Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) prin care se desfasoara procedurile de achizitie publica, si Ghiseul.ro, sistemul national de plata electronica a taxelor si impozitelor sunt in prezent imposibil de accesat. SEAP a fost dezvoltat si implementat in 2002 de un consortiu format din UTI Systems, Hewlett-Packard Romania, Microsoft Romania si Total Soft si a costat la vremea respectiva 4,5 milioane euro, in timp ce Ghiseul.ro a fost pus la dispozitia statului gratuit de catre Asociatia Pentru Plati Electronice din Romania (APERO), fiind creatia firmei Indeco Soft din baia Mare. Abele sisteme sunt gestionate in prezent de Ministerul Comunicatiilor prin Centrul National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI).

Ghiseul.ro, inaccesibil vineri dupa-amiazaFoto: Hotnews

Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) nu a mai putut fi accesat de catre HotNews.ro vineri, dupa orele 16.00, dupa ce in cursul diminetii a functionat. Acelasi lucru este valabil si in cazul Ghiseul.ro.

UPDATE 1 Contactati de HotNews.ro, oficialii MCSI au precizat ca

  • "este vorba de o activitate de mentenanta, care a fost anuntata de doua zile, in cazul ambelor sisteme".

In continuare, nu stim unde si cand a fost anuntata derularea acestei activitati de mentenanta, la fel nici perioada de timp cat va dura.

UPDATE 2 Cele doua sisteme pot fi in prezent accesate online. MCSI spune ca intreruperea a fost anuntata atat in SEAP cat si in Ghiseul.ro inca de pe 30 iunie.

Oficialii MCSI au revenit cu informatii suplimentare:

  • "Curentul electric a fost oprit temporar vineri in urma unei interventii la reteaua de curent electric la CNMSI, drept pentru care sistemele administrate nu au putut fi accesate online. Aceasta intrerupere a fost insa anuntata inca de pe 30 iunie".

Anut privind intreruperea accesului online

Anut privind intreruperea accesului online

Foto: Hotnews

Cele doua sisteme pot fi accesate in prezent, si atat pe SEAP cat si pe Ghiseul.ro, in anumite sectiuni, este postat un anunt in care se spune ca pe 1 iulie 2011 intre orele 16.00-17.00 accesul online la sistemele operate de CNMSI va fi intrerupt:

"Intrerupere pentru mentenanta

In vederea cresterii calitatii serviciilor furnizate clientilor nostri, in data de 01.07.2011 centrala telefonica a CNMSI este in mentenanta motiv pentru care comunicarea cu operatorii nostri se va face doar pe email sau la sediul nostru. Intre orele 16.00 – 17.00 accesul online la sistemele operate de catre CNMSI va fi interupt. Ne cerem scuze pentru acest inconvenient".

  • Nu este prima oara cand Ghiseul.ro nu poate fi accesat pe motivul unor lucrari la sistem

Ghiseul.ro, indisponibil joi dimineata

Ghiseul.ro, indisponibil joi dimineata

Foto: Captura Ghiseul.ro

Cel putin in cazul Ghiseul.ro, sistemul national de plata online a taxelor si impozitelor lansat cu intarziere in luna martie din acest an, nu este prima oara cand sistemul nu poate fi accesat pe motivul unor lucrari la sistem.

HotNews.ro a semnalat acest lucru la sfarsitul lunii martie 2011. Drept replica, oficialii MCSI au declarat ca:

  • "au fost efectuate audite de securitate si un update ale sistemului pentru asigurarea unei bune functionari. Va informam ca si pe viitor vor exista astfel de teste cu o durata de maxim 30 minute, iar in cazul in care veti mai sesiza ca sistemul nu functioneaza va rog sa ne contactati de urgenta si va vom comunica motivele. Data si ora la care se efectueaza auditele de securitate nu vor fi comunicate, din motive de securitate lesne de inteles".

HotNews.ro a scris joi despre inca un sistem lansat de autoritatile statului, in prezenta premierului Emil Boc, care nu functioneaza - Site-ul de un milion de euro: Dupa ce completati declaratiile, le printati, le puneti in plic si le trimiteti unde aveti nevoie.