Productia cardurilor nationale de sanatate va incepe in cateva zile

UPDATE AdvanIDe GmbH a castigat contractul de 31,5 milioane euro pentru furnizarea cipurilor pentru cardurile nationale de sanatate

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 22 martie 2011, 17:55 Economie | Telecom


AdvanIDe GmbH
Foto: Captura AdvanIDe.com
Licitatia organizata la sfarsitul anului trecut de Imprimeria Nationala pentru a cumpara 20 de milioane de semiconductori de tip cip necesari in realizarea cardurilor nationale de sanatate a fost castigata de firma AdvanIDe GmbH din Germania. Patru oferte au fost depuse in cadrul acestei licitatii, iar valoarea finala a contractului, atribuit in aceasta luna, este de 31,5 milioane de euro (inclusiv TVA). Oficialii Imprimeriei Nationale au precizat pentru HotNews.ro ca procedurile de achizitie pentru materiile prime necesare cardurilor s-au incheiat si ca in zilele urmatoare va incepe productia de carduri.

Contractul de mai sus a fost atribuit in data de 10 martie anul acesta, catre AdvanIDe GmbH, filiala din Germania a unei companii al carei sediu central este in Singapore, conform datelor afisate pe site-ul propriu.

UPDATE: Legat de acesta informatie, Imprimeria Nationala sustine ca firma AdvanIDe GmbH este din Germania.

 • "AdvanIDe este o firma din Germania, specializata in semiconductori, detinuta de firma americana HID (http://www.hidglobal.com), un colos mondial in domeniu, care la randul ei este parte a grupului ASSA ABLOY Group. AdvanIDe are o unitate de productie in Singapore, insa acesta face parte tot din coporatia HID. Nu este corect sa se spuna ca firma este din Singapore", au precizat oficialii Imprimeriei Nationale.

Un contract castigat la capatul mai multor contestatii

O decizie a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) din 1 martie 2011 arata ca aceasta licitatie a fost destul de mult contestata. Decizia in cauza face referire la o contestatie depusa de firma franceza Oberthur Technologies care solicita anularea adresei prin care Imprimeria declarase oferta firmei drept neconforma, precum si anularea tuturor actelor subsecvente (inclusiv a actului de declarare castigatoare a ofertei AdvanIDe Gmbh) si a intregii proceduri.

In final insa, CNSC a decis continuarea procedurii de atribuire in conditiile in care Oberthur Technologies a renuntat la contestatia formulata.

Aceasta nu este insa singura contestatie facuta la CNSC pe marginea acestui contract. La momentul anuntului acestei licitatii, in luna noiembrie a anului trecut, o alta firma  - Irmar Imp-Exp SRL, in calitate de reprezentant in Romania al companiei germane Giesecke & Devrient GmbH a facut o contestatie similara la aceasta autoritate.

Drept reactie, oficialii Imprimeriei Nationale precizau la acea data:

 • "In cazul procedurii pentru achizitia semiconductorilor cu cip, C.N.A.S. a remis Imprimeriei Nationale specificatiile tehnice. Exista o singura contestatie, din partea unei firme care nu produce cipuri ci doar le comercializeaza. Compania noastra a inaintat contestatia C.N.A.S., care a formulat raspunsurile in cauza, referitoare la afirmatiile nefundamentate ale contestatarului. Mentionam ca nu s-au inregistrat contestatii din partea producatorilor de cipuri".

Si Marius Stupu, consilier al presedintelui CNAS, a sustinut ca acuzele din respectiva contestatie erau nefondate.

Imprimeria: Producerea cardurilor va incepe in cateva zile. In teritoriu vor fi expediate peste cateva luni

Conform declaratiilor facute la acel moment de oficialii Imprimeriei Nationale, producerea cardurilor nationale de sanatate ar fi trebuit sa inceapa in lna ianurie 2011. Cat de intarziat este acest proces si ce urmeaza sa se mai intample in aceasta directie in perioada urmatoare?

 • "S-au incheiat procedurile de achizitii pentru materiile prime si materialele pentru card (policarbonat, cipuri, cerneala, hartie pentru scrisoare, plicuri pentru expeditia cardului) chiar in aceste zile. In zilele urmatoare va incepe productia de carduri. Cardurile vor fi depozitate pe stoc, urmand a fi expediate in teritoriu peste cateva luni, cand va incepe implementarea structurii IT. In paralel, se dezvolta de CNAS structura de IT si aplicatiile software, estimata a se finaliza in august - septembrie. In acel moment se vor expedia cardurile in tara", a precizat pentru HotNews.ro Corina Ozon, seful departamentului de comunicare in cadrul Imprimeriei Nationale.

Oficialii CNAS nu au putut fi contactati pana la publicarea acestui material.

Despre cardul national de sanatate

Fiecare asigurat cu varsta peste 18 ani din Romania care va dori sa acceseze servicii medicale in unitatile sanitare din reteaua publica va fi obligat sa aiba asupra sa din acest an un card national de sanatate, al carui pret este estimat la doi euro, potrivit unei Ordonante de Urgenta aprobate in luna decembrie a anului trecut de Guvernul Romaniei. In acelasi timp si medicii din sistem vor primi carduri medicale profesionale. Conform actului normativ, nu se va putea efectua niciun serviciu medical daca nu exista cele doua carduri in acelasi timp introduse in sistem. Neprezentarea cardului national de sanatate conduce la acordarea serviciilor medicale contra cost, cu exceptia serviciilor de urgenta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2128 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  chiar nu exista nici o firma romaneasca (Marţi, 22 martie 2011, 18:16)

  bula [anonim]

  sintem prosti, nu stim sa protejam romanul. la ce foloseste cardul asta cind totul e online?
  • -2 (2 voturi)    
   Dosarul pe card (Marţi, 22 martie 2011, 18:59)

   gigel [anonim] i-a raspuns lui bula

   Astia vor sa inscrie dosarul direct pe card: grupa sanguina, cateva chestii medicale de baza, acord pt donare organe.
   Bineinteles ca ar fi existat si alte variante pe care noi le vedem mai bune, dar probabil ca atata s-a putut emana de catre eminentele cenusii + eventuale alte pe care nu le stim, dar le banuim cu totii.
   O varianta ar fi fost sa se bazeze be buletinele cu cip; aici ar fi putut accesa baza de date on-line pe baza buletinului securizat sau eventual inscrierea in buletin a catorva date medicale de baza.
 • -1 (5 voturi)    
  bani pe sanatate (Marţi, 22 martie 2011, 18:51)

  marty [anonim]

  nu avem bani pentru medicamente si sa intretinem spitalele , dar avem bani pentru carduri cu cip care nu aduc nici un folos, culminand cu faptul ca nu ne-a intrebat nimeni daca dorim acest card.
  • +3 (3 voturi)    
   informeaza-te saracie (Marţi, 22 martie 2011, 21:32)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui marty

   @ marty vorbeste ovazul din tine? finatarea este pe fonduri EU nerambursabile.Pana a te mira ca vaca ar trebui sa te informezi.
 • 0 (0 voturi)    
  ciudat (Marţi, 22 martie 2011, 19:36)

  Aramis [utilizator]

  ca firma germana AdvanIDe GmbH sa aiba sediul in Singapore...

  GmbH = Gesellschaft mit beschränkter Haftung
 • +1 (3 voturi)    
  este un proiect binevenit !! (Marţi, 22 martie 2011, 19:37)

  Costin [anonim]

  Motivul ptr care nu sunt bani in sanatate este ca nu se monitorizeaza cheltuielile. Asa a fost posibil sa se deconteze 28 de milioane (!!!! cand 5 milioane de romani sunt afara si 5 milioane nu trec pe la medic) de asigurati in 2008 !!! Toate tarile civilizate au card de sanatate, e normal si binevenit sa avem. La cometarii bascalioase nu ne intrece nimeni.... Alaturi de infrastructura de drumuri si feroviara, aceste sisteme IT sunt binevenite.
 • 0 (0 voturi)    
  corect Aramis, e greseala (Marţi, 22 martie 2011, 19:51)

  Duduleanu [anonim]

  Nu e din Singapore, e ca de obicei documentare slaba. E parte a multinationalei ASSA ABLOY. Corecta observatie, Aramis.
  • 0 (0 voturi)    
   corect sau incorect? sau superficial? (Marţi, 22 martie 2011, 20:41)

   je [anonim] i-a raspuns lui Duduleanu

   http://www.advanide.com/contact.htm

   totusi, vorbim de sediul central.
 • 0 (4 voturi)    
  globalizare (Marţi, 22 martie 2011, 20:46)

  vlad tzepesh [utilizator]

  Oricum este inca un pas inainte spre controlul si controlarea oamenilor. Romania nu se poate opune aceste directii globale.
  • +1 (3 voturi)    
   Asta e (Marţi, 22 martie 2011, 22:37)

   Danut [anonim] i-a raspuns lui vlad tzepesh

   Traim intr-o societate, daca nu iti convine conventiile noastre esti oricand liber sa te duci in padure sa te joci dea unicatul.
   Nu are absolut nici o legatura "controlarea oamenilor", ceea ce debitezi tu acolo sunt doar povesti pentru adulti naivi.
   • +1 (1 vot)    
    problema e cand nu mai poti sa mergi in padure (Miercuri, 23 martie 2011, 10:40)

    Gogu [anonim] i-a raspuns lui Danut

    Dar vezi tu, in ultima vreme se dau legi peste legi asa incat sa nu ai voie sa mergi nici in padure.

    De exemplu mai nou avem o lege care spune ca incllusiv ciupercile si fragutele din padure sunt proprietatea statului si nu ai voie sa le culegi. Asta in cazul in care nu ai observat inca faptul ca daca iei seminte din legumele din supermarket si le semeni nu se face nimic. In moentul cand tu o sa mergi la tine la padure si o sa depinzi de seminte cumparate de la UNII si de 60 de aprobari de la ALTII, mai vedem cum renunti tu la societate.

    asa ca ia-o mai usor cu povestile astea ca "esti liber sa faci ce vrei" ca incet incet nu mai ai voie nici s aopresti masina pe marginea drumului si sa urinezi fara aprobare de la stat.
 • 0 (0 voturi)    
  HEADQUARTER (Marţi, 22 martie 2011, 20:48)

  CNAS [anonim]

  Corporate Headquarter:
  Singapore
  3 Lim Teck Kim Road,
  #11-02 Singapore Technologies Building,
  Singapore 088934
  Phone: +65 6738 0030
  Fax: +65 6738 0090

  AdvanIDe is an ASSA ABLOY Group brand. ASSA ABLOY is the global leader in door opening solutions, dedicated to satisfying end-user needs for security, safety and convenience.
  • -1 (3 voturi)    
   Spaga Duta (Marţi, 22 martie 2011, 21:38)

   Spagarii din CNAS [anonim] i-a raspuns lui CNAS

   Sa va explic. Se cauta firma de la o distaaanta..cat mai indepartata. Se arajneaza spaga undeva in Singapore. Romanii platesc ..si aflam peste cativa ani cum acel fost presedinte face petreceri de lux.
   Lucian Duta e fost consilier la primaria Bucuresti..ghiciti culoarea la BMW X6M :))) personal care si l parcheaza pe la tot soiul de intalniri...
 • -2 (2 voturi)    
  Cine se ocupa de anchetarea acesot cazuri ? (Marţi, 22 martie 2011, 21:32)

  Teparii din Imprimerie si CNAS [anonim]

  Parca cardul costa maxim 2 euro, acum vedem ca numai chip ul costa 1.5
  Cine verifica preturile aruncate aiurea cum se aloca banii ? Care e justificarea ?
  Cine e Marius Stupu ? Aranjorul presedintelui si a lictiatiilor ? . CNAS nu are departament IT care sa raspunda la intrebarile legate de card ? Institutii fantoma conduse de figuri sterse si fantomatice.
  Si asta pe banii contribuabilior. Idei bune facute praf de unii care fura - tipic romanesc.
 • 0 (0 voturi)    
  cardul de sanatate (Marţi, 22 martie 2011, 22:52)

  european health card [anonim]

  AdvanIde este un distribuitor al unei firme asiatice dar nu face parte din grupul de companii europene care dezvolta standardul european de carduri de sanatate. Daca vrem sa avem un card interoperabil in toate tarile europene ar trebui sa lucram cu o companie europeana implicata in acest proces. Probabil este mult mai profitabil cu distribuitorii...
 • 0 (2 voturi)    
  si uite asa (Marţi, 22 martie 2011, 23:20)

  rh [anonim]

  se mai sparg 30 milioane aiurea
  pam pam
 • +1 (1 vot)    
  nu zau? (Miercuri, 23 martie 2011, 8:43)

  irina [anonim]

  care 20 de milioane de oameni care au nevoie de 20 mil de cipuri ca oile?????mai informati-va ,populatia tarii mai are doar 19 mil ,dintre care vreo 7-8 mil de oameni sunt la lucru in strainatate ,iar 4 mil sunt pensionari ,vreo 2-3mil mai lucreaza restu mai calculati si voi ....
  Am ajuns ca animalele ,suntem controlati de noua ordine mondiala ,daca ai cardu ala cu cipul la tine in geanta ,vor stii in orice moment pe unde navighezi ..... pe unde umbli etc.
  • +1 (1 vot)    
   Tare ! (Miercuri, 23 martie 2011, 9:40)

   BX [anonim] i-a raspuns lui irina

   Unii vor fi foarte interesati sa stie cine de ce sufera prin Ro in orice moment si mai ales de cea mai buna metoda de a scapa de anumite persoane sau categorii.
 • 0 (0 voturi)    
  Traseul spagii de la Duta la Videanu via Imprimeri (Joi, 24 martie 2011, 21:01)

  Duta Videanu si Imprimeria [anonim]

  AdvanIDe is an ASSA ABLOY Group brand. Videanu e partener ASSA ABLOY in Romania.Au afaceri vechi demult.
  Videanu il pune pe Lucian Duta presedinte CNAS ( Duta a fost atat consilier la
  primaria Bucuresti, dar si seful sarii numit tot de Videanu)
  Imprimeria organizeaza licitatia in baza specificatiilor primite de la CNAS
  pentru chip. Printre altele Videanu controleaza si Imprimeria.
  Asa se trag tunuri dragilor de numai 35 mil euro.
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu (Miercuri, 30 martie 2011, 12:09)

  numele nu conteaza [anonim]

  din 19 mil oameni daca ar fi plecat 7-8 mil in strainatate ar mai fi lucrat in tara doar copii irina.
  Poate ca ar fi bine sa te mai interesezi si pe urma sa scrii aberatii. Cat despre card de sanatate cred ca un inceput pentru niste servicii medicale de sanatate. Urinatul pe strada .... mai bine intr-o toaleta caci celelalte tari sunt in sec 21 noi mai avem oana acolo.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by