Cei mai înstăriți americani nu au deținut niciodată atât de mult din acțiunile listate pe bursa de la New York, chiar dacă procentul gospodăriilor care dețin acțiuni la bursă este și el la un nivel record, arată Markets Insider.

Bursa de la New YorkFoto: Michael M. Santiago / Getty Images / Profimedia

Ultimele date publicate de Rezerva Federală (Fed), banca centrală de la Washington, arată că un procent record de 58% dintre gospodăriile din Statele Unite au deținut acțiuni pe bursă în 2023. Însă în același timp 10% dintre cei mai bogați americani dețineau 93% din numărul total al acțiunilor listate la New York.

Spre comparație, datele băncii centrale arată că doar 1% din acțiuni și participațiile la fonduri mutuale erau deținute de americani din jumătatea inferioară de 50% a populației în ceea ce privește nivelurile veniturilor. Datele reflectă situația din trimestrul 3 al anului trecut, ultimele publicate de Fed.

În această perioadă 50% din gospodăriile americane au deținut acțiuni în valoare de doar 0,3 trilioane de dolari, dar active imobiliare în valoare de 4,8 trilioane.

Prin comparație, 1% din cele mai înstărite gospodării din Statele Unite au deținut în același interval de timp acțiuni în valoare de peste 16 trilioane de dolari și active imobiliare în valoare de aproximativ 6 trilioane.

Impulsionată de perspectiva reducerii dobânzilor de referință, entuziasmul față de ascensiunea fulminantă a tehnologiilor legate de inteligența artificială și creșterea economică a SUA, una care a sfidat toate așteptările și prognozele privind o recesiune, bursa americană a înregistrat în 2023 un an cu randamente pe alocuri record și în multe cazuri aproape de maximele istorice.

Revenirea bursei de la New York pe plus a avut loc după un 2022 dezastruos pentru unele din companiile sale fanion, ca de exemplu Tesla, în contextul unui declin generalizat al sectorului tech după expansiunea uriașă din timpul pandemiei de COVID-19.