in reteaua sa operatorului de telefonie fixa reclamant.
- Afacerile Orange si Vodafone in 2009, in jurul cifrei de un miliard de euro
Daca cei doi mari operatori de telefonie mobila vor fi sanctionati, cuantumul amenzii ar putea ajunge pana la 10% din cifrele de afaceri pe anul anterior sanctiunii (2010, in acest caz). Conform datelor de la Ministerul de Finante, Orange a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de peste 1,04 miliarde euro si un profit net de 270,6 milioane euro. De cealalta parte, Vodafone a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 929,4 milioane euro si un profit net de peste 244,4 milioane euro.
e o boala grava, incurabila, care deterioreaza creierul si arde buzunarul.
sunt foarte multi suferinzi, ii vezi peste tot, cu telefonul lipit de ureche non-stop, la volan, la vreun cinema, la cumparaturi; cred ca si la wc tot cu telefonul dupa ei...
asa se explica faptul ca Orange si Vodafone fac in Romania profituri uriase, oficial inregistrate la vreo jumate de miliard de euro. in realitate sunt mai mari pentru ca sunt facturati de afara pentru servicii inexistente. marja 'pre tax' a lor e cam de 340%; imaginati-va cati bani fac...
si da, orice consumator a bagat de mult de seama ca pachetele lor sunt similare la pret chiar daca variaza in combinatiile de minute/sms/internet
Cat despre subiectul articolului, 10% din cifra de afaceri, intr-adevar o amenda in adevaratul sens al cuvantului, nu ragaliile de amenzi date de CNA.
mergi in afara tarii ORIUNDE vrei tu si compara tarifele. in UE in orice tara tarifele sunt mult mai mari, daca limba engleza iti este cunoscuta intra pe paginile de net si te convingi. faptul ca au facut profituri uriase este pe de o parte si consecinta investitiilor de miliarde de euro in infrastructura si pe de alta parte faptului ca romanul sta cu telefonul lipit de capatana... ;)
oricum pana la capatul postului ai dat-o in diverse ca orice roman frustrat, dar care se pricepe la vorbe goale...
Altfel, daca ne raportam la cifra de afaceri, amenda pentru cele 2 societati de telefonie poate ajunge undeva in jurul sumei de 150 milioane Euro in total!!
Toate contractele cu Vodafone, Orange, etc. au clauze abuzive si asta nu de ieri de azi. Ce drepturi avem noi, clientii lor? Pai, intr-o Romanie Post Comunista avem, dar numai teoretic.
Un lucru e insa clar:
Atata timp cat Oficiul Concurentei sau Protectia Consumatorilor vor fii institutii de stat ele vor continua sa lucreze exclusiv in interesul statului, nu al fraierilor. Asa ca ei vor continua sa dea amenzi iar noi sa dam din gura.
Si se va aplica in continuare principiul latin:
"Dat veniam corvis, vexat censura columbas"
Adica vom continua sa dam suturi la porumbei in timp ce corbii cei mari si rai vor continua sa zboare sus, prea sus pt noi.
Si-apoi amenda asta pare mai degraba o cale legala ca cele doua companii sa "cotizeze" pe timp de criza la buget (in plus fata de impozite si taxe). E doar o chestiune de fatada.