Interviu audio Profesorul Mihail Batistatu despre exploatarea gazelor de sist: Tehnologia este destul de neprietenoasa cu mediul

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 19 septembrie 2011, 12:26 Economie | Energie


Exploatarea gazelor de sist in Romania a devenit un subiect de mare interes din momentul in care s-a aflat ca a facut obiectul discutiilor americano-romane de saptamana trecuta. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, ministrul  Teodor Baconschi a discutat cu secretarul de stat american Hillary Clinton despre posibilitatea implicarii Statelor Unite in oferirea de expertiza pentru  proiecte comune in domeniul exploatarii gazului de sist. Contactat de HotNews.ro., Mihail Batistatu, Conf. Univ. la Institutul National de Petrol si Gaze din Ploiesti, a declarat ca inca nu au fost facute cercetari privind potentialul Romaniei in privinta gazelor de sist.

 • Insa, din experienta altor state, s-a constatat ca tehnologia utilizata in exploatarea acestor gaze "este destul de neprietenoasa cu mediul". "La fiecare sonda, vorbim de sute de mii de ape poluate care trebuiesc depozitate, epurate si apoi refacut mediul in zona respectiva", a precizat profesorul. "Insa cu masurile necesare se poate limita impactul asupra mediului", a adaugat Mihail Batistatu. Pe de alta parte, exploatarea acestor resurse ar putea reprezenta un avantaj pentru Romania, deoarece "preturile sunt mai mici decat ce cumparam noi de la rusi", a precizat Batistatu.

Rezervele dovedite de gaze naturale din Romania ar putea fi epuizate in 10-11 ani, potrivit celor mai noi estimari ale Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). In conditiile in care nu exista siguranta descoperirii unor noi mari resurse, riscul cresterii dependentei de gazele rusesti este foarte mare. De aceea autoritatile romane sunt obligate sa-si concentreze atentia asupra proiectelor de diversificare a surselor de aprovizionare, precum Nabucco sau AGRI. O solutie ar mai fi exploatarea gazelor neconcentionale, mai exact a gazelor de sist.

Astfel de gaze se gasesc intre placile de sisturi, iar substantele chimice in procesul de fisurare a rocilor risca sa ajunga in multe cazuri chiar in panzele freatice si sa le polueze.

In Europa, cea mai avansata tara din punct de vedere al explorarilor este Polonia. Statele  Uniunii Europene, cu exceptia Frantei, sunt deschise posibilitatii explotarii rezervelor de gaze naturale. De altfel, in luna aprilie, Franta a deschis calea  legislativa pentru interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist din motive legate de protectia mediului.

Controversele legate de exploatarea gazelor de sist nu se opresc aici. In luna iunie, presa britanica arata ca o operatiune experimentala de extragere a gazelor naturale din placile de sist din Lancashire a fost oprita, sub suspiciunea ca ar declansa cutremure. De altfel, inca acea perioada chiar au fost inregistrate doua mici cutremure.

In privinta acestor riscuri de mediu, Alexandru Patruti,  presedintele ANRM, sustine ca sunt "doar speculatii" si a dat exemplul SUA care isi asigura 50% din necesar din exploatarea gazelor de  sist.

Principalele declaratii ale profesorului Mihail Batistatu

 • Despre rezervele de gaze de sist. Resursele sunt inca departe de a fi evaluate, pentru ca nu s-au facut cercetari in acest sens. Este un tip de roca care in ultimii  10 ani a fost tratata foarte putin. Astfel, se fac presupuneri mai mult pe baza evolutiei bazinului sedimentar si pe baza faptului ca sunt roci care au  generat la un moment dat hidrocarburi care au migrat ulterior si au format resursele actuale de petrol. Dar cu exactitate este foarte greu sa spunem care  este potentialul. In plus, nu tot ce prezinta niste caracteristici favorbile este si exploatabil.
 • Stiu ca s-au demarat niste lucrari la nivelul OMV si lucrarile constau mai mult intr-o inventariere a extinderii unor formatiuni geologice care ar putea sa  prezinte conditii favorabile existentei acestor gaze, respectiv la nivelul depresiunii Barladului. Acum toata lumea este entuziasmata de ceea ce vor sa faca  ei de Chevron si Mol. In general, se fac niste prognoze pe baza carora se estimeaza niste rezerve posibile. Pe masura gradului de cunoastere, devin probabile  dupa care se transforma in rezerve dovedite.
 • Despre rezervele de gaze conventionale. La nivelul actual de productie o sa mai mearga 15-20 ani. Mai sunt si recentele descoperiri de gaze din zona olteniei. Sonda  pe care au intalat-o produce 500.000-600.000 mc gaze/zi si probabil ca o sa se extinda exploatarea. Estimez ca sunt vreo 2 mld de cubi de gaz.
 • Se mai descopera si in alte zone. Toata lumea stie deja despre resursele de gaze din platoul continenteal al Marii Negre, teritoriul care ne-a fost  retrocedat in urma procesului de la Haga, unde, potrivit unor estimari, sunt 40-50 mld mc gaze.
 • Rezervele sunt intodeauna cu caracter secret, noi doar facem estimari, dar nu avem acces la datele acestea. Sunt datele companiei sau Agentiei Nationale  pentru Resurse Minerale. Noi putem sa facem o similitudine, corelare, dar nimeni nu spune exact cat mai are.
 • Riscuri legate de exploatarea gazelor de sist. Tehnologia este destul de neprietenoasa cu mediul, nu ca aurul de la Rosia Montana, ca nu se lucreaza cu  cianuri. Insa cantitatile de fluide necesare operatiunilor de fracturare a formatiei ca sa produca sisturile acestea sunt foarte mari, peste 100.000 mc de  apa. Si in apa aceasta se dizolva niste substante. In general aceste sisturi sunt la adancimi suficient de mari incat sa nu polueza panza freatica.
 • Insa dupa operatia de fracturare, volumele de apa care se introduc sunt recuperate partial intr-o prima faza. In timpul exploatarii, normal ca revin la  suprafata si apoi trebuie depozitate undeva si apoi recuperate. La fiecare sonda, vorbim de sute de mii de ape poluate care trebuiesc depozitate, epurate si  apoi refacut mediul in zona respectiva.
 • Cu masurile necesare se poate limita impactul asupra mediului. Dar ca peste tot, de multe ori ceea ce scrie pe hartie nu se respecta pe teren. Dar din punct  de vedere al potentialului energetic, poate fi si aceasta o portita pentru obtinerea independentei energetice.
 • Gradul de concetrare a populatiei nu este excesiv in zonele avute in vedere. In ceea ce priveste populatia, nu este un element primordial...sunt zone  agricole care se scot din circuit, sunt iazuri foarte mari. Sunt cateva hectare bune care trebuie alocate unui astfel de experiment.
 • De ce se opune Franta exploatarii gazelor de sist? In Franta sunt cateva lucruri care pot da de gandit. Franta este una dintre tarile cu cele mai putine  resurse din Europa. In Franta se consuma anual circa 15-18 milioane de tone de lemn pentru incalzire. Franta are o serie intreaga de centrale nucleare. Acum  germania vrea sa inchida centralele lor, in schimb cumpara energie din Franta. Sunt si niste vectori economici care afecteaza atitutidnea unei tari la un  moment dat.
 • Risc mare de producere a cutremurelor? Nu stiu cat de veridic este acest lucru. Cutremurul este mai putin plauzibil. Intr-adevar daca sunt straturi de  suprafata, s-ar putea sa apara asa ceva, dar in straturile de suprafata nu sunt prea multe perspective de resurse. De aceea, se lucreaza la adancimi de peste  1.000-2.000 m.
 • Despre costuri. Mi se pare ca SUA au investit vreo 25 mld dolari in asa ceva. Costurile sunt mari, dar tehnologia este foarte sofisticata si cere foarte multe utilaje  specifice, cel putin pentru operatiile acestea de fracturare hidraulica.
 • Insa chiar si in aceste cazuri, daca zacamantul este bun, preturile sunt mai mici decat ce cumparam noi de la rusi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3416 vizualizari

 • -4 (8 voturi)    
  Decat sa exploatam ce avem, (Luni, 19 septembrie 2011, 12:57)

  mircea [anonim]

  mai bine sa stam sa ne rugam,de exemplu la rusi.Fara suparare ,dar am impresia ca d-l profesor nu stie mai mult ca noi despre exploatarea gazelor de sist.Daca stia facea o tehnologie romaneasca,chiar daca experimentala pentru explorarea si exploatarea acestora.Din toate zacamintele posibile din Romania,nu cred ca nu sunt cateva exploatabile cu riscuri minime.Incep sa-i cred pe cei care spun ca profesorii si cercetatorii nostri descopereau ce le aduceau cei de la spionajul economic.Acum cei de la spionajul economic fructifica in interesul propriu,iar cercetatorii nostri fac greve ca nu le dam lefuri mari pentru statul la umbra.
 • -2 (8 voturi)    
  ESENTIAL (Luni, 19 septembrie 2011, 13:06)

  pointless man [utilizator]

  "Insa chiar si in aceste cazuri, daca zacamantul este bun, preturile sunt mai mici decat ce cumparam noi de la rusi."

  Cu asta se sparge un monopol odios ale carui manifestari cvasi-dementiale le-am vazut cu totii in afacerea cu Ucraina. De simtit le simtim la buzunar de ani de zile.

  Patlagele verzi ! Dati-i drumul la comentarii patriotico-ecologiste, la final tot ROSII veti ajunge.
 • +2 (8 voturi)    
  energia verde este viitorul (Luni, 19 septembrie 2011, 13:38)

  deceneus [utilizator]

  Dar de ce nu investim in energie verde: eoliene, panouri solare, hidrocentrale ...

  vad ca Basescu si-a pus in gand sa ne otraveasca pe toti. Mai intai Rosia Montana si acum alta porcarie
  • -2 (4 voturi)    
   Din cauza legilor fizicii (Luni, 19 septembrie 2011, 19:27)

   Laur_ [utilizator] i-a raspuns lui deceneus

   E foarte greu sa obtii multa energie verde, oricat de mult ai investi. Poti sa bagi oricati bani, randamentul unei eoliene va fi cam acelasi... viteza vantului va fi iarasi aceeasi.
   Celulele fotovoltaice au nevoie de mult timp (~10 ani) doar pentru a produce cantitatea de energie necesara fabricarii. Poate peste 50 de ani, tehnologia va fi alta, dar pana atunci, trebuie sa fim realisti.
 • +5 (5 voturi)    
  verde-roscat (Luni, 19 septembrie 2011, 14:02)

  usa [anonim]

  Interesant este ca subiectul apare dupa vizita in USA si pe un fond de scandal pe tema frakingului peste ocean.

  Fara sa tin partea nimanui, in State se pare ca s-a ajuns la un nou la o goana dupa "aur negru". Multe comunitati au acceptat exploatatia doar pentru a se confrunta mai tarziu cu probleme ecologice destul de serioase. Asa cum se spune, cu atentie si respectarea normelor, se pot evita poluari semnificative. Insa rezultatul e ca goana dupa profit duce la scurtaturi. Prin urmare acvifere au fost poluate grav, o mare parte din bazinele de recuperare au poluat imprejurimile in asa fel incat pamantul nu mai poate fi folosit deocamdata la niici un fel de culturi, si in final, companile pleaca si comunitatea ramane cu ceva banuti insa si cu o zona distrusa si cu probleme in asigurarea apei potabile.

  Nu se va face in Romania de pe o zi pe alta, insa in cazul de fata trebuiesc intelese riscurile corect si realizat cadrul legislativ pentru a adresa aceste riscuri si a oblga o companie privata/de stat sa aiba in vedere si ce se aflta dincolo de bilantul contabil propriu.
 • +5 (7 voturi)    
  GAZE de SIST (Luni, 19 septembrie 2011, 14:36)

  OMULdinBANAT [anonim]

  Ma bucur ca in sfarsit vorbesc specialistii si profesionistii in domeniul industriei extractive si exploatarii substantelor minerale utile. In cazul exploatarii acestor gaze de sist NU trebuie sa fie afectate izvoarele si rezervele de apa nici calitativ nici cantitativ, deoarece apa va fi cea mai valoroasa resursa naturala pt. ca apa ne potoleste setea, ne sustine agricultura, iar agricultura ne da hrana "cea de toate zilele" si tot apa ne da si energia electrica , rezultand ca APA este cu mult, mult, mai importanta decat orice alta resursa naturala si Romania are rezerve importante de apa care trebuie valorificate. integral.
 • -3 (5 voturi)    
  Ha! (Luni, 19 septembrie 2011, 16:32)

  George [anonim]

  Tovarase "profesor", dumneata n-ai habar care este tehnologia folosita de americani pentru ca este inca secreta. Asa ca n-ai dumneata de unde sti ca ar fi "neprietenoasa cu mediul". Sa inteleg cumva ca rusii sunt mai prietenosi cu noi, nu? Sau, defapt, ca noi trebuie sa fim cat se poate de prietenosi cu rusii, intr-atat incat sa devenim total dependenti de gazele lor? Hai tovarase "profesor", ne lasi cu mesajele astea subliminale pe care ai primit ordin sa le transmiti in public? Nu tine!
 • +6 (6 voturi)    
  baie de chimicale (Luni, 19 septembrie 2011, 18:10)

  hmmm [anonim]

  daca credeti ca metoda e prietenoasa, faceti bine si vizitati locurile din filmuletul:
  www.dailymotion.com/video/xhfvhy_gasland_news

  ah da.... exista si varinat in care chiar sa va bucureti de putina 'apa proaspata' fara urma de rosu sau verde


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by