Hidroelectrica are prevăzut pentru 2023 un profit brut de aproximativ 4,4 miliarde lei şi unul net de 3,66 miliarde lei, conform bugetului de venituri şi cheltuieli publicat în Monitorul Oficial, transmite Agerpres.

Sediul HidroelectricaFoto: AGERPRES

Veniturile totale ale societăţii sunt stabilite la 11,63 miliarde lei, iar cheltuielile la 7,17 miliarde lei.Veniturile din exploatare sunt preconizate la 11,357 miliarde şi cheltuielile de exploatare la 7,13 miliarde lei.

Pentru investiţii, Hidroelectrica are prevăzute cheltuieli de 994,611 milioane lei.

Hidroelectrica este lider în producţia de energie electrică şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională.

Într-un an hidrologic mediu, Hidroelectrica asigură 30% din totalul producţiei naţionale de energie electrică.

Acţionarii companiei sunt Statul român, prin Ministerul Energiei, cu 80,06% din acţiuni, şi Fondul Proprietatea, cu 19,94%.

Luna trecută, ANRE a sancționat contravențional Hidroelectrica cu o amendă în valoare de 400.000 lei, dublul maximului prevăzut de lege.

„În contextul numeroaselor sesizări și reclamații primite referitor la comportamentul comercial al furnizorului de energie electrică, SPEEH Hidroelectrica SA, am dispus la începutul anului o amplă acțiune de control la furnizorul în cauză”, conform ANRE.

Printre altele, compania a fost sancționată pentru „neemiterea facturilor aferente cantităților de energie electrică furnizate celor 482.638 de clienți finali din portofoliu, pentru fiecare perioadă de facturare și în intervalul de timp prevăzut în contractele de furnizare a energiei electrice încheiate cu aceștia”.

Tot luna trecută, Curtea de Apel București a confirmat soluția Tribunalului București din aprilie 2022, conform căreia procedura de selecție a actualului directorat Hidroelectrica este lovită de nulitate absolută.

Respingerea apelului Hidroelectrica reconfirmă faptul că întregul proces de recrutare și numire în funcție a celor 5 membri ai Directoratului Hidroelectrica, companie controlată majoritar de statul român prin Ministerul Energiei, s-a realizat prin fraudarea legii.