Eugen Teodorovici, întrebat de ce lasă companiile de stat fără sumele destinate investițiilor: De ce să le lăsăm acolo? Dacă rămân bani în depozite, înseamnă că este o eroare de management la acele companii

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 23 noiembrie 2018, 18:19 Economie | Companii


Eugen Teodorovici
Foto: Guvern
Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici susține că nu sunt afectate investițiile companiilor de stat de la care statul a cerut, acum pe final de an, să verse la buget 2 miliarde de euro sub formă de dividende suplimentare. Întrebat vineri, într-o conferință de presă, de ce a cerut statul român sume peste cele fundamentate companii, Teodorovici a oferit un răspuns surprinzător: "Aș putea să vă răspund tot printr-o întrebare: Dacă există față de aceste sume pe care statul le-a solicitat diferențe în depozite bancare. Dacă da, înseamnă că este o eroare de management la acele companii, nu la stat".

Întrebat de ce este nevoie de acești bani, dacă execuția bugetară este bună, iar veniturile au crescut așa cum susține, Teodorovici a evitat un răspuns clar. "Tot printr-o întrebare o să vă răspund: De ce să le lăsăm acolo?". Ministrul Finanțelor a cerut exemple de investiții în derulare, iar când i-au fost oferite, a spus că "nimeni nu oprește compania statului să facă investiții".

Reamintim că Executivul a obligat companiile de stat să umble la rezerve, chiar dacă destinația lor erau investițiile, pentru a acoperi golurile din buget. Statul a cerut chiar mai mult decât au considerat companiile că pot vărsa sub formă de dividende suplimentare. Este al doilea an consecutiv în care statul le-a cerut să scoată bani din rezerve pentru dividende suplimentare. Aceasta în condițiile le-a obligat să distribuie peste 90% din profiturile pe anii anteriori sub formă de dividende.
 • Vezi dialogul între reporterul HotNews.ro și Eugen Teodorovici:
Reporter: Guvernul a decis să stoarcă de rezerve companiile de stat, acum pe final de an, obligându-le să distribuie dividende suplimentare de 2 miliarde lei la buget. În unele cazuri, sumele cerute sunt peste cât au fundamentat companiile. De ce a fost nevoie de acești bani, chiar cu riscul de a pune în pericol investiții obligatorii, cum este retehnologizarea Reactorului 1 de la Cernavodă și pentru care compania Nuclearelectrica adună bani?

Eugen Teodorovici: Este totuși o speculație pentru că în primul rând trebuie să știm foarte clar statul este principalul acționar al acestei companii. Nu a fost afectată printr-o astfel de abordare niciun fel de investiție astăzi în derulare la aceste companii. Este o decizie a acționarului de a face un astfel de transfer al dividendelor către buget, în loc să fie ținute în depozite bancare cu dobânzi foarte mici.

Reporter: Da, dar acei bani pot fi folosiți pentru investiții, pentru dezvoltarea companiilor, cum este Romgaz care are în plan o mulțime de investiții pe care ar putea să le facă. Din ce am înțeles, pentru acele investiții ar putea fi obligată să recurgă la alte metode de a găsi resurse financiare. La Nuclearelectrica, acele rezerve erau special pentru acea retehnologizare, care este foarte scumpă, peste 1,5 mld euro.

Eugen Teodorovici:
Cei care susțin aceste afirmații pot să vă spună care sunt acele investiții făcute ultimele nouă luni, zece luni în 2018? Repet, uitați-vă de când este constituit fiecare depozit bancar. Banii statului care nu sunt investiți de acele companii sunt ținuți în bănci la dobânzi foarte mici. Întrebarea este cea mai corectă cale?

Reporter: M-ați întrebat de o investiție în derulare...Da, cea de la Iernut. Mai e cea de la Mintia.

Eugen Teodorovici: Nimeni nu oprește compania statului să facă investiții. Nimeni nu-și permite să oprească o investiție în derulare. Pentru acea investiție pentru care ai un contract și neasigurând fondurile necesare, constructorul respectiv îți poate face penalizări. Nimeni nu își poate permite statul să plătească din banii publici acele penalități.

Reporter: De ce statul român a cerut mai mult decât au fundamentat companiile? Care este explicația?

Eugen Teodorovici: Aș putea să vă răspund tot printr-o întrebare: Dacă există față de aceste sume pe care statul le-a solicitat diferențe în depozite bancare. Dacă da, înseamnă că este o eroare de management la acele companii, nu la stat.

Reporter: Și totuși de ce a fost nevoie de acești bani la buget, care a fost problema în condițiile în care execuția bugetară arată bine, în condițiile în care vorbiți de venituri mai mari la buget?

Eugen Teodorovici: Tot printr-o întrebare o să vă răspund: De ce să le lăsăm acolo?

Reporter:
Pentru investiții.

Eugen Teodorovici:
Nimeni nu a oprit acele investiții. Dacă veniți cu abordări la care nu acceptați niciun alt punct de vedere, atunci degeaba vă povestesc sau vă spun care este realitatea, dacă dvs aveți altă abordare. Aceasta este decizia statului, perfect legală, sunt sume care nu trebuie ținute în depozite bancare și care trebuie investite.

Citește pe aceeași temă și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2373 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  ce ma?! (Vineri, 23 noiembrie 2018, 18:33)

  liviu_ [utilizator]

  asa sa dam pomeni la prosti si sa ne f... economia pe termen lung!
  ca e mai bine...

  hai sictir HOTILOR !!!

  nici nu am cuvinte de directia in care merge tara asta...
  eu sincer incep sa astept perioada in care o ia razna tara asta... ma da macar sa se duca dracu de tot... pentru ca asta meritam la ce HOTI si INCOMPETENTI votam!
  • +8 (8 voturi)    
   A raspuns tipic romanesc, ticalos (Vineri, 23 noiembrie 2018, 20:21)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Tipic romanesc e sa raspunda evaziv, sa minta, iar cand il prinzi cu minciuna sa se comporte ca si cum reporterul e nebun.

   Asta e tipic romanesc.

   Am vazut reactia asta de atatea ori pana acum, de la politruci, de la firme private cu sef roman, de la meseriasi de la tot felul de mizerii de romani.

   E tipic romanesc sa fii ticalos.
  • +5 (5 voturi)    
   DJ Teo incepe sa vorbeasca ca Dragnea (Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, 8:41)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   in tinerete. Eu cred ca acest concurent la serviciile de coafura alaturi de doamna Dancila incepe sa se viseze, din ce in ce mai mult, un inlocuitor al lui daddy. Deocamdata a furat mai putin dar lasa, ca are timp sa recupereze. Nu m-ar mira sa fie subiectul cercetarilor DNA peste vreo 2-3 ani.
 • +16 (16 voturi)    
  Lol (Vineri, 23 noiembrie 2018, 18:45)

  mitg [utilizator]

  Fereasca dumnezo sa faca “savings” (pentru investitii sau chestii care beneficiaza direct tot publicul) vreo companie privata, ca imediat vine Domnul Par Lins sa-i puna la punct.
 • +12 (12 voturi)    
  Itrebarea este gresit adresata; (Vineri, 23 noiembrie 2018, 18:53)

  Azra [utilizator]

  Intrebarea este gresit adresata; trebuie intrebat guvernul de ce a taiat sumele respective de la investitii, la actuala rectificare.
  Scenariul se repeta anual; de cativa ani incoace in buget se prevad initial sume pentru investitii iar in ultimul trimestru acestea sunt taiate, in mare parte si redistribuite, sub forma unei "rectificari pozitive" ,pentru acoperirea unor cheltuieli, gen salarii, datorii ale unor firme de stat, etc.
  Cred ca este vorba de un exercitiu formal, stiindu-se de la bun inceput ca investitiile respective ,cu alocari de fonduri in buget nu au nici o sansa a fi facute in anul bugetar si ele se constitue astfel de la inceput intr-o rezerva bugetara deghizata pe care guvernul o foloseste in ultimul trimestru, printr-o rectificare bugetara, pentru acoperirea gaurilor care apar in exerctiul bugetar(deficit, suplimentari de fonduri de salarii sau pentru securitate sociala).
  In felul acesta an, dupa an, investitiile productive bat pasul pe loc iar dezvoltarea tarii stagneaza . Trebuie stabilita de catre guvern o disciplina riguroasa in planificarea si executarea investitiilor in cadrul fiecarui an bugetar sau in cadrul unor programe multi-anuale si la aceste intrebari ar trebui sa raspunda acum guvernul, nu ministrul de finante.
 • +14 (14 voturi)    
  Cred ca imi aduc bine aminte. Anul trecut guvernul (Vineri, 23 noiembrie 2018, 19:33)

  ty [utilizator]

  a solicitat dividende de doua ori de la firme profitabile care au avut profit. Printre ele a fost si Transgaz. Dupa ce a platit dividendele solicitate de actionarul majoritar a trtebuit sa angajeze un credit bancar pentru proiectele de dezvoltare pe care trebuiau sa le finanteze.
  "De ce să le lăsăm acolo? Dacă rămân bani în depozite, înseamnă că este o eroare de management la acele companii" - este o minciuna.
  • +6 (6 voturi)    
   Acești indivizi sunt MINIȘTRI! (Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, 13:18)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui ty

   Dovedesc o incultură economică KRASĂ! Niște aberatori care scot propagandă pe gură în momentul în care sunt abordați de ziariști, în loc să răspundă concret și punctual! Modelul ”altă întrebare!” în loc de răspuns, dovedind prostie KRASĂ și făcând necesară legalizarea delictului de ”subminare a economiei naționale” sau, dacă asta sună prea comunist, trădare de țară și scoaterea GIO PSD în afara legii!!!
 • +6 (6 voturi)    
  capital majoritar de stat (Vineri, 23 noiembrie 2018, 20:04)

  jorj_bv [utilizator]

  Adica statul este cel care a numit membrii in CA, dar si directorul. Deci daca statul ii spune managerului Transgaz sa nu faca investitii, el nu face - sau poate fi incurcat prin ceilalti membri.
 • +7 (7 voturi)    
  Mentenanta (Vineri, 23 noiembrie 2018, 22:49)

  surena [utilizator]

  Pina nu se va intimpla vreo belea maxima, domnul Alain Delon al finantelor romanesti va avea dreptate! dar cind acea belea va pica pe vreo/un - conducta magistrala / reactor nucleat / grup energetic / etc , grizonatul nu o sa mai fie la butoane! e ca un liliac care planeaza ziua pe Magheru! auzi nebunie daca nu se cheltuie banii, nu au nevoie de bani! la nivelul acelor colosi de companii, 100 milioane Euro e frectie in caz de avarii majore....de investitii majore? ce sa mai vorbim?
 • +5 (5 voturi)    
  Incompetenti (Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, 11:06)

  TudoracheCopilulDeDiamant [utilizator]

  Daca au fost erori de management la acele companii, nu trebuia sa vedem un val de demisii ? Chiar n-avem reporteri sa-i fi pus intrebarea asta?
 • +2 (2 voturi)    
  trebuie (Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, 14:46)

  nahir [utilizator]

  intrebat economistul lui peste, din ce bani se vor face necesarele investitii, daca i-a papat hamsterul flausat pe pensii si lefuri majorate fara sustenabilitate economica.
  Macar in banca faceau un pic de purici (dobanda adicatealea, pt. dj orlando), in loc de inflatie.
 • 0 (0 voturi)    
  asta stie macar un minimum de economie? (Duminică, 25 noiembrie 2018, 0:23)

  dj [utilizator]

  Macar asa, cate se studiaza in primul an de facultate la orice facultate cu profil economic!
  In tot pesedeul lui peste prajit chiar nu este nici macar un singur economist care sa stie cat de cat economie?
 • 0 (0 voturi)    
  management (Luni, 26 noiembrie 2018, 12:07)

  DrIon [utilizator]

  La cite companii a fost dl Ministru manager?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by