Prețul bitcoin s-a apreciat ușor joi, după ce autoritățile de reglementare din SUA au aprobat primele ETF-uri bazate pe criptomonedă, valoarea sa ajungând mai devreme în cursul săptămânii la cel mai mare nivel de după martie 2022, relatează Reuters.

bitcoin-dolarFoto: Dreamstime

Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din Statele Unite a anunțat miercuri târziu că a aprobat listarea și tranzacționarea a 11 ETF-uri spot (fonduri de investiții deschise) pentru Bitcoin, o mișcare mult așteptată de piața crypto.

Trei dintre ETF-uri erau deja tranzacționate pe piețe joi dimineața, fiind așteptat ca mai multe dintre ele să fie puse la dispoziția investitorilor mai târziu în cursul zieli.

Prețul bitcoin s-a apreciat cu 0,6% după anunț, ajungând la 46.250 de dolari. Cea mai mare criptomonedă din lume s-a apreciat cu aproape 9% doar de la începutul anului. Bitcoin a înregistrat marți, când a ajuns la un preț de până la 47.915 de dolari, cel mai înalt nivel al său de după martie 2022.

Bitcoin a revenit pe cai mari

Valoarea criptomonedei a crescut mai mult decât dublu anul trecut, după un 2022 turbulent pentru industria crypto care a asistat la prăbușirea spectaculoasă a mai multor companii de renume, printre care și FTX, a doua cea mai mare platformă de tranzacționare a criptoactivelor din lume la momentul respectiv.

Entuziasmul investitorilor în criptomonede nu a fost temperat nici măcar de scandalul uriaș în care a fost implicată Binance, cea mai mare platformă crypto la nivel mondial, în noiembrie anul trecut. Majoritatea analiștilor au pus situația pe seama așteptărilor investitorilor ca SEC să aprobe primele ETF-uri bazate pe bitcoin, un lucru vehiculat încă de la începutul lui 2023.

„În esență, un ETF spot pe bitcoin oferă acces standardizat la activul digital ca investiție, fără a afecta ceea ce propune Bitcoin”, a declarat Marion Laboure, strateg senior la Deutsche Bank, pentru Reuters.

„Doar timpul va arăta dacă o adoptare mai largă va duce la deznodăminte mai transformaționale pentru ecosistemul crypto și sistemul financiar. Pentru moment, aprobarea ETF-urilor deschide un nou capitol pentru prețurile bitcoin, deși condițiile de volatilitate vor persista probabil”, a adăugat Laboure.

ETF-urile spot pe bitcoin erau deja disponibile joi dimineața și pe alte piețe, printre care cele din Canada și Europa, dar deocamdată nu au atras un interes major din partea investitorilor instituționali.

FOTO articol: Dreamstime.com.